Matkatuliaisia on monenlaisia. Minusta melkeinpä parhaat tuliaiset on reseptit, koska ne säilyvät usein elämässä pitkään ja tuovat uusia muistoja. Tämä elsassilainen paperin ohut piirakka, vähän kuin pizza, tuli mukaani Kapkaupungista. Aika pitkän kierroksen se onkin tehnyt! Saksan viinialueen puulämmitteisistä uuneista kuumaan Afrikkaan ja sitä kautta Suomeen mun matkamuistona.
Julkaisin alun perin tämän reseptin jo monta vuotta sitten toisessa blogissani, mutta sitä ei enää niiltä verkkosivuilta löydy, joten tässä se tulee taas!
Kävimme aikanaan Etleä-Afrikan lomallamme Kapkaupungin ihanilla markkinoilla The Old Bisquitmillsisä. Se on vanhalle teollisuusalueelle muokattu markkina-alue, jossa on kauppoja, myyntipaikkoja ja ruokaa – kuin torin ja hallin sekoitus ja lisänä design-kaupat ja nuorten suunnittelijoiden putiikit. Näin siellä ihmisten syövän ihanan näköistä ohutta pizzan tapaista herkkua, mutta siinä ei ollut lainkaan tomaattia ja pohja oli tosiaan aivan paperinohut. Pizzasta poiketen, se ei näyttänyt lainkaan rasvaiselta tai raskaalta.
Aikamoisen salapoliisityön sain tehdä, että löysin piirakalle nimen ja lopulta reseptin. Ja tässä se on flammkuchen – liekkipiirakka – pikaruoka ja herkku vailla vertaa. Liekkipiirakka on alun perin syntynyt kun on kokeiltu puu-uunin lämpötilaa. Onko se jo tarpeeksi kuuma. Uuniin heitetty ohut taikina on ollut lämpömittari liekeissä, siitä nimi.
Flammkuchenia syödään edelleen paljon Saksassa, Puolassa ja niillä nurkilla viiniä maistellessa. Kyytipoikana toimii hyvin myös olut tai – nolo tunnustus maito… (terveisin vasikka…) Valmistamiseen menee 10 minuuttia ja uunissa kahdeksan.
Taikinaa ei kohoteta ollenkaan. Siihen tulee vain jauhoja, suolaa, kananmunankeltuainen, öljyä ja vettä.
Päälle sipaistaan ohuelti ranskankermaa, silputaan kevätsipulia ja ilmakuivattua kinkkua, rouhaistaan päälle vähän mustapippuria ja voila! Siinä se on! Täytteitä voi toki vaihtaa, mutta ehkä tästä kannattaa kuitenkin aloittaa. Resepti löytyy kuvien jälkeen!
Ehdottomasti testiin. Illanistujaiset tulossa, joten sinne tätä teenkin. Kiitos ohjeesta 🙏🏻❣️
Hyvä Annu! Ihanaa ja hauskoja kekkereitä!
Hanna
Flamkuchenia nautittu Frankfurtissa sekä pekonilla että lohella ja todella hyvää oli. Täytyypä kokeilla sinun reseptillä:)
jesss! Kerro sitten kuinka kävi. Tämä on niin uskomattoman helppo ja nopea juttu. Ja rakastan sitä, miltä tämä taikina tuntuu käsissä. Erittäin helppo käsitellä!
Hanna
Toimii todellakin kylmäsavulohella sekä kesäkurpitsalla ja paprikalla (ohuen ohuet siivut). Kolmas hyvä on ilman mitään muuta kuin ranskankerma ja kevätsipuli!
Flammkuchen oli tosi hyvö . Olen syönyt Ranskassa (Alasace) ja oli tosi hyvö. Suosittelen ko reseptiä.
😋😋😋
Ihana kuulla että maistuu! Minustakin huippuresepti! Kiitos!
Hanna
Mitä luulet, voisiko kananmunankeltuaisen korvata jollain? Millä? Olen allerginen mutta tää näyttäis niin hyvältä 😍
Hei Alli! ❤️
Luulen, että voit vain jättää keltuaisen pois taikinasta. En ole kokeillut sitä, mutta kannattaa kokeilla.Kerro kuinka kävi!
Hanna
Flammkucheniin tulee pekonia pieninä kuutioina. Eikä mitään ilmakuivatun kinkun siivuja.
Noloa, kun kaikesta pitää aina tehdä “suomalainen“ versio eikä sitä alkuperäistä ohjetta voi kunnioittaa.
Oi Sirpa, kyllä siihen voi laittaa ihan mitä vaan täytettä! Eikä ilmakuivattu kinkku ole ollenkaan suomalaista. Tällaista flammkuchenia söin Afrikassa 😊 jossa tutustuin ensi kertaan koko herkkuun – niin ne maut matkaavat!
Ilo päivääsi
H