Omenaruusut – ihanat viinerit!

Terveisiä Richardinkadun kirjastosta. Olen täällä kirjoittamassa blogia omenaviinereistä.

12042174_10200751559548000_1370028513_n (1)

Uskomatonta, mutta olen täällä ensimmäistä kertaa elämässäni. Nolo homma, mutta totta. Lapsuudenkotini oli Jollaksessa, jossa kävi kirjastoauto, en ole tottunut viettämään aikaani kirjastoissa, mutta ehkäpä tämä on alku, sillä täällä on kivempaa kirjoittaa kuin kahviloissa. Saan vähän katseita kyllä, koska pidän jalkojani pöydällä… kengät on poissa jaloista, mutta eihän tämä hyviin tapoihin kuulu. Asento on kuitenkin hyvä juuri näin.

Mutta siis palatakseni omppuviinereihin, niin näin Facebookissa videon, jossa pyöriteltiin näppärästi ihania ruusuja lehtitaikinasta ja omenaviipaleista. Oli pakko kokeilla josko homma toimii ja toimiihan se! Aivan mielettömän ihania viinereitä tuli ja tekeminen sujuu juuri niin helposti kuin viedossa näytetään. (Toisaalta miksi edes epäilin – pitäisihän minun TV-ammattilaisena tietää, että kaikki mikä töllössä näytetään on totta!!)

ruusukaiset!
ruusukaiset!

Tarkoitukseen paras taikina on mielestäni suuri pakastetaikinalevy, joka kaulitaan puolet ohuemmaksi, kuin mitä se paketissa on. Siitä on helppoa leikata sopivia suikaleita viinereiden tekoon. Minulla oli kaapissa torttutaikinalevyjä ja käytin niitä, mutta niiden koko on hiukan huono. Kaulitsin levyn ohuemmaksi ja pidemmäksi ja halkaisin sen leveyssuunnassa. Sopiva koko on noin 20 cm, joten päästä jäi noin 10 senttiä taikinaa yli. Yhdistin näitä loppupätkiä toisiinsa ja onnistuuhan se, mutta on ärsyttävää säätämistä.

12048829_10200751560228017_646676105_n (1)

Sivelin taikinasuikaleille ohuelti appesiinimarmeladia, että viineriin tulee lisää makua. Videolla käytettiin aprikoosiahilloa mutta sitä ei ollut. Molemmat toimivat tietysti yhtä hyvin.

Mutta hei – ehdottomasti kannattaa kokeilla – nää on niin kauniita ja hyviä!

Omenaviinerit

12 kpl

4-6 mahdollisimman punakuorista omenaa

1 sitruunan mehu

2 dl vettä

1 paketti voi- tai lehtitaikinaa

1dl aprikoosi tai appelsiinimarmeladia

kanelia ja sokeria

Leikkaa omenat ensin puoliksi, poista siemenkota ja siivuta sitten omenat ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet mikron kestävään kulhoon ja purista sinne sitruunan mehu ja lisää pari desilitraa vettä. Laita kulho mikroon täydelle teholle noin kolmeksi minuutiksi, että viipaleet pehmenevät eivätkä murru viineriä rullatessa.

Minä leikkasin omenaviipaleet mandoliinilla. Onnistuu se veitselläkin tottakai!
Minä leikkasin omenaviipaleet mandoliinilla. Onnistuu se veitselläkin tottakai!
ruususet matkalla uuniin
ruususet matkalla uuniin

Kauli taikina puolta ohuemmaksi, kuin valmiiksi kaulittu taikina on paketissa. Leikkaa taikinasta noin 20 cm pitkiä ja 5-7 cm leveitä suikaleita. Levitä suikaleelle reilu teelusikallinen aprikoosi- tai appelsiinimarmeladia. Lado sitten omenaviipaleita taikinasuikaleen pitkälle sivulle, niin että noin puolet omenanviipaleesta on taikinan päällä. Ripottele päälle kanelia ja sokeria. Taita toinen puoli taikinasta niiden päälle, samaan tasoon toisen puolen kanssa. (Siis äärettömän hankalaa seilittää, jos katsot videon, tiedät heti mitä tehdä!) Rullaa viineri pyöryläksi ja laita silikonivuokaan. Paista 200° noin 40-45 minuuttia. Anna jäähtyä, ripottele päälle sokeria tai puuterisokeria ja syö! Hyvää on vielä seuraavanakin päivänä!

herkkua!
herkkua!

makeaa päivää!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommenttia

  1. Crk 01.10.2015

    Näin videon vain kerran vilaukselta, ja tein kertaalleen ruusuja pullataikinasta omasta päästäni, kun en videota löytänyt enää. Hyvin sekin onnistui, todintässä ohjeessa oli hyvä vinkki mikron käyttöön ja makeutta olisi saanut olla enemmän kuin sokerista ja kanelista pelkästään tuli. Nyt pitääkokeilla ”oikeilla” ohjeilla!

    Vastaa