Päivän kaktus – hemmetin hedelmät!

Mua sitten risoo, kun kaupasta ei saa kypsiä hedelmiä. Persikat, nektariinit, päärynät, avocadot, luumut, aprikoosit – raakoja kaikki tyynni!

Avocadoja saa syöntikypsinä, mikä useimmiten tarkoittaa ylikypsiä. Jos onnistuu löytämään kaupasta täydellisen avocadon, voi lähteä saman tien lottoamaan, sillä on Fortunan suosiossa. Tummat luumut ovat yleensä kypsiä, keltaiset ani harvoin. Päärynöillä voi pommittaa ikkunoita rikki, sillä ovat aina kivikovia. Entäpä persikat ja nektariinit! Pahimmat kaikista. Eivät ole ikinä kypsiä ja jos ostat silti saat jotain mitä en voi käsittää: Päältä kauniita, mutta kovia ja sisältä mätiä tai oudosti ruskeapilkullisia. Niitä en saata hedelmiksi kutsua. Roskiin pamahtelevat aina, kun erehdyn ostamaan. Sama tapahtuu kun koettaa kypsyttää niitä kotona. Se ei tahadu. Tapahtuu pinnalta ryppyisiä, sisältä kovia, mutta silti mätiä persikan irvikuvia.

Persikka on ehkä maailman ihanin hedelmä. Makea, niin mehukas, ettei sitä voi syödä kuin lavuaarin yläpuolelle kumartuneena, kun mehu valuu pitkin leukaa ja käsivarsia. Kuori lähtee sormin vetämällä.

Ymmärrän että hedelmät ovat herkkiä, eivätkä ne kestä esimerkiksi kaatamista laatikoista toisiin, ihmissormien ahnaita puristeluja, eivätkä kassahenkilön vallatonta viskausta pitkin hihnaa tai oleskelua kotimatkalla muovikassissa kahden maitotölkin välissä. Mutta tiedättekö mitä? Kuresaaressa Saarenmaalla on monta valtavaa markettia, joissa hedelmät myydään aina kypsinä. Notta joku tässä nyt mättää ja se saa ärsyyntymään. Hedelmätiskiä piisaa jättimäisissä marketeissa kymmeniä metrejä, ellei peräti toista sataa – olisi se hienoa, jos sieltä voisi ostaa jotain kypsää, muttei ylikypsää.

expensive-rotten-peaches

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

6 kommenttia

 1. Tuulikki 23.09.2016

  Tuo, mitä kirjoitit, on niin totta!! Minunkin suosikkihedelmä olisi (huom: olisi!) persikka, mutta kun niitä joskus olen ostanut, roskiin ovat menneet liian raakuuden taikka kypsyyden takia. Siis harvoin, toooosi harvoin saa sopivia.
  Myös tuoreet ananakset ja hunajamelonit kuuluvat samaan ryhmään, ei niitä enää kypsytellä sen jälkeen kun siitä pala on leikattu pois. Arpapeliä, mutta kallista sellaista.

  Vastaa
  • hannasumari 04.10.2016

   Arpapeliä nimenomaan!
   Hanna

   Vastaa
 2. Tiina 24.09.2016

  Tämän vuoksi syön makkaraa.. 😉

  Vastaa
  • hannasumari 04.10.2016

   Hei! Sinä sen sanoit! Makkaraan se on siirtymien!
   Hanna

   Vastaa
 3. Ella 25.09.2016

  Totta joka sana. Samaa olen minäkin manannut useamman kerran. Päärynät kivikovia ja täysin mauttomia. Persikoita en ole onnistunut saamaan kypsinä ja lopetin niiden ostamisen. Homehtuvat ennenkuin kypsyvät kotona. Kotimaiset tomaatitkin ovat olleet koko kesän raa´an oloisia, joten ulkomaisia olen ostanut sen takia usein. Satsumat ovat olleet joko mauttomia tai tosi kirpeitä, huoh… Hedelmät ja vihannekset ovat kuitenkin useimmiten varsin kallita ja rahalle ei saa vastinetta.

  Vastaa
  • hannasumari 04.10.2016

   Joo se on niin outoa, että ne pilaantuvat eivätkä kypsy. Rasittavaa!
   Hanna

   Vastaa