Vaihdoimme ulko-ovet ja talon julkisivu kaunistui

Kaupallinen yhteistyö: Piklas oy

Ruutuovi sopii meidän talon julkisivuun täydellisesti.

Kun aikanaan muutimme keltaiseen taloomme, siihen tehtiin iso remontti. Taloa laajennettiin suurella verantamaisella eteisellä ja ihanalla ruokasalilla, jonka kaikki kolme seinää muodostuvat huvilamaisista ikkunoista, jotka sopivat kauniisti vanhan, vuonna 1947 rakennetun talon tyyliin. Runsaista ikkunoista avautuu ihanasti näkymät pihalle ja luontoon. Mutta ulko-ovien valinnassa tapahtui harmillinen virhe. Silloisessa remonttikiireessä ja kaaoksessa tuli valittua ovet, joiden lasit olivat röpelöpintaista koristelasia eivätkä ovien lasiaukot sopineet mitoiltaan lainkaan yhteen talon ikkunoiden kanssa. Minua kiusasi jatkuvasti se, että ovet torppasivat näkymän ulos. Tunne oli sama, kuin silmässä olisi roska, joka estää näkemästä kirkkaasti.

vanhoissa ovissa oli kolme kapeaa pystyikkunaa joissa oli läpinäkymättömät lasit eikä lasiaukko ollut yhteneväinen ikkunoiden linjojen kanssa.
Pääoven vieressä on kirkaslasiset ikkunat, mutta tyly ovi estää näkyvyyden ulos. Ruokasalin ovi (vas) poikkeaa ikkunoiden tyylistä täysin ja estää myös näkyvyyden ulos.
Talon takapihan puoleinen julkisivu näytti vaisulta ja ankaralta

Ovet ovat olleet kivinä kengissäni kaikki nämä vuodet ja nyt ne on vaihdettu! Ja se on maailman ihanin asia. Lisäksi puhkaisimme taloon vielä yhden uuden oven ja vaihdoimme ovien lukot älylukkoihin. Jännitin koko hommaa aivan kamalasti. Sekä itse remonttia että sen lopputulosta.

Uudet ovet vanhojen tilalle – ovien valinta

Toiveena oli saada ovet, joissa on kirkkaat lasit ja joiden lasiaukko sopii talon tyyliin ja viereisiin ikkunoihin kauniisti ja vaihtaa ovien lukot nykyaikaisiin älylukkoihin.

Pääovi

Pääovessa täytyy olla ryhtiä ja luonnetta. Se on talon käyntikortti, jolla on suuri merkitys julkisivussa ja sen täytyy erottua niin selkeästi, että sen tunnistaa heti.

Pääovi saa olla juhlallinen, värillinen, erityinen ja erilainen ja sen kannattaakin olla. Joskus on taloja, joissa täytyy vähän arpoa, mistä ovesta on tarkoitus käydä sisään, se on kiusallista.

Valitsimme pääoveksi Piklaksen Idylli-malliston Ruutu oven, jossa kaikki kymmenen ruutua on kirkasta lasia. Se sopii kauniisti oven vieressä oleviin korkeisiin ja kapeisiin ikkunoihin, joiden yläpuolella on pienet neliön muotoiset ikkunat.

Siinä se on – uusi ovi! Nyt näen kuka sen toisella puolella on, kun tulen avaamaan ovea. Lisäksi ikkunoista tulee päivänvalo kauniisti sisälle ja ovi sopii tietenkin ihanasti talon tyyliin.

Sivuovi

Myös toinen ulko-ovi on Idylli-malliston Ruutu ovi, mutta nyt ruutuja on yksi ja se on tosi iso. Lasikorkeus mitattiin sopimaan viereisiin ikkunoihin.

Ruutuovimalliston ruutuja voi olla myös yksi ja sen voi kasvattaa näin suureksi. Oven lasiaukko on yhteneväinen ikkunoiden kanssa.

Yksi ovi lisää!

Huoneen peräseinällä on vain kapea ikkuna. Joskus seinää peitti lattiasta kattoon kirjahylly, mutta siirsimme sen pois ja halusimme tilalle oven ja valoa.

Talossamme on paljon ikkunapintaa mutta yhdellä peräseinällä oli vain yksi kapea ikkuna. Huone oli pimeä ja myös talon takaosan julkisivu oli tylyn ja ankaran näköinen. Seinä on ilta-auringon suuntaan, jonka kaunis valo ei päässyt meitä ilahduttamaan. Päätimme päästää sen säteet sisälle ja puhkaista seinään aukon. Ikkunan sijaan halusimme siihen oven, koska ajatuksissa siintää myös ilta-auringosta nauttiminen takapihalle rakennettavalla terassilla. Reilun metrin levyinen ja kahden metrin korkuinen terassiovi kuulosti ihanalta. Kuinkahan se muuttaisi koko kotia?

Apua verkkokaupan suunnitteluohjelmasta

Ovien valintaa piti miettiä ja pohtia tarkasti, koska halusimme ottaa kaikki mahdolliset asiat tällä kertaa huomioon. Ovivaihtoehtoja oli helppo katsoa Piklaksen verkkokaupan suunnitteluohjelmalla, jossa ovien ikkunoiden kokoa voi muokata sekä valita kaikki ovien ominaisuudet, kuten kätisyyden, helat, lukot jne.

Kun verkkokaupassa pudottaa tuotteet valitsemillaan ominaisuuksilla ostoskoriin, pääsee koriin lisäämään myös asennuksen, jonka hinnan näkee heti. Eli ei yllätyksiä loppulaskussa. PiklasKumppani käy vielä tarkistusmittaamassa ovet, jotta vältytään Peppi Pitkätossun talo –painajaisilta! Täältä pääset testaamaan, miten helppoa tilaaminen on verkkokaupan kautta.

Niille jotka eivät halua käyttää verkkokauppaa on onneksi myös tarjolla maksuton suunnittelupalvelu, joka voidaan hoitaa asiakkaan toiveiden mukaan joko etänä tai kotona. Varauksen pääset tekemään täältä.

Monta pientä kysymystä

Kun ovet oli tilattu, alkoi jännittää. Miltä kaikki tulee näyttämään, onko lopputulos kaunis? Kuinka asennus sujuu? Onko lopputulos siisti sekä sisä- että ulkopuolelta? Listat joudutaan poistamaan, laitetaanko uudet? Kuka ne laittaa? Miten kaikki ylipäätään tapahtuu? Onko mitat oikeat ja ovet täysin kooltaan sopivat? Entä aukko seinään? Mitä seinän sisältä löytyy? Osuuko aukko siihen mihin olimme sen suunnitelleet? Tuleeko yllätyksiä? Entä kun vanhat ovet poistetaan ja uusia asennetaan, tuleeko kylmä? Ja sata muuta mietettä.

Asennuspäivä hälvensi kysymykset ja epäilykset

Taitavien ammatti-ihmisten työn seuraaminen on aina antoisaa. Aikataulut menivät aivan nappiin.  Ovet saapuivat pihaan sovittuna päivänä ja seuraavan aamuna tulivat ovien asentajat ja sähkömies älylukkojen sähkötöitä varten.

Kun vanha ovi oli otettu pois alkoi jo näkyä se, kuinka ihanalta kaikki tulee näyttämään, kun ovi vaihtuu.

Oli se tottumattomalle aika rajua toimintaa, kun vanhat ovet poistettiin. Tai siis karmit. Jotenkin sitä katsoi vain silmät ymmyrkäisinä, että apua nyt lähtee! Yllättävää oli se, kuinka nopeasti kaikki kävi. Hups ja vanha ovi oli poissa ja uusi oli paikoillaan. Ja sitten opeteltiin jo uusien lukkojen toimintaa. Minulle ei jäänyt muuta tehtävää kuin omenapiirakan paisto ja kahvin keitto.

Älykkäät lukot

Lukot asennetaan Piklaksen tehtaalla oviin valmiiksi. Rollock on Suomalainen ja Suomessa valmistettava älylukko, jonka avainvaihtoehdot ovat sekä tagi että mobiiliavaus ja mobiiliavauksessa on myös etäavaus vaihtoehto. Eli jos haluaa avata oven jollekulle, mutta ei ole itse kotona, sen voi avata etänä. Tämä on ominaisuus, josta on paljon hyötyä monissa tilanteissa. Jos avain jää kotiin, tuskinpa puhelin jää ja jos jää, niin puoliso voi avata sen missä tahansa hän onkin.

Ovi aukeaa tagilla, eli tuttavallisesti lätkällä, puhelimella tai maksukortilla tai etänä mobiililla.
Rollock on Suomalainen tuote joka myös valmistetaan Suomessa.

Myös maksukorttiin voi ladata avainominaisuuden. Etuna on myös oven kauneus, kun ulkopuolella ovessa näkyy vain painike, ei yhtä tai useampaa lukkopesää. Tutustu älyoveen täällä.

Reikä seinään

Tarkkojen mittausten jälkeen seinää alettiin sahata kerros kerrokselta ja lopulta seisoin ulkona katsomassa, kuinka seinän viimeinen kerros irtosi ja siinä se oli – reikä seinässä! Erityinen ilo oli se, miltä ilmassa tuoksui. Talo on rakennettu vuonna 1947 ja eristeenä on sahajauhoa (todellakin jauhoa, ei purua) ja sekä se, että kaikki puuaines tuoksui raikkaalle, vasta sahatulle puulle. Talomme on terve!

Mistä seinä puhkaistaan? Missä kulkevat koolingit?
Siihen se tulee!
Siinä se on – reikä seinässä ja kohta siinä on ovi.
Vielä joutuisi hiukan hyppäämään, jos mielisi ovea käyttää, mutta ensi kesänä tulee lisää muutoksia! Nyt nautitaan valosta joka tulee sisälle.
Valmis!

Nopeasti aukko sai reunoihinsa puitteet ja kohta ovi oli asennettu. Oli se ihmeellistä. Niin nopeaa ja taitavaa ja ihan täydellinen lopputulos. Nyt sisään tulee entistä enemmän valoa, ovi on todella iso muutos ja sisustusta täytyy vielä miettiä, mutta kyllä on ihanaa istua lempituolissa, josta nyt näkyy ulos kaikkiin suuntiin.

Valmista tuli!

Kaikki ne kymmenet kysymykset joita päässäni pyöri ennen remonttia saivat vastauksensa, kun työ eteni ja tuli valmiiksi. Oven vaihto on niin nopeaa, ettei siinä kyllä kylmä ehdi tulla. Yksikään asia ei mennyt pieleen ja se mikä teki erityisen vaikutuksen, oli työn huolellinen loppuunsaattaminen. Asentajilla oli mukana perävaunu, jossa oli pieni työpaja. Kaikki listat, joita tarvittiin, voitiin tehdä paikan päällä ja jopa kynnyspellit tehtiin pyörillä kulkevat työhuoneen koneella. Jopa niin pieni, mutta tärkeä yksityiskohta kuin uuden oven peitelistojen alapäät maalattiin valkoisiksi. Olin vaikuttunut.  

Verstas kulkee mukana

Me ollaan niin niin onnellisia näistä uusista ovista ja niin tyytyväisiä siihen kuinka kauniit ne ovat. Ruutuovi pääovena oli aivan nappivalinta. Se sopii taloon aivan täydellisesti. Kun tulen kotipihaan ja näen sen tulee niin hyvä fiilis. Talon julkisivu muuttui ja se näyttää nyt siltä miltä sen pitääkin. Ja joka päivä istuessani ruokapöydän äärellä iloitsen siitä, että viimeinkin näen ulos, kuten kuuluu.

Lukot toimivat kuin tanssi – hiljaisesti, kevyesti ja helposti. Voin täydestä sydämestäni sanoa, että ovet ja työt ansaitsevat arvosanaksi täyden kympin. Me ollaan niin onnellisia!

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 kommenttia

 1. Joa.K 24.08.2021

  Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi ja kuvista ihanasta talostasi. Meillä on ollut haaveena myöskin omakotitalon ostaminen. Löysimme kiinnostavan talon, joka oli rakennettu betonista 60-luvulla. Talo on hyvässä kunnossa, mutta julkisivun osalta betonin saumat vaativat uusintasaumausta ja sisätiloissa ei myöskään ole paljoa remontoitu, eli alkuperäinen tunnelma on siellä hyvin tallella.

  Vastaa
 2. Anja 08.11.2023

  Todella kauniilta näyttävät teidän uudet ovet. Hienoa, kun saitte tehtyä vielä uuden oviaukon ja valoa virtaa kauniisti kotiinne sisään. Meillä on suunnitteilla uusia meidän omakotitalon ovet, joten tämä juttu on kyllä ajankohtainen meillekin.

  Vastaa
  • Hanna 10.11.2023

   Kiitos – valo on niin tärkää halua kaiken valon tulevan sisälle, mikä vaan on mahdollista. Ja nyt marraskuussa valoa on vähän, mutta pian taas aurinko paistaa 🙂
   Tsemppi ovivalintoihin!

   Hanna

   Vastaa