Hämäriä juttuja

img_3806-1Aurinko paistaa niin ihanasti, tuntuu aivan kesältä. Äsken söin lounaan terassilla ja luin samalla naistenlehteä. Lämpöä ja valoa riitti. Mutta illat hämärtyvät jo ja aivan kohta hämärää riittää paistetta pitempään. Sateisina päivinä keskellä päivääkin on hämärää ja märkä asfaltti jotenkin imaisee kaiken valon. Moni huomaa, että hämärässä näkeminen tuottaa ongelmia. Tai aina sitä ei edes oikein tajua, ennen kuin tulee se vähältä piti -tilanne. Usein taustalla on korjaamaton taittovirhe, mutta huono hämäränäkö voi kieliä myös diagnosoimattomasta silmäsairaudesta.

Silmä on ihmeellinen, se mukautuu niin moneen. Kun mennään hämärästä kirkkaaseen silmiltä kuluu vain muutama minuutti tottua valoon. Mutta kun siirrytään valosta hämään se viekin paljon kauemmin aikaa. Tyypillisesti se kestää 5-7 minuuttia, mutta aivan täydellisesti silmät tottuvat hämärään puolessa tunnissa. Sen huomaa helposti juuri tähän aikaan vuodesta. Kun touhuan jotain kotona illansuussa saattaa tyttäreni pyyhältää ovesta sisään ja sytyttää kaikki valot ja kysyä, miksi olen pimeässä. En ole huomannut, koska hämärä on hiipinyt sisään hitaasti ja olen ollut sen kanssa käsi kädessä – tottunut ja muuntunut yhtä matkaa illan kanssa. Mutta jos menen valoisasta olohuoneesta pimeään makuuhuoneeseen en näe mitään.

istock_000014819344large-1Kotonahan se ei ole ongelma, osaan kulkea meillä varmasti silmät kiinni törmäämättä mihinkään. Ainakin jos on siistiä! (Sen sijaan isälläni oli suuria ongelmia tässä asiassa ja hän marmatti yhtenään äidilleni tämän taipumuksesta möbleerata kotia – eli järjestää kaikki huonekalut uusille paikoille vähän väliä. Öisiä törmäilyjä vessareissujen yhteydessä tapahtui usein…!)

Sen sijaan heikentynyt hämäränäkö voi olla hyvin hankala ja vaarallinen liikenteessä. Kun illat pimenevät ja märkä asfaltti imee kaiken valon, saattaa tuntua vaikealta nähdä selkeästi. Jalankulkijat tupsahtavat näköpiiriin äkkiarvaamatta ja pyöräilijät tuntuvat ilmaantuvat eteen aivan tyhjästä.

Maantiellä ajaessa saattaa olla vaikeaa ymmärtää mikä möhkäle näköpiirissä häämöttää tai liikennemerkin numerot voivat olla vaikeita erottaa.

Specsaversin Marina Åkerlund neuvoo hämäränäkönsä kanssa tuskailevia menemään optikolle näöntarkastukseen. Monesti hämäränäkövaikeuksien taustalla on korjaamaton taittovirhe, kuten esimerkiksi likitaittoisuus, joka korostuu hämärässä. Likitaittoisuudesta on kyse, kun ihminen näkee lähelle melko hyvin, mutta kauemmaksi katsoessa kuva on samea ja epätarkka.

Olen itse hankkimassa nyt erityisiä ajolaseja, koska ajan paljon paitsi kaupungissa myös juonto- ja luentokeikoille ympäri Suomea. Juttelin Marinan kanssa ja hän suositteli keltaisia linssejä laseihini! No ihan varmana haluan juuri sellaiset ajolaseihin! Ja tajusin myös, että sekä laskettelulaseissani, että endurolaseissani on aina ollut keltainen linssi, vai mikä kalvo se nyt niissä on.

14341868_10201865439634306_2051751650_nSyynä heikentyneeseen hämäränäköön voi olla myös merkki silmäsairaudesta. Alkava kaihi voi oireilla niin, että vastaan tulevien autojen valot häikäisevät pimeässä. Hämäränäkö saattaa heiketä myös iän myötä, kun valoa taittavat väliaineet samenevat. On myös joitain sairauksia jotka voivat ilmetä hämäränäön ongelmina. Sellaisia ovat esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes.

Joka tapauksessa, jos hämäränäkö askarruttaa kannattaa mennä optikolle näöntarkastukseen.

Minulla on suuri ilo toimia Specsaversin – anna hyvän näön kiertää -kampanjan kummina ja kummin ominaisuudessa toivonkin, että menet näöntarkastukseen tai et, veisit vanhat tarpeettomat silmä- ja aurinkolasisi Specsaversille, jossa niitä kerätään Tansaniaan vietäviksi uuteen käyttöön. Olen itse ollut tällaisella silmälasimatkalla mukana ja voin taata että lasit tulevat todella tarpeeseen ja niistä suuri apu. Voit tutustua Tansanian hyväntekeväisyysmatkaani täällä. Linkki. Ja täältä saat lisää tietoa kampanjasta.

Anna hyvän näön kiertää -kampanjan lanseeraustilaisuudessa. Kuva Jaakko Jaskari
Anna hyvän näön kiertää -kampanjan lanseeraustilaisuudessa.
Kuva Jaakko Jaskari

Vinkit joilla voit parantaa näkemistä liikenteessä pimeällä

  1. Tarkasta näkösi ja hanki lasit, joissa on pinnoitetut linssit. Käy näöntarkastuksessa. Hanki sopivat lasit ja niihin pinnoitetut linssit, joissa on heijastuksen esto. Muuten linssien etupintaan syntyy häiritseviä heijastuksia muun muassa vastaantulevien autojen valoista, mikä haittaa näkemistä.
  2. Hanki keltaisensävyiset linssit. Keltaiset tai keltaoranssit linssit auttavat näkemään paremmin hämärässä, koska ne parantavat kontrasteja ja poistavat häikäisyä etenkin sumussa tai sateessa.
  1. Pidä välineet hyvässä kunnossa. Hanki autoon laadukkaat valot. Pidä huolta, että sekä tuulilasi että silmälasisi ovat puhtaat ja että niissä ei ole naarmuja. Mukauta näkösi pimeään. Jos tiedät, että näkösi mukautuu hitaasti valoisasta pimeään siirryttäessä, ole hetki aikaa pimeässä. Totuttele hämärässä näkemiseen, ennen kuin lähdet liikkeelle.

 

Nähdään!

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *