Kolme erilaista tyyliä olohuoneeseen mattoa vaihtamalla

Kaupallinen yhteistyö: Rusta

Villa on hyvä materiaali, koska se on lämmin ja hylkii likaa.

Olohuoneen maton valinta. Testasin miltä meidän olohuone näyttää, kun teen huoneeseen kolme erilaista tyyliä vain mattoa ja muutamia helppoja yksityiskohtia vaihtamalla. Tyylit ja värit vaihtuivat, mutta olohuoneen maton valinnassa on kuitenkin monta muutakin tärkeää seikkaa, kuin väri ja kuosi.

Maton koko

Maton valinnassa tärkeää on koko. Olohuoneen maton tulisi koota huonekalut yhteen kauniisti omaksi kotoiseksi ryhmäkseen, jolloin maton reunan on hyvä ulottua aivan sohvan eteen tai sohvan etummaisten jalkojen alle. Liian pieni matto saa tilan näyttämään sekavalta ja liian suuri matto voi saada huonekalut näyttämään väärän kokoisilta.

Tämä oli lähtötilanne. Olin ottanut pois entisen maton ja sohvapöydän, joka oli turha. Kattovalaisin on otettava pois, koska siihen lyö päänsä, jos sen alla ei ole pöytää. Oli hauskaa nähdä kuinka tila muuttuu erilaisilla matoilla.

Kun lähdin matto-ostoksille Rustaan, tarkistin ensin mikä on maton oikea koko. Kun olohuoneen sohvat ovat vastakkain, niiden väliin jäi 165 cm tilaa ja sohvien pituus on 210 cm eli passeli maton koko on noin 160 x 210 joka on aika lähellä tyypillisiä mattojen kokoja. Matto voisi olla 10-20 cm suurempi kumpaakin suuntaan, mutta ei pienempi. Ja siis – kirjoitin mitat myös muistiin, koska sitä aina luulee muistavansa, mutta mä en kyllä muista! Otin myös valokuvan tyhjästä tilasta, että oli helpompaa fiilistellä sopivia vaihtoehtoja. Toiveenani oli luoda lämmintä, pehmeää tunnelmaa kolmella erilaisella matolla. Rustan valikoimista olohuoneeseen voi valita pehmeitä kudottuja mattoja, tuftattuja mattoja, (tuftaus tarkoittaa maton tekotapaa jossa lanka ammutaan pyssyllä lenkiksi pohjakankaan läpi ja maton pohjaan laminoidaan muovi, kangas tai kumi) sileäksi kudottuja mattoja ja pehmeitä villamattoja.

Lämmintä tunnelmaa värillä ja pörröpinnalla

Okrankeltainen Nora nukkamatto houkutteli kauniin pehmeällä ja lämpimällä värillään sekä 12 mm:n pystynukallaan. Lyhyt nukka pystyy pystyssä ja matto pörröisenä eikä se lamoa littanaksi. Lisäksi pystynukkaisen maton saa hyvin imuroitua puhtaaksi. Lisäksi hinta oli yllättävän edullinen 109,90 €

Keltainen väri tuo lämpöä tilaan eikä poikkea paljon meidän tammilattian väristä, jolloin matto ei rajaa tilaa värillään vaan materiaalin erilaisuudella. Kokonaisuus on silloin avara, mutta lämmin. Hyvä kombo siis!

(Okra on muuten sekä vihannes, että väri. Vihannes on vihreä palkopapua muistuttava n. 10 cm pituinen kotahedelmä, jota käytetään paljon mm. cajun keittiössä. Kun taas okraväri on luonnosta saatava maaväri, jota on käytetty väripigmenttinä jo esihistoriallisella ajalla.)

Lisäsin sisustukseen maton väriin sopivia tyynyjä. Hiukan lisää keltaista ja lisäksi vihreää.
Kasviaiheinen pupu tyyny sopii meille erinomaisesti, kun pitkäkorvat loikkivat puutarhassa yhtenään!
Valmista! Nora nukkamaton okrankeltainen väri toi tilaan todella paljon lämpöä ja kodikkuutta.
Okrankeltainen on nyt trendiväri ja se sopii hienosti suomalaisiin koteihin. Se ei ole liian voimakas vaan mukavan neutraali mutta silti lämmin ja kotoisa.

Skandinaavinen bohotyyli

Rento ja boheemi bohotyyli on runsas, huoleton ja rönsyilevä. Se luodaan käyttämällä sisustuksessa paljon viherkasveja ja luonnonmateriaaleja kuten pellavaa, villaa, nahkaa ja punottuja luonnonkuituja, kuten juuttia, sisalia ja kaislaa.

Bohotyylejä on kolme – meksikolainen, itämainen ja skandinaavinen. Skandinaaviseen bohoon yhdistetään mielellään designklassikoita ja siinä rönsyllään hiukan hillitymmin. Lopulta on kuitenkin niin, ettei mitään rajanvetoa tarvita, vaan kukin voi luoda oman, itselleen parhaiten sopivan boheemin sisustuksen.

Meidän sohvat (jotka on muuten 26 vuotta vanhat ja kantavat kolmatta verhoiluaan)  on verhoiltu luonnonvärisellä ryppypellavalla ja sopivat bohotyyliin ihan näppärästi. Valitsin sohvien väliin Thea juuttimaton. Juuttimatot sopivat moneen paikkaan ja ovat käytössä kestäviä.

Trendikäs Thea sisal matto on hiekanvärinen ja sen rustiikissa pinnassa on kivasti luennetta.
Sisal maton pinta ei ole yhtä pehmeä, kun nukkamaton, mutta sovalla on pehmeyttä ylin kyllin.
Bohotyyliin kuuluu erilaisten pintojen ja luonnonmateriaalien rikkaus. Sisalia, kiharaa lampaan karvaa, samettia, pellavaa, käpyjä ja simpukoita.

Maton elävä pinta on tavattoman kaunis ja se tuo tilaan rennon tunnelman. Juutti on ekologinen materiaali, se on biologisesti hajoava ja uusiutuva materiaali eikä sen kasvattaminen vaadi suuria määriä lannoitteita eikä torjunta-aineita. Juuttia muuten kasvatetaan myös ravinnoksi. Sen vihreitä lehtiä voi syödä pinaatin tapaan. Valitsin tyynyihin pehmeitä murrettuja sävyjä ja nostin nurkkaan tietenkin pampaheiniä, jotka on ihan must bohotyylissä. Sohvapöydätön tila sai myös pienen punotun pallin, johon voi laittaa kahvikupin tai nostaa jalat. Olen vähän heikkona lampaantaljoihin ja kiharakarvainen talja on minusta superkaunis. Mutta matto on tässä sisustuksessa se, joka määrittelee kaiken muun ja tekee tunnelman. Muut yksityiskohdat tukevat sitä.

Lämmin villamatto – yksinkertaisen tyylikästä

Harmaan Annie maton materiaali on 60 % villaa, 20 % puuvillaa ja 20 % nailonia. Sen pinta koostuu pehmeistä vanutetuista villapalleroista ja se tuntuu lämpimältä ja pehmeältä jalkojen alla. Harmaa on tyylikäs väri ja tein maton ympärille ensin harmaan maailman, jossa oli vähän keramiikkaa, kasvi, pari harmaata torkkupeittoa ja muutama hiukan ruskeaan vivahtava tyyny. Lopputulos oli rauhallinen ja lähes minimalistinen. Viihdyin siinä tilassa kahvini ja puhelimeni kanssa, mutta sitten ajattelin – ei sentään ja halusin tehdä vielä yhden version, jonne toin harmaan kanssa niin kauniisti yhteen sopivaa vaaleanpunaista ja työnsin nurkkaan vielä yhden palmun. Nyt tila näyttää mielestäni lämpimältä ja kutsuvalta. Mutta joku toinen pitää varmasti enemmän tyhjemmästä versiosta

Harmaata ja harmaata

Paljaat varpaat viihtyvät lämpimällä villamatolla.
Harmaa matto on kaunis lisä pelkistetyssä sisustuksessa elävän pintansa takia

Harmaata ja pinkkiä

Runsaampaa ja herkumpaa
Kun halutaan vain pieniä muutoksia, ne voidaan tehdä tyynyillä ja kukilla, kenties torkkupeitolla – on yllättävää kuinka paljon tila muuttuu vain niillä elementeillä.
Monelle yksinkertaisuus on paras vaihtoehto ja harmaan eri sävyt riittävät ehdottomasti. Minun teki kuitenkin mieleni vähän herkutella!
Harmaaseen sopii oikeastaan kaikki värit, harmaa ja vaaleanpunainen on yhdistelmänä suloinen.

Vinkkejä maton valintaan ja hoitoon

Käytä mattojen alla liukuestettä niin säästät sekä lattiaa että mattoa eikä matto liiku paikoiltaan.

Matot voi käsitellä tekstiilisuojalla, kuten huonekalut ja kengät.

Huonepölylle allergisen ei kannata luopua kaikista tekstiileistä. Sopiva, itse pölyä tuottamaton matto kerää pölyt itseensä ja ne on helppo imuroida pois. Jos mattoa ei ole, pöly nousee ilmaan huoneessa liikuttaessa ja ajautuu hengityselimiin.

Kun ostat nukkamaton, nypi sitä hiukan lempeästi kaupassa. Jos sormien väliin jää nukkaa, matto todennäköisesti tuottaa sitä aina. Joskus leikatuista nukkamatoista irtoaa nukkaa jonkun aikaa, mutta se tasoittuu ajan kanssa, kun irtonukka on imuroitu pois.

Pystynukkainen tekokuitumatto sopi koiraperheille, koska niistä on helppoa imuroida karvat pois. Karvat eivät myöskään pysty tunkeutumaan kuitujen väliin.

Rullaa matto säilytyksen ajaksi aina oikeinpäin rullalle. Kun matto otetaan taas käyttöön ja rullataan auki, sen päät painuvat lattiaa vasten ja suoristuvat itsekseen eivätkä jää törröttämään ylös.

Raikasta matot talvella pöllyttämällä ne pakkaslumessa. Harjaa lumi pois ennen kuin tuot maton takaisin sisälle, ettei matto kastu.

Älä tamppaa mattoja vaan käytä pölynimuria, mattojen pohjat eivät pidä piiskasta.

Jos maton keskellä on kaunis kuvio, valitse sohvapöytä, jossa on lasikansi

Ruokapöydän alle tulevan maton tulisi olla vähintään metrin leveämpi kuin pöytä, jotta tuolinjalat pysyvät maton päällä myös tuoliin istuttaessa.

Ai että oli hauskaa tehdä tämä juttu!

Mattoa vaihtamalla olohuoneen tunnelma muuttui paljon. Mutta myös tyynyjen, torkkupeittojen ja muiden pienten decoratiivisten yksityiskohtien merkitys on suuri lopputuloksen kannalta. Kokeilu oli hauska tehdä, mutta mikä oli vaihtoehdoista kaikkein kivoin? Sano sinä!

Terveisin Hanna

🧡

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Pirjo 14.10.2020

  Hei Hanna!

  Kiitos tästä blogista, kuin myös edellisistä Turun tunnelmista! Omaa kotikaupunkia ei aina osaa katsoa sillä silmällä , miten kaunis se on. Ollaan kyllä istuttu elokuun pimenevässä illassa Pinellan terassilla ja todettu, että voitaisiin istua kuin vaikka jossain Italiassa.

  Sinulla on ollut kiva päivä sisustaessasi huonetta uudelleen. Miten se aina mieltä piristääkin. Itse pidin erityisesti okran sävyisestä
  matosta. Se oli lämmin, sopi erityisesti syksyyn ja miksei kevään ensimmäisiin aurinkoisin päiviinkin.
  Hyvää syksyä😊

  Vastaa
  • Hanna 18.10.2020

   Hei Pirjo!
   Kiitos! Niinhän se on – täytyisi varmaan tehdä itsekin turistireissu Helsinkiin – Espoosta puhumattakaan 😀 Mutta Turku on kyllä ihana ja jokiranta sen helmi!

   Okransävynen matto toi tosi lämpimän tunnelman huoneeseen ja oikeastaan yllätti itsenikin. Ja onhan keltaisessa aina ripaus aurinkoa mukana!
   Ihanaa syksyä sinulle myös!

   Hanna

   Vastaa