Terve hymy

Harjaa hampaat, huuhdo suu, hammaspeikko lannistuu. Tätä rällätettiin, kun olin pieni. Naapurin Jopella oli valkoinen hammasmuki jossa se runo myös luki. Olin siitä vähän kade. Mutta se millaista oli kouluhammaslääkärissä kultaisella 60-luvulla oli jotain, mistä harva varmaan on kade.

DSC_4574

Rouva hammaslääkäri veti röökiä samalla, kun paikkaili hampaita ja välillä se pora luiskahti vähän sivuun ja osui joskus kieleen, joskus poskeen. Amalgaami oli arkipäivää ja suoraan sanottuna hammaslääkärissä käynti oli yksi pahimpia kouluajan painajaisia. Olihan siitä joku koiranleuka vääntänyt hyvän laulunkin: tiedän paikan kamalan, kouluhammasklinikan. Siellä hampaat revitään, ikenet vain jätetään. (sävel kansanlaulusta Kotini)

Nykyään on vallan toisenlainen meininki ja hyvä onkin, että on. Hampaiden ja suun terveys on tärkeä asia. Hampaista kannattaa pitää hyvää huolta senkin takia, että suun bakteerit voivat levitä verenkierron kautta muualle elimistöön. Hoitamaton ientulehdus lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Minulla on ihana suuhygienisti Arja Korpelainen. (Huomasin juuri, että sanaan suuhygienisti piiloutuu sana ien!) Arja on IHANA. Kun Arjan tuoliin istahtaa, voi nukahtaa ja olen nukahtanutkin. Käyn kerran vuodessa pötköttämässä Arjan lepotuolissa ja kävin siellä taas viime viikolla. Arja puhuu kokoajan, hän kertoo kaiken mitä tekee. Aivan kaiken. Nyt käteni on sinun kasvoillasi, että saan tukea ja pääsen tuonne. Nyt pidän peiliä tuossa, että saan vähän valoa tänne. Hyvin menee. Hyvin pärjäät. Muunnun kapalovauvaksi Arjan käsittelyssä. Se on ihanaa. Rakastan hammaskiven poistoa ja putipuhtaita hampaita. Siellä ei satu koskaan ja koska käyn kerran vuodessa, suussa ei pääse tapahtumaan, mitään katastrofeja, joiden hoito hammaslääkärissä olisi jotenkin hirveää.

Arja myös opettaa tietysti hammaspesua ja on saanut taotuksi kallooni, kuinka hirvittävän tärkeää on hammaslangan käyttö.

Näin se menee: aamulla harjataan hampaat sähköhammasharjalla ja käytetään fluoritahnaa. Syljetään tahnat pois ja siinä se. Ei huuhtelua, vaan jätetään fluorit suuhun. (Eli vanha hammasruno on tosiaan antiikkia – ei huuhtelua)

Illalla ensin langoitetaan kaikki hammasvälit. Lanka nitkutetaan hampaiden väliin ja sitten alhaalta ylös kummaltakin puolelta. (Nitkutetaan, eikä paineta kerralla alas hampaiden väliin ja voimalla, jolloin saattaa satutaa ientä, kuten minä ennen tein.) Langoituksen jälkeen pestään hampaat kuten aamulla. Ei ole kovin vaativa suoritus, mutta tärkeä. Samoin kuin se hammaskiven poisto. Hammaskivi nimittäin syö sidekudosta joka pitää hampaat kiinni. Jos antaa hammaskiven jyllätä suussa, hampaat tippuu! Että ei kiitos! Ja siis hammaskivi ei näy. Se on näkymätön vihollinen! Eli etsi itsellesi ihan paras Arja ja hoida hymy kuntoon.

Pus puhtaalla suulla!

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

 1. margit hilden 28.10.2015

  Tahtois tietää, missä tämä ihana suuhygienisti Arja työskentelee, kuulosti niin hyvältä, että olisin heti valmis tilaamaan ajan 🙂

  Vastaa
  • hannasumari 29.10.2015

   Hei Margit! Hänet löytää Gloss hammashoitopalveluista Helsingistä!
   Hanna

   Vastaa
 2. margit 01.11.2015

  Kiitos Hanna t.Margit 🙂

  Vastaa