Oikeus tehdä, ajatella ja puhua vapaasti on elintärkeää

Oikeus tehdä, ajatella ja puhua vapaasti nousi hiusrajaan asti hikenä, kun katsoin Netflixin Unorthodox –sarjan. Upea sarja sai vereni kiehumaan ja kun päähenkilö, nuori nainen, käveli järveen uimaan vaatteet yllään ja pudotti peruukkinsa veteen, tunsin, kuinka vapauden tunne ryöppysi myös minun rinnastani ulos, kuin parvi häkkilintuja olisi päästetty lentämään vapauteen.

Uskonnolliset ja erilaiset lahkoihin kuuluvat tiukat rajoitukset ja säännöt ovat etäältäkin katsottuna niin ahdistavia, että henki tahtoo salpautua. Vapaus toteuttaa itseään ja saada olla sellainen kuin on, saada tehdä asioita joita rakastaa ja puhua sekä käyttäytyä vapaasti, toisia loukkaamatta, ovat arvoja, joita en voi myydä pois.

Jokaisella on tietenkin oikeus päättää itse, millaiseen yhteisöön haluaa kuulua. Sekin on vapautta, mutta jos määräys tulee pakkona ulkopuolelta, sitä minun on vaikeaa niellä.

Olen aina ollut kyseenalaistaja. Olin sitä vahvasti jo koulussa, jossa meillä oli koko koulua pelolla hallitseva opettaja. En ollut hänen oppilaansa ja katsoin monta vuotta sivusta, kuinka muut oppilaat ja kaverit pelkäsivät tätä naista. Ihmettelin, kuinka oli mahdollista, että oppilaat olivat pelosta kankeina ennen hänen tuntejaan. Hänhän oli vain ihminen, ei mitään muuta. Käytävillä vapistiin kirjat kourassa seuraavaa tuntia odottaen. Lopulta kävi niin että naisesta tuli sekä englannin opettajani että luokanvalvojani. Nopeasti ymmärsin miksi häntä pelättiin. Hänen taktiikkansa oli häpeän nostattaminen, pelolla ja auktoriteetilla hallitseminen, virheille nauraminen ja ennen kaikkea nöyryytys. Jopa koulun rehtori oli niin kädetön pelkuri hänen edessään, ettei pystynyt puolustamaan oppilasta, vaikka ulkopuolinen taho selkeästi ja kirjallisesti näytti tämän oppilasta kohtaan tekemän virheen ja vääryyden. Rehtori totesi oppilaalle että: ”Sinä olit oikeassa, tämä on väärin, mutta ymmärräthän, ettemme voi sanoa tästä kyseiselle lehtorille mitään?”

Isäni opetti minulle pienestä pitäen, että ketään ihmistä ei tarvitse pelätä tämän aseman johdosta ja että kaikki ihmiset ovat saman arvoisia. Että ihminen on ihminen ja kaikkia tulee kohdella samalla tavalla. En pelännyt tätä opettajaa ajattelin, että hän käyttäytyy sietämättömästi, eikä hänellä olisi ollut oikeutta pilkata ketään. Haastoin hänet ja voitin. En antanut hänen koskaan kävellä ylitseni ja puolustin siten myös niitä, joita hän avoimesti pilkkasi tunneilla.

Aina ihminen ei kykene olemaan vahva. Ja henkisesti heikoimmillaan ollessaan monenlaiset asiat tarjoavat helpotusta ja lohtua. Mutta heikoilla ollessaan ihminen voi myös haksahtaa poluille ja seuraan, joka voi tuntua hyvältä ja oikealta, mutta onkin jotain aivan muuta. Kun ihminen on heikko ja rikkinäinen ja tarvitsee apua hänen tulisikin olla vahva ja tarkka apua etsiessään tai vaarana on joutua hyväksi käytetyksi, huijatuksi ja päälle päätteeksi voi menettää rahansa ja omaisuutensa.

Olen seurannut hyvin läheltä erään lahkon toimintaa ja näin, kuinka ihmiset sitoutettiin seuraamaan sokeasti johtajaansa ja saatiin uskomaan erilaisiin voimiin. Toimintaan liittyi rahastus osallistumismaksuina, joista ei tietenkään saanut kuittia. Hitaasti ja varmasti eri tavoin heikoilla olleet jäsenet sidottiin kiinni yhteisöön. Jäsenet maksoivat osallistumisestaan rahaa ja summat nousivat pikkuhiljaa. Raha oli kuitenkin vähäisin asia, jota lahkon johtaja lahkolaisilta vei. Kovimman hinnan he maksoivat monilla muilla tavoilla, kuten minuutensa menettämisellä.

Joskus lahkot elävät ja riistävät pitkään, joskus näitä hirviöitä saadaan kiinni ja pyramidit romahtavat. Ylen uutisissa on luettavissa juttu, jossa armenialainen Saksan ja Espanjan lisäksi Suomessa vaikuttanut ns. profeetta joutui kiinni ja tuomittiin. Varoittava, karmea esimerkki.

Parhaat elokuvat ja sarjat herättävät tunteita ja ajatuksia ja pistävät pohtimaan asioita monelta kantilta. Sen tiedän, että vapaus on itselleni elintärkeää. Ja olen äärimmäisen kiitollinen isälleni siitä, kuinka painokkaasti hän opetti tärkeän asian. Kaikki olemme vain ihmisiä, oli asemamme mikä hyvänsä.

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ LinkedIn FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Merja 2 18.04.2020

  Niin hyvin taas kirjoitit. Minulla on vastaava kokemus yhdestä omasta opettajastani. Haastoin ja voitin. Siinä sitten meni opettajalta uskottavuus ihan koko luokan edessä. Nöyryyttäminen on pahimpia tapoja luoda pelkoa varsinkin lapsiin ja nuoriin. Minulle myös kotona jo opetetiin , että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita . Arvostuksen voi tuhota vaan omalla käyttäytymisellään. Ja tiedänpä minkä sarjan Netflixistä seuraavaksi katson 🙂

  Vastaa
  • hannasumari 19.04.2020

   Merja 2
   kiitos viestistä ja hauskaa että jaksat lukea mun juttuja. Tuollaiset opettajat ovat merkillisiä tapauksia. Ei kai niitä enää niinkään ole. Historian jäänteitä toivoakseni.
   Ja juuri niinhän se on, kuten sanot, että arvostuksen voi tuhota vaan omalla käyttäytymisellään.
   Hienoja hetkiä telkkarin äärellä!
   Hanna

   Vastaa