Mä olen nyt vasta innostunut leipomaan pataleipiä, kun mulla on tää ongelma, että jos on tuoretta leipää, niin kohta sitä ei enää ole. Koska onko oikeasti mitään ihanampaa, kuin lämmin leipä ja siinä voita? Joulupataleipä on aivan erityinen herkku!

Mä teen yhtä TV-ohjelmaa nyt täyttä päätä joka päivä ja on aikamoista kiirettä. Mutta eilen aamusella, tein nopeasti taikinan nousemaan ja kun tulin illalla kotiin, paistoin leivän. Pataleipätaikinahan saa odotella pataan pudottamistaan yön yli tai kauemminkin.
No tuskin tietää taikina odotteleeko hän uuniin pääsyä päivällä vai yöllä, eli ihan hyvin onnistuu taikinan teko aamulla myös.
Halusin leipään nyt jouluisia makuja ja maustoin sen fenkolin siemenillä, pomeranssin kuorella, aniksella, siirapilla ja ihanilla kirpeillä rusinoilla. Siis tämä leipä, voi ja juusto! (ja lähempänä joulua kinkkuviipale) Oh ja hoh. Niin hyvää!

Mun yksilöstä tuli vähän tiivis, joskus hiiva vaan toimii eri lailla kuin jonain toisena päivänä. Mutta herkkua herkkua se oli. Niin oli. Koska nyt se on jo kadonnut viimeistä murua myöten!
Ja siis älä ihmeessä peitä leipää liinalla, kun se tulee uunista, ainakaan jos rakastat leivän rapeaa kuorta!

7 dl vehnäjauhoja
(tai 4 dl vehnäjauhoja ja 3 dl hiivaleipäjauhoja)
3 dl lämmintä vettä
½ dl muscovado- tai muuta tummaa siirappia
herneen kokoinen pala hiivaa
2 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl anista
½ tl pomeranssinkuorta
2 dl rusinoita
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen siirappi ja hiiva. Yhdistä kulhossa kaikki kuivat aineet ja rusinat ja lisää seos nesteeseen. Älä vaivaa taikinaa, vaan sekoita ainoastaan, kunnes kaikki ainekset on sekaisin. Peitä kulho kelmulla ja leivinliinalla ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi kohoamaan.
Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä mutta kääntele se palloksi, peitä liinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
Laita valurautapata kansineen kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 sateeseen. Ota pata uunista ja lorauta pohjalle tilkka öljyä. Nosta sitten taikinapallo pataan, laita kansi päälle ja nosta pata uuniin. Paista leipää 30 min ja ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
Syö ja nauti!
Blogia saa mielellään jakaa ja tavataanhan myös Instagramissa ja Facebookissa!
Hanna
Ihania noi kirpeät rusinat!
Terv
Minna
Testikommentti! Hip hip hurraaa!
heippa hanna! tämä tulee aika lailla jälkijunassa, enkä ole edes vielä kokeillut tätä reseptiä, äkkäsin joulupataleipäkuvan äsken ja aloin hakea ohjeita. „tavallisia“ pataleipiä on kyllä tullut leivotuksi jo muutamia. tuo jutun alkukaneettisi vei tämän mummelin (77) muistojen polulle: ehkä vajaat 70 v sitten olin pohjanmaalla kesälomalla ja pääsin kyläilemään maalaistaloon, missä oli juuri leivinuunista tullutta rievää (tai siis ainakin ihanaa seka/hiivaleipää). sain siitä käteeni siivun ja siihen tietysti itsekirnuttua voita sulamaan (talossa oli omia elukoita). helsinkiläislapselle ikimuistoinen makuelämys – vieläkin alkaa kuola valua, kun ajattelen sitä herkkua! vähän sama juttu nyt pataleivänkin kanssa. 😍 kohta lähtee jouluinen pataleipä tulemaan!! jouluterv. ulkosuomalaismummi
Voi kuinka ihana muisto! Mullakin alkoi valua kuola! Ja sen tunnelman siinä tuvassa on täytynyt olla lämmin ja aito. Sellaisestahan parhaat muitot syntyy.
Kiitos tästä muiston jakamisesta – tuli ihana olo!
Hyvää joulua!
Hanna