Uskalla olla kukkahattutäti!

Aamun Hesarissa oli herättävä juttu. HS 17.8. ”Sannin musiikkivideo poistettiin netistä” En ole nähnyt videota eikä sitä siis enää edes voi nähdä. Jutun mukaan videolla pikkutytöt laulavat Sannin videolla hänen biisiään Vahinko. Hesarin toimittaja Jussi Lehmusvesi oli kysynyt Sannin levy-yhtiöltä (Warner Music Finland) videon sisältämästä materiaalista, jossa pikkutytöt laulavat kameralle ”Jos haluut testaa mua yhden kerran vaan, mulla on mesta mihin mennä”.

Jutussa toimittaja lehmusvesi sanoo mm. että aikuiselle tulee videoita katsellessa ahdistava olo ja erityisen ahdistavaa on ajatus siitä jossa pedofiili katselee pikkutyttöjen esittämää kappaletta.

Kävin lukemassa Saanin FB-sivuilla vilkkaana käytävää keskustelua aiheesta. Kommentteja on puolesta ja vastaan. Videon puolesta puhujat ovat sitä mieltä että lapset eivät tiedä mistä laulavat, joten se ei haittaa ja leimaavat videota paheksuvat ihmiset kukkahattutädeiksi.

Olen aina ollut kukkahattutäti, jos se tarkoittaa äitiä, joka suojelee lapsiaan.

Kun esikoisen oli ala-asteella ”kaikki” saivat katsoa Melrose Placea. Mielestäni se ei kuitenkaan ollut omiaan 7-8 -vuotiaalle tyttärelleni, enkä antanut hänen katsoa sitä. Siitä syntyi tietysti kova tahtojen taistelu, mutta en antanut periksi. Koulun vanhempienillassa kysyin koulupsykologilta hänen kantaansa asiaan. Se oli selkeä. Älä anna katsoa, jos pystyt siihen. Ei ole ekaluokkalaiselle sopiva ohjelma.

Vanhemmuudessa on mielestäni juuri se tärkeää, että kuuntelee tunnetta. Jos tuntuu pahalta katsoa, kun pikkutyttö laulaa että testaa mua – siinä on jotain pielessä. Väärää. Ja silloin ei kannattaisi pelätä ottaa vastuuta ja sanoa mielipiteensä, kyseenalaistaa ja olla vahva. Paljon helpompaa on antaa periksi ja viitata kintaalla ja väistää vastuu.

Omia lapsiani kasvattaessani huomasin usein kuinka paljon rajat ja kiellot helpottivat lapsen oloa. Kun tuli raja vastaan, lapsi testasi, testasi uudelleen ja ehkä vieläkin uudelleen. Kun raja pysyi paikoillaan, lapsen olo helpottui usein silmin nähden. Hartiat putosivat alas ja koko olemus rentoutui. Asia tuli selväksi, tuosta ei kannata yrittää enää mennä, tie on tukossa.

Alkoholi oli yksi rajan paikka. En suostunut minkäänlaiseen joustoon 18 vuoden ikärajassa. Toki tiesin, että kokeiluja tapahtui. Tiesin myös aina missä lapseni milloinkin olivat. En mitenkään suosinut ajatusta, että ”lapsen tulisi vetää ekat kännit kotona valvotuissa olosuhteissa” Humala ei mielestäni ole minkään ikäiselle suotava olotila, miksi siis lapselle minun seurassani, kun tiedän ettei se ole hyväksi? Perustelin ikärajan mm. lääketieteellisillä faktoilla. (Alkon sivuilla myös hyviä perusteluja, voit lukea ne täältä)

Kaikki lasteni kavereiden vanhemmat eivät olleet samaa mieltä kanssani ja jotkut jopa kävivät ostamassa nuorille siideriä ja vastaavaa. En hyväksy sitä. Ja koska lapseni tiesivät sen, se rajoitti kokeiluja ja säästyimme ikäviltä ylilyönneiltä. Myös ensimmäiset maljat täysi-ikäisenä saivat oman hohtonsa. Esikoisen kanssa ne nautittiin Kaivopuiston kalliolla kirpparilta ostetuista samppanjalaseista, kun pääsy opiskelemaan vahvistui. Se oli kivaa!

Varmasti artistin tässä tapauksessa ei ollut tarkoitus tehdä mitään hallaa kenellekään, hän on itsekin vielä kovin nuori, eikä ehkä osaa nähdä asiaa kaikista kulmista. Levy-yhtiön sen sijaan olisi voinut olla skarpimpi. Mutta kunniaksi heille, poistivat videon. Kiitokset puolestani myös toimittaja Lehmusvedelle.

Rakkautta ja rajoja

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

10 kommenttia

 1. Sirpa 17.08.2016

  Juuri näin Hanna – rakkautta ja rajoja…
  Allekirjoitan kaiken sanomasi mikä liittyy ko.jutuun!
  Itse omieni kanssa tehnyt samoin aikoinaan…
  Sinua lainaten:
  …”iloa päivääsi”…

  Vastaa
  • hannasumari 17.08.2016

   Kiitos!
   Hanna

   Vastaa
 2. Arja L 17.08.2016

  Juuri näin
  Ei ole nipottamista olla tässä asiassa kukkahattutäti, se on huolenpitoa ja rakkautta ja myös realismia. Itse olen jo kolmen aikuisen lapsenlapsen mummu ja yksi on kovaa vauhtia aikuistumassa, kaksi esiteiniä ja erityisesti heidän korvansa ja silmänsä haluaisin sulkea esim. tuollaisilta videoilta.
  Nuori näkee asiat aivan eri kantilta kuin vanhempansa ja isovanhempansa. Meidän tehtävämme on pitää rajat ja säännöt, meidän pitää olla aikuisia, jotka ottavat vastuun vaikka siitä sitten kukkahattutädin maineen saisikin.

  Iloa ja rakkautta päivääsi <3

  Vastaa
 3. Soili 17.08.2016

  Täällä myös yksi kukkahattutäti. Aikoinaan on tullut lasten kanssa ”nipotettua” joissakin asioissa, joita kaikki muut saivat tai saivat tehdä. Äidin sydämeni läikähti ilosta kun tyttäreni aikuistuaan sanoi, että oli hyvä kun ei aina saanut haluamaansa. Hyvää loppukesää sinulle Hanna ja kaikille muillekin.

  Vastaa
  • hanna sumari 18.08.2016

   Juu, myös minun lapseni ovat kiittäneet samasta asiasta.
   Hyvää loppukesää sinulle myös – vaikka syksyltähän tuo ainakin tänään tuntuu! Vettä tulee kaatamalla ja kamalan kylmä! hrrr.
   Terv
   Hanna

   Vastaa
 4. Kun pikkuhiljaa luisutaan, että joku on ok, niin se on hetkenpäästä ihan normijuttu (mikä ei välttämättä ole siis ollenkaan hyvä). Nykyaikana on IHAN liikaa kaikenlaista joka tuutissa, joka ei tosiaankaan ole lasten silmille. Vähän surettaa tämä nykymaailman meno, kyllä ennen kaikki oli paremmin;);) Ja olen ”vasta” 40vee, eli mielestäni kuitenkin ihan nuorehko, mutta ylpeä kukkahatustani:)

  Vastaa
  • hanna sumari 18.08.2016

   Joo samaa mieltä olen. Ihan hirveän vakva asiahan tämä ei ole, mutta mulle tuli hyvä fiilis siitä, että joku viitsi huomata asian ja se tajuttiin myös levy-yhtiössä. Oli virhe antaa niin kovin nuorten tyttöjen osallistua videoon.
   Hanna

   Vastaa
 5. Kaija Hietanen 18.08.2016

  Hyvä Hanna, minäkin samoin periaattein kasvatin poikiamme, Mikaelia vielä hain ostarilta kotiin 17 vuotiaana, terkkuja myös Ritulle, terkuin Kaija

  Vastaa
  • hannasumari 18.08.2016

   Joo arvaan että Mikael ei ollut yhtään iloinen silloin! Siinäpä se on se juju.
   Laitan terveiset menemään perille, kiitos! 🙂
   Hanna

   Vastaa
 6. Mari 18.08.2016

  Täällä myös tiukat rajat kotona =) Meillä ei katsota edes Salattuja Elämiä,koska se sarja ei ole tehty lapsille.. Minun mielestäni.

  Vastaa