Churrot ja suklaakastike – vastustamattoman hyvää!

Churrot ja suklaakastike

Kiitos taas kaikille, jotka olitte mukana Instalivessä kokkaamassa mun kanssa sunnuntaina kun tehtiin churrot ja suklaakastike. Kyllä oli hauskaa! Laitan tähän vielä reseptin kaikille.

Churrot tulevat alun perin Espanjasta, josta ne ovat levinneet Latinalaiseen Amerikkaan ja Ranskaan. Arvellaan, että churrot olivat alun perin paimenten ruokaa, koska niitä oli helppo paistaa avotulella öljyssä. Churroja syödään periaatteessa aamiaiseksi, ne maustetaan sokerilla, kastetaan paksuun suklaaseen. Toki koska öljyssä rapeiksi paistetut churrot ja suklaa on ihana yhdistelmä, niitä syödään lopulta kaikkina vuorokauden aikoina ja maustamiseenkin on tullut paljon variaatioita. Myös taikinoissa on eroja. Alun perin taikinassa ei ollut lainkaan munia ja joskus nesteenä on maitoa ja joskus vettä ja tietenkin välillä molempia.

Churrotaikinan voi tehdä myös maissijauhoista tai gluteenittomasta jauhoseoksesta. Itse en ole vielä ehtinyt kokeilla kumpaakaan, mutta kokeilen aivan lähitulevaisuudessa. Kerron sitten, kuinka homma onnistui.

Öljyssä keittämisessä on muutama tärkeä juttu. Vesi ja öljy eivät pidä toisistaan, jos kuumaan öljyyn menee vettä, se räiskyy. Jos öljy kuumenee yli 300 asteen se voi syttyä palamaan. Churrot paistetaan 170-180 asteisessa öljyssä. Jos mahdollista, käytä lämpömittaria. Sopivan lämpötilan näkee kyllä myös niin, että pudottaa öljyyn nokareen taikinaa. Jos se nousee nopeasti pohjasta pintaan ja kihisee kauniisti, öljy on oikeassa lämpötilassa. Silloin voi laittaa levyn keskilämmölle tai vähän alemmaksikin, niin öljy pysyy sopivana.

Pidä kattilan kansi ja patalaput lähettyvillä, äläkä käytä liesituuletinta. Öljypalo sammutetaan tukahduttamalla.

Ei ole tarkoitus pelotella, mutta varmuus on aina paras!

Churrot ja suklaakastike

Churrot

Taikina

2 ½  dl vettä

100 g voita tai leivontamargariinia

ripaus suolaa

2 ½ dl vehnäjauhoja

(2 tl sitruunankuorta,

kanelia, kardemummaa

tai 1 tl vaniljaa)

2 kananmunaa

Paistamiseen

1 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä

Pinnalle

1 dl sokeria

1-2 tl kanelia

Suklaadippi

200 g tummaa suklaata

2 dl kuohu- tai vispikermaa

1 tl voita

(chiliä)

Laita kattilaan vesi, rasva ja suola. Kuumenna seos kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon jauhot puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita rivakasti, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo.

Lisää sitten joukkoon kananmuna yksi kerrallaan. Tässä vaiheessa voit myös lisätä joukkoon jonkun makuaineista, jos tahdot. (Ei lankaan välttämätöntä) sekoita taikina tasaiseksi ja laita se pursotinpussiin, jossa on avoin tähtitylla. (Onnistuu myös, vain leikkaamalla pussiin reikä, silloin churrot ovat särmättömiä pötköjä)

Kuumenna litra öljyä paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Öljyä tulee olla ainakin viisi senttiä kattilan pohjalla.

Kuumenna öljy 170 asteeseen ja pursota öljyyn n. 10 cm pätkiä taikinaa. Paista kullanruskeiksi ja rapeiksi ja nosta talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Kieritä vielä kuumat churrot kanelisokeri seoksessa.

Suklaadippi on helppo valmistaa. Laita kaikki ainekset kattilaan, kuumenna ja sekoita sekoita, kunnes kastike on sileää. Mausta halutessasi chilillä.

Vappupäivänä on taas live klo 12.00 silloin tehdään ja nautitaan sillilounasta ja paistetaan lättyjä. Menun raaka-aineet ja tarvikkeet löytyvät myöhemmin instagramista! Nähdään! Ja pystytään vappuna kotona. Koska korona.

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

  1. Möksä vai egon jatkeita 01.05.2020

    Hei ihana Hanna! Iloista vappua!!🎉🎈🥂

    Nyt on ihan pakkoa kysyä Suomen kaunein kesämökki jaksosta 2. Jäi niin outo olo…
    Aivan kuin kyse olisi ollut sovitusta tuloksesta, syystä jota emme toki koskaan saa tietää. Ensimmäinen mökki huikean kauniissa maisemassa, upeasti luonnontilaan palautetulla tontilla, ehkä kalusteita liikaa tms. mutta muutoin hieno. Toisessa uskomattoman kaunis puutarha ja valoisa latomainen talo mutta aivan väärässä paikassa wanhan huvila-alueen keskellä. (Kuka noita rakennuslupia antaa??)

    Mutta viimeinen?! Suorastaan sabotoitu tontti, pysyvä räikeä, surullinen avohaava herkässä saaristoluonnossa. Kuinka moinen on edes luvallista lanata tuollainen järkyttävä golf- tai lentokenttä?? Talossa ei niin mitään henkeä, sievä toki eikä teidän ilmeet ja sanat kielineet minkäänmoisesta ihastuksesta kuin mereen ja siitä huolimatta kaamein luontoa ja ympäristöään kunnioittamattomin voitti.
    Aivan kummallista eikä uskottavaa. Teidän kaikkien aiemmat arvotukset taloissa ja mökeissä ei istu tulokseen, ei mitenkään. Mitä tapahtui..

    Vastaa
    • hannasumari 01.05.2020

      Hei ano@nyymi.fi,
      Kiitos kommentistasi. Ymmärrän täysin mielipiteesi ja tuohtumuksen, joka siitä kuuluu. Sen takaan sinulle, ettei yhtäkään jatkoon pääsevää kohdetta ole koskaan sovittu etukäteen, ei myöskään nyt. Muutaman kerran on käynyt niin, ettei jatkoon ole päässyt joku kohde, joka todellakin olisi jatkopaikan ansainnut.
      Se mitä ei yleisesti tiedetä Suomen kaunein koti -ohjelman tuotannosta on, että me tuomarit emme koskaan tiedä mitkä kohteet tulevat samaan jaksoon, eli kilpailemaan keskenään. Emme siis voi arvottaa niitä sen mukaan että tuo tai tämä on kivempi kuin joku muu. Arvostelemme kodit ja mökit yksilöinä. Ainoastaan tuotantoyhtiö tietää mitkä kohteet tulevat samaan jaksoon. Siksi joskus voi tapahtua ikään kuin oikeusmurha. Joka tuotantokaudella on näin käynyt minun mielestäni jollekin kohteelle.
      Toisen jakson kaikissa kolmessa kohteessa oli hienoja ja ihania asioita ja jos ylipäätään on ohjelmassa mukana, se jo kertoo että kohde on ihana.
      Hyvää vappua sinulle myös ja kivaa kun seuraat ohjelmaa ja viitsit laittaa viestiä. Palautetta on aina kivaa saada ja on mukavaa, kun voi vastata mieltä hiertäviin kysymyksiin.
      Terveisin
      Hanna

      Vastaa