Herkullista joulun odotusta

Nammmm!
Nammmm!

Lapsuuden kodissani juhlittiin joulua ihanasti ja isosti. Joulu oli kaunis, tuoksuva, maistuva ja alkoi aikaisin. Viimeistään pikkujouluaattona joulukoristeita otettiin esiin ja tietysti oli myös pieni kuusi – pikkujoulukuusi. Lapsia kehotettiin olemaan kilttejä, sillä tontut kurkkivat jo ikkunoista ja ovien raoista. Traditioon kuului myös joulukalenteri, jonka kuudennessa luukussa oli aina suomenlippu, kalenterikynttilä ja pikkujoululahja.

Pikkujoulun viettäminen pikku lahjoineen oli ihan parasta. Päälle puettiin tonttupuku, siis ihan totta, mulla oli punaiset pöksyt ja paita ja tonttulakki päässä. Syötiin jouluruokia pienesti, leivottiin pipareita ja rex-kakkua ja sitten yhtäkkiä jostain kuului koputus ja keittiön ikkunasta lensi sisään paketti. Tonttu se siellä muistutteli itsestään. Muistan yhden pikkujoululahjan hyvin. Se oli pieni virkattu nukke. Ehkä viiden sentin mittainen. Tästä on nyt aikaa noin 54 vuotta ja muistan sen kuin eilisen päivän. Joten sen tiedän, että ihania muistoja on tärkeää tehdä. Ne jäävät.

Lapsuudenkodin perinteet ovat tietenkin siirtyneet myös meille ja vaikka lapset ovat muuttaneet jo kotoa pois vietettiin meillä silti pikkujoulua ja paistoin tietysti pikkujoulukinkun. Ennen paistoin sen aina ruiskuoren alla, kuten lapsuuden kodissa tehtiin, mutta nyt tein toisin. Ostin luuttoman luomukinkun, joka painoi 2,5 kg ja työnsin siihen paistomittarin. Sitten kinkku Look-paistopussiin, kinkku pusseineen uunivuokaan ja uuniin. Se oli huoletonta se! Kolmisen tuntia kinkku siellä paistui 120 asteessa ja tuoksui niin hyvältä. Otin sen pois, kun kinkun lämpötila oli 78 astetta ja annoin kinkun vetäytyä puolisen tuntia pöydällä folioon käärittynä.

Kinkku matkalla uuniin!
Kinkku matkalla uuniin! Muista leikata reikä pussin kulmaan, että höyry pääsee ulos eikä kuulu POKS!

Oli tosi helppoa ottaa kinkku pussista ja kaataa sinne kerääntynyt lihaliemi kulhoon kastikkeen tekoa varten. Kuorrutin kinkun vielä ennen ruokailua 200 asteisessa uunissa ihanalla uudella kuorrutteella, johon laitoin aprikoosihilloa, viskiä, sinappia ja vähän suolaa. Kuorrute oli aivan nappi. Laitan reseptin blogin loppuun. Lihaliemestä tein kastikkeen vain keittämällä sitä kokoon ja lisäämällä siihen kuohukermaa, mustapippuria, sinappia ja vähän madeira-viiniä ja rosmariinia. Kastikkeelle ei ole reseptiä, koska kaikki riippuu kinkkuliemen mausta.

Hei taas kinkku - nyt kypsänä!
Hei taas kinkku – nyt kypsänä! Ja nesteet nätisti pussissa.

Käytin nyt paistopussia kinkun paistoon ensimmäisen kerran elämässäni, mutta en takuulla viimeistä kertaa. Ihanan helppoa ja siistiä! Sen ruiskuoren kanssa on aina ollut aikamoista säätöä. Yleensä kinkun paiston jälkeen saa pestä uunin ja parhaassa tapauksessa myös lattian. Liemet roiskuvat sinne tänne ja kinkun kypsyessä sen liemi saattaa hyvinkin kuivua alla olevalle pellille, jos unohtaa lisätä sinne vettä. Kauheaa lotrausta. Olen ajatellut, että ruiskuori tuo jotain erityistä makua tai mehevyyttä kinkkuun mutta katin villat! Kosteus pysyy pussissa ja kinkku kypsyy unelman lailla. Vähän hävettää myöntää mihin tähän asti olen käyttänyt LOOK -paistopusseja ihan koko ikäni, mutta toisaalta, siihen ne sopivat myös. Nimittäin piparkakkutalojen, joulukakkujen, -leipien ja muiden ruokalahjojen  ja kukkien pakkaamiseen. Eli tuote on tuttu, mutta käyttö on ollut luovaa.

Glaseerattu pinta - niin maukas!
Glaseerattu pinta – niin maukas!
dsc00609

Paistopusseja ja muita Eskimo-tuotteita saa helposti kotiin nettikaupasta. Siellä on ihan kaikkea, mitä keittiössä tähän aikaan ja muulloinkin tarvitsee. Käy katsomassa ja tilaa kaikki näppärästi kotiin. Kaikki verkkokauppaan rekisteröityneet asiakkaat saavat  15% alennuksen ostostensa loppusummasta spesiaalilla alennuskoodilla joka on JOULUMIELI. Trajous on voimassa joulukuun viimeiseen päivään asti. tänä vuonna. Mun suosikiksi on nousut paistopussien lisäksi supernäppärät ja ekologiset Eskimo Bio Kuituliinat. Niillä pyyhkii hyvin ja ne voi huoletta heittää pois käytön jälkeen. Onko ällöttävänpää asiaa kuin happamalle haiseva keittiöräsy? Siitä on nyt päästy. Lähiaikoina annan lisää vinkkejä Look – paistopussien käytöstä ruuanlaitossa reseptien kera. Myös ruokalahjojen pakkausideoita Eskimotuotteilla on luvassa.

Kinkun kuorrutus aprikoosimarmeladilla ja viskillä

3,5 dl aprikoosimarmeladia

1,5 dl Dijonin sinappia

1 dl    viskiä

½ tl   sormisuolaa

kokonaisia mausteneilikoita

Sekoita kaikki aineet yhteen paitsi mausteneilikat.

Paista kinkku kypsäksi Look by Eskimo kinkkupusissa. Laita kinkku pussiin ja työnnä kinkkuun lihalämpömittari niin, että näet sen vaivatta sekä pussin että uunin luukun läpi. Jos uuniisi kuuluu oma lämpömittari vie sen johto ulos joko kinkkupusiin leikattavasta höyryreiästä tai pussin suusta, ja kiristä pussin suu kiinni pakkauksessa olevalla pussinsulkijalla. Laita kinkku uunipellille tai uunivuokaan.

Poista kypsästä tovin vetäytyneestä kinkusta kamara ja levitä viski-aprikoosisose kinkun pinnalle. Jos haluat voit pistellä pintaan koristeeksi kokonaisia mausteneilikoita, jos kinkkua jää ja sitä syödän vielä kylmänä voit nyppiä ne pois. Niiden maku on hyvin vahva.

Kuorruta kinkkua 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullankeltainen ja karamellisoitunut.

Herkullista joulun odotusta

Hanna

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

  1. Ode 02.12.2016

    Minä opin koko pikkujoulun (siis ensimmäisen adventin) konseptin vasta muutama vuosi sitten. Meillä se ei koskaan ollut mikään erikoinen joulujuhlapäivä, paitsi että tietysti jouluvalot laitetaan silloin – edelleen.

    Tuo kuorrutus kuulostaa erinomaiselta! Pitää yrittää ehdottaa, josko sitä voitaisiin kokeilla, tai sitten vain ostaa ihan oma pieni kinkku ja testata siihen. Sinkkutaloudessa tosiaan tarkoitan pientä.

    Vastaa
  2. hannasumari 02.12.2016

    Hei Ode – lupaan sulle, että kuorrute on hirmuhyvää!
    Hyvää joulunaikaa!
    Hanna

    Vastaa
  3. Pirjo 02.12.2016

    Pari vuotta tilattu pieni kinkku, saako mainostaa, Reinilihasta. Ei moittimista, tosi hyvää. Kokemuksia vuosien varrelta on monia, ilman paistopussia, paistopussilla, pakastettu ja tuore, lopputulos on ollut aina hyvä. Tosin pakastettua en enää suosi, kun jännittää se sulaminen kuitenkin. Nyt oli kyllä aivan ihanan kuuloinen kuorrute, ainoa kysymys onkin, maistuuko se viski siinä, vastaan itse, taitaa vaan tehdä sen jonkin?

    Vastaa