Onko hygge ihan huuhaata?

Tanskalaiset ovat kuulemma maailman onnellisimpia ihmisiä. Olen käynyt siellä monta kertaa, jopa maatilalomalla lasten kanssa yhtenä kesänä, kauan sitten. Minusta Tanska on leppoisa maa ja parasta siellä on ruokokattoiset talot ja toisaalta huippumoderni arkkitehtuuri, Kööpenhaminan keskusta, smørrebrød eli tanskalainen voileipä, Tuborg ja Carlsberg, Arne Jacobsen ja H. C. Andersen.

Tanska on myös antanut meille Suomen höyhenen eli Joutsen Finlandin siis yrityksen, joka tekee Riihimäellä ehkä maailman ihanimpia untuvatakkeja. (Joutsenen perusti syntyjään tanskalainen Marius Pedersen.)

Tää kaakao on aivan huippua!
Tää kaakao on aivan huippua! Ylipäätään kaakao on hyggeä.

Tanskasta tulee myös Lars von Trier, joka on ohjannut mm. hienon Breaking the Waves –elokuvan ja tietysti Tanska tunnetaan myös Legoista, Tivolista ja Karen Blixtenistä. Mutta juuri nyt Tanska on mielessäni koska olen alkanut elää HYGGE-elämää. Sain lahjaksi kirjan, joka kertoo kaiken hyggestä. Luin sen ja mietin koko ajan lukiessani, että onko se kirjoitettu ihan kieli poskessa vai ei. Mutta lopulta tulin siihen johtopäätökseen, että ei – se on kirjoitettu aivan tosissaan ja oikeasti kaikkien pitäisi lukea se, siksi että hygge on suomalaisempaa kuin mämmi.

Hyggen (Readme) on kirjoittanut Meik Wiking, hän on kööpenhamilaisen Happiness Research Instituten johtaja, ja hän on tutkinut vuosikausia tanskalaista elämäntapaa.

Hygge on kaikkea sitä, mitä me ennen teimme, mistä me tänään haaveilemme ja mitä juuri nyt kaikkien pitäisi tehdä. Hygge on koko lifestyle blogien maailma yhdessä nipussa. Vaikka ei kyllä ole, koska hyggessä ei ole mitään tekohienoa tai teennäsitä – hygge on aitoa kamaa. Villapaitoja ja villasukkia, ystävien kanssa vietettyjä iltoja, kortti- ja lautapelejä, vahvaa kaakaota, itse leivottua omenapiirakkaa, sieniretkiä ja eväitä. Hygge on kynttilänvaloa, ulkoilua ja sanalla sanoen tavallista hyvää elämää.

Happy feeling ♥️
Happy feeling ♥️ hygge moment

Olen päättänyt siirtyä hyggen aikaan. Olen aloittanut sen jo viime viikolla tekemällä hygge-asioita keskellä päivää ja viikkoa. Sieni- ja uintiretki olivat sitä samoin kuin sunnuntai-ilta kun katsoin Tähdet, tähdet  -ohjelmaa ja leivoin samalla sienipiirakan ja pikkelöin sieniä.

Tänään olin varhain aamulla puhumassa hyvästä elämästä ja ravinnosta. Luennon jälkeen olin jo puolilta päivin kotona. Laitoin tulet takkaan (pahus vaan, kun jouduin tyhjentämään tuhkat ensin, mutta sekin on hyggeä) sitten keitin syntisen hyvää kaakaota ja istuin tekemään töitä takkatulen loimussa, villasukat jalassa, nauttien kuumaa suklaata kupista. Voin kuulkaa sanoa, että ihanaa on! Suosittelen lämpimästi jättämän höösäämisen ja kiireen ja suhtautumaan kaikkeen tekemiseen hygge-hengessä, myös työntekoon.

Takkatulen loimussa unohtuu siivouksen vaiva
Takkatulen loimussa unohtuu tuhkapesän tyhjennyksen . vaiva. Takkatuli on ehdottomasti hyggeä!

Kannattaa ottaa jokainen hetki tähän käyttöön ja nauttia elämästä kuten tanskalaiset. Tehdä asioita niin, että ne tuntuvat mukavilta ja varsinkin tehdä mukavia asioita – niitä joista oikeasti pitää. Välillä on kuunneltava itseään tarkkaan ja mietittävä tekeekö jotain vain siksi että on aina tehnyt, tai miellyttääkseen jotakuta tai ehkä saadakseen hyväksyntää, jota kaipaa jostain vanhasta tottumuksesta. Jos toteaa että polku on väärä, on hyvä oitis korjata suuntaa ja tehdä leppoisia asioita joista itse pitää.

Hanna Sumari haaveilee takkatulen äärellä
Takkatulen ääressä tekee töitä pakostakin rennosti – se on hyggeä.

Luin jostain, että nuoret haluaisivat viettää aikaa vanhempiensa kanssa – no se nyt ei oikeasti ole mikään uutinen, mutta eihän sitä aina huomaa ja muista. Nuoret tykkää esittää coolia, mutta annas olla jos alat pelata heidän kanssaan Pictionarya ja keität paksua oikeaa kaakaota ja laitat popcornit pöytään – saat mitalin!

Se tässä harmittaa, että tanskalaiset saivat suomalaisen peruselämänmuodon brändättyä ja nimettyä sen hyggeksi ja ruotsalaisetkin pöllivät joulupukin ja Ikea vei lihapullat, mutta olen niin hyggeissäni nyt, etten jaksa noita murehtia.

 

Eläkää kuin viimeistä päivää – hyggeilkää sillä elämä on lyhyt

Rakkaudella

♥️

Hanna

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 kommenttia

 1. Paula 26.10.2017

  Tekstisi ovat kyllä niin ajankohtaisia, kiinnostavia, mukavia, mietityttäviä , uutta ajattelukulmaa antavia ja kuvat niin kauniita! Kiitos blogistasi!
  Sienipiirakkaohje jakoon, kiitos!

  Vastaa
 2. Hanna Sumari 26.10.2017

  Paula!
  Kuinka iloiseksi teitkään mut!!! Just olin ihan et kukaan ei mun blogia lue, ei se ole kiinnostava ja mä olen tylsä.
  Juuri nyt ryhdyn kirjoittamaan sienipiirakan ohjetta uuteen postaukseen. Onneksi elämme maailmassa, jossa kaikki on kuvattava ja nappasin siitä foton!

  Iloa päivään ja suuret kiitokset kommentistasi ♥️
  Hanna

  Vastaa
 3. Ode 23.11.2017

  Kyllä, Hygge on parhautta. Joko olet lukenut kirjan jatko-osan, Lykken? Minä lähdin hyggen perässä ihan messuille asti, silloin kun ne tässä syksyllä järjestettiin Jyväskylän Paviljongissa. Saunan perässähän minä tietysti sinne menin, mutta sehän se on hyggeä parhaimmillaan. Kirjoitin siitä omaan blogiini. Kateus iskee tuosta, että voit juoda kaakaota villasukissa takkatulen ääressä samalla kun teet töitä… Ehkä tuo takka on se kaikkein eniten kateutta herättävä asia. Nauti!

  Vastaa
  • hannasumari 23.11.2017

   No hitsi, mulla on se Lykke, mutta se on kadoksissa! Käääk!
   On löydettävä se.
   Tänään just toi takkatuli olis toivottavaa, mutta luulen etten ehdi. Saunaan joka päivä!
   Iloa päivääsi!
   Hanna

   Vastaa
 4. Nimetön 23.09.2019

  Todella hyvä piirakka, katosi silmänräpäyksessä parempiin suihin.

  Vastaa