Tallinnan parhaat ravintolat ja museot – hyppää laivaan ja sukella seikkailuun

Olin kiinnostavalla lehdistöreissulla Tallinnassa. Aiheena oli 100 vuotias Viro ja isäntinä matkalla olivat kaikki kolme laivayhtiötä jotka tekevät matkoja Suomen ja Viron välillä, eli Eckerö, Tallink-Silja ja Viking-line, sekä Visit Tallinna – Tallinnan matkailuneuvonta. Tutustuimme muutamaan upeaan ravintolaan, museoon, teimme virolaista ruokaa ja kävimme Viron kuuluisan sisustusarkkitehtipariskunnan kotona.

Tallinnaan pääsee helposti. Kolmen yhtiön laivoista jollain on aina sopivaan aikaan lähtevä alus. Kaikilla laivoilla voi nauttia hyvästä ruuasta ja kivasta ohjelmasta tai viettää sen lyhyen matka-ajan hytissä. Olen joskus ollut niin poikki, että olen nukkunut koko matkan. Se mitä kannattaa tehdä perillä, on että tutustuu muuhunkin kuin vanhaan kaupunkiin. Kannattaa lähteä seikkailemaan ja varata pöytä jostain ravintolasta, jossa ei ole ennen ollut. Satavuotias naapurimme tarjoaa juhlavuoden kunniaksi paljon upeaa erityisohjelmaa.

Matka alkoi leppoisasti Eckerön m/s Finlandin aamiaisbuffetissa laivan seilatessa kohti Tallinnaa. En tietenkään voi kuvitella mukavampaa tapaa siirtyä paikasta toiseen, kuin istua syömässä ja katsella merelle. Buffet-aamiainen sisältää kaikkea mitä toivoa saattaa.

m/s Finladian aamiaisbuffet

 

Perillä Tallinnassa tutustuimme ensin Viron historialliseen museoon, joka on Piritan rantatien tuntumassa upeassa Maarjamäen kartanossa, joka on juuri remontoitu. Näyttely Minun vapaa maani, kertoo Viron historiasta erittäin kiinnostavalla tavalla. Moni suomalainen saa varmasti näyttelyssä muistumia ajasta, jolloin Viro oli vielä osa Neuvostoliittoa.

Maarjamäne kartano jossa sijaitsee Viron historiallinen museo.
Tere! Mihin lähdetään?
Museon ravintola on kaunis ja viihtyisä.
Lasten maailma alkaa tästä.

Minä en voinut välttyä kyyneliltä, kun oppaamme kertoi Viron tarinaa. Pienen naapurimaan kansan sinnikkyys ja kokemukset menevät minulla aina vahvasti ihon alle ja sydämessäni on heille kyllä ihan erityinen paikka. Näyttely on mahtava ja suosittelen sitä todella vahvasti. Siitä pitävät kaiken ikäiset ja museossa on myös erityinen lasten tasavalta, jossa riittää puuhaa ja ihmeteltävää pikkuihmisille. Jos nälkä yllättää kartanossa on myös ravintola. Samassa pihapiirissä on myös vasta avattu Viron elokuvamuseo.

Näyttely on poikkeuksellisen upeasti koottu ja esitetty.

 

Museon jälkeen menimme lounaalle Paju Villaan, joka sijaitsee ihanalla Nõmmen alueella. Ajamme aina Saarenmaalle mennessämme alueen läpi ja pääni pyörii hyrränä, kun ihailen sen 1920 ja 30-luvuilla rakennettuja taloja, joista osa on remontoitu ja osa on charmikkaasti ravistuneita. Aion tutustua alueeseen kesällä huolellisesti. Siellä on oma tori ja muitakin kivoja ravintoloita, kuin Paju Villa, joka on kyllä uskomaton. Meitä hemmoteltiin ihanassa skandinaavisessa ympäristössä herkuilla, jotka vievät melkein jalat alta. Rakastan! Olen käynyt siellä vähän vahingossa viime kesänä, voit lukea sen jutun täältä.

Paju Villan falafel! Oh la la!

Lounaan jälkeen pääsimme tutustumaan Viron kuuluisan sisustusarkkitehtiparin Helle ja Taevo Gansin kotiin. Heidän kotinsa sijaitsee niin ikään Nõmmen alueella. Talo on rakennettu v 1938 ja sisustus on 70-luvulta. Tänne ei ole yleisöllä pääsyä, mutta meillä oli mahdollisuus tavata Taevo. Helle oli kylpemässä Pärnussa. Koti oli hieno ja sen muodot ja funktionaalisuus hurmasivat. Ollapa kotina funkkistalo!

Autenttinen 70-luvun sisustus on huima. Tuolit ovat kuulemma suomalaisen designerin käsialaa. En tiedä kenen, Taevo ei muistanut nimeä.

 

Majoituimme Tallink City –hotelliin, joka on aivan Tallinnan keskustassa. Sen huikean hohtava julkisivu on minusta huima. Hotelli on remontoitu 1970-luvulla rakennettuun entiseen ostoskeskukseen, jossa oli aikanaan pieniä kauppoja. Huoneeni oli hotellin 9. kerroksessa ja se oli Business Class –huone jotka kaikki sijaitsevat pihan puolella. Sopii minulle mainiosti, koska nukun vähän kevyesti ja hiljaisuus kelpaa! Huoneen kahvinkeitin oli nasta juttu, sillä vetäydyin hetkeksi tekemään töitä huoneeseeni ja kahvi teki terää! Kivan huoneen ehdoton bonus oli suuret ikkunat, jollainen oli myös kylpyhuoneessa. Rakastan valoisia huoneita.

Tallink City Hotel – ai että rakastan kun huoneessa on kyptakki vieraan käyttöön. Kumpa siinä voisi vielä aamiasellekin!

Illalla saimmekin itse tehdä ruokamme! Oi oi pääsin kokkauskurssille – se on aivan parasta. Aina oppii uutta. Kurssi pidettiin Tallinnan Food Studiossa ja aiheena oli Viro-100 juhlavuoden teemalla tietysti virolaiset perinneruuat, mutta modernilla tavalla. Kurssi oli ihana! Ja erittäin hyvä idea jollekin porukalle yhteiseksi tekemiseksi pikku lomalla. Lämmin suositus.

No mitä me sitten kokkailimme? Voi taivas! Ohessa menu

* Röstitud kartul, munavõi, õrnalt soolatud siig (paahdettua perunaa, munavoita, kevytsuolattua siikaa)

*Ahjukaalika kreemsupp puravikega (Lanttusosekeitto tattien kanssa)

*Pikalt küpsetatud sea kõhuäär, aedviljad (Hitaasti kypsennetty possun vatsa, juureksia)

*Pehme besee, hapukoorelumi (Pehmeä marenki, hapankermalumi)

Graavia siikaa, munavoita ja salaattia. Ihan ite tehtyä!

 

Kokkikoululaiset!

Lanttusosekeitto oli huippua. Sen ideaa voi toteuttaa kaikissa juuressosekeitoissa. Pointti on se, että juurekset kuutioidaan ja ne paahdetaan uunissa kypsiksi ja sitten soseutetaan. Paahtamisesta tulee keittoon ihana maku pelkän keittämisen sijaan. Soppaan kaadettiin myös luvattoman paljon kuohukermaa, mutta hyvää se oli!

Illallisen jälkeen olikin turvallista mennä oman vatsansa viereen nukkumaan, herätäkseen upealle ja runsaalle Tallink City –hotellin aamiaiselle.

Seuraavan päivän kohokohtia oli vierailu Lentosataman merimuseon uusi näyttely  ”100 vuotta vesillä. Virolaisia laivoja 1918-2018” Sinne en lähtenyt mukaan, vaan tein töitä hotellissa. Sain kuulla että näyttely on tosi hieno, joten sinne mennen seuraavalla Tallinnan reissullani. Vanha laivaromantiikka ainakin kiinnostaa ja Virolaisissa museoissa on aina upeat esillepanot, jotka tuovat lisää kiinnostavuutta aiheeseen. Ei mitään pölyttynyttä ankeutta.

Sen jälkeen olikin aika jälleen syödä! Lähdimme lounaalle juuri täysin uudistuneeseen ravintola Sfääriin. Olen käynyt siellä aikasemmin shoppailemassa joululahjoja, mutta nyt koko kaupan puoli on poistettu ja tila on muutettu kokonaan ravintolaksi. Ruoka oli yksikertaisesti taivaallista. Annokset täälläkin niin kauniita, että osa nautinnosta on ehdottomasti silmillä syöminen. Pidin erittäin paljon myös Sfäärin sisustuksesta, joka oli kepeä ja raikas – puhuu siis samaa kieltä kuin ruoka!

Alkupalat Sfäärissä.

Viimeiseksi kävimme tutustumassa Nahkadesigneri Stella Soomlaisin työpajaan ja liikkeeseen, joka on Telliskiven alueella. Hänen mallistonsa on minimalistinen ja työpajaan pääse toteuttamaan myös omia töitään työpajoissa.

Kotimatkalle lähdimme Viking XPRS:llä jossa illastimme Wine & Dine –ravintolassa kolmen ruokalajin illallisen viineineen. Pääruokana oli klassinen pippuripihvi, joka oli aivan täydellinen. Tässä kirjoittaessani herahtaa vesi kielelle, kun muistelen sitä. Jälkiruokana oli ihana lämmin raparperipiirakka ja vaniljajöötelöä – klassinen maailman paras herkku!

 

Pippuripihvi Wine & Dine -ravintolassa

 

Reissu oli inspiroiva ja, kuten huomaatte, varsin kaloripitoinen! Pian lähden taas matkaan ja kerron uusia kokemuksia ja vierailukohteita. Tallinna ja Viro ovat täynnä elämyksiä vain pienen matkan päässä ja päivässäkin ehtii vaikka mitä!

 

Hanna

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *