Matkalla Romaniassa osa 1 Sibiu

Romaniassa, Sibiun kaupungissa järjestetään joka vuosi Red Bull Romaniacs extreme enduro -kilpailu. Siinä ajetaan moottoripyörillä paikoissa joissa ei pysty etenemään edes kävellen. Kisassa ajetaan jyrkkiä mäkiä, jotka ovat loputtoman pitkiä ja etenevät kohtisuoraan ylös – tai alas tai pitkin jokia ja kivikkoja. Voit katsoa millaista se on täältä.

Mieheni osallistui kilpailuun nyt toista kertaa ja jo viime vuonna hän sanoi, että tahtoisi minun näkevän Sibiun kaupungin. Romanialaisten ihmisten ystävällisyys ja luotettavuus sekä Sibiun ja sen ympäristön pittoreski kauneus olivat tehneet häneen suuren vaikutuksen.

Itse kilpailu hirvittää minua, vaikka olen itsekin ajanut enduroa tai ehkä juuri siksi! En halunnut lähteä katsomaan sitä – pelottaa liikaa että sattuu jotain. (Aivan kuin voisin pyyhkiä asian mielestäni, kun en ole paikalla!) No joka tapauksessa sain lopulta matkan Sibiuun syntymäpäivälahjaksi mieheltäni. Mutta lähtöpäiväni oli vasta monipäiväisen kilpailun päätyttyä.

Sibiuun pääsee esimerkiksi lentämällä ensin Müncheniin ja sieltä Sibiuun. Minun reissuni oli mutkikkaampi. Helsinki – Riika – Sibiu mutta matka sujui varsin leppoisasti. Perille pääsy ylitti kaikki odotukseni.

Rakastuin Romaniaan. En voinut mitenkään etukäteen kuvitella kuinka kaunis se on. Ja jotenkin mielen pohjalla oli kuvitelma jälkeen jääneestä, jämähtäneestä kaupungista joka on vähintäänkin likainen ja vähän pelottava ja varkaita saa pelätä koko ajan. En olisi voinut olla kauempana totuudesta. Kaupunki on siisti, turvallinen ja ystävällinen, eikä varkaista ole pelkoa, ellei lasketa kuititta myytäviä tuotteita ja palveluja. Asioilla on monta puolta ja korruptio on hankala asia ja hidas purkaa, mutta ihmiset, ympäristö ja ruoka olivat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Ensi vuonna menen sinne uudelleen, jos vain pääsen.

Poimin kuvat, jotka haluaisin jakaa teille ja määräksi tuli ankaran karsinnan jälkeen 53 kpl! Mitä voin tehdä? Ei niitä kukaan ainakaan kerralla jaksa katsoa. Päätin jakaa kuvat vähintään kolmeen osaan. Sibiun kaupunki, retki vuoristoon ja pyöräretki ulkoilmamuseoon. Joten lähiaikoina on luvassa lisää Romaniaa.

Asuimme keskellä kaupunkia Continental Forum Sibiussa. Hotelli oli hyvä ja henkilökunta erittäin ystävällistä. Sijainti oli ihan napa kymppi. Hotellin vierestä alkoi kävelykatu jonka varrella on kaksi aukiota jotka on reunustettu toinen toistaan paremmilla ravintoloilla ja kiinnostavilla kapoilla. Vähän samaan tapaan kuin Viron vanhassa kaupungissa, mutta paljon suuremmassa mittakaavassa. (Kaupungin laidalla on suuria ostosparatiiseja, mutta niihin en mennyt. Mieheni mukaan esimerkiksi urheiluvarusteliikkeet ovat huippu hyviä siellä.)

Maksuvälineenä kävi useimmiten pankki- ja luottokortit, mutta väillä, yllättävissäkin paikoissa, vain käteinen, joten sitä oli hyvä olla lompakossa. Pankkiautomaatteja oli tasaisin välein kaupungin keskustassa.

Yksi kaupungin nähtävyyksistä on Sibiun ortodoksi katedraali. Sen maalaukset olivat yksinkertaisesti henkeäsalpaavat. Kun menimme sinne, siellä oli käynnissä vihkiminen, mutta silti ihmiset saivat tulla ja mennä kirkossa tahtonsa mukaan. Tunnelma oli harras ja lempeä. Ei olenkaan niin ankara kuin meidän luterilaisissa kirkoissamme on. Ihmiset puhelivat hiljaa ja liikkuivat vapaasti pyhien kuvin edessä hiljentymässä ja rukoilemassa. Kirkko on yksi kauneimmista joita olen koskaan nähnyt.

DSC00049 IMG_2031 IMG_2034

Söimme usein aukioiden leidoilla olevissa ravintoloissa, mutta löysimme yhden hyvin viehättävän paikan myös kauempaa. Kaunis sisäpihan kutsui peremmälle ja sitä kutsua kannatti noudattaa. Alkupaloina oli leipää ja erilaisia ihania tahnoja. Pääruaksi söimme talon burgerit, jotka olivat mehevät ja aivan loistavat! Kuvaa ei ole! Sitä en voi ymmärtää, mutta toisaalta on hvyä että olen keskittynyt olennaiseen! Ravintolissa ruoka maksaa noin 6-12 € ja kahvi leivoksen kanssa kolme euroa korkeintaan. Ruuasta kirjoitin jo aiemmin, siitä voit lukea täältä

Tämä sisäpiha johti ravintolaan
Tämä sisäpiha johti ravintolaan
Tosi houkuttelevaa!
Tosi houkuttelevaa!

 

Ravintolan emäntä oli hauska ihminen jonka kanssa juttelimme pitkään
Ravintolan emäntä oli hauska ihminen jonka kanssa juttelimme pitkään
leipälajitelma ja ihania tahnoja
leipälajitelma ja ihania tahnoja
Mikä valo!
Mikä valo!
Toilettikin oli näkemisen arvoinen.
Toilettikin oli näkemisen arvoinen.
Pieniä ihania yksityskohtia
Pieniä ihania yksityskohtia

Juuri ennen matkaani ilmat olivat olleet todella kauniit ja samalla kuumat. Lämpötila oli kivunnut 36 asteeseen. Ei harmittanut että nyt oli pilvistä ja välillä hiukan satoikin. Jaksoi kävellä enemmän. Kuvista tuli siitä syystä hiukan alakuloisempia kuin miltä siellä oikeasti näytti.

DSC00040
Kaupungin aukioilla viihtyivät nuoret ja vanhat
DSC00042

 

DSC00047
Kuvasin varmasti parikymmentä ovea ja porttia.
IMG_2074 IMG_2104 IMG_2111
Talojen kattoikkunat olivat kuin raollaan olevat silmät!
Talojen kattoikkunat olivat kuin raollaan olevat silmät!
Katon oikea laita on pykäläinen - vasempaan pykälät on maalattu! Kiinnostavaa! Olisipa hauskaa tietää miksi!
Katon oikea laita on pykäläinen – vasempaan pykälät on maalattu! Kiinnostavaa! Olisipa hauskaa tietää miksi!
Osa talojen julkisivuista on entisöity - osa on rapistunut kauniisti ja odottaa korjaamista
Osa talojen julkisivuista on entisöity – osa on rapistunut kauniisti ja odottaa korjaamista
IMG_2187
Ompelimon ikkuna. Kiinnostava on tuo aukko lengissä. Romanialaiset naiset pukeutuvat upeisiin juhlapukuihin. Näimme muutamat häät! oi voi - upeita olivat!
Ompelimon ikkuna. Kiinnostava on tuo aukko lengissä. Romanialaiset naiset pukeutuvat upeisiin juhlapukuihin. Näimme muutamat häät! oi voi – upeita olivat!
Valehtelijoiden silta on tiettävästi saanut nimensä lähellä sijaitsevien kauppaiden puheista...!
Valehtelijoiden silta on tiettävästi saanut nimensä lähellä sijaitsevien kauppaiden puheista…!
IMG_2441
perinteinen alkupalalautanen. Uskomattomia salamimakkaroita ja ihania juustoja
perinteinen alkupalalautanen. Uskomattomia salamimakkaroita ja ihania juustoja
IMG_2472

Ihana paikka! Lisää Sibiun kokemuksistani voit lukea täältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 kommenttia

  1. Ulpu 28.07.2016

    Ovet, ikkunat ja portit ovat myös minun kuvauskohteita. Niitä katsellessa usein unohdun miettimään minkälaisia ihmisiä on niiden takana. Hauskaa puuhaa : )

    Vastaa
  2. […] Edellisen kirjoituksen Sibiusta voit lukea täältä […]

    Vastaa