Kun pyykkipäivä on jokapäivä

Ihanasti ne kuivuu narulla tuulessa!
Ihanasti ne kuivuu narulla tuulessa!

Kesäloman kovin haasteeni on olla tekemättä mitään. Ystäväni kommentti asiaan oli loistava: ”kysehän on vain siitä miten tekemiset nimeää: ei tää oo mittään, ei tääkään oo mittään, en siis tee mittään!”

Pyykinpesu mökillä ei ole mittään, koska rakastan sitä. Kotona pyykki on pakko, mökillä se on harrastus. Pesen kaikkea koko ajan. Tai siis kone pesee ja minä vien sitten pyykin narulle puhtaaseen tuuleen ja auringonpaisteeseen kuivumaan. Pesen kaiken: patjojen päälliset, täkit, tyynyt, lakanat, verhot, villapaidat ja kesävaatteet.

Silitys mökillä ei oo mittään, Sillä en koskaan silitä kotona. En ehdi. Silitän vaatteen, jos se sitä tarvitsee, mutta en silitä mitään esimerkiksi kerran viikossa. Mökillä silitys on lomaa! Raahaan silitysvehkeet terassille, pistän bikinit päälle ja silitän auringossa. Se ei mittään ole todellakaan!

Tää ei oo mittään!
Tää ei oo mittään!
Silkkaa nautintoa!
Silkkaa nautintoa!

Tänä kesänä en ole tehnyt siis yhtään mittään, koska olen pessyt enemmän pyykkiä kuin ikinä. Myös untuvapeittoja ja tyynyjä. Saarenmaalla on paistanut aurinko ja pyykki on kuivunut unelman lailla. Välillä on jopa paistanut ja tuullut, se se vasta onkin hyvä pyykkisää! Kaikki kuivuu niin nopeasti, että kun seuraavaa koneellista tuo narulle, voi edelliset jo kerätä pois.

Mökin villatakkikoelma pestynä.
Mökin villatakkikoelma pestynä.

Jos ulkona sattuu satamaan, pesen silti pyykkiä. Meillä on nerokas ja tehokas pyykinkuivausteline, jossa esimerkiksi farkut kuivuvat parissa tunnissa. Teetin meille katajatikkaat, jotka laitoin nojaamaan seinää vasten sähköpatterin eteen. Tikkaille mahtuu valtava määrä pyykkiä. Lakanat taittelen pituussuunnassa nelinkerroin ja käyn välillä kääntämässä niitä. Se ei ole mittään!

Tyhjänä se näyttää ainakin kuvassa harvinaisen ankealta! Mutta kyllä siinä melkein aina joku pyyhe on kuivumassa. Silloin ulkonäön ratkaisee kotiin valitut pyyhkeet!
Tyhjänä se näyttää ainakin kuvassa harvinaisen ankealta! Mutta kyllä siinä melkein aina joku pyyhe on kuivumassa. Silloin ulkonäön ratkaisee kotiin valitut pyyhkeet!
Farkut, tikkiliivi, pussilakana, kaksi aluslakanaa, kaksi tyynyliinaa, yöpaita, paitapusero - aika paljon siihen mahtuu.
Farkut, tikkiliivi, pussilakana, kaksi aluslakanaa, kaksi tyynyliinaa, yöpaita, paitapusero – aika paljon siihen mahtuu.

Mökin verhoja en ole ehtinyt pestä moneen kesään. Ikkunoissa on valkoiset Marimekon pellavaverhot, jotka roikkuivat aikaisemmin Espoon kodin ikkunoissa, mutta pesuvirheen (ei omani todellakaan!) takia ne kutistuivat ja sinne oli hankittava uudet (…valkoiset pellavaverhot – luultavasti olen sitä mieltä, että maailmalla ei ole minulle muunlaisia verhoja tarjota. Koska onko mitään kauniimpaa kuin tuulessa heiluvat valkoiset pellavaverhot, jotka on kiinnitetty mahdollisimman yksinkertaisesti ilman mitään rypytyksiä? Tuskin!) Kankaan on suunnitellut Marimekolle Kristiina Isola vuonna 1997 ja sen nimi on Pikseli. Ihana kangas. Valkoisella valkoiselle painettua 100% pellavaa. Meidän mökille on roudattu paljon vanhaa jo kerran tai useammankin käytettyä tavaraa, joten minulle ei kannata höpistä juttuja siitä, ettei mökille saisi viedä vanhoja kamoja. Kaikki riippuu siitä, millaisia ne vanhat kamat on!

Nyt ne on pesty ja silitetty!
Nyt ne on pesty ja silitetty!

Kun pellavan pesee, sitä ei saa lingota voimakkaasti, ettei verhoihin jää pysyviä ryppyjä. Ne kuivuvat suvituulessa hujauksessa. Onkin oltava tarkkana, etteivät ne kuivu liikaa. Sopivan nahkeina niiden silittäminen on unelmaa. Terassilla. Koska sehän ei ole mittään.

Tänä kesänä pesuhommiin tuli onnellinen bonus. Sain ystävältäni Tiinalta lahjaksi pesuaineet mökille. Ja voin sanoa, ettei se ole ainakaan hillinnyt pyykkäämistä! Washologi by Viktoria on ruotsalainen tuotemerkki. Sarjaan kuuluvat pesu- ja huuhteluaineet ja tuoksuvedet. Tuotteet tehdään Ruotsissa ja niiden perusajatuksena on korkea laatu ja ekologisuus. Tämä on se juttu, joka vaikuttaa minuun, sillä Saarenmaalla on erityisen tärkeää käyttää mahdollisimman ekologisia pesuaineita, sillä viemärihommat eivät ole täällä ihan huippuluokkaa vielä. Mutta se on erittäin tärkeää muuallakin.  Synteettisiä myskiyhdisteitä, eli keinotekoisia hajusteita, joita käytettään juuri pesu- ja puhdistusaineissa, shampoissa jne. pääsee käytön yhteydessä ilmakehään ja vesistöihin. Se on aika raakaa, sillä näitä yhdisteitä on löydetty mm. kaloista, ihmisten verestä ja jopa äidinmaidosta. Ei kauhean kivaa. Siksi ilahduin lahjasta erityisesti. Nämä pesuaineet eivät siis sisällä väriaineita tai synteettisiä myskiyhdisteitä ollenkaan, vain luonnollisia hajusteita. Ja ne tuoksuvat niin ihanilta. Vain aavistuksen raikkailta. Ei mitään raskasta tuoksua, joka peittäisi ulkona kuivuneen pyykin ihanista ihanimman tuoksun. Olen nyt raahannut näitä Saarenmaan ja kodin väliä, koska en ole ehtinyt kaupoille, kun olen Suomessa.

Tässä nämä tuotteet on. Ihan huippuihanat <3
Tässä nämä tuotteet on. Ihan huippuihanat <3

Sain peruspesuaineen lisäksi sporttivaatteille oman pullon ja mielenkiinnolla kokeilin sitä Jarin endurokamoihin. En nyt viitsi lähteä kuvailemaan niiden odöörejä ennen pesua mutta kyllä te tiedätte mitä sporttivaatteille tapahtuu…oh lal laa! Mutta raikasta tuli kolmessa kymmenessä asteessa. Hei oikeasti mä suosittelen näitä ihan kympillä, sillä ovat toimivat ja viisaat. Niin ja siis erittäin riittoisat, sillä pulloja ei ole täytetty vedellä, vaan pesuainetiivisteellä. Pullot kestävät pitkään, ainetta tarvitaan vain ruokalusikallinen tai kaksi.

Endurovarusteet tuulessa hulmuaa!
Endurovarusteet tuulessa hulmuaa!

Eilen en tehnyt siis mittään, en tänään enkä luultavasti huomennakaan. Se vaan, että pestävät alkaa loppua…. Ja päälläkin on kokoajan vaan bikinit, joten ei tule lisää pyykkiä….

 

Onnea kesäpäiviin

♥️

Hanna

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 kommenttia

 1. Paula 24.07.2017

  Hanna, Hanna, Hanna!
  Olet niin mainio , kirjoittaja , ihminen, ahkera, aikaansaava, humoristinen!
  Tykkään!

  Vastaa
  • ari 26.07.2017

   Hienoja kuvia! Itse kanssa rakastan pyykinpesu ! Pesen kaikki omat ja joskus äidiltä pyydetyt pyykit mökillä vanhalla pulsaattoripesukoneella ! Nautin tällaisesta pykkinpesusta! Kuivaus tapahtuu tietenkin ulkona Silitän vain pakolliset! Käyhän tama pyykinpesu näinkin

   Vastaa
  • ari 26.07.2017

   Itse kanssa rakastan pyykinpesua! Pesen omat ja joskus muidenkin pyykkejä mökillä vanhalla pulsaattoripesukoneella nykyisinkin! Tykään tällaiseta nostalkisesta pyykinpesusta nykypäivänäkin! Kuivaan tietenkin ulkona raikaassa maalaisilmassa myös osittain talvellakin

   Vastaa
   • SiskoM 28.07.2017

    Washologie, hyvä vinkki. Tuo katajapuu antaa varmaan oman ihanan säväyksen puhtaaseen pyykkiin, ihana ajatus, voi kun voisi toteuttaa!

    Vastaa
    • hannasumari 29.07.2017

     Hei SiskoM,
     Kataja ei anna pyykille tuoksua, muttahuoneeseen kyllä! Täällä Saarenmaalla sitä kasvaa pilvin pimein, eikä ole rauhoitettu, kuten Suomessa.
     Iloa kesäpäiviin
     Hanna

     Vastaa