Maailman paras jäätelö – kaamoksen kaataja!

Nyt on niin pimeää, että iltaisin on pakko touhuta jotain, ettei nukahda niille sijoilleen. Niinpä lähdettiin ulkoilemaan kaupungille. Vähän näyteikkunaostoksia tekemään ja ihailemaan Espan jouluvaloja. Lopulta päädyimme Kluuvikadun Fazerille syömän jäätelöä. Siellä on vain yksi ehdoton valinta, jonka voin tehdä. Fazerin oma tryffelijäätelö.

Se on suuri jäätelörakkauteni ja ainoa jäätelö, jossa pidän kokkareista nougat-jäätelön ohella. Tryffelijäätelössä on suuria, pehmeitä suklaatryffelin paloja jäätelön joukossa. Ja pointti on juuri se, että ne ovat pehmeitä vaikka jäätelö on kylmää. Mmmmm!

Opin syömään sitä kauan kauan sitten, kun asuin vielä lapsuuden kodissani. Isäni oli herkkusuu ja kävi usein ostamassa tätä kyseistä jäätelöä Fazerilta. Sitä ei aina saanut, ja jos oli vaikka tulossa ulkomaisia vieraita ja heille haluttiin tarjota jotain todella hyvää, Fasun jäätelö saattoi olla valinta. Silloin soitettiin ja varmistettiin, että sitä on saatavilla. Jäätelö myytiin tavallisissa, kertakäyttöisissä pakasterasioissa. Samanlaisissa joissa kotona edelleen pakastetaan marjat.

Tryffelijäätelöä ja kanelikaakaota Fazerilla.
Tryffelijäätelöä ja kanelikaakaota Fazerilla.

Laiton ihanasta jäätelöannoksestani ja kanelikaakaokupposestani kuvan Instagramiin ja kerroin että kuvassa maailman toiseksi parasta jäätelöä. Pian sain kysymyksen siitä, mikä sitten on se maailman paras jäätelö. Se on kahden suklaan jäätelö, jonka reseptin olen tehnyt ystävälleni Annalle. Jäätelöllä on tarina.

Anna on allerginen maitoproteiinille, mutta hän ei saa oireita siitä, jos maito (tai kerma, juusto jne) on kuumennettu kiehuvaksi. Jäätelön valmistuksessa kermaa ei kuumenneta kiehumapisteeseen saakka, joten Anna ei ollut tavatessamme koskaan syönyt oikeaa kermajäätelöä.

Siinä se herkku on!
Siinä se herkku on!

Asia hämmästytti minua, sillä kun teimme lapsuuden kodissani jäätelöä, kermasta, keltuaisista, sokerista ja vaniljasta nimenomaan keitettiin seos, joka sitten jäähdytettiin jäätelökoneessa. Soitin jäätelötehtaisiin ja varmistin asian ja niin se todella oli – teollisesti valistetun jäätelön prosessissa maitoa tai kermaa ei kuumenneta kiehumispisteeseen.

 

Juuri valmiiksi jähmettynyt kahden suklaan jäätelö.
Juuri valmiiksi jähmettynyt kahden suklaan jäätelö.

Olen härkä ja joissain asioissa myös erittäin härkäpäinen. Päätin, että Annan on saatava maistaa kermajäätelöä. Ja niin kehitin reseptin jossa kerma kuumennetaan kiehuvaksi. Päätin myös, että maku on oleva suklaa, koska sekin oli Annalle haastava raaka-aine. Useinhan suklaassa on myös maitoa. Lopputuloksena syntyi jäätelö, joka on maailman parasta! Vaikka kyllä Fasun jäde on ihan millin päässä. Minun reseptissäni ei ole suklaapaloja, se on silkkistä ja ihanaa. Minusta jäätelön kuuluu myös sulaa, siinä ei saa olla mitään muuta kuin kylmyys, mikä hyydyttää sen. Tässä siis ohje Annan kaksoissuklaajäätelöön. Tarvitset jäätelökoneen sen valmistusta varten. Valitettavasti kuvani ovat vanhoja ja vähän ankeita. En voinut alkaa tehdä jäätelöä kuvausta varten, koska koneeni on lainassa. Arvatkaapa kenellä? No Annalla tietysti!

 

Kahden suklaan jäätelö Annalle

55-60 g Tummaa suklaata

4 keltuaista

100g sokeria

5 dl kermamaitoa (2,5dl kuohukermaa+2,5dl maitoa)

0,75dl sokeroimatonta kaakaojauhoa

1 rkl vaniljasokeria

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Pane sivuun odottamaan. Vatkaa keltuaiset ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Laita kermamaito kattilaan ja siivilöi sekaan kaakaojauhe (sokeroimaton Van Houten -tyyppinen) Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 4 minuuttia. Kaada kattilasta kannuun. Lisää kuuma seos varovasti kannusta munasokerivaahtoon. Ensin pikku määrä ja sitten juoksevana nauhana kokoajan vatkaten kokonaan. Lisää sulatettu suklaa. Kaada seos kattilaan ja kuumenna 77 asteeseen tai kunnes paksuuntuu. Lisää vanilja. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 6 tuntia ja pane pyörimään jäätelökoneeseen. Jäätelön voi laittaa pakastimeen odottamaan sopivaa syöntihetkeä, mutta se on parasta juuri valmistuneena.

 

Jäätelökesää marraskuuhun!

Hanna

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *