Picasso ja Coco Chanel ja minä

Hip hei – esittelen teille nyt tuotteen, josta olen aivan innoissani, koska se on kuin huonetuoksu, mutta se ei tuoksu, jos ei halua mutta se vie pois epämiellyttävät hajut ja on kaunis.

Lampe Berger
Lampe Berger

Olin noin vuosi sitten käymässä Loviisan aitassa Ruskolla Turun lähistöllä ja lähtiessäni sieltä sain lahjaksi ihmeellisen esineen, Lampe Bergerin. Lahjan saatteeksi sain sen esittelijältä pitkän luennon esineestä ja sen käytöstä. Koin asian varsin monimutkaisena ja vähän epäuskottavanakin. Itse tuote oli kuitenkin kaunis ja ilahduin tietysti lahjasta, mutta en ryhtynyt avaamaan laatikkoa tai tutustuman siihen sen kummemmin vielä moneen kuukauteen. Lamppu unohtui ja jäi odottamaan sopivaa hetkeä huolelliseen tutustumiseen. Viimein sitten melkein kahdeksan kuukauden jälkeen istuin alas ja otin laatikon syliini.

Laatikosta löytyi kaunis pullo, johon kuluu yksi umpinainen korkki ja yksi koristeellinen korkki, sydänlanka, joka oli kiinni polttimossa, pullollinen tuoksutonta nestettä, pullollinen tuoksua ja pieni suppilo.

Latasin pullooni nesteen suppilon avulla, pujotin sydänlangan polttimoineen paikalleen ja odotin säädetyt kaksikymmentä minuuttia, että käyttämätön lanka ehtii imeä itsensä täyteen nestettä. Sitten sytytin polttimoon tulen ja annoin sen palaa ohjeen mukaan kaksi minuuttia. Palaessaan keraaminen polttimo kuumenee viiteensataan asteeseen, joten siihen ei sitten kannata koskea, eikä tarvitsekaan. Sitten koristeellinen korkki paikalleen suojaamaan polttimoa ja pullon annetaan olla pöydällä näin 20 minuuttia. Esitteessä kerrotaan että se puhdistaa tässä ajassa 10m2 tilan.

Neste kaadetaan pulloon pikkuisen suppilon avulla, joka tulee pakkauksen mukana
Neste kaadetaan pulloon pikkuisen suppilon avulla, joka tulee pakkauksen mukana
sydänlanka paikoilleen
sydänlanka paikoilleen
Liekkiä poltetaan 2 minuuttia
Liekkiä poltetaan 2 minuuttia

Oli jännittävää nähdä kuinka tehokas lamppu on. Vaikka rakastan ruuanlaittoa ja tietysti hyvää ruokaa, en pidä siitä, että koti haisee ruualle sen jälkeen, kun se on syöty. Lisäksi nenäni on sellaista sorttia, että se haistaa tarkasti. Pelkällä tuulettamisella ei ruuan aromit aina helposti lähde ja sipulin käryn peittämisyritykset jollain tuoksukynttilällä on pahin sekametelisoppa, mitä kuvitella saattaa. Muutenkin huonetuoksut ovat minulle usein varsin haastavia.

Ilokseni lamppu toimii. Se on hämmästyttävää, mutta se todella poistaa huonot tuoksut kodista. Kuljetin sitä aluksi eri huoneissa tarpeen mukaan, kunnes kyllästyin ja hankin muutaman lampun lisää. Pullot vaan ovat niin kauniita, että valikoimasta on vaikeaa valita ihanin. Olen päätynyt aika simppeleihin, mutta kun selaan luetteloa haluaisin niitä loputtomasti.

Tää on meidän makkarissa, jonne olen tehnyt yöpöydät leca harkoista
Tää on meidän makkarissa, jonne olen tehnyt yöpöydät leca harkoista

Lampun käytössä on tärkeää muistaa sulkea se umpinaisella korkilla 20 minuutin käytön jälkeen (tai sen jälkeen kun on käyttänyt sitä useammassa tilassa aina 20 min kerrallaan) Koska muuten lähes 100% alkoholia oleva neste haihtuu itsestään taivaan tuuliin. Koristeellinen kaunis korkki laitetaan sitten umpinaisen korkin päälle.

Lampussa voi käyttää joko tuoksutonta tai tuoksua sisältävää nestettä. Joskus lisään perusnesteeseen tuoksua joskus en. Olen ihastunut mietoon laventeliin, mutta kokeilulistalla on ainakin sitruuna, appelsiinin ja kanelin yhdistelmä ja rakastamani bergamotti.

Lampe Bergerillä on pitkä historia. Sen kehitti kemisti ja apteekkari Maurice Berger 1890-luvulla Ranskassa sairaaloiden käyttöön, ahtaiden sairaalahuoneiden ilman puhdistamiseen bakteereista. Ongelmana oli kulkutautien leviäminen aikana jolloin antibiootteja ei tunnettu. Lamppu siis todella puhdistaa ilmaa katalysaattorin avulla ja sen huomaa lamppua käyttäessä, kun ilma raikastuu.

On muuten hauska juttu, että lamppua ovat käyttäneet jo Pablo Picasso ja Coco Chanel. Tunnen kuuluvani piireihin! Tosin Picasso käytti lamppua polttamansa oopiumin käryn ja Coco tupakan hajujen hävittämiseen. Minä se vaan poistan sipulin ja muun ruuan tuoksua! Vaan olisipa mulla ollut tällainen, kun meillä vielä oli koira!

Pus

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

13 kommenttia

 1. anna 25.10.2015

  Kiitos vinkistä! Kokeilen!

  Vastaa
  • hannasumari 26.10.2015

   Joo kannattaa! Ainakin minä tosiaan tykkään todella paljon!

   Hanna

   Vastaa
 2. Lumme 26.10.2015

  Tuota noin… mistä meinaat saada ”lähes 100 % alkoholia” lisää, kun pullossa oleva haihtuu? Ja miten noin vahvaa alkoholia voidaan edes myydä kotikäyttöön? Eikö Suomessa ole jokin laki, että vain lääkärit saavat ostaa 95 % alkoholia, ja pullossasi oleva on siis sitäkin vahvempaa? Ihan uteliaisuudesta kysyn.

  Vastaa
  • hannasumari 26.10.2015

   Hei Lumme!
   Kyllä sitä saa ihan kaupasta ostaa lisää. Neste on 90%:sta isopropyylialkoholia.
   Eli siinä mielessä ei ole hätää etteikö pulloa saisi täyttettyä!
   Terveisin Hanna

   Vastaa
   • hiihaa 28.10.2015

    Jep – kaikki alkoholi ei, valitettavasti, ole juomiskelpoista.
    Ja toisinpäin, kuka hullu käyttäisi viinojaan huoneilman puhdistamiseen? 🙂

    Vastaa
    • hannasumari 29.10.2015

     Hiihaa – joo ei. Ei me niin tehdä! 🙂

     Vastaa
 3. Jeni 27.10.2015

  Minkä verran maksaa? Mistä noita saa?

  Vastaa
 4. Tuija Laaksonen 28.10.2015

  Kuulostaa ihanalta. Kiinnostunut myös siis ostopaikasta ja hinnasta.

  Vastaa
 5. hannasumari 28.10.2015

  Hei Jeni ja Tuija,
  Tässä ostopaikka luettelo:
  Espoo/Marketanpuisto: Sisustusliike Cosy & Country
  Espoo/Sello: Punainen Rusetti
  Helsinki: Stockmann , Aleksanterinkatu
  Huittinen: Huittisten Wanha Pappila
  Joensuu: H&B Home
  Jyväskylä: Kaluste Ojala
  Jämsä: Witikkalan Kartano
  Kaarina: Sesonki sisustus- ja lahjatavaraliike
  Kirkkonummi: Kirkkonummen Kukka ja Hautauspalvelu
  Kirkkonummi/Kylmälä: Lugnet Life & Living
  Kotka: Paketti
  Lahti: Millan Putiikki
  Nummela: Sisustus- ja lahjatavaramyymälä Dekomi
  Paimio: Adalmiinan Helmi
  Pori: Sisustustalo Mokka
  Porvoo: Welmans Koti- ja Keittiöliike
  Rusko: Loviisan Aitta
  Salo: Design Hill/Pinetta Oy
  Sipoo: Bedmil
  Tammisaari: DesignWest
  Tampere: Sisustusliike Kantriina
  Tampere: Sisustus ja lahjatavara Lili
  Turku: Naantalin Sellofaani
  Vaasa: Säde

  Edullisin pullo/lamppu maksaa noin 40 € ja pullollinen nestettä noin 16 €

  Iloa syksyyn!
  Hanna

  Vastaa
 6. maria 29.11.2015

  Itse ostin tämän viime viikolla Loimaalta sisustustalo Ribbonista.

  Vastaa
 7. Kaarina Linna 08.01.2016

  Sain Lampe Bergerin joululahjaksi. Meni vähän aikaa ihmetellessä, mikä tämä on. Olen tykännyt ja se todella toimii. ”Täällä on helppo hengittää, aivan kuin olisi jossain ikkuna auki,” sanoi yksi ”testihenkilöni”.

  Vastaa
  • hannasumari 08.01.2016

   Hei Kaarina!
   Tosi hauskaa kuulla! Mutta se on juuri niin, hetken sitä ihmettelee ja sitten alkaa käyttö! Minäkin annoin niitä lahjoiksi muutaman.
   Hyvää vuotta 2016 sinulle!
   Hanna

   Vastaa
 8. Sirpa 05.12.2016

  Listasta tosiaan puuttuu Loimaa: Sisustustalo Ribbon

  Olen pitkään harkinnut ja tänään ostin, veronpalautuslahjaksi itselle 😉

  Vastaa