Tissit piiloon!

Rosa Meriläinen kirjoittaa HS kolumnissaan  että ”yhdellekään 11-vuotiaalle tytölle ei pitäisi opettaa, että hänen vartalossaan on jotain, mikä kuuluu piilottaa”

Kolumnissa hän kertoo, kuinka uimahallin pukuhuoneessa useat naiset pukevat ja riisuvat pyyhkeiden suojassa. Hän ei ole varma voiko uskoa, että syy on kainous, vaan epäilee että kysymyksessä on häpeä omasta kehosta, joka opetetaan lapsille. Meriläinen myös jumppaa alasti aamutuimaan kodissaan ja on huomannut, että naapurinsetä saattaa katsella hänen jumppaamistaan.

Olin Espanjassa ihanalla yleisellä rannalla. Ihmiset viettivät rantaelämää ja nauttivat auringosta. Kaikilla oli uikkarit päällä paitsi kahdella naiselle neljän naisen ryhmässä. He istuivat ja söivät aurinkovarjon alla. Yläosattomissa istuvat tytöt olivat hyvin kauniit, mutta ei käynyt epäselväksi, että he halusivat herättää huomiota alastomuudellaan. Minä kiusaannuin. Kysyin mieheltäni, mitä mieltä hän oli asiasta. Oli samaa mieltä. Yläosattomissa on ihan ok ottaa aurinkoa, sama se minulle, mutta jotenkin se vain näyttää oudolta. Enkä voi välttyä tunteelta, että rinnat paljaina rannalla esiintyvä haluaa herättää huomiota.

Eräs nainen kommentoi Meriläisen kolumnia FB:ssä näin:

”Nyt on kyllä pakko sanoa, että biologinen tosiasia on että rinnat on jonkunlainen kiihoke vastakkaiselle sukupuolelle ja miksei toiselle naisellekin. Minusta on täysin luonnollista peittää sitä osaa seksuaalisuutta itsessäni ja valita itse ne hetket, kun haluan tulla rinnoilla näkyväksi.”

Olen vahvasti samaa mieltä. Ja jos ajattelen pieniä tyttösiä ja sitä todellisuutta, joka maailmassa vallitsee, en kehottaisi kirmailemaan rinnat valtoimenaan yleisillä paikoilla. Tietysti toivottavaa olisi, että naista kunnioitettaisiin ja koskemattomuus säilyisi eikä väkivaltaa olisi, mutta se ei ole tämän maailman totuus.

Itse inhoan suuresti kaikkia pukuhuoneita. Sekä kuntosaleilla että uimahalleissa. En halua esiintyä alastomana tuntemattomille ihmisille. Myös yhteissaunat ovat painajaiseni, enkä mistään hinnasta istuisi alasti lauteille muiden, kuin omien perheenjäsenten ja läheisten ystävien kanssa. Alastomana olen liian alaston. Ilman mitään suojaa. En pidä siitä tunteesta. En pidä siitä, että minua katsellaan kun pukeudun tai riisuudun yleisessä tilassa. Ei ole häpeää, että pitää jotkut asiat ja osat itsestään intiimeinä ja paljastaa sen puolen itsestään rajoitetusti. Ja pikkutytöt tutustukoot kroppaansa rauhassa ja palajstakoon mitä halauvat vähän vanhempina. Mun mielestä.

Hanna

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

 1. jarmo ahlgren 27.04.2016

  Yleiset saunat on minusta todella hienoja kokemuksia.Olen jo nuoresta lähtie käyttänyt niitä.Kaverin kanssa kun harrastettiin hiihtoa niin pääsi aina saunaan hiihdon jälkeen.Paikalla aina vanhempia ihmisiä myös sotaveteraaneja.Sielä kuuli aina hienoja juttuja.Minusta on kiva käydä kylpylöissä saunomassa ja sieläkin tarinat ovat upeita.Moni avautuu aika kipeistäkin asioista.

  Vastaa
 2. Marjaana Martikainen 27.04.2016

  Ei minua haittaa yleisissäpukuhuonetiloissa olla alasti. Ja olen kaukana mallinmitoista selluliitteineen. Jos joku (toinen nainen) tuijottaa niin siinäpähän tuijottaa. Näkeepähän sitten toisen naisen ilman vaatteita ekaa kertaa. Tai jos arvostelee mielessään, niin senkus. Minäkin löydän hänestä varmasti arvosteltavaa jos tarve on, koska vielä en ole täydellstä naista tavannut (monia toki, jotka lähellä ovat). Nuorten ja lasten hyvä nähdä (samaa) sukupuolta alastomana vaikkapa siellä uimahallissa niin näkee, että naisia on kaikenlaisia kiloineen, selluliitteineen ja karvoineen – ei vain niitä mallimitoissa olevia, joihin yhteiskunta kauneusihanteineen yrittää kaikki pakottaa.

  Sekasaunat ym. ovat eri asia, kun niissä usein seksuaalisusviritteisyys mukana enemmän tai vähemmän halusi tai ei – niissä sopiva häveliäisyys on järkevää.

  Vastaa
 3. Matti Kertio 27.04.2016

  Kyllä alastomuus on luonnollista. Paha vain kun pippeli pyrkii katsomaan silmiin sekasaunassa jossa on naisia. Siitinpiiska oltava mukana.

  Vastaa
 4. Laala 15.05.2016

  Kirjoitit Hanna hyvin ja täysin totta. Nykyään on yhä vähemmän missään mitään rajoja ja se on surullista. Tuollaiset pippeli katsoo silmiin jutut on kuvottavia, täysin vierailta ihmisiltä.

  Vastaa