Rokotusvastaisuudesta vielä kerran

Palaan uudelleen aiheeseen, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Rokostusvastaisuuden järjettömyyteen.

Olen ollut viikon verran flunssassa. Tuttava kysyi puhelimessa, olenko jo tervehtynyt ja valitin olevani muuten kunnossa, mutta kurkkukipu ei hellitä millään. Hän totesi siihen, että niin, se hetki, kun kipu loppuu, on kyllä hieno ja siitä osaa olla kiitollinen päivän! Sitten terveys muuttuukin taas itsestään selvyydeksi.

Kurkkukipu loppui tänään mutta sain vaihdossa järkyttävän päänsäryn. Se lähti hyvällä ja tehokkaalla lääkkeellä, mutta jouduin kärsimään koko päivän, ennen kuin pääsin lääkekaapilleni. Hetki sitten huomasin, ettei minua satu mihinkään. Kiittelin lääketeollisuutta mielessäni vuolaasti. Kipu on aivan raivostuttavan energiaa syövä vitsaus. Mietin mitä tekisin, jos en saisi lääkkeitä ja siitä edelleen tuli taas mieleen tuhkarokkoon kuolleet ihmiset ja edelleen se, että jotkut ihmiset eivät halua rokottaa lapsiaan ns. lastentauteja vastaan.

Rokotuskriittisyyden taustalla ei ole tiede eikä tieto, vaan uskomukset. Kuten päätoimittaja Marja Aarnipuro totesi 14.8. pääkirjoituksessaan ” Tässä kummallisessa ajassa, jota parhaillaan elämme, tieteellisesti todistettuja faktoja kyseenalaistetaan mennen tullen. Yksi epäilee maapallon pyöreyttä, toinen kiistää evoluutioteorian. Lääketieteestä kadun mies tuntuu tietävän enemmän kuin tiedeyhteisö. Ihmiset haluavat itse päättää, onko rokottaminen hyödyllistä. Tällainen ”tietämys” saattaa käydä hengen päälle.
Tieteet perustuvat reaalimaailmasta tehtyihin havaintoihin ja kokeisiin. Intuitio ei ole tiedettä, eivätkä mielipiteet ole faktoja. Tämä tuntuu hämärtyvän nykypäivänä monen mielessä.
Lääketieteellisessä mallissa lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset hoitavat potilaita parhaan käytettävissä olevan tiedon pohjalta. Maailmanlaajuinen tiedeyhteisö kerää ja käsittelee tätä tietoa koko ajan. Myös Suomen terveydenhuollossa.”

Mitä tapahtuu sitten, jos lapsi sairastuu hinkuyskään, tuhka-, vesi- tai vihurirokkoon tai sikotautiin? Alkavatko vanhemmat yhtäkkiä luottaa lääkäriin ja osaavaan sairaanhoitoon? Tai sitten jos tauti iskee vanhemmalla iällä, jolloin niiden voimakkuus ja vaikutukset ovat kovat.

Toistaiseksihan siitä ei paljon kokemuksia ole, koska joukkosuoja on ollut niin vahva. Nyt se on heikkenemässä. Pirkanmaalla todettiin kolme tuhkarokkotartuntaa. Joukkosuojan tähden ei kuitenkaan enempää. Jos tartunnan saajat olisivat asuneet Pietarsaaressa olisi tilanne paljon vaarallisempi. Pietarsaaren ja Kokkolan alueella löydöt voisivat saada aikaan epidemian (ylilääkäri Hanna Nohynek YLE 4.8.17)  Tänä päivänä kaiken sen työn ja viisauden ja uurastuksen ja tutkimuksen jälkeen vain uskomusten tähden! En tiedä mitä ajatella.

Kun viimeksi kirjoitin tästä asiasta, minulta kysyttiin Ylen aamussa mitä mieltä olen ajatuksesta, että rokottamattomuudesta sakotettaisiin, ei pääsisi päiväkotiin tai lapsilisät menetettäisiin. Sanoin silloin, ettei pakko ole hyvä konsti ikinä. En ole vieläkään varma, mutta millä voisi takoa järkeä ihmisten päähän? Jos verhoaisi ne jotenkin uskomuksiksi? Lisäisi rokottamiseen pienen pisaran taikamaista tähtipölyä tai alkaisi vaan ihan perinteisesti levitellä huhuja siitä etä on keksitty mahtava uusi keino pitää lapset terveinä…

Olen todella kiitollinen rokotteista, lääkkeistä ja lääketieteestä – se on pelastanut henkeni useammin kuin kerran. Ja se on faktaa.

Hanna

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 kommenttia

 1. Pekka Salmenperä 18.08.2017

  Ennen kuin kirjoitat näistä ’nykypäivän’ ongelmina, kannattaisi tutustua aiheeseen syvemmin. Rokotevastaisuutta on ollut yhtä kauan kuin rokotuksia, perusteet olivat myös alussa uskonnollisia ja oman kehon määräysoikeuteen liittyviä. 1850 luvun puolivälissä tämä liikehdintä alkoi kun rokotteista alkoi tulla pakollisia paikallisesti, tutustu vaikka Rokotevastaisuuden historiaan esim.
  https://www.historyofvaccines.org/content/articles/history-anti-vaccination-movements

  Vastaa
  • mlb 18.08.2017

   Olen ollut kahdesti todella sairas rokotuksen jälkeen. lääketehtaat eivät halua julkaista tietoja sivuoireista. saatikka tietoja rokotteen testauksesta. Flunssarokote josta sairastuin oli testattu 27llä ihmisellä ennen myyntiä. ei koskaan enään. Jokainen päätäköön itse.

   Vastaa
 2. Ei ymmärrystä 18.08.2017

  Olen aina kunnioittanut ihmisen ja potilaan itsemääräämisoikeutta. Siihen velvoittaa paitsi moraali kuin Suomessa myös ihan lakikin, mutta kun itsemääräisoikeudella vahingoitetaan muita ihmisiä, niin en keksi sille minkäänlaista oikeutusta.

  Veljeni kuoli 1960-luvulla muutaman päivän ikäisenä, koska äitini sairasti lapsiltaan saamansa vihurirokon raskautensa aikana (tuolloin ei ollut rokotuksia). Itse jouduin lasten teholle keuhkokuumeen takia, joka tuli erittäin ärhäkän vesirokon seurauksena (ei ollut rokotuksia). Aikoinaan sairaanhoitajana hoidin nuorta miestä, joka kuoli vesirokon aiheuttamiin komplikaatioihin. Puhumattakaan niistä lukuisista vanhuksista, joita olen hoitanut heidän sairastuttuaan ennen rokotuksia influenssaan ja kuolleisuus oli suuri kaikesta hoidosta huolimatta. Muistan myös sen kerran kun päiväkodista tuli ilmoitus, että on heti mentävä paikalle, koska päiväkotiin oli tulossa terveydenhoitaja antamaan rokotuksia aivokalvontulehdusta vastaan. Eräällä lapsella oli todettu kyseinen tauti ja rokotukset oli annettava altistuneille heti.

  Myönnän, että suhtautumiseni rokotuksiin on kenties melko subjektiivista, mutta mielestäni meillä ei ole oikeutta vaarantaa kanssaihmistemme turvallisuutta kieltäytymällä rokotuksista ja samaan aikaan kuitenkin vaatia kalliita hoitoja kun tauti sitten iskeekin.

  Vastaa
  • eija koo 19.08.2017

   Minäkin olen varsin subjektiivinen, mutta juuri toista mieltä. Olen itse sairastaunut lapsena vesi- ja tuhkarokon sekä sikotaudin, kuten sisko ja velikin, kaikki naapurin kakarat ja koulukaverit. Muistona muutama arpi. Olisiko hyvä vastustuskyky seurausta sairastamisesta, koska juuri muuta en ole kuuteenkymmeneen vuoteen saairastanutkaan.

   Hanna kertoo lastensa sairastuneen hinkuyskään. Oliko heidät rokotettu sitä vastaan? Jos, niin eikö rokote toimi? Pirkanmaalla vihurirokkoon sairastuneet oli rokotettu, sama kysymys, eikö rokote toimi?

   Lähipiirissäni on nuori, vanhempiensa ainokainen ja isovanhempien ainoa lapsenlapsi, joka sai sikarokotteesta narkolepsian. Siihen loppui baletti ja musiikkiharrastukset sekä haaveet tutkijan urasta. Sikaflunssasta olisi voinut selvitä hengissä.

   Vastaa
 3. Mika 18.08.2017

  Siis juurikin tämän takia ollaan rokote vastaisia.. Tämä on menny aivan sairaaks.. Jatkuvasti uusia ja uusia rokotteita.. Nyt rokotetaan jo vesi rokkoo vastaan… Herrajumala, 10v sitten pidettii kaikkialla vesirokko pileitä, mihin jokainen lapsi toimitettiin.. Itseasias pidetään vieläkin mutta vaan hieman hiljaisemmin sillä Neuvolat on aivan kauhuissaan asiasta… Siis tämä rokottaminen on ampunut aivan ylitte todellisesta tarpeesta. Sit toisekseen arvaas kuinka paljon tauteja nämä matut tuo, (ns. kunnia kansalaiset) johon ei edes rokotteet auta.. Niiltä tämä pirkanmaan tuhkarokkokin on tainnu lähtee, tiedä tuota.. Mut joo, neuvoloidenkin kannattas kuunnella myös rokote vastaisia vanhempia, mutta ei ku ollaan vaan ihan järkyttyneitä pätkääkään ymmärtämättä tai edes saatas minkään näköistä keskustelua asiasta.. Jos ja kun olen kyseenalastanu monia rokotteita neuvolassa sekä kysyny myös tietääkö neuvolan täti itse mitä tuo rokoite sisältää, niin ovat he aivan pihalla, ei niinku pienintäkään käryä sen rokotteen sisällöstä. Tämänkö pitäisi sitten herättää luottamusta? Pitäshän neuvolan nyt tietää mitä ne pistää toisten lapsiin ja pystyä kysyttäessä vastaamaan kysymyksiin. Itselläni on nyt 6v ja 2v poijat. Vanhempi joka rokotettiin 3vuotiaana minkä jälkeen alkoi tasapaino ongelmat sekä puhe alkoi himan puuroutua, no nyt käymme jatkuvasti nii psykologilla kuin toimintaterapiassa sun muissa kaikessa mahdollisessa mikä voisi varsinkin tuota motoriikkaa kehittää.. Tästä kun sanoin että epäilen rokotetta ni minua ei todellakaan otettu tosissaan saati että olisi asiaa pätkääkään tutkittu vain todettiin että minulla oleva luki häiriö on tämän kaiken takana.. Ja jälleen kysyn, tämänkö pitäisi herättää luottamusta meidän rokotuksiin? Sit kun jotain sattuu milläs helv. sen todistat kun apua et ainakaan mistään saa?? Arvaas oonko rokottanu nuorempaa poikaa ja arvaas meinaanko rokottaa ennenkuin meidän neuvolat saavat asiantuntevia työntekijöitä, eiku niin jos olis asiantuntevia hoitajia/lääkäreitä jäisi rokotteet lähes murto-osaan tämän päivän määristä sanon minä.

  Toivottavasti osaat vastata myös näihin kysymyksiin, vaikka aika varma oon että et vastaa..

  Vastaa
  • Annika Hyvärinen 18.08.2017

   Hyvä vain että rokotetaan vesirokkoa vastaan.Se kun ei ole mikään harmiton lastentauti vaan pikkuveljeni sairasti sen jälkitautina aivokalvontulehduksen ja itse kärsin vyöruususta.Lisäksi on muutamia keilä vieläkin rokon arvet aikuisina näkyvät.

   Vastaa
   • Mika 18.08.2017

    Lapseni kärsii vakavista motoriikka ongelmista minkä suurella todennäkösyydellä aiheutti rokotteet, tekisitkö vaihtokaupan lapseni kanssa, se voi ottaa to sun vyöruusun, ota sä noi motoriikka ongelmat sekä puhe ongelmat.. Nyt varmaan ittekki huomaat miksi uskomus teidänlaisiin ihmisiin on noin vähissä.. Te ette halu ettekä te juttele vastakkaisten milipiteiden kanssa, te ette todista yhtään mitään sanomaanne te vaan sanotte että asia on näin.. Toisin sanoen teidät on onnistuttu aivopeseen lähes täydellisesti.. Ihmisen kuuluisi kyseenalaistaa kaikki kuulemansa, vain näin hän voi löytää totuuden asioihin.. Ja tarkoitan tuota nyt ihan kaikesta riippumatta, oli se asia sit samaa mieltä kuin sinä tai ei, se kyseenalaistetaan silti ja sitä tutkitaan.. Miksi tämä unohtuu teiltä? Miksi teidän on niin vaikee keskustella vastakkaisen osapuolen kanssa? Ja sama koskee itseasias vielä enemmän tätä matu ongelmaa missä ei suostuta puhuu ongelmista ongelmien nimillä vaan yleistetään asiat niin ettei enää eroteta ongelman ydintä.. (vähä niinku et raiskaahan suomalainenkin ni sen takia nyt si somalitki voi tehä sitä täysin ilman vastuun kantoo, tai että sillä oli minihame päällä kyllä se ittekki on syyllinen tähä sillä se toinen tuli iha eri kulttuurista)
    Hyvä esimerkki oli myös vuos kaks sit järjestetty ylen pakolaiskeskustelu missä vasemmisto sekä suvakit kieltäyty tulemasta jutteleen koska sielä oli vastakkainen puolikin, ja minkäköhän takia kieltäyty todellisuudessa, onko käyny mielessä?
    Tuskin niistä vihervasemmisto runkkareista olisi perusteleen omia väittämiään, sen takia ei uskalleta tulla vastaaviin tilaisuuksiin.. Ja samaa käyt itsekkin varmasti läpi.. Nyt olisi vain aika avata silmät ja kyseenalaistaa asioita, ei kai se kyseenalaistaminen vaan ole uhka sinun ajatuksille, vai mitä sinä siinä pelkäät?
    Heräisitte nyt herra jumala..

    Vastaa
    • Tiedoksi 18.08.2017

     Sikke hyvä, tervetuloa Rokotuskriittiset fb-ryhmään saamaan ensikäden tietoa rokotekriittisyyden tieteellisistä argumenteista ja muutenkin keskustelemaan aiheesta, joka näyttää olevan sinulle vielä sangen neitseellinen… olisi toivottavaa perehtyä aiheeseen ennen kuin siitä kirjoittaa yleistävästi. Rokottein aikaansaatu joukkosuoja eli laumasuoja on myytti jolta puuttuu tieteelliset todisteet. Romania on töstä hyvä esimerkki. Siitä huolimatta, että rokotekattavuus oli yli 97% niin rokotteen kuin tehosterokotteenkin osalta sielä puhkesi tuhkarokkoepidemioita koko eletyn 2000-luvun ajan. Jopa suuremmissa määrin kuin nykyään. Romanian tapaus osoittaa kuinka suuri merkitys ravitsemuksella on sairastavuuteen rokottamisen sijaan! Samoin tieteellisesti tarkasteltuna joutuvat monet THLn ulostulot kovin kyseenalaisiksi. Kannattaa miettiä miksi niin moni entinen lääkeyrityksen rokotetutkija, tai niin monet nykytutkijat ja asiantuntijat, eivät pidä rokotteita turvallisina tai edes tehokkaina. Siis tervetuloa keskustelemaan sen sijaan, että julkisuuden henkilönä levittää valheellista ja väärää tietoa niin rokotekriittisten tai rokotevastaistenkin motiiveista ja perusteluista näkemyksilleen. Sopii myös muistaa, että lähes 100% kriittisesti rokotteisiin nyt suhtautuvat ovat entisiä pro-rokotus ihmisiä! Samat terveiset myös Apu-lehden päätoimittajalle!

     Vastaa
     • Johanna 19.08.2017

      Hyvä Tiedoksi sanoo:

      Miksi osoitit kirjoituksesi Sikelle; tämän kirjoituksen takanahan on Hanna, Siken pikkusisko. Ja mitä väärää tietoa Hanna mielestäsi tässä kirjoituksessa levittää?

      Hannalle terveisiä!!! On hyvä, että tuot kirjoituksissasi esille tärkeitä asioita – saadaanpa aikaan keskustelua 😉


   • eija koo 19.08.2017

    Niinhän se juuri on, näissä taudeissa usein ne jälkitaudit ovat niitä vaarallisia. Kun saataisiin ihmiset uskomaan, että pitää malttaa sairastaa ja toipua kunnolla. Vihurirokossa ihmiset eivät aina malta jäädä kotiin, kun ei ole kuumetta ja vain vähän pilkkuja. Se on edesvastuutonta!

    Halukkaat ottakoon rokotukset ja toivotaan että ne myös toimii ja estää teidän sairastumiset. Näin meitä rokottamattomia ei syyllistettäsi teidän mahdollisista tartunnoista.

    Vastaa
 4. Leena 18.08.2017

  Voi Hanna, otan osaa!! Mitkä kauneimmin sanottuna hourupäiden (voit uskoa että kamppailn sen kanssa etten kirjoittanu siten miten oikeasti heistä ajattelen!) kokoontumisajot täällä oikein on?!? Olen sen valitettavasti asiallisten uutissivustojen kommenttikentistäkin jo huomannut, että olen karkeasti yliarvioinut kanssakansalaisteni älyn ja sivistyksen tason. Hiljaiseksi vetää. Digiloikka on hyttysen tuhnu Saharassa haasteena verrattuna tämän tietotyhjiön täyttämiseen, kun suomalaisten Pisa-tuloksista, korkeasta koulutustasosta huolimatta näin järkyttäviä, kirjoitus- ja ymmärrystaidottomia öyhääjiä riittää joka puolelle trollaamaan.

  Kunnioitan sinua, kun rohkeasti nostat asioita esille. Usko pois, meitä normaalejakin vielä löytyy, olemme vaan elämässä omia hyviä elämiämme, emme ääliöinä pyörimässä somessa!

  Vastaa
  • eija koo 19.08.2017

   Onhan se nyt kumma, että täällä aletaan arvioimaan ihmisten älyä, sen takia ettei tahdo altistaa itseään rokotusten mahdollisille sivuvaikutuksille. Sovitaanko, että jokainen saa itse päättää? Jos rokote toimii, niin kuin te uskotte, teillä ei ole mitään hätää, vaikka me rotottamattomat sairastumme.

   Olen sairastaunut lapsena vesi- ja tuhkarokon sekä sikotaudin, kuten sisko ja velikin, kaikki naapurin kakarat ja koulukaverit. Muistona muutama arpi. Olisiko hyvä vastustuskyky seurausta sairastamisesta, koska juuri muuta en ole kuuteenkymmeneen vuoteen saairastanutkaan.

   Hanna kertoo lastensa sairastuneen hinkuyskään. Oliko heidät rokotettu sitä vastaan? Jos, niin eikö rokote toimi? Pirkanmaalla vihurirokkoon sairastuneet oli rokotettu, sama kysymys, eikö rokote toimi?

   Lähipiirissäni on nuori, vanhempiensa ainokainen ja isovanhempien ainoa lapsenlapsi, joka sai sikarokotteesta narkolepsian. Siihen loppui baletti ja musiikkiharrastukset sekä haaveet tutkijan urasta. Oikeastaan koko elämä, vaikka elettävää riittää. Sikaflunssasta olisi voinut selvitä oikeasti hengissä.

   Vastaa
   • ?! 19.08.2017

    Hyvä ihme, todistit juuri älysi tai käsityskykysi vajavuuden monessa kommentissa!! Etkö ollenkaan lukenut Hannan tai mitään asiaan liittyviä tietoja?! JOUKKOSUOJA on se avainsana. Se heikkenee kun yhä isompi osa jättää rokottautumatta.

    Sovitaanko niin ettette todellakaan kuormita terveydenhoitoa kun tästä järjettömyydestä johtuen sairastutte. Ja muistaa kannattaa sekin miten voi käydä jos ihmiset saavat tietää näiden hourupäiden henkilöllisyyksiä, heitä voidaan alkaa sosiaalisesti eristää. Mutta, kuten niin laittamattomasti sanoit, oma valinta.
    Itse en tiedä kuinka hurjasti reagoisin jos tietäisin tällaisen rokottamattoman lauman aiheuttaneen läheiseni sairastumisen saati vammautumisen. Oletteko ollenkaan ajatellut millanen vastuu teillä on, vaikuttaa ettette, ollenkaan. Uskomatonta mutuilua, aikana jolloin jokaisen teidänlaisen mielipide on mielestänne yhtä kuin vuosikymmenten kliininen tutkimustulos.

    Vastaa
    • Tiedoksi 19.08.2017

     Hannasta tuli Sikke pelkästä vahingosta. Ei sen kummenpaa syytä. Tässä muutama päivä sitten rokotekriittisyyteen perehtynyt tutkia peräsi avointa rokotekeskustelua. Tämä Uusimaassa julkaistu artikkeli muokattiin uudeksi jo seuraavana päivänä jonkin tahon toimesta. Tämä varmaan oli juuri se mitä tutkija tarkoitti avoimuudella 🙂 Rokotuksin aikaansaatua laumasuojaa ei ole vertaistutkimuksellisesti koskaan todennettu! Laumasuoja/joukkosuoja on vain lääkefirmojen lanseeraama peruste rokotusten levittämiseksi mahdollisimman laajalle. Todellisuuden kanssa sillä on kovin vähän tekemistä kuten jo yllä Romanian esimerkistä voi nähdä (lähde: ECDC). Laumasuojaa ei voida saavuttaa kuin osaksi luonnollisinkaan tartunnoin, rokotuksin se on täysi mahdottomuus! Tästä on useita tutkimuksellisia todisteita, esim. 100% rokotetuissa yhteisöissä on tuhkarokkoa levinnyt täysin rokotetuista toisiin täysin rokotettuihin! Ottakaa huomioon myös se, että käytännössä suurimmalla osalla keski-ikäisistä ei ole rokotukset edes voimassa ja jos tuhkarokkoa edelleen pidetään esimerkkinä niin rokotekattavuus on ollut joka puolella reilusti alle höpönhöpö 95% kattavuustason ilma tuhkarokko epidemioita. Harvempi myös ymmärtää eityypillisen tuhkarokon merkitsevyyttä tuhkarokkorokotuksen tehon arvioimisessa. Eityypillinen tuhkarokko eroaa normaalista oireiden päinvastaisella ilmenemissuunnalla ja sillä, että on paljon vakavampi ja voimakkaampi sairaus kuin tavallinen normaali tuhkarokko. Eityypillinen tuhkarokko on seuraus tuhkarokkorokotuksista. Tämä sama pleomorfinen muuntautuminen on sittemmin havaittu myös HPV-rokotteen yhteydessä. Viruskannat ovat muuntautuneet edellisiä paljon virulenteimmiksi! HPV-rokote yksi turhimmista rokotuksista ikinä, eikä sitäkään haluta julkisesti myöntää. Ymmärrän hyvin tunnepitoiset vastareaktiot rokotusvastaisuudelle/rokotekriittisyydelle, se kuuluu asiaan silloin kun omia isoja uskomuksia horjutetaan millä tahansa alueella. Hyvä olisi kuitenkin pitää mielessä, että rokotteisiin liittyvät ongelmat lääketieteellisiä ja tutkimuksellisia, eivät pelkästään mututuntumaa vaikka sitäkin tietysti ilmenee kuten minkä tahansa asian yhteydessä. Joten vielä kerran, tervetuloa keskustelemaan joko tieteellisistä- tai mututuntumalähtökohdista. Joskus mututuntuma on kuitenkin myöhemmin osoittautunut tieteellisesti oikeaksi, joten sitäkään ei pidä väheksyä. Eikä varsinkaan rokotushaittoja kokeneita pitäisi rokottomasti arvostella vaikka eivät pystyisikään tieteellisesti huoltaan osoittaa. Ajallinen kausaaliteetti on merkitsevä vaikka sitä pyritäänkin vähehsymään. Jos minuuttien tai tuntien kuluttua rokotuksista lapsi vammautuu on mielestäni syy-yhteys selvä vaikkei sille löytyisikään tieteellistä vahvistusta. Liian paljon on avoimia kysymyksiä jopa immuunipuolustuksen toiminnasta jotta rokottaminen voisi edes lähtökohtaisesti olla turvallista. Alle kaksivuotiaita ei pitäisi missään nimessä rokottaa, jo pelkästään aivoja suojaavan mekanismin kehityksen ollessa hyvin vajavaista! Tulemme vielä näkemään kuinka autismin yhteys rokotuksiin todistetaan täysin aukottomasti, vaikka nyt muuta meille uskotellaankin! Joten pitäkääpä hatuistanne kiinni, sillä kohta tuulee…

     Vastaa
     • Pirjo 19.08.2017

      Kukin tekee niin kuin hyväksi näkee. Itse olen rokotuksien kannattaja, viimeksi otin rokotuksen keuhkokuumetta vastaan, mielestäni ihan aiheesta, niin paljon on viime vuosien aikana lähipiirissä keuhkokuumetta ollut flunssan jälkitautina. Tällä viikolla mieheni kävi ottamassa tuhkarokkorokotuksen, koska ei muista sitä sairastaneensa. Itse olen kaikki rokot sairastanut lapsena, paitsi tulirokkoa. Lapseni, nyt 20v. on saanut kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset, ei olisi tullut mieleenkään jättää väliin. Mitä enemmän rokotusvastaisuutta tulee, sitä enemmän jo kuolleeksi luullut taudit alkavat jylläämään, näin se vaan on.