Lelujen turvallisuus

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ja Asennemedia

Joulussa parasta on lasten säihkyvät silmät. Se lasten odotus ja kihelmöivä, ilmassa väreilevä jännitys. On hauska juttu, että miettiessäni omia lapsuuden joulujani, saan heti kiinni siitä tunteesta, siitä millaista se oli. Se muistijälki tuntuu vatsanpohjassa edelleen. Siihen liittyy jännitystä ja iloa ja kun kirjoitan tätä, huomaan, että alan myös hymyillä noita jouluja muistellessani.  

Kolmivuotiaan kuopukseni jännitys on käsinkosketeltavaa! Mitä tuossa paketissa on? kenelle se on?

Ja se jännittävin asiahan oli tietenkin joulupukin saapuminen ja se mitä ihmettä sieltä lahjasäkistä minulle löytyisi.

Muistan kolme lahjaa, jotka kaikki ovat unohtumattomia eri syistä. Pienestä paketista kääriytyi esiin ensimmäinen rannekelloni, joka oli siihen aikaan yhtä merkittävä asia kuin tämän päivän ensimmäinen oma puhelin. Toisessa paketissa oli jymy-yllätys – kokonainen, pitkä meetvurstipötkö! Rakastin makkaraa ja varsinkin sen jalointa muotoa, meetvurstia. Ja kolmas oli vaaleanpunainen, kauniisti kaareutuva sulkakynä. Turvallisia lahjoja kuusi vuotiaalle kaikki. Ellei lasketa mukaan mahdollista meetvurstin ylisyönnin vaaraa.

Omat lapseni ovat saaneet pukinkontista sekä tarpeellisia asioita, niitä pehmeitä paketteja ja tietenkin toiveleluja. Kun lapset olivat leluikäisiä, sitä oli aika hyvin kartalla tarjonnasta, toiveista ja myös siitä mitkä lelut sopivat iän ja taitojen puolesta omille lapsille.

Joulun odotetuin hetki. (Ja kyllä – minulla oli mustat paashiksi föönatut hiukset vuonna 1998)

Mutta nyt mummina asia onkin aivan toinen. Nyt kun en ole lelujen kanssa samalla tavalla tekemisissä päivittäin, huomaan olevani ihan eri tavalla tietoinen siitä mikä on sopiva leikkikalu reilun vuoden ikäiselle lapselle, kuin ollessani itse sen ikäisen lapsen äiti. Eli olen totaalisesti pihalla.

Turvallisuus ja ilo

Turvallisuus ja ilo ovat nyt ne asiat, joka ovat vahvasti mielessä, kun on taas uusi aika ostaa lelulahjoja.

Tämän pienen tyypin kanssa aika ei tule pitkäksi! Kottikärryajelut on ihan parasta. Rakastin niitä itsekin pienenä.

Puhutaan paljon siitä, kuinka mummius sekoittaa pään, mutta turvallisuuden kanssa mummien ja pappojen on kyllä parasta pitää pää kylmänä. Mikään maailmassa ei varmasti olisi yhtä kamalaa, kuin se, että lapsenlapselleni antamani lahja jotenkin vahingoittasi häntä. Se olisi hirvittävää.

Toiveenani on tietenkin hankkia sellaisia lahjoja, jotka toisivat paljon iloa ja kiinnostaisivat pieniä lapsenlapsiani. Enkä tietenkään panisi pahakseni pientä wau-efektiäkään, mutta sain huomata, että kaupassa voi kohdata yllätyksiä omasta osaamisestaan.

Autokaupoilla äijän kanssa

Olimme muutama viikko sitten lelukaupassa mieheni kanssa ostoksilla. Halusimme ostaa leluauton reilun vuoden ikäiselle lapsenlapselle. Seisoimme siinä hyllyn äärellä, joka oli täynnä ihania autoja! Ja äkkiä löytyikin se ihanin. Mutta kun otimme pakkauksen käteen niin kas kas – kulmassa olikin punaisella 3+ Lelu oli tarkoitettu yli kolmivuotiaille. Siinä leluhyllyn äärellä menikin sitten hyvä tovi, kunnes löysimme sekä meistä kivan, että reilun vuoden ikäiselle sopivan leluauton.

Ikämerkinnät on tosi tärkeitä sillä alle kolmivuotiaiden leluille on tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin isompien lasten leluille ja siksi on erityisen tärkeää, että pienille lapsille ei osteta isompien lasten leluja. Ja tietenkin kaikenikäisten lasten lelujen tulee olla turvallisia. Niissä ei esimerkiksi saa olla niin kovaa ääntä, että se vahingoittaa kuuloa.

Lisää tietoa lelujen turvallisuusasioista löydät täältä – kannattaa lukea!

Saattaa olla yllätys, että kaikkia maahan tulevia leluja ei tarkasteta etukäteen. Eli myynnissä olevia leluja ei ole testattu, tarkistettu ja hyväksytty viranomaisen toimesta. Tarkastuksia tehdään vain pienelle määrälle kaupoissa olevia leluja jälkijättöisesti ja riskiperusteisesti.

Jos itse huomaa, että myynnissä on lelu, joka saattaa olla lapsille vaarallinen, ilmoita siitä ostopaikkaan ja ota yhteyttä TUKESiin sen voit tehdä tästä linkistä.

Muutama nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä

Noudata ikäsuosituksia

⭐️

Käytä harkintaa, jos ostat leluja ulkomailta. Verkkokaupan fi-loppu ei aina tarkoita suomalaista verkkokauppaa.

⭐️

Älä osta tuoteväärennöksiä! Jos valmistaja lähtökohtaisesti jo rikkoo lakia kopioimalla toisen omistaman mallin, niin voi miettiä kuinka kiinnostunut valmistaja on noudattamaan lelujen turvallisuusvaatimuksia. Mieti esimerkiksi saako parilla eurolla ostettua useamman kympin lelun? Voiko kyseessä olla oikeasti sama lelu?

⭐️

Laatu korvaa leluissakin aina määrän. Kiva, turvallinen lelu, jonka kanssa lapsella riittää puuhaa on hyvä ostos. Ja lelujen on oltava turvallisia lasten leikeissä koko niiden käyttöiän ajan.

⭐️

isoilla kengillä on hauskaa kävellä, mutta isojen lasten leluilla ei pienten pidä leikkiä. Takana on äijän saapas. Se on kyllä hirmuiso!

Ihanaa joulunaikaa kaikille lapsille, isovanhemmille, vanhemmille, kummeille ja ihan kaikille.

Rakkaudella

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Mummo Jyväskylästä 08.12.2020

  Hei Hanna!
  Mummius on iskenyt siis sinuunkin täysillä. Turvallisuus on hyvä asia, mutta sekin voi mennä överiksi. Toissa lauantaina haudattiin ystäväni äiti ja se kirvoitti omissa lastenlapsissani 14- ja 11-v. kysymyksen, millaisia hautajaisia minä toivoisin. Sanoin, että voitte vaikka täyttää sudokuja, kuunnella klassista musiikkia tai pelata kakkahousua( korttipeli). Tytöt keksivät heti millaiset hautajaiset ukille pidetään. Turvahautajaiset, kaikilla kypärät ja suojalasit ja turvakengät ja otsalamppu kaupanpäälle! Olimme ennen tuota keskustelua venytelleet minun shindovenyttelyt, ja ukki siinä vieressä varoitteli koko ajan! Ja ehkä monta, monta kertaa aikaisemminkin.

  Vastaa
  • Hanna 10.12.2020

   Hahahahahah! Ihan paras! Turvahautajaiset!
   Ihana viesti ja tarina! Terveisiä lapsenlapsille!
   Hanna

   Vastaa