Hienostunut ja mehevä kakku tuoreista luumuista
Mehevä kahvikakku tuoreista luumuista syntyi, kun oli tulossa vieraita ja hedelmävadilla oli 12 luumua. Kakusta tuli todella hienostuneen makuinen herkku, jonka kanssa tarjosin turkkilaista jogurttia.
Käytin kakkuun manteli- ja hasselpähkinäjauhoja sekä gluteenitonta jauhoseosta ja niinpä kakusta tuli gluteeniton. Jauhojen kanssa voi vähän miksailla ja korvata hasselpähkinäjauhot samalla määrällä mantelijauhoja. Myös gluteenittomat jauhot voi vaihtaa tavallisiin vehnäjauhoihin.
Ohjeeseen kuuluu noin puolet ja puolet valkoista sokeria ja fariinisokeria, mutta minä käytin tällä kertaa kookossokerin ja valkoisen sokerin yhdistelmää ja se toimi myös mainiosti. Eli kyseessä on todellinen vaihtoehtojen kakku, jota voi helposti varioida sen mukaan mitä kaapista tai kaupasta löytyy.
Yksi asia on kuitenkin aina tärkeää muistaa. Jos käyttää gluteenittomia jauhoseoksia kannattaa aina tarkistaa pussin kyljestä onko seoksessa valmiiksi kohotusaine. Jos on, älä lisää leivinjauhetta tai kakku repeilee ja pinta halkeaa.
Tämä mainio kakku säilyy hyvin ja maistuu erinomaisena sekä huoneen lämpöisenä, että jääkaappikylmänä. Seuraksi sopii yllättävästi tosiaan turkkilainen tai kreikkalainen jogurtti tai sitruunankuorella maustettu kermavaahto.
Mehevä kahvikakku tuoreista luumuista
180 g voita
1 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4 kananmunaa
1 tl vaniljaa
1 tl leivinjauhetta
120 g mantelijauhoa
120 g hasselpähkinäjauhoa
1 dl g pinjansiemeniä
100 g gluteenitonta jauhoseosta ilman nostatusainetta
(Käytin Pirkan gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta)
tai tavallisia vehnäjauhoja
1 luomusitruunan raastettu kuori
10-12 tuoretta tummaa luumua puolitettuina ja kivet poistettuina
Pikeeri
1,5 dl tomusokeria
1-2 rkl sitruunanmehua
Pinnalle
1 dl mantelilastuja kevyesti paahdettuina
Tarjoiluun
Turkkilaista jogurttia tai sitruunankuoriraasteella maustettua kermavaahtoa.
Tee näin
Uuni 175°C
Valmistele n. 22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjainen kakkuvuoka kiristämällä sen pohjalle leivinpaperi. Leikkaa leivinpaperista suikaleet myös vuoan reunoihin. Paperi pysyy paikoillaan, kun sipaiset vuoan reunoin hiukan voita.
Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten sekä vanilja, jos käytät nestemäistä vaniljaa tai vaniljatahnaa.
Sekoita yhteen leivinjauhe, vanilja (jos käytät jauhemaista vaniljaa) mantelijauhot, hasselpähkinäjauhot, pinjansiemenet, gluteenitonjauhoseos tai vehnäjauhot sekä raastettu sitruunankuori. Sekoita jauhoseos rasva-sokerivaahtoon.
Kaada taikina kakkuvuokaan ja paina sen pinnalle luumujen puolikkaat leikkauspinta ylöspäin.
Paista kakkua 175°C uunissa 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla, kun tikkuun ei jää taikinaa kakku on kypsä.
Anna kakun jäähtyä vuoassa. Irrota jäähtynyt kakku varovasti ja siirrä tarjoilulautaselle. Kun kakku on täysin jäähtynyt kuorruta sen pinta valuttamalla sen pinnalle ristiin rastiin tomusokerista ja sitruunanmehusta sekoitettua pikeeriä.
Paahda vielä mantelilastuja kuivalla kuumalla paistinpannulla ja ripottele ne kakun pinnalle.
Tarjoa kakun seurana turkkilaista jogurttia tai sitruunankuoriraasteella maustettua kermavaahtoa.
Ihania kahvi- tai teehetkiä – luumukakun kanssa maistuu hyvin madeiraviini.
Terkut Hannan keittiöstä!
Blogia saa mielellään jakaa!
Hanna