Saarenmaan avoimet ovet – hauska yllätys mökillä

Me tulimme Saarenmaalle lauantaina ja kävimme kaupassa matkalla mökille. Sipulit jäi ostamatta ja niinpä Jari lähti hakemaan niitä lähikaupasta. Hän palasi uutisten kanssa – kylällä on tapahtuma! Saarenmaan talot!

Me asutaan täällä ihan pienessä kylässä, jossa on vain muutamia taloja ja niistäkin suurin osa on piilossa, pienten kuoppaisten teiden päässä, lehvästöjen suojissa. Jos kylällä tapahtuu jotakin, se on oikeasti TAPAUS. Se on käytävä tutkimassa välittömästi. Ihana samalla tavalla, kuin lapsudessa, kun asuin Jollaksessa. Se oli oikea peräkylän periferia ja jos sinne vaikka tuli ambulanssi, niin kaikki kylän vekarat ajoivat fillarilla täysiä perään – vihdoin jotain tapahtuu! Kerran juuri sellaisessa tilanteessa ajoimme täyttä päätä rantaan ja näimme meressä vesitason ylösalaisin uppeluksissa. Kellukkeet vain olivat näkyvissä pinnalla. Ja kuka kävelikään litimärkänä rannassa – oma setäni. Isän veli. Hän oli opetellut lentämään, mutta siinä kävikin vähän huonosti. Onneksi ei kuitenkaan kovin huonosti.

Mutta palataan Saarenmaalle. Täällä oli kotien avoimet ovet -tapahtuma. 32 kaksi kotia oli avannut ovensa vieraille. Meidän pikku kylässäkin muutama talo, joista yksi on erityisen kiinnostava. Vuodelta 1528 oleva Tõllusten kartano.

Puutarhurin talo on rakennettu v 1528
Talo vuonna 1984
Olohuone – ikkunoiden smyygistä näkee, kuinka paksut seinät talossa on.
Kylpyhuone on todella jännässä paikassa. Tässä oli ennen keittiö ja keskuslämmitys. Eli lattialla oli nuotiopaikka ja suuri hormi meni koko talon läpi. Saarenmaan Piispanlinnassa on samanlainen systeemi – molemmat harvinaisuuksia.
Keittiö ei muistuta lainkaan sitä millainen se on ollut vuonna 1528 – onneksi!

Kartanon historia on värikäs ja niiden 14 vuoden aikana, kun meillä on ollut talo täällä, siinä on majoitettu ensin ratsastusleiriläisiä ja sen jälkeen sen on omistanut yksi Viron uusrikas liikemies, joka päätti muuttaa maalle, mutta innostusta kesti vain muutaman vuoden ajan. Kaikki omistajat ovat yrittäneet korjata kartanon päärakennusta, mutta kaikilta työ on myös jäänyt kesken. Kartanoon kuuluu myös puutarhurin (tai riistanvartijan) talo ja se on saneerattu ja se onkin hieno, joskin entisöinti olisi voinut olla huomattavasti parempikin.

Nyt kartanon on ostanut venäläisen luonnonkosmetiikkasarja Natura Siberican omistaja ja päärakennusta saneerataan ahkerasti. Mailla viljellään luomuyrttejä ja olen palanut halusta nähdä mitä siellä tapahtuu. Joten salama ja vilaus ja poljin kartanolle.

Pari kertaa, kun ollaan oltu Jenkeissä Key Westissä jouluna, siellä on ollut ”joulukotitapahtuma” Ihmiset ovat avanneet kotinsa ovet ja päästäneet kaikki haluavat (ja lipun ostaneet) katsomaan kuinka he ovat koristelleet joulukotinsa. Ja voi pojat – olivathan ne koristeltuja! Jossain vaiheessa Suomeen tuli Loviisan wanhat talot –tapahtuma ja tapahtuma, jossa voi käydä kiertelemässä kauniita kotipuutarhoja. Nyt täälläkin ollaan siis ryhdytty samaan.

Kartanon pihalla oli, vaikka mitä jännittävää näytillä. Ei ainoastaan kartanon omia juttuja, vaan myös lähialueiden tuotteita ja kotieläimiä.

Mun menopeli.
Myynnissä oli mm. hilloa ja teetä sekä seljankaa (joka ei ole kalakeitto, kuten Suomessa usein luullaan, vaan lihakeitto naudasta tai kanasta ja makkarasta)
Teetä paikallisista yrteistä.

Aika ihanat!
Täällä kuivuu yrteejä kosmetiikkasarjaan, jota myydään Suomessakin.
Täällä yrtit kasvavat.

Olen ollut puutarhurin talossa ratsastusleiriläisten aikaan, kun sen silloinen ruotsalainen omistaja myi kartanon pois ja halusi päästä eroon myös irtaimistosta. Ostin kaksi tuolia, vähän kristalleja ja katosvuoteen. Oikeastaan mikään ei ollut nyt muuttunut. Mutta esillä oli myös kuvia siitä, millainen talo on ollut vuonna 1985. Ihanaa ettei sen anneta rapistua. Harmittaa että sunnuntai vierähti muissa puuhissa, enkä nähnyt muita lähiseudun taloja. Täytyy toivoa, että tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna ja että olen silloin täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti

  1. Jari Jokisalo 23.07.2019

    Asunto Viron maaseudulla kiinnostaisi, mutta en ole onnistunut löytämään välitysfirmoja. Voisinko saada muutaman linkin?

    Vastaa