Rakkaat pionini – rakkaat ihmiseni

Pioniaidanne! Mitä sanoit? Voinko saada pioniaidanteen? Siis kokonainen aita pioneista?

Suurin piirtein näin keskustelu kävi keväällä 2010 mutta pionien ja minun yhteinen tarina alkaa paljon kauempaa.

Kun olin pieni tyttö, asuimme isäni rakentamassa rintamamiestalossa Jollaksessa. Etelään antava piha ei ollut piha, vaan puutarha, jonne isäni istutti ihania asioita, sellaisiakin kasveja, joita ei muilla pihoilla ollut. Hän rakensi kivipenkereen ja täytti sen kivikkokasveilla, rakensi pergolan, jossa kiipesi villiviini. Hän istutti oven viereen ruusuorapihlajan, jonka yhden hennon oksan hän katkaisi ja siinä, lehvästön ja kukkien suojassa, oli kotiavaimen piilo.

Pioni

Puutarhassa kasvoi kolme kirsikkapuuta ja sadon varmistamiseksi isä pölytti kirsikankukkia pienellä pensselillä. (Kolmen sisareni tehtävänä oli kitkeä kirsikkapuiden alustat – minä olin vauva-sisko ja sain vain popsia kypsät kirsikat suuhuni) Ihanimmat asiat pihalla olivat rhododenronit, pihajasmike, ruusukvitteni, päärynäpuu, syyshortensia ja uskomattomat, tuoksuvat, suurikukkaiset pionit, joiden kukissa oli aina muurahaisia. Kolme pionipuskaamme kasvoivat kaivonkannen vieressä ja ne oli tuettu vahvan neljän puukepin kautta kulkevalla nauhalla. Minusta on kaitafilmi, jossa seison pionien vieressä ja ne ovat melkein yhtä pitkiä kuin minä. Vilkutan kameralle. Olen ehkä neljän vuoden ikäinen.

pioni-hannasumari2

Muutimme oman perheeni kanssa viikkoa ennen vuosituhannen vaihdetta vanhaan keltaiseen puuhuvilaan, jota ympäröi kiinnostava, osittain hoidettu, osittain metsäinen puutarha. Remontoimme talon, mutta puutarhaan emme juuri koskeneet.

Talo seisoi tontillaan vähän yksin. Naapurissa oli taloja, mutta ei asukkaita. Vanhat huvilat rapistuivat hiljalleen. Yksi tyhjistä taloista oli poikkeus.

Aution talon ovet ja ikkunat olivat kiinni ja ehjät, mutta talossa ei koskaan käynyt kukaan. Mutta puutarha! Se oli ihmeellinen.

Keskellä pihaa oli suuri omenatarha, taloa reunustivat kukkapenkit ja pihaa halkovat hiekkakäytävät kivettyine reunoineen pystyi vielä juuri ja juuri erottamaan koko puutarhaa peittävän, rintaan asti ulottuvan heinän ja vuohenputkien seasta. Keväällä, ennen kuin heinä kasvoi pitkäksi, kukkivien omenapuiden alla loisti keltaisenaan hohtava narsissimeri. Kun kesä eteni, nousivat pionit. Kuinka uskomaton näky se olikaan. Alas ojentuneet tuoksuvat kukat, kuin ballerinojen tyllipuvut.

Kuin pionin kukka!
Kuin pionin kukka!

 

Kerran viikossa talon eteen tuli taksi josta nousi ulos vanha hauras rouva. Hän käveli puutarhaan kahden kolmijalkaisen kävelykepin tukemana, viipyi tunnin ja lähti jälleen taksin kyydissä pois. Hän jätti kivisen portinpylväämme päälle aina kimpun kukkia. Rouva kävi kitkemässä kukkapenkkejä. Näky oli uskomaton. Koko villiintynyt puutarha, jonka heinäviidakon keskellä kasvoi ihania kukkia, ja hiljaisuuden keskellä kisailivat perhoset. Linnut lensivät äänettöminä omenapuiden oksilta pionien varsien suojaan. Kaiken villiintyneen keskellä, taloa kiertävät kukkapenkit, olivat täysin hoidetut.

Rakastin tuota puutarhaa, jossa siis vierailin salaa sillä varjolla, että vartioin taloa. Kerran kohtasin rouvan. Hän sanoi minulle, että voisin käydä ottamassa puutarhasta kukkia maljakkoon, jos halusin. Rouvan portinpieleemme jättämät kimput olivat kauniita. Niissä oli ehkä kolme kukkaa. Päätin, että haen vain kerran kesässä. Pioniaikaan. Ja otan niitä sylillisen! Niin tein!

Vuodet kuluivat ja koitti kesä, jolloin rouva ei enää tullut. Tuli kauhakuormaaja ja uudet tontin omistajat. Tulisi uusi talo… Surin pioneja ja salaisen puutarhan häviämistä. Vanhaa haurasta rouvaa.

Sanoin miehelleni, että menen hakemaan ne pionit meidän pihalle. Ei kukaan niitä ehdi pelastaa. Talon rakentajat eivät ehdi ajatella pioneja! Mieheni sanoi: Niin, sille on nimikin… sitä kutsutaan varastamiseksi. Huoh.

Yhtenä kesäsunnuntaina mieheni kertoi, että talonrakentajaperhe oli ollut piknikillä puutarhassa ja olivat juuri lähteneet, koska alkoi vähän sataa ripotella. Heillä oli kuulemma kolme lasta, joista yksi oli pieni vauva. Samalla mieheni kysyi minulta, lähtisinkö mukaan lenkittämään saksanpaimekoiraamme Klaaraa. Tajusin, että hetkeni oli koittanut. Sanoin etten halua, koska päätä särkee niin kovin. Lepäisin mieluummin hetken.

11713940_10200528192283958_1911528823198292254_o (1)

Kun portti sulkeutui Klaaran ja Jarin perässä hyppäsin sängystä, vedin suhinapuvun (kirkkaan punainen Adidaksen tuulipuku) päälleni, työnsin jalkani kumisaappaisiin ja säntäsin ulos. Otin kottikärryt ja tempaisin mukaani lapion. Juoksin naapurin tontille ja iskin lapion pionipuskan juurelle kovaa ja tarmokkaasti. Penkistä nousi valtava pionipehko. Sen juurakko oli jättiläismäinen, vaikkei se ollut todellakaan kokonaan mukana. Sitten toinen pioni. Ja kolmas. Olin paniikissa! Entä, jos se vauvanaapuri on pudottanut tuttinsa ja perhe palaa takaisin? Minulla on kottikärryt kukkuroillaan pioneja! Päätin etten mene ulos portista, vaan yritän kiviaidan yli! Juoksin! Ei mitään mahdollisuutta! Takasin portille. Juoksin kottikärryt kolisten alas mäkeä omalle portille, revin sen auki. Kuulin kuinka mieheni huutaa kovaa KLAARAAA! Koira haukkuu. Juoksen leikkimökin taakse. Jätän kärryt siihen. Juoksen sisään. Kiskon suhinapuvun pois. Juoksen sänkyyn ja otan käteeni lehden, jota alan lukea näennäisen tyynenä. Todellisuudessa sydämeni hakkaa hulluna kiinnijäämisenpelosta ja jännityksestä. Kuulen kuinka Jari huutaa Klaaraa uudelleen ja uudelleen. Nyt kuuluu kova kolina! Äänen täytyy tulla kaatuvista kottikärryistä! Kiivasta tassujen rapinaa ja Klaara ryntää viereeni, nuuhkaisee ja lähtee pois. Rauha.

Jari tulee sisään: Et ikinä arvaa mitä ihmettä Klaara teki äsken!

– No?

– Se repäisi itsensä hihnasta puistossa ja ryntäsi tonne naapurin tontille, juoksi sieltä alas meidän pihaan leikkimökin taakse, kaatoi kottikärryt, juoksi sisään ja juuri kun olin meidän pihassa, se vasta palasi mun viereen!

– Ai! Onpa jännää…!

Kämmeneni hikosivat. Pionivarkaan kämmenet hikosivat. Syyllisyys istui olkapäälleni pilkkaamaan minua. Pidin suuni kiinni. Päivän. Sitten tunnustin. Ei tullut moitteita, mutta ihmettelimme ihanan Klaaran käytöstä.

Ystävämme on kouluttanut rauniokoiria ja hän kertoi meille myöhemmin, että Klaara haistoi pelkoni. Se oli kuulemma tullut jalkapohjistani saappaan läpi maahan ja niitä jälkiäni pitkin Klaara kävi tarkistamassa, ettei minulla ole hätää.

pioni_hannasumari

Pionit istutettiin ja vastoin niiden yleistä tapaa ne kukkivat jumalaisesti heti seuraavan kesänä. Eivät ottaneet nokkiinsa lainkaan.

Tuli kevät 2010 puutarhamme alkoi hermostuttaa minua. Kukaan ei ehtinyt hoitaa sitä ja pihatie oli liian kapea. Etsin puutarhuria ja kuulin Juhasta. Hän tuli käymään, astui portista sisään kädessään yksi kukka rouvalle. Kuolanpioni. Olin myyty saman tien.

Pienestä pihan fiksauksesta tuli puutarhamme jättiremontti. Kaivinkoneita, tuhansia taimia, varaston purku, koko pihan profiilin muokkaus, kiviaidan rakentamien.

Mutta miten hän tiesi, mistä pidän?

Hän vei minut Helsingin yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan ja Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Kävelimme siellä ja hän vain katsoi reaktioitani. Ja niin hän rakensi puolisonsa kanssa meille unelmien puutarhan. Niin kauniin ja ihmeellisen, ettei sitä voi edes käsittää. Annoin hänelle vapaat kädet. Ja millaiset ne kädet olivatkaan!

Yhtenä päivänä hän sanoi rakentavansa pioniaidannetta pihatiemme reunaan. Voiko sellaista edes olla! Onko olemassa asia, jonka nimi on pioniaidanne? Hän jakoi varastamani vanhan rouvan pionit ja istutti ne pihatien reunaan penkkiin, jonka reunana on vanha, pihan kivistä tehty penger. Herkät pionit eivät suuttuneet käsittelystä tälläkään kertaa. Pioniaidanne (kuinka rakastankaan tuota sanaa!) hehkui ja paisui painavista ruusukkeistaan ja läkähdyttävän makeasta, huumaavasta tuoksustaan. Ja minä kävelin pihatietä, jota pionit reunustavat.

Kaksi kesää sitten kodinhoitajamme Eija piilotti pihaan pionin siemeniä minulle kertomatta. Hän kertoi kyllä Juhalle, joka kävi silloin tällöin hoitamassa puutarhaa. Juha oli sanonut hänelle, että niitä emme näe elinaikanamme kukkimassa. Eija epäili toisin.

Hän oli kuullut jostain, että kun istuttaa pionin siemenet maahan saman syksynä, kun ottaa ne talteen pionin siemenkodasta, ne kukkivat seuraavana kesänä.

Se piti paikkansa. Viime kesänä pihalla kukki siis jälleen uusia pioneja.

En tiedä kävikö Juha meillä pioninen kukinnan aikaan. En tiedä saiko hän koskaan kuulla, että siemenet itivät ja tekivät upeat kukat.

Pääsiäisen aikaan, kun puutarhassamme ei kukkinut vielä mikään. Lähdimme Saarenmaalle. Puhelin soi. Se oli Juhan puoliso. Sain suruviestin, Juha oli lähtenyt pois. Hän jätti meille paratiisin.  Pioniaidanteen, omenatarhan, rhodometsän, kiviaidan, katsuran, tuhansia kukkivia kasveja, hän hautasi Klaaran tuhkan pionin ja ruusun väliin ja kielsi minua tuomasta Saarenmaalta sinivuokkoja juurineen. Ja minä en unohda häntä koskaan. Kuinka voisin?

pionit-

Pioni on elämäni kukka, johon rakastuin ollessani ehkä neljän vanha. Pionit ilmaantuvat minulle erityisillä tavoilla. Eikä vain Espoossa. Saarenmaalla naapuri oli käynyt istuttamassa ilokseni puutarhaamme kaksi pionia. Eikö ole ihmeellistä! Toissa viikolla tein niille tuet vanhojen bambuisten aurinkotuolien osista.

saarenmaan pionitjpg

Kaikki mitä kirjoitin tulee mieleeni aina, kun näen pioneja. Ne eivät ole ajatuksia, vaan kokonaisuus. Minulle pionit ovat kaikki tämä ja kaikki nämä ihmiset ja Klaara ja kaikki se mitä he ovat tehneet ja merkinneet minulle tässä elämässä. Joukkoon mahtuu vielä muutama muukin. Mummini, Äitini ja tyttäreni, koska kukkien saagat siirtyvät sukupolvilta toisille. Sekä myös he, joille olen saanut antaa pioneja puutarhastamme.

🌺

Hanna

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

25 kommenttia

 1. Sanna Wallenius 12.07.2017

  Voi Hanna! Tää oli niin ihana postaus, että ihan itketti. Mulla on myös selittämätön suuri rakkaus pioneja kohtaan. Erityisesti kiinnostuin tuosta pionien siemenien levittämisestä. Taidan kokeilla sitä tänä kesänä.

  Vastaa
  • hanna sumari 12.07.2017

   Kiitos Sanna!
   On jotenkin surullisen ihanaa katsoa noita ja ajatella tuota kaikkea. Tai tuntea sitä tunnetta miksi nuo ajatukset ovat muuttuneet. ♥️

   Mutta kokeile! Ei voi . tietää kuinka käy! Minäkin laitoin niitä viime kesänä, mutta en muista minne. … ymmärtäisit jos näkisit tämä puutarhan. #tiheä

   Pus
   Hanna

   Vastaa
 2. Johanna 12.07.2017

  Hei Hanna,

  näinkin jo tämän kauniin pioniaidanteesi instassa. Nuo pionisi ovat niin kauniita ja tarinasi niiden takana on vielä kauniimpi, liikuttava, surullinen ja niin kaunis. Nuo sinulle rakkaat ihmiset elävät noissa kukissa vuosi vuoden jälkeen uudelleen. Oli ihanaa kuulla tämä tarina, en olisi osannut kuvitellakaan tälläista tarinaa olevan niiden takana. Koskaan ei tiedä …

  Nauti ihanasta puutarhastasi ja kesästä sekä muistoistasi <3

  Terveisin, Johanna

  Vastaa
  • hannasumari 24.07.2017

   Niin he elävät – se on niin haikeaa ja kaunista ♥️
   Onnen kesää sinulle Johanna

   Hanna

   Vastaa
 3. pipsa 13.07.2017

  Olipa huikea kirjoitus.Minä aivan mykistyin.Miten tällaisetkin asiat koskettaa sisintä kun on kukkaihminen ja herkkä sielu itsellä.TODELLA parhaita juttujasi.Kiitos kiitos kiitos

  Vastaa
  • hannasumari 24.07.2017

   Kiitos Pipsa ♥️
   Hanna

   Vastaa
 4. tokivai 13.07.2017

  Olipa ihana tarina todelliselta kukkafanilta. Äitini oli myöskin armoitettu viherpeukalo ja hänen Sarah Bernhard-pioninsa olivat vailla vertaa. Hän kuoli kolme vuotta sitten alkukesällä ja hautajaisten aikaan hänen pioninsa olivat parhaimmillaan. Hänen hyvä ystävänsä kukkakauppias punoi niistä arkun päälle aivan upean koko arkun mittaisen kukkaseppeleen. Minusta se oli upea tapa lähteä.

  Vastaa
  • hannasumari 24.07.2017

   Ooohh! Kylmät väreet! Upeaa.
   Otan osaa menetykseesi ♥️
   Hanna

   Vastaa
 5. Annu 13.07.2017

  Ihana tarina. Pionit ovat myös minun sydämeni kukkia. Lapsuuskodin pihasta olen ottanut mukaani kaikki rakkaan tätini hoitamat ihanuudet ja ostanut lisää lajikkeita. Lapsuudesta on muistona suuret puskat ja ihanat mansikkajäätelöpalloilta näyttävät vaaleanpunaiset isot pioninkukat. Rakastan niitä <3

  Vastaa
  • hannasumari 24.07.2017

   Annu – ihanasti sanottu ”minun sydämeni kukka”!

   Hanna

   Vastaa
 6. Jasu 13.07.2017

  Ihana kirjoitus. Pihallamme oleva pioni on jäänyt vähän huonoon paikkaan ja olen miettinyt sen siirtämistä. Tästä rohkaistuin ja taidan siirtää sen paremmalle paikalle.

  Vastaa
  • hannasumari 24.07.2017

   Hei Jasu!
   Hienoa – joo kannattaa olla rohkea. Vaikka eivät seuraavana vuonna kukkisikaan, niin jatkossa voivat paremmin takuulla, jos paikka on nyt huono!
   Hanna

   Vastaa
 7. Heidi 13.07.2017

  Kaunis kirjoitus mutta tuo rauniokoiran kouluttajan kommentti aiheutti tyrskähdykset. Hekoheko pelko saapaan läpi maahan. Kunhan sinun hajujälkeäsi seurasi se koira tietty.

  Vastaa
  • Hanna,

   ihana kirjoitus <3
   Rakkaus pioneihin ja niiden kietoutuminen elämääsi ihmisten kautta on sykähdyttävää. Mahtavaa että saitte ihanan puutarhan ja pioniaidanteen. Aivan huippua! 🙂

   Minun ensimmäinen kosketukseni pioneihin taisi olla isovanhempieni puutarhassa, iso pionipuska jonka takana leikin piilosilla oloa. Ihanat huolettomat lapsuuden kesäpäivät tuli mieleeni kun luin kirjoitustasi ja pionien tuoksu, jota tänäänkin nuuhkin töissä moneen kertaan. On ne vaan niin ihania <3

   Vastaa
   • hannasumari 24.07.2017

    Heidi-Maaria,
    Minusta tuntuu, että rakastan pioneja juuri siksi – lapsuuden huolettomien kesien tähden!

    Hanna

    Vastaa
  • hannasumari 24.07.2017

   No niin, minä en tiedä koirien hajuaistista yhtään mitään! Vettä satoi ihan kunnolla joten jännästi se haju jää silti johonkin ja koira sen haistaa. Adrenaliinin siis.

   Hanna

   Vastaa
 8. Pirjo 13.07.2017

  Oi olen sanaton! Jos minulta kysytään, niin sinulla on kyllä maailman kaunein aita, siis aidanne! Todella, todella ihana kirjoitus. Meidän pienellä rivaripihalla on kolme pionia, nuoret vielä, yhdessä vaan kaksivartta, kummassakin kolme kukkaa, pituutta varsilla 130cm.

  Vastaa
  • hannasumari 24.07.2017

   Kiitos Pirjo – on se kyllä ihana. Joskus sitä onnistuu!
   Iloista kesää!
   ♥️
   Hanna

   Vastaa
 9. SiskoM 28.07.2017

  Kertakaikkisen liikuttavaa.

  Vastaa
  • hannasumari 29.07.2017

   ♥️
   Hanna

   Vastaa
 10. rodo 08.06.2019

  Hyvin kirjoitettu teksti. Harvoin on näin syvällistä, kuvailevaa ja eläväistä kerrontaa. Tempaisi mukaansa (vaikka pioneista en vielä pidäkään).

  Vastaa
  • hannasumari 08.06.2019

   Kiitos Rodo – tulipa hyvä mieli ❤️
   Hanna

   Vastaa
 11. Anne Pitkänen 16.07.2019

  Eksyin pionien maailmaan vahingossa, kun etsin vinkkejä metsäiseen puutarhaani savon sydämessä. Kirjoituksesi sai silmäni kyyneliin, sillä naapurissamme on myöskin tyhjillään oleva syntymäkotini, jonka pihalla sitkeät kaunottaret vielä keinahtelevat, ja levittävät lapsuudestani tuttuja parfyymejaan. Talo oli isäni omin käsin rakentama ja sen piha aina hyvin hoidettu, toisin kuin nyt. Purkufirma saapuu paikalle milloin tahansa, ja harkitsenpa tosissani tuota sinun pionien evakuointioperaatiota! Kiitos Hanna ihanasta tarinastasi!

  Vastaa
 12. Hallatar 13.09.2022

  Ihana! Minäkin rakastan pioneja! Niitä jäi edelliseen kotiin kymmenen pionin penkki. Kun kuljimme sen talon ohi talon myynnin jälkeen, näin pionien kadonneen pihasta ja se tuntui kuin sydän olisi revitty rinnasta! Itkuksi meni. Sen jälkeen en ole halunnut että ajetaan äidin luo sitä tietä, josta näkee entisen kodin pihaan…

  Meidän Saarenmaan mökin pihaan istuin tänä kesänä kaksi pientä pioninalkua. En tohtinut tehdä niin ensimmäisenä enkä toisena mökkikesänämme, vaan vasta nyt kolmantena.

  Kiedoin ympärilleen kanaverkkoa, etteivät peurat pääse tallomaan niitä talvella.

  Vastaa
  • Hanna 13.09.2022

   Oih!
   Ymmärrän hyvin tunteesi. Pionit on niin ihania ja kasvit ovat vähän kuin ystäviä!
   Hanna

   Vastaa