Onni on, kun apu menee perille ja tiedät sen varmasti

Vanhat lasit kiertoon

”Miksi autamme apua tarvitsevia lapsia? Ensinnäkin siksi, että niin ihan yksinkertaisesti kuuluu tehdä.” Näin sanoi mies televisiossa muutama päivä sitten. Rakastan sitä, kun joku pääsee yhdellä lauseella suoraan asian ytimeen. Heikompia ja heikommassa asemassa olevia kuuluu auttaa oli sitten kysymyksessä lapsi tai aikuinen.

On mietittävä tarkkaan kuinka toimii

Mutta se mikä on paras tapa apua antaa, ei aina ole aivan yksiselitteistä. Me kaikki olemme kuulleet tarinoita Afrikkaan lahjoitetuista traktoreista, jotka nyt ruostuvat piloille, koska niiden käyttäjille unohdettiin kertoa, miten niitä huolletaan ja korjataan. Olemme kuulleet, kuinka Afrikkaan perustettiin saha. Sitten kaadettiin vuorenrinteiltä kaikki puut ja saatiin aikaiseksi mutavyöryjä. Työ jatkui istuttamalla maata sitovaa aluskasvillisuutta rinteille ja kun maa-aines alkoi asettua paikalleen, saatettiin aloittaa puiden uudelleen istuttaminen. Hölmöläisten hommaa. Se miten hyvää tehdään, on tärkeää ja avun antajille on tärkeää tietää, että apu menee perille, eikä jää tukevoittamaan korruptoituneen hallinnon rahapusseja.

Neljä hyvää asiaa muodostavat upean kokonaisuuden

Näistä syistä rakastan sitä, miten Specsavers tekee hyvää Afrikassa. Anna hyvän näön kiertää -kampanja on kokonaisvaltaisesti upea hyväntekeväisyyden muoto.

Ihmiset lahjoittavat pois silmälasinsa, joita he eivät enää tarvitse

Lasit saa joku, jonka elämänlaatu paranee siltä seisomalta

Rahaa ei liiku missään vaiheessa, ainoastaan vapaaehtoistyötä

Apu viedään konkreettisesti perille sinne missä tarvitaan

Vanhat silmälasit kiertoon Vanhat silmälasit kiertoon

Vanhat silmälasit kiertoon

Marras-joulukuun vaihteessa Sansibarilla tehtiin viiden päivän aikana 1000 näöntutkimusta ja 1500 lasit vaihtoivat omistajaa. Se on äärettömän konkreettista hyväntekeväisyyttä, jossa ihmisten elämän laatu paranee. Sain olla mukana Sansibarilla ja olenkin kirjoittanut siitä jo täällä.

Kävimme kolmessa kylässä, jonne perustimme nopeasti silmäklinikat ja vielä viimeisenä päivänä kävimme vapaaehtoisin voimin ylläpidetyssä koulussa, viemässä koulutarvikkeita lasten käyttöön.

Tällaisen matkan järjestelyt on iso ponnistus sekä rahallisesti että ajallisesti. Työtä tehdään paljon Suomessa, mutta myös kohdemaassa, eli Tansaniassa, jossa Specsavers työllistää 10 henkilön tiimin, jolle maksetaan palkkaa ja jotka opetetaan tekemään esinäöntutkimuksia sekä laitteiston käyttöä.

Irene Hernberg Specsaversilta kertoi, että hyväntekeväisyystoimintaa halutaan kehittää eteenpäin ja tulevaisuuden tavoitteena on lisätä optikkojen määrää Sansibarilla, jossa nyt on yksi optikko miljoonaa asukasta kohden ja lasit ovat niin kalliita, että suurimmalle osalle niiden hankkiminen on mahdottomuus.

Ajatuksissa ja toiveissa on malli, jossa silmäklinikka olisi auki ympäri vuoden ja siellä käytäisiin lähinnä kouluttamassa ihmisiä, sekä täydentämässä silmälasivarastoja.

Anna hyvän näön kiertää
Specsaversin Irene Hernberg etsii asikkaalle oikean vahvuisia silmälaseja.

Joku voi kysyä miksi ei osteta Kiinasta halpoja uusia laseja ja toimita niitä Afrikkaan, vaan viemme heille käytettyjä laseja. Mielestäni kierrätys on tässä kohdassa erittäin viisasta. Miksi tuottaa lisää muovia maailmaan ja viedä kaatopaikalle täysin toimivia valmiita tuotteita, jotka vielä ovat parempia ja laadukkaampia, kuin halvat ns. kertakäyttölasit?

Lahjoitetut lasit käyvät läpi tarkan seulan. Niiden linssit mitataan ja määritellään, ne puhdistetaan ja niiden kunto tarkastetaan. Rikkinäisiä ja naarmuuntuneita laseja ei viedä Tansaniaan, vaan ne kierrätetään yhdessä Lassila & Tikanoja Oy:n kanssa. Metalli ja muovi erotellaan ja niistä tehdään teollisuuden raaka-ainetta. Eli alusta loppuun saakka hienoa työtä.

Ja miksi näin tehdään? Ensinnäkin siksi, että niin kuuluu tehdä.

Laseja voi edelleen toimittaa Specsaversin liikkeisiin, sinun vanhat lasisi voivat olla työ-tai opiskelupaikan arvoiset jollekin.

 

Hanna

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti

  1. Inni 15.01.2019

    Tämä on niin hyvä projekti, olen antanut vuosien aikana muutamat lasit eri optikkoliikkeille tähän tarkoitukseen. Hyvä puoli on myös se että ainakin omat lasini ovat olleet tosi laadukkaat eli linssien sekä pokien laatu ei mene hukkaan kaappien kätköissä vaan hyödyttää lasien uutta käyttäjää.

    Vastaa