Värejä ja kepeyttä sisustukseen – Ruotsalaiset sen osaavat

Tämän hetken kaikkein trendikkäimmät sisustusideat ovat syntyneet viime vuosituhannen alussa.

Ihana Svensk Tenn tuli hetkeksi Suomeen. Sain ilon rakentaa Stockmannille, yhdessä tyttäreni Kirsikka Simbergin kanssa, esillepanon suuresti ihailemistani tuotteista, joita on myynnissä  pop up -myymälässä Stockmannin neljännessä kerroksessa syyskuun loppuun saakka.

Pieni interiöörimme on esillä vielä tämän viikonlopun ajan viidennen kerroksen portaiden edessä, oltuaan esillä kaksi viikkoa.

 

Svenskt Tenn on minulle ihanin muoto luoda kodikkuutta ja ajattomuutta. Siinä on pala elämän sietämätöntä keveyttä ja luksusta, joka on pintaa syvemmällä. Sen maailma edustaa minulle äärimmäisen hienostunutta muotoa hyvästä mausta. Se on koreilematonta, se ei diivaile eikä alleviivaa, se menee ihon alle ja tekee onnelliseksi.

Mikä on Svenskt Tenn? Hiukan kuin Artek Suomessa. Vahvan, näkemyksellisen naisen perustama yritys. Lyhyesti se on Estrid Ericsonin kolmekymmentä vuotiaana Tukholmaan perustama liike, jonka oli tarkoitus keskittyä valmistamaan ja myymään moderneja tinaesineitä. Pian siitä kuitenkin kasvoi perustajansa pettämättömän tyylitajun myötä sisustusliike, jonka tuotevalikoima laajeni kattamaan koko kodin sisustuksen. Jokainen esine edusti korkeaa laatua, kodikkuutta ja hyvää makua ja vain vuosi perustamisen jälkeen, vuonna 1925, Svenkt Tenn palkittiin kultamitalilla Pariisin maailmannäyttelyssä. Pian pienestä tinapajasta alkanut liike muutti suurempiin tiloihin, osoitteeseen Stranvägen 5, jossa se sijaitsee yhä edelleen.

Estrid Ericson

Svenskt Tennin ydin perustuu paitsi Estrid Ericsonin makuun ja pitkin maailmaa löytämiin tuotteisiin myös vahvasti itävaltalaisen arkkitehdin Josef Frankin kynän jälkeen. Frank oli naimissa ruotsalaisen Anna Sebeniuksen kanssa ja he muuttivat Ruotsiin, kun elämä Itävallassa muodostui hankalaksi juutalaista syntyperää olevalle Frankille. Ruotsissa hän tutustui Estrid Ericsoniin ja heidän yhteistyönsä tuloksena Svenskt Tennin arkistoissa on 2000 piirrosta huonekaluista ja 160 kangasmallia.

Svenskt Tenn Pop up -myymälä on Stockmannilla
Myös astiat ovat klassisisa. Stockmannin valkoimissa on mm. laseja ja lasilautasia.

Josef Frankin kankaat, mitä voin edes sanoa niistä! Niiden maailmoihin hukkuu, ne ovat iloisia olematta typeriä. Luin jostain, että Frank halusi, että kankaista löytyisi aina uutta katsottavaa.

Muistan hyvin kun tuijotin pienenä lapsuudenkotimme tauluja ja näin ne aina eri tavalla. Sain erilaisia tunnelmia ja ajatuksia. Minulle siinä on taiteen ydin, viedä ajatukset pois arjesta ja arkisesta, toisiin maailmoihin ja tunnelmiin, se rentouttaa ja poistaa stressiä. Frankin kankaat ovat taidetta ja niitä katsoessa inspiroituu. Hän loi suurimman osan kankaistaan ollessaan toisen maailmansodan aikana viisi vuotta sotaa paossa New Yorkissa.

Kuvassa on esillepanomme pöytäliina. Ensimmäisen kolmanneksen kohdalla näkyy sauma. Frankin kankaiden kuviot jatkuvat myös sivusuunnassa.

 

Stockmannin valkoimaa

Svenskt Tenn on tänä päivänä yhtä moderni, kuin taipaleensa alussa. Frankin perinnöstä riittää ammennettavaa loputtomasti, eikä sen muotokieli vanhene. Juuri tällä hetkellä Frankin rakastama kalusteiden keveys, sirot ja korkeat kalusteiden jalat, ja llmavuus ovat vahvassa trendissä sisustusmaailmassa, samoin kuin kasvi- ja luontoaiheet tekstiileissä. Jos valkoiseen ja hyvin yksiväriseen ja ehkä hivenen mielikuvituksettomaan skandinaaviseen sisustukseen tuo, ei vain ripausta vaan oikein isona pintana, Frankin Araliaa tai muita kankaita, saa sisustuksen kokonaan toiselle tasolle. Osa Frankin kankaista jatkaa kuviotaan myös sivusuunnassa, joten niistä saa upeita kokonaisuuksia. Kankaita, tyynyjä ja kiinnostava valikoima muita ihanuuksia on siis ostettavissa ja ihailtavissa Stockmannilla syyskuuhun saakka.

Stockmannin lisäksi Svenskt Tennin maailmoihin voi tutustua Didrichsenin taidemuseossa syyskuun alkuun asti ja Hanasaaren galleriassa 26.8. asti Menkää ja nauttikaa!

💚

Hanna

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *