Hip ja hei ja terveisiä Jyväskylästä kuvausreissulta. Ollaan täällä kuvaamassa Suomen kaunein koti –ohjelmaa. Tai oikeastaan ollaan täällä nukkumassa ja singahdetaan täältä milloin minnekin. Eilen oltiin Kuopiossa ja tänään edessä on taas aika tovi autossa istumista. Onneksi on mitä katsella. Ihan huikeita järvimaisemia vilahteli eilenkin ohi, kun taitoimme matkaa.
Nämä kuvauspäivät ovat syömisen takia aika haastavia. Yritän pitää kiinni minulle parhaiten sopivasta ruokarytmistä. Syön kuusi kertaa päivässä. Heh -elämä on ruokajuhla! Syön siis aamupalan, lounaan, päivällisen ja kaksi välipalaa sekä iltapalan. Mutta kuvauspäivinä homma ei onnistu mitenkään järkevissä aikatauluissa. Monesti aamiaisen jälkeen on pakko syödä seuraavaksi lounas ja sitten tuleekin toooosi pitkä tauko ennen välipalaa ja päivällinen on edessäni usein yhdeksän jälkeen illalla ravintolassa. Rytmi on minulle huono, mutta ei se auta valitella. Täytyy koettaa vaan pärjäillä. Ratkaisuna on eväät. Matkassa kulkee aina yksi tai kaksi purkkia rahkaa.
Kuvauskohteessa meillä on pieni tauko jolloin on tarjolla hedelmiä, pähkinöitä, karkkia ja kahvia. Oikeasti noista mikään ei ole mun juttu, paitsi tietysti kahvi. Hedelmiä syön kyllä, mutta ne eivät oikein pidä nälkää, pähkinät ovat suuri rakkauteni, mutta aavistuksen liian suuri, sillä niitä tulee popsittua liikaa. Jos on oikea nälkä kahdeksan pähkinää ei riitä… ja karkkia nyt ei tosiaan kannata syödä nälkään eikä muutenkaan. Jos syön sokeria väsähdän varmasti. Sitä paitsi karkki ja pähkinät roskaavat hampaita! Voi kuulostaa hölmöltä, mutta sitäkin on ajateltava kuvaustilanteessa. Ei ole kivaa hymyillä kameran edessä hammasvälit roskia täynnä.
Kolme tuotantokautta – siis kolme kesää – olen sinnikkäästi syönyt rahakani maustamattomana, koska en halua syödä sitä sokeria. Ja pakko on kyllä tunnustaa, että ei se maustamaton rahka mikään onni ole. Se on polttoainetta.
Tämä kesä toi muutoksen kurkkuun takertuvaan traditiooni, koska sain testattavakseni Valion uudet maustetut, rasvattomat ja laktoosittomat Lumo rahkat, joissa ei ole lisättyä sokeria.
On kyllä kivaa syödä oikeasti jotain, joka maistu hyvälle, eikä vain pidä huolta, etten tuuperru kesken kuvausten tai ala ahmia karkkia ja pähkinöitä. Sillä ahmimisreaktio tapahtuu kyllä, jos nälkä pääsee liian isoksi.
Lumoa on kolmea makua: Kuningatar, vanilja ja mandariini-juustokakku. En osaa päättää onko suosikkimakuni kuningatar vai mandariini-juustokakku. Lumon rakenne on ihanan pehmeä ja samettinen ja minusta on hyvä asia että tuote on kotimainen. Tuntuu oikealta, kun ostaa suomalaisen rahkan. Pieni hyvä asia. Toinen pieni hyvä asia on pieni lusikka, joka on kiinnitetty Lumopurkin kanteen, jotta herkun saa lapioitua suuhun. Lisätietoja Lumosta voit lukea täältä
Eväänä Lumo toimii aivan loistavasti, koska se ei sotke, kun sitä syö. Silloin kun matka ja päivä on pitkä, laitan lumon pikkuiseen kylmälaukkuuni, johon mahtuu kaksi rahkaa somasti vierekkäin.
Koska rakastan leipomista kokeilin Lumoa myös kääretortussa ja tein Lumo proteiinilättyjä. Kääretortun täytin ja kuorrutin Lumolla. Lättyihin tein taikinan kaurasta, banaaneista, munista ja Lumosta, jolloin lättyjen proteiinipitoisuus nousi ja maku parani. Niistä tuli oikeasti aivan huippuhyviä ja sopivat myös hyvin tukevammaksi evääksi, välipalaksi tai aamiais- ja brunssipöytään. Lumoletut maistuvat parhailta jäähtyneinä. Mehukas ja raikas kääretorttu hupeni yhtä vauhdikkaasti kuin letut. Mansikoiden sijaan täytteeseen voi käyttää mitä tahansa marjoja tai vaikka pilkottuja mandariinin viipaleita. Kokeile molempia reseptejä – lupaan että kannattaa!
LUMOLETUT
2 prk Lumo kuningatar -rahkaa
3 kypsää banaania
3 munaa
3 munanvalkuaista
1 dl mantelijauhoa (voi korvata vehnäjauholla tai jättää pois)
3 dl kaurahiutaleita
½ tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki aineet yhteen tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Paista voissa lettupannulla lätyt kauniin ruskeiksi. Nauti marjojen kanssa tai sellaisenaan.
LUMO KÄÄRETORTTU
Lumokääretorttu
Täyte ja kuorrutus
4 prk Lumo rahkaa
n.1 l mansikoita
Pohja
4 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl perunajauhoja
¾ dl vehnäjauhoja
1tl leivinajuhetta
vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne siivilän läpi vaahtoon varovasti käännellen.
Levitä taikina lastalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 7 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää.
Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Kostuta jäähtynyt pohja vedellä laimennetulla sitruunan mehulla. Levitä kostutetulle pohjalle kaksi purkkia Lumoa ja vajaa litra tuoreita mansikoita. Rullaa torttu leivinpaperin avulla siistiksi kääretortuksi. Kuorruta torttu Lumolla ja koristele mansikoilla ja mintunlehdillä.
Iloa päivään
♡
Hanna
Lumo on aivan älyttömän hyvää ja olen onnellinen, kun meidän pienen kunnan S-market sai sitä valikoimiinsa. Isot johtajat päättävät, mitä missäkin syödään, onneksi myös joskus asiakkaiden toiveita kuunnellaan. 🙂
Ja mandariini-juustokakku on mun mielestä paras!
Joo se on hyvä että kuunnellaan – kyllä kannattaa suosia kotimaista!
Hanna
Minullekin Lumo on ollut pelastava, kun siinä on lusikka ja voin sen ostaa kaupasta evääksi ja on gluteeniton hyvä välipala
Tänään söin taas kaksi ja olin iloine juri siitä lusikasta! ja hyvästä mausta!
Hanna
onko LUMO rasvaton tuote kun sitä ei mainita mainoksessa…
tutkin tarkemmin ja rasvatonta on…joten ei kun ostoksille.
Lumo on tosiaan oikein maukas proteiiniherkku, maistelin sitä tänään, mutta, mutta… makeutusaineiden käyttö tuotteessa kyllä laittaa miettimään… Nykyään makeutusaineita laitetaan todella moneen ns. terveystuotteeseen, joita sitten mainostetaan herkkuina ilman sokeria. Kannattaa kuitenkin perehtyä tarkasti E-koodeihin, tutustua tutkimustuloksiin ja siihen, ovatko kaikki sittenkään ihan sitä, mitä meille kuluttajille kerrotaan. Perehdyttyään E-koodien maailmaan, ei ehkä olekaan niin varma, mikä on terveellisin vaihtoehto… Tietenkään pienissä määrissä nuo makeutusaineetkaan eivät ole ihmiselle haitallisia, mutta kerrannaisvaikutus kasvaa, kun tuotetta/useita keinotekoisesti makeutettuja tuotteita käyttää usein. Monet tutkimukset kaunistelevat terveysvaikutuksia ja haitat jätetään kertomatta. Makeutusaineiden on tutkimuksissa jopa todettu lisäävän ruokahalua ja ylensyöntiä, vakavemmista haitoista puhumattakaan! Makeannälkään onkin siis parempi syödä pieni määrä aidolla sokerilla tai esim. hunajalla makeutettua ruokaa. Ja kaikkihan me tiedämme, että paino pysyy kurissa vain liikunnan ja terveellisen (=luonnonmukaisen) ruokavalion avulla! 🙂 Terveellisiä herkkuhetkiä kesään!