Nyt leivotaan banaanikakkua!

Eilinen oli niin hauska päivä, ettei rajaa! Leivoin banaanikakkua Instagramin livessä yhdessä seuraajieni kanssa ja annoin samalla leivontavinkkejä. Oli niin kivaa, kun monet leipoivat yhdessä mun kanssa ja oli myös nastaa, että Jarppa kuvasi liven. Siitä oli kaksi iloa, ohjelmaa on kivempi seurata, kun kamera liikkuu. Jos yksin tekisin, joutuisin laittamaan kameran (siis puhelimen) jalustaan kiinni ja toinen ilo on Jarppa itse, sen kommentit on niin hupaisia.

Lupasin laittaa reseptin vielä tänne blogiin niitä varten, jotka eivät ehtineet eilen mukaan.

Banaanikakku on tosi hyvän makuinen, jenkeissä puhutaan banaanileivästä (Banana bread) en tiedä kumpi nyt on parempi sana. Makea leivonnainen joka tapauksessa.

Ohjeeseen tarvitaan kolme kypsää banaania, jotka saavat mielellään olla jo mustia. Minulla on tapana laittaa banaaneja pakkaseen leipomuksia varten.

Jos huomaan, että banaanit alkavat tummua, eikä niitä kukaan syö, laitan ne pakkaseen. Ne voidaan pakastaa kuorineen tai kuorittuna. Jäiset banaanit sulatetaan nopeasti mikrossa ja pehmeä sisus kaavitaan lusikalla kuoresta. Jos kaapissa on vain keltaisia banaaneja, eikä pakastimessakaan ole yhtään, laita banaanit uuniin pellille 180 asteeseen vartiksi. Anna jäähtyä kokonaan ja kuori!

Reseptissä on myös 1 dl kermaa. Kerman sijaan voi käyttää myös turkkilaista- tai kreikkalaista jugurttia tai kermaviiliä. Minä käytän yleensä jotain jälkimmäisistä vaihtoehdoista.

Sokerin kohdalla voi niin ikään varioida. Kakun voi leipoa kokonaan valkoisesta sokerista, mutta maukkaampaa tulee, kun käyttää puolet muscovadoa tai fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria.

Sitten on mausteet. Vanilja, kaneli ja kardemumma. Voit käyttää kaikkia tai osaa näistä. Tai kasvattaa määriä. Omasta mielestäni paras tulee juuri antamillani määrillä, mutta esimerkiksi meidän Carolina ei pidä kardemummasta, joten hänen kakustaan jätän sen pois.

Käytän leivonnassa aina voita. Jos sinä käytät margariinia, lisää veitsenkärjellinen suolaa.

Tässä varmaan kaikki! Niin ja siis  – kakun voi tehdä pitkänomaiseen vuokaan tai rengasvuokaan.

Kakku säilyy pitkään ja pysyy mehukkaana folioon tai kelmuun käärittynä jääkaapissa.

Ihania leivontahetkiä!

Banaanikakku

Uuni 170 °C  n. 1 tunti

3 kananmunaa

3 dl sokeria (mielellään puolet jotain tummaa sokeria)

1 dl kermaa, kermaviiliä, turkkilaista- tai kreikkalaista jugurttia tai kasvikermaa

1,5 dl voisulaa (n.170g voita sulatettuna)

4,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 tl kanelia

1 tl kardemummaa

2 dl pekaani- tai saksanpähkinötä

3 kypsää banaania

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka. Sulata rasva ja laita se jäähtymään. Sekoita kuivat aineet (paitsi pähkinät) yhteen ja jätä odottamaan.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jäähtynyt voisula ja kerma/kermaviili tms. ja sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti sekoittaen. Murskaa banaanit haarukalla ja lisää ne taikinaan. Murskaa pähkinöitä hiukan ja lisää vielä ne taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskiosassa n. 1 tunti. Kokeile kypsyyttä jo kun aikaa on kulunut 50 minuuttia – uuneissa on eroja!

Ensi sunnuntaina leivotaan taas! Tule mukaan!

-Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 kommenttia

  1. Pirjo 01.04.2020

    Hauskaa tässä oli nyt heti se, et just luin tämän, mutta olen viikon sisällä leiponut jo kaksi kertaa banaanikakkua. Todella harvoin sitä leivon, en välttämättä edes vuosittain,mutta nyt on kummasti banaanikakkuhammasta kolottanut. Onhan mun nyt ihan pakko tämäkin resepti kokeilla, olipa hauska sattuma. Leipominen kannattaa aina ja varsinkin nyt se on jotenkin lohduttavaa ja samalla terapeuttista.Voi hyvin!

    Vastaa
  2. Anna 06.10.2021

    Itsellä taikina juoksettuu joka kerta jos rasvan lisää ennen jauhoja? Eipä sillä silti ole ollut vaikutusta makuun!

    Vastaa
    • Hanna 07.10.2021

      Hei Anna!
      Joo eipä sen väliä ole varsinaisesti, jos juoksettuu, mutta jos laittaa kaikki ainekset taikinaan huoneenläpöisinä, niin ei juoksetu.
      Ihania leivontahetkiä ja kiva kävit sivuillani 🙂
      Hanna

      Vastaa
  3. Riitta Kolari 30.07.2022

    Kiitos Hanna banaanikakun ohjeesta. Tämä ohje paras koskaan tekemistäni banaanikakuista, jo lämpimänä sitä maisteltiin. Nam,nam…
    Terveisin Riitta Kolari

    Vastaa
    • Hanna 31.07.2022

      Hei Riitta! Ihanaa kuulla, että olet leiponut sen ja että se maistui ❤️

      Ihanaa kesää!
      Hanna

      Vastaa
  4. Haz 09.11.2022

    Hyvä ohje!
    Vahingossa meni liikaa jogurttia mutta taikina ei ollut siitä moksiskaan.
    Olen saanut muilla ohjeilla ihmeellisen näköisiä tai makuisia banaanikarkkeja, tämä oli hyvä.
    Kiitos!

    Vastaa
    • Hanna 09.11.2022

      Ihana kuulla! Itsekin tykkään tästä reseptistä, se on kehittynyt pikkuhiljaa sellaiseksi kuin se nyt on.
      Ihanaa syksyä ja talvea ja hyviä hetkiä kakkujen parissa!
      Hanna

      Vastaa
  5. Kati 11.06.2023

    Kiitos tästä tosi herkullisesta reseptistä! En yleensä kommentoi, mutta nyt vahingossa onnistuin tuunamaan reseptiä näin, että on pakko jakaa. Löysin reseptin dunnuntai iltana kun kotona löytyi lähinnä 3 jo liian ylikypsää banaania ja päätin kokeilla. Edellisestä viikonlopusta jääkaappiin oli jäänyt ruskistettua voita Annin uunissa raparperikakun leipomisen jälkeen ja päätin kokeilla käyttää sen loput nyt banaanileipään ja jo taikina oli todella hyvä ja pähkinäinen ja banaanikakussakin maistui pähkinää, vaikka olin pähkinöiden sijaan laittanut mysliä, kun edellisiä kaapista ei löytynyt. Tulos oli tosi mehevä, paahteinen ja pähkinäinen banaanileipä😊.

    Vastaa
    • Hanna 11.06.2023

      Hei Mahtavaa! Joo ruskistettu voi sopii niin moniin juttuihin ihanasti. Mm mustikkapiirakan muropohjaan!
      Kiva kun jaoit sun testit!

      Hanna

      Vastaa