Migreeni – helvetin esikartano

Migreeni. Ja tuhat tapaa hoitaa sitä, ehkäistä sitä ja voittaa se. Vähintään yhtä monta asiaa, jotka saavat sen puhkeamaan. Monta tapaa on myös sitä sairastaa.

Minulla on ollut migreeni parikymppisestä asti. Se on myös äidilläni ja kaikki kolme sisartani ovat siitä kärsineet. Minun migreenini lähti pois, kun aloin harrastaa Fustraa. Nyt en ole valitettavasti treenannut kunnolla kuukausiin. Siihen on useita syitä ja olen todella iloinen siitä, että treenit alkavat ensi viikolla.

Asiat jotka saavat migreenini puhkeamaan ovat monenlaisia. En voi juoda käytännössä lainkaan viinejä, en myöskään samppanjaa. Kaikki muukin alkoholi saa kohtauksen helposti puhkeamaan. Ainoastaan kirkkaat puhtaat juomat ovat turvallisia. Sellaiset kuin garppa ja vodka ja yksi cocktail; dry martini. En missään tapauksessa voi juoda päivällä yhtä lasillista mitään alkoholia, päänsärky on taattu, jos sen teen. Myös juomasekoitukset ja makeat alkoholijuomat ovat pois suljettuja.

Tuuli aiheuttaa kohtauksen (niin todellakin jos päähäni tuulee….ja pahus, kun hatut eivät oikein sovi minulle!) väsymys, helpotus, stressi, jännityksen laukeaminen, Natriumglutamaatti, kahvin puute, vilkkuvat tai kirkkaat valot, tuoksut, tupakka, tietynlaiset äänet jne. Suurinta osaa aiheuttajista on helppoa välttää, joitain mahdotonta.

Migreeni on raivostuttava, koska se pilaa kaiken. Aina kun se puhkeaa, tulee jotenkin niin onnettomaksi. Tulee pettymys. Mutta olen kyllä migreenini suhteen onnekas – monilla tilanne on paljon pahempi.

Migreenini lähtee yleensä pois täsmälääkkeillä. Ennen Fustran aloittamista kävin usein myös piikillä. Eli täsmälääkkeetkään eivät auttaneet, vaan minulle jouduttiin antamaan eri lääkkeistä sekoitettu cocktail suoraan lihakseen. Joskus piikkejä jouduttiin antamaan useita ja joskus lääkettä ruiskutettiin todella reipas määrä.

Pahinta on silloin, kun tenssion neck eli kireistä niskoista johtuva jännityspäänsärky ja migreeni saavat aikaan oravanpyörän. Kireät niskat aiheuttavat migreenin, joka aiheuttaa niskojen kireyttä. Kipu kiristää. Siihen tarvitaan aina piikki tai useita. Selkääni on myös puudutettu migreenin takia. Puudutusainetta on pistetty triggerpisteisiin, jotta lihasjännitys laukeaisi.

Kun laitoin tämän kuvan Facebookiin, monet kirjoittivat kommenteissa,että olen seesteisen näköinen. Varmaan - olen migreenissä ja syönyt täsmälääkkeitä eli triptaaneja. Ne tekevät ihmisen seesteiseksi!
Kun laitoin tämän kuvan Facebookiin, monet kirjoittivat kommenteissa,että olen seesteisen näköinen. Varmaan – olen migreenissä ja syönyt täsmälääkkeitä eli triptaaneja. Ne tekevät ihmisen seesteiseksi!

Migreenissä minusta tulee itsesäälissä rypevä pelkurivauva. Olen loputtoman reipas, jopa migreenissä, niin kauan kun on pakko. Kun migreeni lopulta saa yliotteen ja kohtaus puhkeaa, kaipaan rakkautta, huolenpitoa ja hellyyttä. Lisäksi minua pelottaa. Haluan, että joku on lähellä. Selviän kyllä ilmankin, mutta kaikki rakkaus tuntuu silloin ihanalta. Tosin sitä on hiukan haastavaa antaa oikein missään muodossa, koska en kestä ääniä tai valoa, en jaksa kuunnella enkä puhua, enkä halua, että minua juurikaan kosketaan. Mutta jos joku on kotona, toisessa huoneessa aivan hiljaa ja tiedän sen, se tuntuu mukavalta. Ja kun kohtaus alkaa mennä ohi, on ihanaa, jos joku vähän (paljon) hoivaa. Vettä, kahvia, silitystä, ruokaa jne. Ja ruokahalu on oikukas kohtauksen jälkeen. Suolaa, sokeria, suuria määriä vuoron perään. Suklaata. Kahvia kiitos! Hampurilainen, nakkeja! Ylipäätään asioita, joita en syö tavallisesti.

Migreeni on myös äärimmäisen pelottavaa. Sanotaan ettei siihen voi kuolla, mutta en usko sitä. Joskus kipu on ollut niin helvetilistä, että olen ollut varma, että siihen on pakko kuolla. Ettei se ole vaaratonta. Ja kun se jatkuu päiviä, eikä piikit auta eikä mikään muukaan, ei voi uskoa, ettei se ole kuolemaksi. En tiedä onko vai ei.

On hirveän tärkeää pitää itsestään huolta ja koettaa elää niin, ettei saisi kohtauksia, jos niitä voi välttää. Nyt olen saanut kaksi kohtausta vain muutaman sisällä. Edellisistä on kuukausia, ellei vuosia.

Olen täällä Saarenmaalla ja oli pakko käydä kaupassa. Kauppias kertoi kuinka hän hoitaa omaa migreeniään. Ette usko tätä – iilimadoilla. Kyllä. Hän suositteli niitä minullekin. Olin oksentaa, mutta kuuntelin. Hän on ottanut hoitoa nyt kaksi vuotta parin kuukauden välein ja migreeni on pysynyt poissa. Häntä oli kuvottanut aluksi mutta on nyt tottunut, koska ei halua syödä lääkkeitä jatkuvasti. Iilimadot auttavat kuulemma, vaikka mihin ja niitä myös laitetaan, vaikka mihin. Kyllä myös emättimeen, kun hoidetaan lapsettomuutta, johon hoito kuulemma myös tepsii. Hoito on täällä edullista. Yksi iilimato maksaa 4 € ja tarvittava määrä on 4-6 kpl. Hoitajan palkkio on 10 € ja hoito kestäää noin 1,5h

Muistan nähneeni dokumentin siitä, kuinka venäläiset käyttävät sairaanhoidossa iilimatoja ja kuinka niitä kasvatetaan täysin steriileissä olosuhteissa kellon tarkasti ja pieteetillä. Mene ja tiedä – jännältä kuulostaa. En nyt kuitenkaan ota vielä sitä hoitoa ja anna iilimatojen pureutua ihooni satojen hampaidensa avulla ja alkaa imeä vertani. Menen hierojalle ja odotan ensi viikkoa ja treenejä. Mutta konsteja on monia, kuten on tämän sairauden muotojakin. Yhtä auttaa yksi, toista toinen konsti. Ja niitäkin joita ei auta mikään. Yhtä en kuitenkaan halua kuulla: Nyt lähde ulos tee reipas lenkki! Näin sanoi minulle kerran sairaanhoidon päivystäjä puhelimessa, kun särky oli niin kova, että tuskin pystyin puhumaan. Enää ei varmaan olla missään näin tietämättömiä.

 

Pidä huoli itsestäsi

love

Hanna

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Ode 26.07.2017

  Täällä yksi ex-migreenipotilas, jolta kerran parannettiin kohtaus kaukoparannuksella, joten siihen nähden iilimatohoito ei kuulosta mitenkään erityisen kaukaa haetulta. Kärsin migreenistä koko lapsuuteni, mutta jossain vaiheessa teinivuosia päädyin kiropraktikolle, joka huomasi, että niskassani oli yksi nikama vähän pois paikoiltaan. Pari kuuluvaa rusautusta ja kas, sinne hoitopöydälle jäi minun migreenini. Olen onnekas.

  Vastaa
 2. Salla 26.07.2017

  Etähalaus kanssakärsijältä. Mulla puhkesi migreeni reilu kolmekymppisenä ja mun ongelma on se, että kohtaus ei meinaa lähteä pois millään. Olisikin vain se päivä-kaksi, mutta nyt kolmen viikon lomasta olen ollut migreenissä kaksi. Mulla on hirveä arsenaali triptaaneja ja pahoinvointilääkkeitä ja syön estolääkitystäkin. Silti välillä tulee näitä päivien tai viikkojen putkia.

  Sanasi migreenin henkisestä vaikutuksesta kuulostivat niin tutulta… Mullakin on silloin mieli maassa ja välillä ihan ahdistaa. Kumpa tästä vaivasta pääsisi joskus eroon…

  Vastaa