Passionhedelmä, pieni ruttuinen pallo, jonka sisällä on aromaattinen makuaarre. Sen toinen nimi on kärsimyshedelmä, mikä on outo nimi hedelmälle, jonka ainoa kärsimystä aiheuttava asia on se, että sen sisällä on vain reilu lusikallinen ihanaa herkkua. Netistä löytyi tieto, että nimi viittaa kasvisuvun useiden kukkien keskustassa olevaan ristinmerkkiin. Etsin passiflora hakusanalla kuvia passionhedelmän kukista ja löysin ihmeellisen kauniita kukkia, mutta en näe niissä ristinmerkkiä, joten hylkään välittömästi kaiken kärsimykseen viittavan ja käännän passionin mieluummin intohimoksi, sillä hedelmän makuun voi helposti rakastua intohimoisesti.
Ruttupalleroiden herkullinen sisältö päätyi tällä kertaa ihanan keltaiseen piiraaseen, joka tietysti sopii pääsiäiseen. Siihen tietysti sopisi se kärsimyskin, mutta takaan, että piiraan nauttiminen on silkkaa nautintoa ja intohimoa.
Jos hedelmän haluaa syödä sellaisenaan, se tietysti vain lusikoidaan suuhun siemenineen päivineen, jotka voi syödä. Tortussa käytin kuitenkin vain herkullisen ja maukkaan mehun ja siivilöin siemenet pois. Joissain ohjeissa ehdotetaan laittamaan hedelmän sisältö blenderiin ja jauhamaan siemenet. En suosittele sitä. Siemenet ovat tosi kovia ja siemenmurska epämiellyttävää suussa.
Osta hedelmät ajoissa. Kypsän passionhedelmän tunnistaa ryppyisyydestä. Jos kaupassa ei ole ryppyisiä yksilöitä, niin ihan sileäpintaiset kypsyvät huoneen lämmössä hedelmäkulhossa viikossa.
Tein tortun suosikkivuokaani, olen jotenkin innoissani suorakaiteen muodosta, mutta ohje on oikeasti sopiva 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.
Passionhedelmätorttu
160°C / 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka
Pohja
4 dl vehnäjauhoja (250g)
125 g kylmää voita
1 dl tomusokeria
3 kananmunan keltuaista
1-3 rkl vettä
Täyte
5 kananmunaa
1,75 dl hienoa sokeria (150g)
1 dl tuoreista hedelmistä siivilöityä passionmehua (tarvitset n. 10 passionhedelmää)
1,5 dl kuohukermaa
Koristeluun
Tuoreita marjoja esimerkiksi vadelmia tai pensasmustikoita.
Sekoita vehnäjauhot, voi ja tomusokeri murumaiseksi seokseksi monitoimikoneessa tai sormin nyppimällä. Lisää joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan välillä sekoittaen ja lisää sitten vähitellen vettä 1-3 ruokalusikallista, kunnes taikina on tasaista.
Pyöräytä taikinaa jauhotetulla alustalla muutaman kerran ja kääri se sitten kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.
Kauli taikinasta pyöreä levy ja nosta se 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Siisti reunat leikkaamalla ylimääräinen taikina pois terävällä veitsellä. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja peitä se sitten leivinpaperilla ja laita painoksi joko piirakkahelmiä tai kuivia herneitä. Paista pohjaa ensin 10 minuuttia ja poista sitten varovasti leivinpaperi painoineen ja paista vielä 15 minuuttia, kunnes pohja on kullan ruskea.
Tee täyte
Halkaise passionhedelmät ja ota täyte ulos lusikalla. Laita hyytelömäinen hedelmäliha siemenineen siivilään ja sekoita lusikalla, kunnes saat kaiken mehun talteen ja vain mustat siemenet jäävät siivilään. Mehua tulee kitsaasti, mutta ei sitä hirveästi tarvitakaan. Minä sain 10 hedelmästä 90 ml lientä ja se riittää ohjeeseen kyllä. Jos lientä ei tule koko desilitraa, voit myös korvata osan liemestä sitruunan tai limen mehulla.
Vispaa yhteen ensin kananmunat, sokeri ja passionmehu ja lisää sitten joukkoon kerma. Lämmitä seosta kattilassa keskilämmöllä viisi minuuttia tai kunnes se on lämmintä. Kaada seos sitten esipaistetun pohjan päälle ja paista piirasta uunissa 160 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes se on hyytynyt. Jäähdytä ja koristele tuoreilla marjoilla.
Ja nyt leipomaan!
Hanna
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Passiflora_edulis_forma_flavicarpa.jpg tässä kuvassa näet paremmin ristin
hei Pete!
Kiitos. Siis mä olen nähnyt nuo ja mietinkin että olen vaan niin pöllö, että jotenkin oletin, että ristsin muoto olisi kuten kristillisessä ristissä ✝ . Pälli mikä pälli 😂
Mutta yhtäkaikki – kukat ovat mielettömän kauniit ja tämä lähettämäsi erityisen kaunis! kiitos!
Hanna