Naisia on ahdisteltu aina – missä kuplassa jotkut oikein elävät?

On varmaan hyvä, että apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki on huomannut nyt, että naisia ahdistellaan puistoissa ja kaduilla. Ainakin meidän perheessä se tiedettiin jo ammoin 60-luvulla.

Aloitin balettikoulun vuonna 1967 legendaarisessa Salinin balettikoulussa Helsingin Kansallisteatterissa, joka on Asema-aukion reunalla. Asuimme Jollaksessa ja menin balettikouluun itse bussilla. Lähes aina minua oli asemalla vastassa Alli-mummini, joka myös saattoi minut bussiin, jolla matkustin kotiin. Joskus mummi ei päässyt vastaanottamaan tai saattamaan minua joten päähäni oli taottu selkeät säännöt siitä, kuinka ja missä kuljin kaupungilla. Jo kuusivuotiaana siis opin ne alueet joille ei ollut turvallista mennä, samoin tapa jolla kulkea, kenelle puhua jne. Sääntöjä tolkutettiin koko lapsuuden ja nuoruuden ajan. Paikat jotka olivat vaarallisia silloin, ovat sitä edelleen. Tai jos ei nyt vaarallisia niin ainakin vältettäviä.

Kaisaniemen puiston läpi kulkeminen olisi nopeuttanut balettikouluun menoa. Ehdoton ei. Ei pimeisiin puistoihin eikä varsinkaan Kaisaniemen puistoon. Asemalle ei ollut mitään menemistä. Kun Asematunneli valmistui ja sen läpi oli kuljettava, se tehtiin ripeästi ja määrätietoisesti suoraan eteenpäin katsoen. Kenellekään ei missään tapauksessa saanut puhua, saati hymyillä. Jos joku vihelsi kadulla perääsi, viimeinen mitä sait tehdä, oli katsoa siihen suuntaan. Kallioon ei ollut asiaa, eikä tietenkään mihinkään Stadionin ja Uimastadionin välisille alueille. Ylipäätään hengailu kaupungilla oli sopimatonta, koska se oli vaarallista. Hengailulla tarkoitan seiniin nojailua ja kadunkulmissa seisoskelua.

Kun tulin siihen ikään, että aloin käydä bailaamassa kaupungilla ja kotibileissä eri kaupunginosissa näitä juttuja tähdennettiin edelleen. Vaikkakin se oli jo turhaa, sillä niin selkäytimessä se kaikki oli. Sekin opetettiin, että jos lähtee juhlista myöhään ja nauttinut alkoholia, niin rahojen on riitettävä taksimatkaan. Humalassa hortoilu kaupungilla on vaara. Miksi? Koska naisia ja tyttöjä ahdistellaan kaupungilla ja puistoissa.

Jotain hyvää tässä heräämissä varmaan on. Jospa raiskauksien rangaistukset kovenevat ja saavuttavat jonkun tolkullisen tason. Hitto että ärsyttää!

…..oikeastaan ihan hullu kirjoitus – naisia on ahdisteltu aina. Alun viittaus 60-lukuun saattaa tuntua jollekin kaukaiselta. Mutta voi taivas, ei se todellakaan ole uusi ilmiö. Missä kuplassa jotkut oikein elävät!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

21 kommenttia

 1. ex-vapaa 11.01.2016

  Tuo nyt on niin valheellinen kirjoitus kun olla ja voi. Taitaa vaan vanhemmalla rouvalla aika kuultaa muistot siihen suuntaan, että ”minäkin olin niin haluttava nuorena”.

  Itse elänyt nuoruuden 80- ja 90- luvuilla ja Suomi oli niin turvallinen kuin olla ja voi. Sai liftata tyttöjen kanssa Suomea ristiin rastiin ja päästä päähän ja hillua kännissä pitkin kaupunkeja, Helsinki, Tampere, Oulu ja kaikki metsätiet, eikä taatusti tarvinnut pelätä mitään lääppimisiä ja kiinnikäymisiä yhtäkkiä tuntemattomilta.

  Puhumattakaan, että keskellä päivää koulumatkalla olisi joutunut juoksemaan joitain ahdistelijoita karkuun. Se nyt ois ollut jo aivan naurettava ajatuskin aikaisemmin.

  Nyt on suvakeilla tainnut ahdistelut ja r*iskaukset vähän innostaa liikaa, ilmeisesti itse niitä odotellessa, että nuorten tyttöjen traumaattiset tapahtumat vain naurattavat. Aika myötähävettävää puhetta ja toimintaa joiltakin aikuisilta naisilta, tuollainen ilakointi ”minuakin on ahdisteltu”, oolalaa.

  Kait niitä naisia on aina ollut, joille kaikki käy, mutta ei paljoa naurata me muut, joiden elämän ja turvallisuuden pilaa nämä itseään tyrkyttävät kaikkia-rakastavat ”ilopillerit”.

  Vastaa
  • marja peltovuoma 11.01.2016

   Toi Sumarin kirjoitus on niin totta kuin vain voi olla. Suomaliset varsinkin miehet yrittävät kumota sen koska se liippaa liian läheltä heitä ja nyt yritetään leikki kilttiä poikaa maahanmuuttajien kustannuksella,omaa egoa nostetaan, aika turhaa, tiedämme kyllä kuinka paha suomalainen mies voi olla, tappaa, raiskaa ,hakkaa, käyttää lapis seksuaalisesti hyväkseen ,rikkoo paikkoja, heittää perheen pihalle, turvakodit ovat ollet aina pullollaan hädänalaisia naisia ja lapsia… Turha yrittää pestä itteensä, osa suomalaisitsa miehistä ontäysiä sikoja, vai onko parempi ummistaa silmät…..Voitaisin kerätä kuvia suomalaisten miesten pahoinpitelyistä,tapoista,raiskauksista , ym ym..ei kaitaisi yksi Raamatun kokonen kirja riittää.

   Vastaa
 2. Kelpo Hääppönen 11.01.2016

  Suvaitsevaisuudessa halutaan kääntää ongelmat kantasuomalaisuuteen,onhan sitä aina ollut.. Jos virkavallan puolelta puhutaan ilmiöstä,on se nopeasti paisnunut ja kasvanut pienessä ajassa.Pollisi kertoo mitä näkee kaduilla,ja sitäkö ei saa tuoda julki?. -60 luvullakin on sattunut,ei nykyisessä mittakaavassa ja silloin ei ollut kriminaalisoitu naisten ahdistelua.Tämänpäivän suomalainen mies (tai nainen) tietää tämän pykälän.Somessa on ollut ylen tekemä -60 luvulla tehty dokumentti naiseen kohdistuvasta ahdistelusta,siis aikana kun ei ole ollut lakia siihen. Yritettiinkö kyseisellä dokumentilla lieventää tai vähätellä nykytilannetta?.Entäs kun sitten käy että terroristisen toiminnan iskut alkaa suomessa huutaen allahia.Tuodaanko sen korvikkeeksi v.1917 tapahtuneet sotiminen?.Naiset ei kykene kunnioittamaan toisiaan vaan toisen pelkoa vähätellään??

  Vastaa
 3. hiukan nuorempi ikätoveri 11.01.2016

  En ole käsittänyt kolumnissa esitettyä näkökantaa ollenkaan, mutta tämän kirjoituksen ansiosta oivalsin: ärsyynnytään ”olihan ennenkin häirintää”. Olen hiukan kolumnistia nuorempi ja myös muistan Helsingin tuollaisena. Hyvin turvallinenhan kaupunki silti oli. Muusta Suomesta ei minulla ole kokemusta.

  Pukeutuminen 80-luvulla oli konservatiivista ja peittävää, kun taas 2000-luvulla on saanut olla vapaammin. Siinä välissä, kun prostituutio idästä saapui maahamme, itsekin sain kyselyjä ”mitä maksaa” eli seksuaalista häirintää, mutta en kokenut että tilanteissa olisi ollut konkreettista vaaraa. Tämä loppui aikanaan, ehkä enemmän yhteiskunnan nopean muutoksen kuin oman, hitaamman ikääntymisen seurauksena.

  Nyt kyseessä on uudenlainen ilmiö, joten harva tietää mitä on tulossa. Poliisi on jotain ehtinyt huomata, kuten tekijöiden toimiminen ryhmissä. Vaikka 80-luvulla Helsinki oli Euroopan väkivaltaisin kaupunki, ei se huolettanut kun tiesi että väkivalta oli lähinnä ryyppyporukoiden keskeistä. Nyt mielestäni on luonnollista, että halutaan tietää, miten uudenlaiseen tilanteeseen voi varautua. Onko jatkossa esimerkiksi edelleen turvallista naisten kulkea yössä yksin? Naisten ei ole Suomessa tarvinnut harjoittaa tiukkaa rajojen vetoa koskemattomuudelleen, itsekin olen ulkomailla oppinut taidon.

  Osa ihmisistä kaipaa tietoa ja kolumnissakin mainittujen kaltaisia turvaohjeita, mutta päivitettynä uudenlaiseen tilanteeseen. Toisia tämä ärsyttää.

  Vastaa
 4. hannasumari 11.01.2016

  Hei kaikki,
  Olen tuonut asiani huolimattomasti esiin. Minua siis ärsyttää se, että vasta nyt otetaan vakavasti asia, joka on aina ollut naisten elämässä. Ja Ilkka Koskimäki siis ymmärtääkseni kyllä väittää, ettei sellaista ilmiötä ole ollut aikaisemmin olemassa. Hän ei näissä lausonnoissa puhu ulkomaalisryhmien hyökkäyksistä, kuten Kölnissä on tapahtunut. On erittäin hyvä että asiaan kiinnitetään huomiota. Kyllä naisten ja tyttöjen, kuten kakkien muidenkin tulsi voida kävellä ja liikkua missä tahansa pelotta.

  En todellakaan ole vähättelemässä ongelmaa asenteella onhan sitä aina ollut, vaan nimenomaan toivon, että vihdoin esimerkiksi rangaistukset raiskauksista tulisivat sellaisille tasoille, että niillä olisi joku merkitys.

  ex-vapaalle sanosin, että kirjoituksesi on tökerö. Kukaan tervejärkinen ihminen ei odota tulevansa raikatuksi. Voin huonosti lukiessani moista. Koulumatkoilla on ollut myös 80- ja 90 -luvilla namusedät tyttöjä kiusaamassa. Hyvä jos ei ole osunut sinun elämääsi.

  Hanna

  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/apulaispoliisipaallikko-pysyy-tiukasti-kannassaan-suomeen-on-saapunut-uusi-seksuaalirikosilmio/5681638

  Vastaa
  • ex-vapaa 11.01.2016

   Tökeröä on myös väittää, että Suomessa olisi muka valtavasti ihmisiä tai yhtään ainoaa, joka muka ei olisi tietoinen, että juu kyllä, tässä maassa on ollut seksuaalista häirintää ennenkin. Joku vois tulla puhkaisemaan tuon omahyväisyyden kuplan tältä kolumnistilta.

   Vastaa
   • hannasumari 11.01.2016

    Blogikirjoitukseni koski juuri tätä seikkaa. Juuri niin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki on väittänyt.
    Hanna

    Vastaa
 5. Leena 11.01.2016

  Olet oikeassa! Kaikki lähentelyt, uhkaukset ja kähminnät…niistä on pitänyt olla hiljaa. Maassa maan tavalla, näin sanotaan! Kertokaa nyt suomalaiset naiset mitä olette kokeneet, rohkeat aukaiskaa suunne. Jotenkin surullisinta on, että kähmijä, uhkailija on ollut kohdallani suomalaiset miehet.

  Vastaa
  • Jouko Vanhatalo 11.01.2016

   Vastaavaa ei koskaan ole Suomessa tapahtunut kymmenien meisten toimesta.Kevät ja kesä tulee,suvakit,pahin on vielä edessä.

   Vastaa
 6. hiukan nuorempi ikätoveri 11.01.2016

  Ehkä yksi hyvä asia tässä ilmiössä on, että kotoisetkin kissat nostetaan pöydälle. Mutta tätä uutta kissaa myös pitää päästä tutkailemaan.

  Vastaa
  • hannasumari 11.01.2016

   Juuri niin!
   Hanna

   Vastaa
 7. Soile Ahonen 11.01.2016

  Kukaan ei ole varmaan väittänyt,etteikö naisia ole ahdisteltu kautta historian…silti asia ei ole sen hyväksyttävämpää ja on hienoa että siitä nyt puhutaan.

  Vastaa
  • hannasumari 11.01.2016

   uutisten mukaan apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki on väittänyt että puistomme ja katumme ovat olleet ahdistelijoita vailla tähän saakka. Eivät ole olleet. Apulaispoliisipäällikkö elää oudossa todellisuudessa. Omassaan.
   Hanna

   Vastaa
 8. Jouko Vanhatalo 11.01.2016

  Herää todellisuuteen.Milloin suomessa tyttöjä on ahdisteltu monen raavaan miehen voimalla.Tällaisilla kommenteilla osoitetaan vain hyväksyntä pakolaisten teoille,aiemmin sitä puolusteltiin kultturieroilla,sitten yksittäistapauksina.Jotkut suvaki eivät vieläkään voi hyväksyä olla väärässä.Kevä ja kesä tulee,pahin on vielä odotettavissa.

  Vastaa
  • hannasumari 11.01.2016

   Hei Jokke,
   apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ei mainitse haastattelussa mitään joukkoja, vaan puhuu suomen puistojen ja katjen turvallisuudesta. Onko Suomessa nyt tyttöjä ahdisteltu monen raavaan miehen voimalla? ei ainakaan uutisten mukaan näin ole tapahtunut.
   Sen sijaan keskutelu ylipäätään aiheesta on hyvä, sillä sSuomessa raiskaukset ja ahdistelu on osattu tähän saakka tehdä suomalaisen kantaväestön toimesta ja siitä saadut rangaistukset ovat olleet naurettavan pieniä ja ehdottoman riittämättömiä.
   Hanna

   Vastaa
   • Kelpo Hääppönen 11.01.2016

    ”taharrush” eli arabialaisten miesten kansanhuvi,sillä tarkoitetaan naisten julkista seksuaalista häirintää jota nuorten miesten joukko tekee yhdessä.Tästä se on lähtenyt liikkeelle.Me sivistyneessä valtiossa emme ole ennen kuulleet moisesta,mutta tämäkin leikki on nyt meidän arkea. Toki voidaan tökkiä suomalaista miestä syyllistäen,mutta lähi-idän naiset ihannoi eurooppalaista miestä kun sallii vapautta ilmaista itseään.Ainoa riski suomalaisen miehen ottaa arabialainen nainen on hänen omat maansa miehet ei hyväksy sitä.Ei uskonnollisuudenkaan vuoksi,en uskaltaisi seurustella arabialaisen naisen kanssa koska pelkäisin hänen puolesta.Maamiestensä vihan vuoksi.

    Vastaa
    • 90-luvulla syntynyt 11.01.2016

     Nyt hei oikeesti! ”Me sivistyneessä valtiossa emme ole ennen kuulleet moisesta,mutta tämäkin leikki on nyt meidän arkea.”

     Kuinkas monesti olet itse ollut nuori nainen? Itse ainakin koko yläaste- ja lukioajan sain sietää remuavien teinipoikien ja joskus vähän vanhempienkin huutelua kadulla, bussissa, koulussa. Joskus tutut poikaporukat soittelivat pilapuheluita tyyliin ”mitä sulla on päällä” ja ”me nähään sut ikkunasta” yms muuta, ja joskus taas ventovieraat nuorten miesten joukkiot ottivat oikeudekseen kysellä henkilökohtaisuuksia bussissa. Kuulostaa ehkä harmittomalta, mutta itse nuorena teini-ikäisenä ei kyllä naurattanut yhtään, eikä varmasti tuntunut turvalliselta. Ja kyllä ne pojatkin ihan hyvin tiesivät ettei ko. huomio ollut tervetullutta, ja että mua pelotti. Ihan tahallaan kiusasivat, kokeilivat voimiaan helppoa kohdetta vastaan.

     Että eipä ole sekään kyllä mitään uutta.

     Vastaa
   • Jouko Vanhatalo 12.01.2016

    Hanna!Ihan oikeesti,mistä heräsit.Siis ei uutisten mukaan mitään monen miehen ahdisteluja ole tapahtunut.Jokapäivä lööpeistä sekä niin koti-,kuin ulkomaan uutiset pauhaa asiasta.En oikein ymmärrä”toimittajan”rooliasi.Anteeksi vaan,oli pakko laittaa vastauksesi someen ja tulos oli 83 kaverista jakoon lähteneistä,tykkää osastolta tuli 1,5h 103 tykkäystä ja 64 kommenttia.Kaikki pohjalta suvakista vajakiksi aatteella.Ja jatkuu edelleen.Ps somessa tuttavani pääosin ovat kaltaisiani yrittäjiä,työnantajia,eli kauas katseisia maahanmuuttokriittisiä.Suosittelen sinulle”toimittajan”uraa jossain pikku paikkakunnan ilmaisjakelulehden ruokatoimittajana.

    Vastaa
    • hannasumari 12.01.2016

     Jouko – minä olen viitannut apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen kommentointiin, en siihen mitä on tapahtumassa, enkä muihin asiaa koskeviin uutisiin. Kritisoin sitä, että Koskimäki väittää Suomen olleen tään saakka naisille ihan turvallinen paikka. Blogikirjoitukseni siis koskee yhtä, yhden miehen (poliisin) haastattelua ja hänen väitettään. Ei yleistä tilannetta. Ylipäätään naisten ahdistelua ei ole otettu tarpeeksi vakavasti, on siihen syyllistynyt kuka tahansa. Olisi miellyttävää että referoidessasi tekstejäni, referosit niitä oikein.
     Vai oletko sitä mieltä, että Suomessa naisia ei ole ahdisteltu puistoissa ja kaduilla ennenkuin tänne on muuttanut pakolaisia?
     Hanna

     Vastaa
     • Jouko Vanhatalo 12.01.2016

      Hanna,edelleenkin uutisotsikot niin maailmalta kuin muualta ovat luettavissa painopaperilla&netissä.Samalla kun ohjelmoin tyhmyys ja suppea-ajattelun suojamuurin sähköpostiini,käyppä ulkona ja katso vaikka pelkästään lööppejä.Ehkä hanna olet siihen mennessä onnistunut hankkimaan ihan oman,pikku,pikku todellisen elämän.Ps miten ns toimittaja ei osaa kirjoittaa suomen kieltä ilman kirjoitusvirheitä.Edelleen hanna,hae kykyjesi mukaista työtä,tai laita yksikin loppuun ajateltu kirjoitus lehteen.Saatan seuraavalla kerralla parturissa miettien kumpi;Apu vai 7-päivää lehti selattavaksi.Kieltämättä tunnen itseni ääliöksi yleensä meilata moisen impbesillin kanssa.


 9. Neiti Nötterö 11.01.2016

  60-luvulla miesvaltaisella suunnittelutoimistossa työskennelleenä voin kertoa , että meitä naisia ns. raiskattiin suusanallisesti jatkuvasti, eli päivittäin. Huumorin nimissä tietty sitä tehtiin mutta välillä oli tukalaa, kun yritti olla piittaamatta näiden uroiden törkeyksiä kuunnellessa. Kyllähän siitä se hyöty oli, että ymmärsi miesten maailaama paremmin, kuin esim. naisvaltaisessa työyhteisössä työskentelevät naiset.

  Vastaa