Kylpyläloma kauniissa vanhassa kartanossa Espoossa

Kylpyläloma pääkaupunkiseudulla vanhassa kartanoidyllissä – unelmaa ja unta vai oikeasti mahdollista?

On se mahdollista ihanassa Hyvinvointikartano Kaisankodissa Pohjois-Espoossa.

Pakankylän kartano eli Kaisankoti

Kun aikanaan remontoimme kotiamme Espoossa, saimme asua remontin ajan viereisellä tontilla sijainneessa kesämökissä. Sinne ei tullut vesi eikä siellä ollut muuta keittomahdollisuutta kuin mikroaaltouuni. Niinpä tarvitsimme paikan, jossa saatoimme käydä saunassa ja syömässäkin välillä, kun mikroruoka alkoi liiaksi kyllästyttää. Meidät pelasti Kaisankoti, joka on vain muutaman kilometrin päässä meiltä.

Kaisankoti on saanut nimensä presidentin rouva Kaisa Kalliolta. Hänelle kerätiin 60-vuotissyntymäpäiväksi kansalaislahja. Rahaa kertyi 375.000 markkaa, joilla perustettiin kansalaislahjasäätiö. Säätiön varoilla Kaisa Kallio perusti hoitokodin sellaisia naisia varten, jotka elämän vaikeuksissa ja ruumiillisista sairauksista masentuneina tai henkisesti väsyneinä kaipaavat tervehtymistä ja sielunrauhaa.

Kaisa Kallio oli edelläkävijä ja vahva nainen, joka näki mitä ympärillä tapahtui. Minua sykähdyttää se, että hän on halunnut auttaa nimenomaan naisia. Naiset hoivaavat muita, mutta eivät ehdi huolehtia itsestään, ja loputa he voivat uupua. Elämä on siinä mielessä kovin samankaltaista edelleen. Ja myös Kaisankoti toimii edelleen. Se tarjoaa hyvinvointi- ja asiantutijapalveluja kuntoukseen, työhyvinvointiin ja elämänhallintaan, mutta siellä voi viettää myös ihanaa lomaa koko perheen kanssa.

Vanhassa kartanorakennuksessa on ravintola, jonka buffet pöydän herkkuja olemme käyneet nauttimassa kymmeniä kertoja senkin jälkeen, kun remonttimme ja oma keittiö valmistuivat. Lähes kahdenkymmenen vuoden ajan laatu on pysynyt yhtä hyvänä ja kartanomiljöössä on tietysti aina sitä jotakin – tunnelmaa ja tarinoita.

Salaattipöytä on minulle aina suuri ilo, koska en koskaan jaksa itse valmistaa enemmän kuin yhden salaatin, mutta syön hirveän mielelläni paljon kasviksia eri muodoissa. Nyt ihan huippua oli erityisesti pikkelöity kukkakaali ja kalapöydän Kartanon sitruunasilakat. Remontin aikana vietimme kartanossa myös silloin vielä pienen tyttäreni synttärikutsut. Kaisankodin keittiön valmistamaa mahtavaa mansikkakakkua oli syömässä koko suku ja liuta ystäviä. Se oli tosi leppoisaa, koska ympäristö on kodinomainen ja lämmin. Ja juhlathan oli pakko pitää, mutta ne eivät olisi onnistuneet mökissä jonne ei tullut edes vettä.

Kartanon vieressä on kylpylärakennus, jossa me siis kävimme aikoinaan uimassa ja saunassa ihan säännöllisesti. Lapset rakastivat sitä yli kaiken. Luksusta kaaoksen keskellä! Ja luksustahan se on edelleen killua porealtaassa ja nauttia elämästä. Jos liikunta maistuu voi mennä tekemään kunntosaliharjoituksen tai osallistua erilaisiin liikuntatapahtumiin tai –tunneille. 6.7. on esimerkiksi kiinnostava Valoa kesään –jooga, spiraalistabilaatio ja vaellusretriitti.

Kaisan koti on vain 30 minuutin ajomatkan päässä Helsingin keskustan hälinästä ja kun astuu ulos autosta, on maalaisidyllissä. Yhdistelmä on täydellinen – pääkaupungin runsas tarjonta säpinää, kulttuuria ja hupia ja Kaisankodin rauha keskellä peltoja ja metsää. Iltauinnille voi mennä kylpylän lisäksi myös metsän siimekseen Myllyjärvelle, jonne on vain 800 m kävelymatka läpi harvinaisen pähkinäpensaslehdon. Myllyjärvi on minun suosikkipaikkani. Sen tunnelma on poikkeuksellinen, kuin erämaajärvellä vaikka ollaan aivan siinä Helsingin kupeessa.

Yksi matkailun suurista trendeistä maailmalla on rauhan ja hiljaisuuden tarjoaminen ylikierroksilla käyville ihmisille. Se on äärimmäisen tärkeää ja jokaisen meistä tulisi huolehtia omasta itsestä mahdollisimman hyvin. Liikunnan ja hyvän ravinnon merkitys hyvinvoinnille on itsestään selvää mutta kuten sydäntäni kerran kuunnellut sairaanhoitaja viisaasti sanoi, myös lepo on tärkeää. Näiden kahden asian yhdistäminen onnistuu edelleen Kaisa Kallion hengessä Espoossa.

💚Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *