Ruudun tuijotus rasittaa – seitsemän tapaa säästää silmiäsi

Väsyneet silmät

Väsyneet silmät eivät näe hyvin. Silmiä ei ole varsinaisesti suunniteltu tuijottamaan moneksi tunniksi kirkkaaseen valoon 60-70 sentin päähän kasvoista. Mutta niinhän me teemme. Tuijotamme silmää räpyttämättä tietokoneen ruutua tuntikausia päivän aikana. Uuulallaa mitä se tekeekään sielumme peileille! Silmäparat rasittuvat ja ärtyvät, väsyvät ja kuivuvat. Iltapäivällä silmien tarkentaminen alkaa olla hankalaa ja päätä voi alkaa särkeä. Mutta rasittuneista silmistä ei tarvitse kärsiä, apu löytyy helposti.

Silmät tarvitsevat rentoutusta

On ymmärrettävää, että monta tuntia lähelle katsoessa silmien lihakset väsyvät. Ne tarvitsevat taukojumppaa! Ainakin kerran tunnissa olisikin hyvä hiukan haaveilla ja siirtää katse kaukaisuuteen muutamiksi minuuteiksi, jolloin lihakset pääsevät rentoutumaan. Silmiä on myös hyvä jumpata tarkentamalla katse vuorotellen lähelle ja kauas.

Katse kaukaisuuteen välillä!

Itselläni fonttikoko kasvaa iltaa kohti, mutta kaikissa ohjelmissa kirjasimien kokoa ei voi kasvattaa. Jo monta vuotta sitten Specsaversin Marina Åkerlund, joka on luotto-optikkoni, ehdotti minulle näyttöpäätetyöskentelyyn suunniteltuja laseja. Olen niistä todella kiitollinen, sillä kirjoitan koko ajan enemmän ja enemmän. Ikänäkö on valitettava iän tuoma muutos, mutta hyvillä rillellä elämä helpottuu. Käytän useampia laseja päivittäin. Minulla on yleislasit, joilla pärjään kaikessa, mutta kirjoittaessa vaihdan työlaseihin.  Työlaseissa on suurempi lukualue lähityöskentelyyn ja päätteelle, kuin tavallisissa monitehoissa.

Lasit toimivat myös mainiosti leipoessani ja muissa kotipuuhissa kuten ompelemisessa ja askartelujuttuja tehdessä. Jos tekisin puutöitä tai rassaisin autoa tai prätkääni, niin sopisivat ne siihenkin hommaan mainiosti, mutta ne hommat olen kyllä suosiolla jättänyt miehelleni. (Ei mitään tasa-arvoa meillä siis!!!)

Kuivat silmät kirvelevät

Näyttöä pitkään katsoessa silmien räpyttely vähenee ja silmät alkavat kuivua ja ne ärtyvät helpommin. (Sama ilmiö tapahtuu myös elokuvissa ja TV:tä katsoessa, sekä lukiessa) Usein toimistoissa on myös ilmastointi, jonka puhallus vielä lisää silmien kuivumista ja sitä kautta arkuutta. Kannattaa tarkistaa onko näytön valo täysillä vai voisiko sitä hiukan himmentää. Itselläni se on usein ollut ihan tapissa aivan turhaan. Huomaan silmien heti rentoutuvan, kun himmennän valoa.

Myös muiden valojen heijastukset näytön pinnalla rasittavat silmiä, samoin kuin suoraa näytön takana olevasta ikkunasta tuleva voimakas valo.

Kuivumista voi helpottaa silmätipoilla, mutta myös ruokavalio auttaa pitämään kyynelnesteen koostumuksen hyvänä. Asia joka ei todellakaan ikinä ole tullut mieleeni! Mutta jälleen tarvitaan A-vitamiinia sekä Omega3- ja Omega7 –rasvahappoja. Ne auttavat kostuttamaan ja vähentämään väsymyksen tunnetta silmissä. Ruokavaliossa täytyisi siis tästäkin syystä olla terveellisiä rasvoja joita saa mm. pähkinöistä, kalasta, vihreistä kasviksista ja tyrniöljystä (Omega7)

Väsyneet silmät

Aina kun puhutaan silmistä, on tietenkin supertärkeää muistuttaa säännöllisistä näöntutkimuksista. Ikänäkö etenee usein vauhdilla ja silmien tarkistus on muutenkin tärkeää. Silmäsairauksien lisäksi säännöllisesti tehdyissä silmänpohjankuvauksissa voi löytyä muitakin sairauksia.

Seitsemän tapaa säästää silmiäsi

💚

Tarkista työpisteen ergonomia

Pidä tunnin välein taukoja työssä ja rentouta silmien lihakset suuntaamalla katse kauas

Jumppaa silmiä tarkentamalla katse vuorotellen lähelle ja kauas

Varmista A-vitamiinin sekä Omega3- ja Omega7 –rasvahappojen riittävä saanti

Käytä tarvittaessa kosteuttavia silmätippoja

Säädä näytön kirkkaus sopivaksi

Käytä näyttöpäätetyöskentelyyn soveltuvia silmälaseja

💚

Nähdään hyvin!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

 1. Annu Vainio 23.08.2018

  Kiitos ihana Hanna muistutuksesta. Nyt käyttöön päivittäin jumppa sekä silmätipatkin.

  Vastaa
  • hannasumari 23.08.2018

   Hei Annu
   Loistavaa! Katse kauas!
   Hanna

   Vastaa
 2. Juha 06.09.2018

  Hei Hanna,
  mielestäni unohdit erään tärkeän asian liittyen näytön tuijottamiseen, nimittäin ympäristön valaistuksen varsinkin iltaisin. Oma silmien arkuus väheni kummasti, kun vaihdoin huoneen valaisimiin päivänvalolamput, jotka imitoivat keskipäivän auringonvaloa ja sisältävät valon eri aaltopituuksia taaten näin luonnollisen värintoiston. Itse ostin Narva Bio Vital lamppuja, mutta muitakin varmaan löytyy.

  Vastaa