Juhlat, ystävät, ventovieraat, yksinäisyys, ilo

Valio-luomu-1

Suosittelen lämpimästi juhlien järjestämistä ihan kaikille ihmisille. Äläkä mieti keitä kutsuisit, jos päätät järjestää juhlat, vieraat löytyvät kyllä. Äläkä pelkää, ettet osaa, tai ei ole tarpeeksi hienoa tai mitään muutkaan. Mieti päivä, keksi teema, kutsu paikalle satunnaisesti ihmisiä joita tunnet hyvin tai huonosti. Teeman ei tarvitse olla kummoinenkaan. Sadonkorjuu sopii syksyyn ja sen voi toteuttaa tekemällä kasvisruokaa tai omenapiirakan, joulukorttitalkoot, viininmaistajaiset, kirjojen vaihtojuhla, mikä tahansa joka jotenkin kiinnostaa itseäsi, toimii. Teema antaa apua, kun toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset kohtaavat.

Olen kerran järjestänyt juhlan, jossa tehtiin unelmakarttoja ja meistä hitsaantui ihana ystäväjoukko, vaikka kutsutuista kukaan ei tuntenut toisiaan entuudestaan. Jopa minulle muutama vieras oli tuntematon. Eipä ole enää!

Taannoin sain kutsun sadonkorjuujuhlaan Helsingin keskustaan. Kysymyksessä oli markkinointitilaisuus, joka järjestettiin yksityiskodissa. Harvinaista!

Tunsin yhden vieraista hatarasti etukäteen ja muutaman muun olin tavannut aiemmin lehdistöinfoissa. Yleensä infot alkavat klo 8.00 aamulla tai myöhään iltapäivällä, jolloin aina saan ajella kaupunkiin kamalassa ruuhkassa. Nyt tilaisuus oli perjantaina klo 15.00, sopivasti viikonlopun alkaessa. Päätin osallistua. Siellä oli ihanaa!

Ensinnäkin oli kivaa juhlia jonkun kotona, eikä ravintolassa. Tarjoilut olivat jotain, mitä en koskaan aiemmin ollut syönyt ja seura mitä parhainta.

Istuin itseäni puolet nuoremmassa seurassa ja kuulin jakavani viisaita talousneuvoja, vaikka itse olen aina sijoittanut iloon ja elämiseen ja säästöni eivät todellakaan ole mittavat. Vaan omista virheistähän sitä ihminen oppii.

Valio-30
Hattupäästä – Benjamin Frostell kertoo valmistamistaan herkuista. Yksi kiinnostavimmista oli kantarellikinuski! Kuva: Jarno Jussila

Kolmen tunnin iltapäiväkemut antoivat viikonlopulle ihanan alun. Me söimme Benjamin Frostellin (Vuoden Luomukokki 2016) tekemiä herkkuja ja kaikki ruoka oli siis luomua ja Valion Luomu-tuotteet olivat tärkeissä rooleissa resepteissä ja Valio oli myös tilaisuuden järjestäjä. Ostan aina luomua, jos se on mahdollista, mutta nimenomaan luomumaito muutti elämääni aika tavalla kerran, kun ihastuin sen puhtaan valkoiseen väriin.

Ostin viisi vuotta sitten Saarenmaalla luomumaitoa vierailleni ja kaataessani maidon kannuun (pahvitötteröillä ei ole asiaa ruokapöytään #äidinopit) se näytti niin kauniilta ja paksun valkoiselta, että minun tuli siihen himo. Join sitä yksin tein puoli litraa. Minulla on laktoosi-intoleranssi. En ollut juonut maitoa noin 40-vuoteen. En saanut mitään oireita. Rakastuin maitoon ja nyt juon sitä litroittain. Mutta vain luomuna. Se on ihanaa. En tiedä syytä oireettomuuteen enkä ala sitä mitenkään spekuloida, olen vain onnellinen, koska se maistuu ja tuntuu niin hyvältä minussa. Niinpä popsin myös luomuherkkuja juhlassa hyvällä halulla.

Valio-3
Luomua mulle! Kuva: Jarno Jussila
Valio_luomu_6 Valio_luomu_4 Valio_luomu_5 Valio_luomu_3
Valio-17
Simppeliä ja kaunista Kuva: Jarno Jussila

Pieni pörähdys perjantai-iltapäivänä sadonkorjuujuhlassa antoi monta ihanaa asiaa.

💚 Tutustuin uusiin viehättäviin ihmisiin.

💚 Söin ruokia, joita en ikinä ennen ole maistanut.

💚 Sain vierailla jonkun kotona (aivan parasta – ravintolat eivät ikinä pärjää kodille).

💚 Sain nopean katkon arkeen ja ihanan alun viikonlopulle.

💚 Saatoin laittaa päälleni ihanan puseron koska oli syy.

💚 Sain vinkin hyvästä janojuomasta.

💚 Muistin taas kuinka tärkeää on järjestää juhlia, vaikka juhla onkin vähän liian iso sana.

Ihmisten tapaaminen on monella tavalla virkistävää. Ihmisistä saa ajattelemisen aiheita, inspiraatiota ja uusia ideoita. Juhla on iso sana, jonka voi korvata vaikka – kutsua joku kahville – ilmaisulla, ettei tule fiilistä mahtavista kalaaseista. Kirjoitin taannoin yksinäisyydestä ja olen saanut kirjoituksen tiimoilta jättiläismäärän palautetta ja kertomuksia. Yksinäisyyttä on hyvin monenlaista ja haluaisin auttaa ihmisiä löytämään tapoja saada ystäviä ja seuraa, ilon aiheita. Se vaatii ehkä hiukan rohkeutta, mutta kannattaa miettiä mikä on pahinta mitä voisi tapahtua, jos kutsuisi puolituttuja kotiinsa. Pahinta olisi ehkä, jos kukaan ilmaantuisi paikalle. Siksi kannattaa kustua tarpeeksi, aina muutama peruu. Eikä todellakaan pidä ajatella, ettei osaa tai että koti ei ole jotenkin tarpeeksi. Herätetään henkiin vierailut oikeissa kodeissa! Aina kahvi ja pulla maistuu.

Mistä niitä kutsuttavia sitten löytää? Työpaikalta, naapurista, jumpasta, ehkä joku johon on tutustunut Facebookissa? Joku johon törmää samassa bussissa? Joku jonka tapaa usein jossain, mutta vaihdetaan vain tervehdys. Ehkä ensi kerralla muutama lause ja sitten taas muutama lisää? Pidän peukkuja kaikille, jotka yrittävät.

 

Hyvää viikonloppua

💚

Hanna

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

 1. Heikki Jokipii 25.09.2017

  ” Join sitä yksin tein puoli litraa. Minulla on laktoosi-intoleranssi.
  En ollut juonut maitoa noin 40-vuoteen. En saanut mitään oireita. Rakastuin maitoon ja nyt juon sitä litroittain. Mutta vain luomuna. Se on ihanaa. En tiedä syytä oireettomuuteen enkä ala sitä mitenkään spekuloida, olen vain onnellinen, koska se maistuu ja tuntuu niin hyvältä minussa. ”

  Jos esität julkisuudessa tuollaisen terveysväitteen, Sinulla on velvollisuus ”spekuloida”.

  Oletko varma, ja mistä olet varma, että Sinulla on laktoosi-intoleranssi?

  Luomumaidosta ei ole mitenkään poistettu laktoosia.

  Vastaa
  • hannasumari 25.09.2017

   Hei Heikki,
   Kyllä minä olen varma, että minulla on laktoosi-intoleranssi. Se todettiin laboratoriokokein ollessani 17-vuotias. Olen saanut ja saan edelleen vatsavaivoja muusta kuin luomumaidosta, Myös laktoosittomasta ja vähälaktoosisesta. Ja kyllä – tiedän ettei luomumaidosta ole poistettu laktoosia. Kumma juttu, mutta iloinen asia.
   Voin ihan hyvin vastata Sinulle, koska kysyt, mutta tiedoksesi kuitenkin, etten ole esittänyt julkisuudessa mitään terveysväitettä. Kerron omassa blogissani omista kokemuksistani ja voin kertoa niistä ilman mitään velvoitteita minkäänlaisiin spekulaatioihin.
   Iloa päivään,
   Hanna

   Vastaa
   • Heikki Jokipii 26.09.2017

    Hei, Hanna

    Julkisuudesta: eikö internet ja toisaalta (jollakin tavalla Apu-lehden tukema) blogisi ole aika julkinen paikka?

    Ja etkö muilta osin kehota lukijoitasi itsekin kokeilemaan niitä asioita, joista kerrot?

    Minusta – kieltämättä markillinen – tapauksesi voisi olla tieteellisesti mielenkiintoinen. On luonnollisesti täysin oma asiasi, mutta minä tutkituttaisin asiaa eteenpäin, sillä voisi olla yleisempää merkitystä. Lisäksi kokeetkaan eivät välttämättä enää ole kaikki tuskallisia, Wikipedia kertoo:

    ”Hypolaktasiaa tutkitaan nykyään myös geenitestillä. Tällöin vältytään laktoosirasituskokeen aiheuttamilta suolisto-oireilta. ”

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi

    Luomumaiidon vaikutuksia on tutkittu aiemminkin, työhypothypteesina se, että eron vaikuttava seikka oli luomumaidon homogenisoimattomuus:

    Maidon homogenointi ja vatsavaivat, tekijät Laura Paajanen, Tuula Tuure, Riitta Korpela, Suomen Lääkärilehti 41/2001, s. 4186 – 4187

    Silloin kaksoissokkotestissä päädyttiin kyllä siihen, että eroa vaikutuksissa vatsaoireisiin ei ollut (tilastollisesti) osoitettavissa.

    Itsekin muuten puolihuomaamatta lakkasin käyttämästä maitoa n. 30 vuotta sitten, vaikkei minulla asia tuntunut vatsassa kuin kylläisyyden tunteena.

    Yst. terv.

    Heikki

    Vastaa
 2. […] alkaen Benjamin Frostellin mestarillisista ruoka-annoksista hersyävän ihanaan seuraan, josta mm. Hanna Sumari kirjoitti oivallisesti. Olipa mukava tutustua uusiin ihmisiin ja kiehtovien keskusteluiden […]

  Vastaa