Flammkuchen – nopea herkku, vähän kuin pizza

Flammkuchen
Flammkuchen – nopeaa ja rapeaa!

Matkatuliaisia on monenlaisia. Minusta melkeinpä parhaat tuliaiset on reseptit, koska ne säilyvät usein elämässä pitkään ja tuovat uusia muistoja. Tämä elsassilainen paperin ohut piirakka, vähän kuin pizza, tuli mukaani Kapkaupungista. Aika pitkän kierroksen se onkin tehnyt! Saksan viinialueen puulämmitteisistä uuneista kuumaan Afrikkaan ja sitä kautta Suomeen mun matkamuistona.

Julkaisin alun perin tämän reseptin jo monta vuotta sitten toisessa blogissani, mutta sitä ei enää niiltä verkkosivuilta löydy, joten tässä se tulee taas!

Kävimme aikanaan Etleä-Afrikan lomallamme Kapkaupungin ihanilla markkinoilla The Old Bisquitmillsisä. Se on vanhalle teollisuusalueelle muokattu markkina-alue, jossa on kauppoja, myyntipaikkoja ja ruokaa – kuin torin ja hallin sekoitus ja lisänä design-kaupat ja nuorten suunnittelijoiden putiikit. Näin siellä ihmisten syövän ihanan näköistä ohutta pizzan tapaista herkkua, mutta siinä ei ollut lainkaan tomaattia ja pohja oli tosiaan aivan paperinohut. Pizzasta poiketen, se ei näyttänyt lainkaan rasvaiselta tai raskaalta.

Aikamoisen salapoliisityön sain tehdä, että löysin piirakalle nimen ja lopulta reseptin. Ja tässä se on flammkuchen – liekkipiirakka – pikaruoka ja herkku vailla vertaa. Liekkipiirakka on alun perin syntynyt kun on kokeiltu puu-uunin lämpötilaa. Onko se jo tarpeeksi kuuma. Uuniin heitetty ohut taikina on ollut lämpömittari liekeissä, siitä nimi.

Flammkuchenia syödään edelleen paljon Saksassa, Puolassa ja niillä nurkilla viiniä maistellessa. Kyytipoikana toimii hyvin myös olut tai – nolo tunnustus maito… (terveisin vasikka…) Valmistamiseen menee 10 minuuttia ja uunissa kahdeksan.

Taikinaa ei kohoteta ollenkaan. Siihen tulee vain jauhoja, suolaa, kananmunankeltuainen, öljyä ja vettä.
Päälle sipaistaan ohuelti ranskankermaa, silputaan kevätsipulia ja ilmakuivattua kinkkua, rouhaistaan päälle vähän mustapippuria ja voila! Siinä se on! Täytteitä voi toki vaihtaa, mutta ehkä tästä kannattaa kuitenkin aloittaa. Resepti löytyy kuvien jälkeen!

 

Tee taikinasta pallo

 

Kaulitse ohueksi – taikina on helppo kaulittava. Muoto ei ole tarkkaa. Kunhan pellille mahtuu!
Ranskankermaa, kevätsipulia ja ilmakuivattua kinkkua päälle ja mahdollisimman kuumaan uuniin.
Muodolla ei tosiaan ole väliä!

Taikina (kaksi pellin kokoista liekkipiirakkaa)

3,5 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
0.5 tl suolaa
2 rkl öljyä
1 dl vettä

Sekoita aineet nopeasti yhteen taikinaksi ja anna taikinan levätä se hetki , kun otat täytteet esille ja uuni lämpenee kuumimpaan lämpötilaansa.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli niistä kaksi pellin kokoista ohuen ohutta pohjaa. Laita pohja pellille ja levitä sille täyte.

Täyte yhdelle piiraalle

2 rkl ranskankermaa (kokeilin myös turkkilaista jugurttia ja sekin toimii)
3 rkl silputtua kevätsipulia
5 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
mustapippuria myllystä

Paista kuumassa uunissa (omani lämpeää 230 asteeseen) noin 8 minuttia.
Leikkele palasiksi ja nauti!

nam!

Terkut

Hanna