Kalaa juhlapöytään

dsc00639

Itsenäisyyspäivä oli lapsuudenkodissani aina iso juhla. Päivän tunnelma oli aamusta asti juhlava. TV:stä katsottiin kaikki mikä asiaan liittyi ja erityisesti on jäänyt mieleen mieskuoron laulama Finlandia. Se menee minulla edelleen luihin ja ytimiin asti. Lippu nostettiin tietysti rintamiestalon pihalla seisovaan (isän itse veistämään) lipputankoon. Seisoin vakavana vieressä isä nostaessa lipun salkoon. Kerran kun ikää oli sen verran, että luulin tietäväni kaiken isää paremmin, lippu lipesi isän kädestä maahan. Rähjäsin hänelle tuikeana ja kerroin kuinka hän juuri oli häpäissyt Suomenlipun. Isä kääntyi minuun päin ja sanoi: Kuule, tämä lippu ei minua ikänä häpeä. Sen sijaan minä häpesin – ja ymmärsin monta asiaa. Tuli asia kerralla selväksi.

Olen joskus toivonut Suomen itsenäisyysjuhlasta vähän kepeämpää, mutta kyllä siihen kuuluu myös arvokkuus ja juhlallisuus. On hyvä muistaa uhrauksia joita isät, äidit ja isoisät ja –äidit ovat tehneet sen hyväksi mitä meillä on. Itsenäisyyspäivä on päivä jolloin ajattelen ja kaipaan eniten isääni. Tänään nostin lipun (siihen pestyyn lipputankoon) ja tunsin kyllä syvää kiitollisuutta ja kaipausta.

Haluan säilyttää tietyn juhlavuuden omassa itsenäisyyspäiväni vietossa aina. Voi siihen silti sisällyttää hilpeyttäkin.

Juhlapäivän menu on vaihdellut vuosien varrella, eikä minulla ole mitään siihen liittyvää traditiota. Joskus pöydän ääressä on paljon ihmisiä, joskus vain muutama. Tänä vuonna teen teriyakilohta ja vihanneksia neljälle. Paistan lohen ja vihannekset Look-paistopusseissa, jolloin ne on helppo paistaa yhtä aikaa uunissa ja bonuksena uuni pysyy puhtaana.

Kala kuuluu myös joulun ajan ruokiin ja tämä resepti sopii hyvin myös vaikka uuden vuoden illallispöytään.

dsc00638

Keittiö on kovassa käytössä joulunaikaan muutenkin. Eskimon nettikaupasta saa helposti hankittua kaikki kotimaiset Eskimo -paistopussit, -foliot, -leivinpaperit, muffinssi ja -leipävuoat ja muut tarvikkeet suoraan kotiin. Alennuskoodilla JOULUMIELI saat kaikista Eskimo-ostoksistasi -15% alennuksen. Käy katsomassa Eskimo-sivuilta mitä kaikkea siellä on, rekistireidy käyttäjäksi ja saat alennuksen. Koodi on voimassa joulukuun 2016 loppuun asti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dsc00636

Teriyakilohi ja tikkuvihannekset paistopussissa

4:lle

Look by Eskimo -kalapaistopussi

Look by Eskimo -vihannespaistopussi

600-800g lohta ruodottomana, leikattuna neljäksi tasakokoiseksi palaksi

Marinadi ja kastike

3 rkl teriyaki-kastiketta

3 rkl hoisinkastiketta

3 rkl soya-kastiketta

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl seesamiöljyä

0.75 dl ruokosokeria

2 raastettua valosipulinkynttä

2 tl raastettua tuoretta inkivääriä

ruohosipulisilppua

seesaminsiemeniä

Vihannekset

3 palsternakkaa

6 porkkannaa

1 fenkoli

1 kokonainen valkosipulinkynsi

½ tl suolaa

2 tl oliiviöljyä

Tee näin

Uuni 200°C

Yhdistä marinadin ainekset ja sekoita kunnes sokeri on liuennut seokseen.

Laita kalapalat marinadin sekaan kulhoon ja laita kala marinoitumaan puoleksi tunniksi. Look by Eskimo -paistopusseissa voi myös marinoida, mutta tällä kertaa kulho on helpompi ratkaisu, koska marinadi siirretään kattilaan ja keitetään kastikkeeksi.

Valmistele vihannekset

Kuori palsternakat ja porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi.

Puhdista fenkoli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.

Laita vihannekset, kokonainen valkosipulin kynsi ja öljy Look paistopussiin. Sulje pussin suu ja leikkaa pussin kulma auki tai tee pussin keskelle muutaman sentin viilto, että höyry pääsee pussista pois. Laita vihannekset uuniin joko uunipellille tai uunivuokaan, jossa on tilaa myös kalalle. Vihannekset tarvitsevat pidemmän kypsymisajan kuin lohi. Säästä marinadi.

Nosta marinoidut lohipalat paistopussiin nahkapuoli alaspäin. Sulje pussin suu ja leikkaa pussiin reikä. Laita kalat uuniin vihannesten viereen ja paista kalan paksuudesta riippuen noin 13-16 minuuttia.

Kun kala ja vihannekset ovat uunissa kaada marinadi kattilaan ja keitä sitä  3-4 minuuttia kunnes se paksunee hiukan.

Aseta vihannekset tarjoiluvadille ja kalat vihannesten päälle. Sivele kalapalat kastikkeella ja ripottele päälle ruohosipulisilppua ja seesaminsiemeniä.

Tarjoa peruna- tai kukkakaalimuhennoksen kanssa.

Hyvää itsenäisyyspäivää

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *