Kirjoissa avautuvat maailmat, joista en ole tiennyt mitään

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Miksi kuuntelen kirjoja?

Kuuntelemalla kirjoja oppii tuntemaan uusia maailmoja totuuksia joista en ole tiennyt mitään, uutta ajateltavaa, ääneen nauramista, lepoa ja inspiraatiota – niitä saan BookBeatin äänikirjoista. Kirjojen kautta ajattelu avartuu ja elämä tuntuu kiinnostavammalta sekä aika arvokkaasti käytetyltä.

On jotenkin epämuodikasta kertoa kiireistään. Alituinen kiire kertoo huonosta suunnittelusta ja ihmisellä tulisi olla joku järkevä suhde työn ja vapaa-ajan välillä. Mutta minulla ei ole. Teen paljon töitä ja toisaalta työn, harrastusten ja vapaa-ajan välinen rajakin on hämärtynyt. Elämäntapani on epäjärjestelmällinen sekoitus ihania asioita. Blogien ja muiden kirjallisten juttujen naputtelua, leipomista, ruuanlaittoa, puutarhanhoitamista, asioiden hoitamista kaupungilla ja tietenkin kuvaus- ja esiintymisreissuja ympäri Suomea.

Autossa sekä tietokoneen äärellä tulee istuttua paljon ja sen vuoksi on yritettävä myös liikkua, kävellä ja käydä lenkillä ja salilla. Tämä kaikki on lopulta aika yksinäistä puuhaa. Mutta kun on kirja, ihminen ei ole koskaan yksin. Siinä on vain se pulma, ettei kirjaa voi lukea samalla kun tekee asioita kaksin käsin. Mutta kuuntelemalla kirjoja voi ja voi veljet, kyllä minä kuuntelenkin.

Miten kuuntelen?

Kuuntelen BookBeatia kolmella tavalla. Kun siivoan, teen ruokaa tai leivon, olen yleensä yksin kotona ja silloin kuuntelen kirjoja ilman kuulokkeita. Joko langattomasta kaiuttimesta tai ihan vaan säätämällä puhelimen äänen sopivaksi ja sijoittamalla puhelimen johonkin lähelle, se on kiva tapa, koska korvat ovat vapaina.

Leipoessa on ihanaa kuunnella kirjoja
Kokatessani kuuntelen BookBeatia ilman kuulokkeita, suoraan puhelimesta tai langattoman kaiuttimen kautta

Autoa ajaessa kirjat ovat loistavaa seuraa. Aivot saavat levätä. Saan itse valita aiheet joita kuuntelen, enkä ole radiotoimittajien juttujen tai levyvalintojen äärellä.

Pitkät pimeät taipaleet sujuvat kirjoja kuunnellessa

Aivojen lepo onkin kiinnostava juttu. Voisi kuvitella, että parasta lepoa on hiljaisuus ja joskus niin onkin, mutta hiljaisuudessa pää alkaa myös helposti täyttyä ajatuksista. Ajatukset ovat kuin kuplia, jotka kiipeilevät toistensa päälle ja päässä voi pian olla moinen käymistila! Mitä on vielä tehtävä? Kuinka sen teen? Mitä pitikään vielä muistaa? Se voi olla aika stressaavaa. Hyvän ja kiinnostavan kirjan kuunteleminen tuo rauhaa ja samalla uutta tietoa tai hupia, riippuen siitä mitä kuunneltavaa valitsee. Paljosta tiedosta jäisin paitsi, ilman kirjoja.

Kuuntele sinäkin!

BookBeat Basic-paketti maksaa vain 9,90 €/kk ja sillä saa lukea ja kuunnella jopa 20 tuntia kirjoja kuukaudessa. Se sopii täydellisesti, jos lukee tai kuuntelee vähän vähemmän. Jos haluaa kuunnella ja lukea enemmän voi valita premium-paketin, jolla saa kuunnella ja lukea rajattomasti.

Koodilla hannasumari kaikki uudet BookBeat-käyttäjät saavat kokeilla BookBeat premiumia maksutta yhden kuukauden ajan ja kuunnella sekä lukea niin paljon kirjoja, kuin haluaa. Etuun pääsee klikkaamalla tätä linkkiä.

BookBeatissa on myös perhetili jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa. Yksi lisäprofiili maksaa 4,90 €/kk ja yhdellä käyttäjätilillä voi olla jopa viisi käyttäjää.

Kuuntelen kirjoja lenkillä
Lenkki sujuu sutjakkaasti kirjojen seurassa

BookBeatissa on yli 200 000 ääni- ja e-kirjaa, joten nautittavaa riittää. Sovellus houkuttelee lukemaan. On ihanaa, kun joku vähän valitsee ja esittelee kirjoja, joista voisi innostua. Sovelluksen ”Inspiraatio” ja ”nousussa” -sivuja selatessani muutun ahmatiksi. Valikoimassa on lukematon määrä kiinnostavia kirjoja ja olen oppinut kuuntelemaan monia eri kirjoja saman päivän aikanakin. Lenkillä haluan ehkä kuunnella Antti Holmaa, mutta leipoessa perehdyn rikoksiin ja autolla ajaessa kuuntelen Trevorin Laitonta lasta. Ja hei – kantaisinko kirjoja mukanani jonnekin? En! Ihanaa, että ne ovat puhelimessani!

Tammista tulee valtavat määrät lehtiä, jotka on pakko haravoida pois. Kova homma sujuu mukavasti, kun samalla kuuntelee jotakin muuta kuin omia ajatuksiaan.

Apua univaikeuksiin

Olen herkkä- ja vähäuninen. On aikoja, jolloin herään neljän tienoilla aamuyöllä ja pää on tulvillaan sekä höhliä että vähemmän höhliä ajatuksia. Ja kaikkia niitä on aivan liikaa, loputtomasti. On aivan mahdotonta saada uudelleen unta kaikkien noiden sinne tänne singahtelevien aatoksien ristitulessa. Mutta ajatusten kesyttämiseen on olemassa takuuvarma konsti. Meditaatioiden kuunteleminen.

Iltarituaaleihini kuuluu varmistaa että sekä korvakuulokkeeni että puhelimeni ovat helposti saatavilla ja että puhelimen akussa on virtaa. Kun aamuyöllä herään, painan kuulokkeet korvilleni ja alan kuunnella BookBeatista meditaatiota. Nukahdan joka ikisen kerran takuuvarmasti. Aina. Näitä meditaatioita on valikoimassa useita ja vaihtelen mitä niistä milloinkin kuuntelen.

Kuuntelunopeus kannattaa säätää hitaalle ja uskoa mitä meditaation puhuja sanoo ja lisäksi mukana on oltava malttia, vaikka se on juuri se, mitä unettomalta usein puuttuu. Täytyy vain jaksaa sinnikkäästi kuunnella ja kun ajatus karkaa, kuten se vääjäämättä aina välillä tekee, on palattava takaisin. Joskus olen varma, etten nukahdakkaan ja sitten heräänkin aamulla hämmästyneenä. Joskus nukahdan sillä hetkellä, kun meditaatio loppuu, joskus jo todella nopeasti. Ei kannata luovuttaa. Joka tapauksessa rauhoittuminen tekee hyvää.

Minun valintani

Trevor Noah Laiton lapsi – värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa

Kirja joka on yhtä aikaa kuolettavan hauska ja järkyttävä. Trevor Noah on stand up -koomikko, joka syntyi valkoisen miehen ja mustan xhosa-naisen lapseksi. Rotujen sekoittaminen oli hänen syntymänsä aikaan vuonna 1984 vielä laitonta ja siitä saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta.

Suosittelen tätä kirjaa jokaiselle. Samalla kuin saa nauttia todella mukaansa tempaavasta tekstistä ja huumorista, oppii paljon rotuerottelun oudoista kiemuroista ja järkyttävästä epäoikeudenmukaisuudesta. Kirja avaa Etelä-Afrikan apartheid rotuerottelupolitiikkaa ja samalla kun nauran vedet silmissä, sydämeni on haljeta raivosta, hämmennyksestä ja surusta.

Jeannette Björkvist ja Kenneth Eriksson – Kovat kadut – ammattirikollisten jäljillä

Kenneth Eriksson on eläkkeelle jäänyt rikosylikomissaario, jonka kertomukset ihmiskaupasta ja prostituutiosta ovat kuin elokuvasta, mutta valitettavasti ne ovat täyttä totta. Kuinka moni meistä ymmärtää, että tätä kaikkea oikeasti tapahtuu koko ajan Suomessa?

Leeni Peltonen ja Leena Väisälä – Virtaa vaihdevuosiin

Erittäin tärkeä kirja jokaiselle naiselle ja miksi ei miehellekin, joka haluaa tietää mistä kenkä puristaa. Vaihdevuosista puhutaan vähän ja kuiskaillaan paljon ja kysellään kaverin puolesta. Harva tietää kuinka paljon millaisia oireita vaihdevuodet tuovat tullessaan. Tässä kirjassa on varmasti ihan kaikki, mitä menopaussista tiedetään, miellyttävästi luettuna, ymmärrettävästi selitettynä. Lueteltujen, tutkittujen oireiden sekä apujen kirjo on valtava. Loistava kirja. Kuuntele tämä!

Mark Manson – Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan

Tätä kirjaa olemme kuunnelleet yhdessä puolisoni kanssa pitkillä automatkoilla. Riemastuttavaa tekstiä, jossa on vinha perä. Kysymys ei ole välinpitämättömyydestä vaan siitä, että välittää oikeista asioista. Löytää ja tunnistaa ne. Elämätapaoppaat tuppaavat olemaan aika imeliä, tämä on raikas poikkeus. Ja kyllä – löysin sieltä monta elämääni helpottavaa ajatusta. Taidan kuunnella kirjan pian uudelleen.

Michelle Obama – Minun tarinani

Ihailen Michelle Obamaa. Kirja kertoo koko hänen tähän astisen elämänsä aina siihen saakka, kun Barack Obaman presidenttikausi päättyi. Kirjo on hyvin avoin elämänkerta, joka kertoo myös elämän kipukohdista. On kiinnostavaa saada tietää millaista on asua Valkoisessa talossa, kuinka Michelle ja Barack pääsivät presidenttikaudella yksityisille treffeille ja miksi se tapahtui oikeastaan vain kerran. Millainen oli Michellen lapsuus ja nuoruus. Ihana kirja viisaasta ja lämpimästä naisesta.

Elena Ferrante

Kuuntelin Elena Ferranten neliosaisen Napoli-sarjan jo kauan sitten ja kuten niin usein hyvän kirjan ollessa kyseessä, olo jäi tyhjäksi, kun viimeiset rivit koittivat. Nyt Ferrantelta on tullut uutuus – Aikuisten valheellinen elämä, sen haluan kuunnella seuraavaksi. Jo pelkkä kirjan esittelyteksti menee suoraan ihon alle:

”12-vuotiaan Giovannan lapsuus on ohi, kun hän kuulee isänsä sanovan häntä rumaksi. Kipeä siirtymä aikuisten tekopyhään maailmaan alkaa. Elämännälkä ajaa hyväosaista teiniä syvälle rahvaanomaiseen Napoliin; Giovanna tahtoo liata ja alentaa itseään, testata seksuaalista vetovoimaansa.

Ferranten tutut vimmaiset, intiimit teemat näkyvät: naiseus, ystävyys, ruumiillisuus, raaka rehellisyys ja luokkaerot jotka kaatuvat vain koulutuksella. Kasvukertomus ravistelee ja samalla syväluotaa naisen osaa yhteisössä, jossa mies määrittelee naisen arvon.”

Jo Nesbø – Valtakunta Kepler – Pelimies

Olen lukenut jokaisen Nesbøn ja Keplerin. Rakastan dekkareita. Ne vievät ajatukset pois kaikesta. Totaalista lomaa. Huippujännitystä. Yllättäviä käänteitä. En ole ahminut näitä vielä, mutta kohta aloitan!

Meditaatiokirjoja hyvään uneen

Shazzie Love – Sleep Easily Meditation

Mindfulness Meditation academy – Guided Meditation for Sleep

Mindfulness Training – Deep Sleep Meditation

Toivelistallaehdinkö koskaan?

Harry Potterit! En ole lukenut niitä, mutta haluaisin. Aion kuunnella niitä autossa. Rakastan Harry Potter elokuvia.

On suurta rikkautta, kun voi syventää ymmärrystään elämää kohtaan kirjojen kautta. On upeaa, ettei aika ole esteenä. Niin usein voi kuunnella.

Hyviä hetkiä kirjojen maailmoissa – muista alekoodi ja ehkä tässä on ideaa isänpäivä- ja joululahjoiksikin.

Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen

❤️

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *