Nyt leivotaan banaanikakkua!

Eilinen oli niin hauska päivä, ettei rajaa! Leivoin banaanikakkua Instagramin livessä yhdessä seuraajieni kanssa ja annoin samalla leivontavinkkejä. Oli niin kivaa, kun monet leipoivat yhdessä mun kanssa ja oli myös nastaa, että Jarppa kuvasi liven. Siitä oli kaksi iloa, ohjelmaa on kivempi seurata, kun kamera liikkuu. Jos yksin tekisin, joutuisin laittamaan kameran (siis puhelimen) jalustaan kiinni ja toinen ilo on Jarppa itse, sen kommentit on niin hupaisia.

Lupasin laittaa reseptin vielä tänne blogiin niitä varten, jotka eivät ehtineet eilen mukaan.

Banaanikakku on tosi hyvän makuinen, jenkeissä puhutaan banaanileivästä (Banana bread) en tiedä kumpi nyt on parempi sana. Makea leivonnainen joka tapauksessa.

Ohjeeseen tarvitaan kolme kypsää banaania, jotka saavat mielellään olla jo mustia. Minulla on tapana laittaa banaaneja pakkaseen leipomuksia varten.

Jos huomaan, että banaanit alkavat tummua, eikä niitä kukaan syö, laitan ne pakkaseen. Ne voidaan pakastaa kuorineen tai kuorittuna. Jäiset banaanit sulatetaan nopeasti mikrossa ja pehmeä sisus kaavitaan lusikalla kuoresta. Jos kaapissa on vain keltaisia banaaneja, eikä pakastimessakaan ole yhtään, laita banaanit uuniin pellille 180 asteeseen vartiksi. Anna jäähtyä kokonaan ja kuori!

Reseptissä on myös 1 dl kermaa. Kerman sijaan voi käyttää myös turkkilaista- tai kreikkalaista jugurttia tai kermaviiliä. Minä käytän yleensä jotain jälkimmäisistä vaihtoehdoista.

Sokerin kohdalla voi niin ikään varioida. Kakun voi leipoa kokonaan valkoisesta sokerista, mutta maukkaampaa tulee, kun käyttää puolet muscovadoa tai fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria.

Sitten on mausteet. Vanilja, kaneli ja kardemumma. Voit käyttää kaikkia tai osaa näistä. Tai kasvattaa määriä. Omasta mielestäni paras tulee juuri antamillani määrillä, mutta esimerkiksi meidän Carolina ei pidä kardemummasta, joten hänen kakustaan jätän sen pois.

Käytän leivonnassa aina voita. Jos sinä käytät margariinia, lisää veitsenkärjellinen suolaa.

Tässä varmaan kaikki! Niin ja siis  – kakun voi tehdä pitkänomaiseen vuokaan tai rengasvuokaan.

Kakku säilyy pitkään ja pysyy mehukkaana folioon tai kelmuun käärittynä jääkaapissa.

Ihania leivontahetkiä!

Banaanikakku

Uuni 170 °C  n. 1 tunti

3 kananmunaa

3 dl sokeria (mielellään puolet jotain tummaa sokeria)

1 dl kermaa, kermaviiliä, turkkilaista- tai kreikkalaista jugurttia tai kasvikermaa

1,5 dl voisulaa (n.170g voita sulatettuna)

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

2 dl pekaani- tai saksanpähkinötä

3 kypsää banaania

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka. Sulata rasva ja laita se jäähtymään. Sekoita kuivat aineet (paitsi pähkinät) yhteen ja jätä odottamaan.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jäähtynyt voisula ja kerma/kermaviili tms. ja sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti sekoittaen. Murskaa banaanit haarukalla ja lisää ne taikinaan. Murskaa pähkinöitä hiukan ja lisää vielä ne taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa n. 1 tunti. Kokeile kypsyyttä jo kun aikaa on kulunut 50 minuuttia – uuneissa on eroja!

Ensi sunnuntaina leivotaan taas! Tule mukaan!

-Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti

  1. Pirjo 01.04.2020

    Hauskaa tässä oli nyt heti se, et just luin tämän, mutta olen viikon sisällä leiponut jo kaksi kertaa banaanikakkua. Todella harvoin sitä leivon, en välttämättä edes vuosittain,mutta nyt on kummasti banaanikakkuhammasta kolottanut. Onhan mun nyt ihan pakko tämäkin resepti kokeilla, olipa hauska sattuma. Leipominen kannattaa aina ja varsinkin nyt se on jotenkin lohduttavaa ja samalla terapeuttista.Voi hyvin!

    Vastaa