Tissit saunan seinällä – eikä!

Tämä kuva on otettu toissa kesänä Saarenmaalla, kun kuvasimme Luhta-Homen pyyhkeitä.  Stylistinä ja maskeeraajana oli Ida Jokikunnas ja kuvan otti valokuvaaja Johanna Myllymäki.
Tämä kuva on otettu toissa kesänä Saarenmaalla, kun kuvasimme Luhta-Homen pyyhkeitä. Stylistinä ja maskeeraajana oli Ida Jokikunnas ja kuvan otti valokuvaaja Johanna Myllymäki.

Terveisiä aamusaunasta. Rrrrrrakastan käydä aamuisin saunassa. Koska, kuten kaikki kunnon ihmiset, minäkin olen uuden vuoden lupauksena päättänyt hoitaa ja huoltaa itseäni, sekä kehoa että mieltä, tarmokkaasti, myös joogasin saunassa. (Aika mielenkiintoinen lauserakenne, mutta kyllä se toimii)

Saunayoga on ystäväni Tiina Vainion kehittämä liikuntamuoto. Yksinkertaistettuna se on joogaa saunassa matalassa lämmössä. Liikkeet on suunniteltu siten, että ne voi tehdä lauteilla. Saunayogaa voi harrastaa ohjattuna joillain kuntosaleilla ja se on tosi kivaa. Saunan lempeä ja leppoisa tunnelma antaa siihen oman sävynsä. Lihakset antavat hyvin periksi, kun tila on lämmin ja saunassa ei kukaan suorita mitään. Jokainen voi harrastaa joogaa myös omassa kotisaunassa. Ja sillä siis aloitin päiväni tänään. Lempeä ihana alku pimeälle päivälle. Lähtiessäni laiton kahvin tippumaan ja niin sain nauttia hyvän kahvin tuoksusta saunan jälkeen ja pian istuin pöydän ääressä juomassa kahvia ja syömässä perusaamiastani, joka ei hevillä muutu. Puuroa, marjoja, raejuustoa, näkkäriä, kalkkunaa ja paprikaa. Amen. (ja tätä kirjoittaessani muistan, etten tiputtanut puuroon muutamaa tippaa tyrniöljyä ja jätin myös vitamiinit syömättä – seuraavaksi paluu keittiöön!)

Saunassa minulla on joogan lisäksi muutamia juttuja jotka ovat minulle tärkeitä. Haluan mennä kuivana kuivaan saunaan. Haluan että minulla on mahdollisuus maata lauteilla ja pääni alla on tyyny. Mieheni sai vuosi sitten tyttäreltä lahjaksi ihanan Lapuan Kankureiden saunatyynyn ja meillä on sanaton sopimus, että saan käyttää sitä. Menen ensimmäisenä saunaan, otan tyynyn ja kun saunon lyhyemmän ajan kuin hän, annan sen hänelle, kun lähden pois. Se on rakkautta se!

Saunatyyny on ihana! Kuva: Lapuan Kankurit
Saunatyyny on ihana! Kuva: Lapuan Kankurit

Löylyä haluan heittää vastaa, kun alan hikoilla. Vihta olisi ihana, mutta meidän saunassa se suuri harvinaisuus.

Tärkeä väline saunassa on kiulu. Niitä on tullut ja mennyt ja joulun alla taivuin ja marssiin Etolaan. Tulin sieltä ulos kourassani kuparin värinen muovinen kiulu ja kauha. Olen etsinyt kaunista ja toimivaa väsymättömästi, mutta nyt olen päätynyt siihen, että muovi sopii minulle ja kiitän henkilöä, joka on tajunnut värjätä muovin kuparinväriseksi. Se sopii hyvin lämpökäsiteltyyn puuhun.

Tämä on nyt mun suosikki. Valmistaja on Orthex ja sen on suunnitellut Pentagon design. Kiitos hienosta väristä!
Tämä on nyt mun suosikki. Valmistaja on Orthex ja sen on suunnitellut Pentagon design. Kiitos hienosta väristä! Kuva: Orthex
Harvian Legend on kerrassaan hieno ja maskuliininen. Se kestää varmasti ihmisiän!
Harvian Legend on kerrassaan hieno ja maskuliininen. Se kestää varmasti ihmisiän! Kuva: Harvia

Ongelmina kiuluissa olen kokenut puun, joka alkaa vuotaa. Bambun, joka niin ikään alkaa vuotaa. Jos niissä seisottaisi vettä, saattaisivat pysyä tiiviinä, mutta sitten ne tummuvat rumiksi. Sain lahjaksi hienon Harvian metallisen kiulun ja kauhan. Uuh kuinka hienot! Mutta meidän pieneen saunaan liian iso ja lisäksi metalli kolisee.

Täydelliseen saunakokemukseen kuuluu tietysti myös kiireettömyys. Vaikka siellä ei kauaa olisikaan, on oltava tunne siitä, että ei ole kiire. Joskus nukahdan lauteille. Rakastan sitä, mutta se ei ole suositeltavaa. Siinä saattaa käydä hullusti.

Saunomiseeni on myös tullut tänä vuonna yksi uusi rituaali, joka jotenkin naurattaa. Käydessäni gynekologilla, lääkärini antoi määräyksen viimeinkin alkaa tutkia rinnat säännöllisesti. Hänellä oli antaa hommaan hyvä muistisääntö. Hän kehotti tutkimaan rinnat kerran kuussa saunan lauteilla maatessa. Ja muistaakseni sen, minun tuli piirtää löylyhuoneen seinään rinnat. No en piirrä! Hahahah! Seiniin ei piirrellä, mutta juttu huvittaa minua ja kas ilon kautta mennään ja niin olen muistanut tehdä tämän tärkeän tutkimuksen kerran kuussa.

Tämä mielikuva jo pitää tärkeän asian mielessä :D
Tämä mielikuva jo pitää tärkeän asian mielessä 😀

 

Mukavaa päivää, sikäli kun tätä pimeyttä päiväksi voi kutsua!

Hanna

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti

  1. Hellevi 06.01.2018

    Hei, voisitko tehdä postauksen VI Spring -sängystänne?
    Alan olla jo epätoivoinen hyvän sängyn löytymisen kanssa!
    Unikulma ja Hästens ovat poissuljettuja hinta/laatusuhteen suuren epäsuhdan takia, mutta liki satavuotiaaseen brittifirmaan uskon:p

    Vastaa