Tallinnan aarre – ihana Nõmme

Tallinna - Nõmme
Pyörällä Nõmmessä – ihana retki! Mutta saman reissun voi tehdä myös autolla, bussilla tai junalla.

Minulla on pitkään ollut haaveena tutustua Tallinnan reunalla sijaitsevaan Nõmmen kaupunginosaan. Olen ajanut sen ohi lukemattomia kertoja, kun olemme menneet Saarenmaalle ja syöneet yhdessä Tallinnan upeimmista ravintoloista, Paju Villassa, joka sijaitsee Nõmmen reunalla, mutta en ole koskaan käynyt kylän keskustassa, enkä kunnolla viettänyt aikaani siellä.

Miksi se sitten edes kiinnostaa? Koska siellä on tori, upeita huviloita ja hyviä ravintoloita. On myös nastaa nähdä jotain uutta, eikä jäädä aina Tallinnan keskustaan tai Kalamajan alueelle, vaikka ne ovatkin ihania.

Niinpä hyppäsin Eckerön m/s Finlandiaan ja lähdin seilaamaan kohti päivän seikkailua. Toteutin samalla myös toisen haaveeni ja lähdin matkalle polkupyörällä. Eli pyörä ja Hanna laivaan. Pyörä autokannelle ja Hanna Eckerön loungeen syömään aamiaista, juomaan kahvia ja nauttimaan merimatkasta. Oli mahtava fiilis. Tiesin, että päivästä tulisi ihan super! auringon nousu saatteli matkaan ihan mielettömän kauniina, ihmeellisenä.

Upea auringon nousu saatteli matkaan!

Lähdin polkemaan satamasta ja laiton puhelimen navigaattoriin Nõmmen torin osoitteen. Matka taittui helposti ja nopeasti, ilma oli syksyisen kuulas ja stressistä ei ollut tietoakaan. Pieni päivän loma keskellä viikkoa on ihan luksusta.

Nõmmeen pääsee toki helposti myös autolla, bussilla ja junalla ihan hetkessä ja helposti.

Osa matkasta sujui pitkin pyörätietä ja sen oikealla puolella näkyi suuri kaunis hautausmaa. Tykkään kävellä hautausmaiden rauhassa ja kauneudessa, mutta poljin eteenpäin ja tulinkin ihan suoraan Nõmmen torille. Ja silloin iski harmitus. Olisin halunnut ostaa sieltä kaikkea! Kantarelleja, luumuja, omenia, päärynöitä, kurkkuja, hapankaalia, hunajaa! Oooh ja torin ympärillä olevista pienistä puodeista juustoja, kakkuja ja leivonnaisia. Nyt tyydyin kahvihetkeen ja kaalipiirakkaan torikahvilassa, jossa istuinkin hyvän tovin pyöräilystä väsähtäneenä.

Nõmmen tori

Välillä matka taittui pyörätietä pitkin.
Nõmmen tori

 

Tallinna - Nõmme

Sitten lähdin tutkimaan lisää. Ajoin juna-asemalle, josta löytyi ravintola Elsa. Valkoisten liinojen peittämät pöydät kertoivat, että ollaan perinteisessä paikassa. Henkilökunta oli viehättävää ja minulle esiteltiin ravintola juurta jaksain. Suuressa salissa oli mm. pöytä jonka äärellä on allekirjoitettu Viron itsenäisyysjulistus, jonka kopio oli kehystettynä seinällä.

Minulla ei vielä ollut kuitenkaan nälkä, joten matkaa ja lähdin jatkamaan matkaa. Ajelin pitkin Pärnumaantietä ja ihastelin sen varrella olevia taloja. Siis jos ostaisin kodin Tallinnasta, ostaisin sen Nõmmestä, ilma epäröinnin häivääkään.

Asemaravintola Elsa

Tallinna - Nõmme

Pärnumaantien numerossa 209 sijaitsee ravintola Snoob Resto. Jätin pyörän parkkiin ja menin tutustumaan. Matalan puutalon sisätilat yllättivät. Valtava peili ja kristallikruunut ottivat minut vastaan yhdessä äärimmäisen ystävällisen ja mukavasti huumorintajuisen henkilökunnan kanssa. Yllyttivät jäämään myöhäiselle lounaalle, mutta päätin ajella vielä hetken ja tukia ympäristöä. Ajelin pitkin poikin ja sikin sokin omakotitalojen välissä. Ihastelin puutarhoja, ränsistyneitä taloja ja täysin saneerattuja taloja. Siellä on uskomattoman upeaa. Jokaisen jota omakotitalot kiinnostaa, on syytä mennä Nõmmeen.

Tallinna - Nõmme

Lopulta päätin mennä syömään ja valitsin Snoob Reston. Sain seuraakin. Mieheni tuli ajamasta enduroa jostain hiekkaiselta ajopaikalta nälkäisenä kuin susi. Söimme ihanan aterian.

Alkuun sinisimpukoita ja kalasalaatin. Huikean hyvää! Pääruuaksi otin paistettua lohta listalta ja mieheni otti jauhelihapihvin lounaslistalta. Molemmat erittäin mainioita. Varsinkin lounaslistan jauhelihapihvi yllätti. Annos maksoi vain 5,90 ja oli todella maukas. Olimme vatsat pinkeinä, kun kysyttiin halukkuutta jälkiruoan nauttimiseen. Ei kiitos! Emme jaksa! Tarjoilija yllytti kuitenkin kokeilemaan ja kuvaili niin houkuttelevasti suklaapallon sisään sommiteltua jälkiruoka-annosta, että oli pakko tilata se. Hyvä tavaton mikä herkku! Ohuen suklaapallon seinämässä oli aukko, josta näkyi mustaherukkajäätelöpallo, joka lepäsi omenakreemin päällä. Tarjoilija kaatoi pallolle kuumaa kinuskikastiketta, jolloin suklaa suli ja paljasti hiljaa koko jälkiruoan. Olihan se hienoa ja ihanaa. Ja maku sitten? Täydellistä!

Nõmme
Jauhelihapihvi lounaslistalta oli erittäin hyvä!
Lohta ja vihanneksia vaihtuvalta a la carte -listalta
Suklaapallo! oi oi! Tämä oli kyllä ihan huippu!

Unelmani tutustua Nõmmeen toteutui ja päivä oli aivan täydellinen. Kotimatka sujui mainiosti, koska minun ei tarvinnut aivan liian täydellä vatsalla ajella pyörällä satamaan, vaan fillari nostettiin mieheni autoon. Oli ihana päivä ja todellakin kannattaa tutkia Tallinnaa ja Viroa laajemminkin kuin vain sataman lähettyviltä.

Kotimatkalla nautin Eckerön musiikkitarjonnasta ja ostin tuleviin rapujuhliin juomat! Tiesitkö muuten, että Eckerö on Suomen suurin keikkajärjestäjä! Aina elävää musaa! Tosi kiva!

Olipa ihana reissu! Suosittelen näitä kaikki paikkoja lämpimästi sekä tutustumista Tallinnaan ja sen ympäristöön pyörällä. Syksylläkin on vielä ihania kuulaita päiviä, jolloin on kiva ajaa kun ei läkähdy kuumuuteen! Polkupyörän kuljettaminen laivalla maksaa 10 € /meno-paluu ja pyörällä ajetaan laivan autokannelle. Helppoa ja tosi näppärää!

 

Ihania reissuja Tallinnaan!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *