Black Friday – mahtavaa!

Black Fridayn rantautuminen Suomeen ärsyttää monia. Tuntuu, kuin viikon kaikki seitsemän päivää olisivat tunkeutuneet nenään, niin vihaisia kirjoituksia ja kommentteja on some pullollaan. Fakta, että amerikkalaisten hapatukset ovat ängenneet tänne saa ihmiset tuohtumuksen ellei peräti raivon partaalle. Johan me olemme adoptoineet Amerikasta isänpäivän ja halloweeninkin, joka teilasi pyhäinpäivän hartauden karnevaalihulinalla.

black-friday-3

Mutta haloo – Black Friday on loistava juttu! Katsokaa uutisissa haastateltavia kauppiaita joiden silmät loistavat, kuin joulun tähdet, kun he kertovat yhden päivän myyntiluvuistaan sekä myymälöissä, että verkkokaupassa. Kauppa käy kuin siimaa ja alennukset ovat huimia. Kaikki voittavat. Talous pyörii, kassaan virtaa rahaa, palkkoja maksetaan, lahjapaketteihin kääritään lahjoja alennettuun hintaan.

Mitä väliä sillä muka on, mikä tuon päivän nimi on? Vai onko nyt ongelma siinä, että idea on kopioitu jostain muusta maasta? Jos se tuntuu kamalan pahalta, voi lohduttautua sillä, että Amerikan kansoitti siirtolaiset ja ehkä Black Fridayn on keksinyt jonkun suomalaisen kaukainen sukulainen. Vai auttaisiko, jos päivän nimi olisi Kaamoksen kauppapäivä? Ei – se ei auttaisi mitään, koska sama tuska kopioinnista velloisi yhtälailla. Tietenkin sillä erotuksella, että Kaamoksen kauppapäivä ei leviäisi nopeasti ja räjäyttäisi pankkia, kuten valmiiksi markkinoitu nimi.

Älkää nyt oikeasti jaksako vinkua, pankaa se visa vinkumaan! Lahjat pukinkonttiin, uudet lenkkarit jalkaan ja auto alennuksella. Säästetyt rahat Hyvä joulumieli –keräykseen. Ei se nyt niin paha asia ole, että kauppa käy ja vielä alennettuun hintaan. Se on mahtavaa!

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

 1. Arja L 25.11.2016

  Pikkasen osuvat nyt ristiin Black Friday ja Älä osta mitään päivä (http://alaosta.fi/aom-paiva/).
  Yhtään ottamatta kantaa siihen mistä on kopioitu, lähes kaikki on jostain kopioitu.
  Itselle ei tee kesää eikä talvea kumpikaan. Päivästä riipumatta ostan kun tarvitsen ja joskus vaikken tarvitsekkaan. En lähde tuohon visavingutukseen mukaan vaikka olis minkä värinen perjantai. Ei siinä ainakaan maailma pelastu, joku kauppias ehkä. Enemmänkin provosoidun kuin innostun tuollaisesta hehkutuksesta, anteeksi vaan. Mutta jokainen tavallaan ja visallaan.
  Hyvää viikonloppua!

  Vastaa
  • hannasumari 26.11.2016

   Hyvää viikonloppua!
   …ei pidä ostamisen vuoksi ostaa,vaan tarpeeseen <3

   Hanna

   Vastaa
 2. heidi 26.11.2016

  En tiedä minkä takia Suomessa asia ärsyttää – onhan se siellä ihan tavallisen viikon tavallinen perjantai. Täällä USA:ssa Black Friday on kyllä ihan pepusta! On nimittäin kyse Thanksgiving -torstain jälkeisestä perjantaista, jolloin soisi kaikille hetken vapaata ja aikaa viettää perheen kanssa listaten mistä kaikesta voisikaan olla elämässään tyytyväinen. Kaupan alalla olevat joutuvat kuitenkin töihin. Jotkut jo torstaina yötä vasten, kun alet alkavat keskiyöllä ja jatkuvat läpi yön. Siinä ei ole mitään järkeä. Onneksi parina viime vuonna muutamat kauppaketjut ovat jo päättäneet jättäytyä tämän sirkuksen ulkopuolelle ja antavat työntekijöilleen hyvin ansaitun vapaan.

  Vastaa
  • hannasumari 26.11.2016

   Hyvä pointti – täällä ei ole siinä mielessä sama meininki, että vapaat menisivät. Ihmisiä ärsyttää se, että ollaan kopioitu asia joka ei kuullu tänne ja sitä manostetaan agressiivisesti.

   Hyvää viikonloppua!
   Hanna

   Vastaa