On vain yksi tapa saada kiusaaminen loppumaan

Kuinka saada kiusaaminen loppumaan. Luisteluvalmentajan tapaus sysäisi minut viime päiviksi ajattelemaan kaikenlaista kiusaamista. Kuinka kiusaamista ja joskus jopa sadistista vallankäyttöä tapahtuu kaikkialla, kaikissa ikäryhmissä ja kaikenlaisissa yhteisöissä. Kuinka vastenmielistä se on! Kuinka heikko on se ihminen, joka nauttii tilanteesta, jossa yllyttää koko joukon yhdessä yhtä vastaan. Kilpaurheilijoiden valmentamisesta en tiedä mitään, mutta samanlaista valtaa käyttävien käytöstä on kaikkialla muuallakin. Kouluissa ja yliopistoissa sitä käyttävät oppilaiden lisäksi opettajat ja professorit, monilla työpaikoilla se on arkea. Somessa kiusaaminen on ihanaa nimetöntä ja kasvotonta kiusaamista, joka on niin helppoa. Niin helppoa, että se on vain säälittävää, mutta voi johtaa hirvittäviin seurauksiin.

Ja tietenkin yksi suuri kiusaaja on lehdistö, joka ruokkii ikäviä asioita vielä ikävämmällä otsikoinnilla ja kyseenalaisella sisällöllä. Jos vaikka katsotaan mihin tilanteeseen se on ajanut Sussexin herttuaparin, Meghanin ja Harryn niin onhan se aikamoista. Juoruihin ja katkeroituneiden ja julkisuushimoisten isän sekä sisarpuolen paljastuksiin perustuva journalismi, ajaa kaksi ihmisitä, tilanteeseen, jossa heidän on lähdettävä pakoon voidakseen elää rauhassa. Ja pakoon minne? Minne voivat mennä ja mitä tehdä ihmiset jotka tunnetaan kaikkialla? Siinä alkaa kiusaaminen olla jo aika tapissa. Ja ihmiset nauttivat. Tuntuu ihanalta lukea juttuja hirveästä pyrkyri prinsessasta, jonka ilkeä juoni vie Harryn kauas omasta perheestään ja vieläpä valtakunnastaan.

Kouluissa on kampanjoita, joissa kiusaaminen koetetaan saada kuriin. Olen nähnyt liian läheltä, että se ei onnistu. Ja kuinka se voisi onnistua, kun aikuiset kiusaavat itsekin? Ja rakastavat lukea ilman kritiikin häivääkään juttuja, joissa haukutaan ihmisiä. Solvataan ja paljastetaan ikäviä asioita, joiden todenperäisyydestä medialukutaitoinen ihminen voi olla vain yhtä mieltä. Roskaa.

Kiusaaminen on kautta aikojen ollut viihdettä, jota ihmiset rakastavat. Siksi on aivan turhaa koettaa saada sitä aisoihin. Ei se lopu koskaan. Kiusaajat ovat loputon luonnonvara. Sen sijaan olisi opetettava tapoja, joilla sitä voi väistää, kuinka siihen voisi vastata, millaisia puolustusaseita on olemassa kiusaamiselle. Kiusaamiseen vastaamista täytyisi opettaa koulussa ja siitä pitäisi järjestää työväenopistoissa kursseja. Miksi aikakausilehdet eivät tee juttuja kiusaamisen loppumiseen johtavista taidoista? 10 parasta tapaa vastata sille joka haukkuu vaatteitasi. 6 keinoa vastata sille joka arvostelee ulkonäköäsi. Näin taltutat ilkeän pomon….

Minä kiusasin yhtä oppilasta koulussa. En voi sanoa kuinka vakavaa se oli, koska sen tietää vain se tyttö, jota kiusasin. Hän kutoi minulle kauniit valkoiset lapaset joululahjaksi. No se kiusaaminen loppui siihen. Pyysin tietenkin anteeksi ja häpesin itseäni suuresti. Kunnioitukseni tätä luokkatoveriani kohtaan siitä pitäen oli rajaton. Kipeä muisto.

Kaikki asiat eivät hoidu itse tehdyllä arvokkaalla lahjalla, mutta on muita keinoja ja erilaiseen kiusaamiseen pätevät eri keinot. Kuka kertoisi, kuinka vastata kiusaamiseen heti ? Siinä on minusta avain kiusaamisen loppumiseen.

On muuten kiinnostavaa, että roskalehtiä ei saa kuriin mitenkään. Jos ei ole kunnioitusta toista ihmistä kohtaan ja inhimillistä katsantokantaa jo lähtökohtaisesti niin tilanne on tietenkin todella huono. Kun valheen ja totuuden raja on hämärä, juttuja voi kirjoittaa monella tavalla.

-Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia

 1. Kerttu Höynälänmaa 02.02.2020

  Me Lions-klubilaiset koulutamme opettajia ns. Lion Quest- ohjelmalla, juuri viime viikollakin oli 3 koulutuksessa. Lions maksaa viulut (eli vapaaehtoiset rahanhaalijat)
  Ohjelma on hyvä, kouluille ilmainen, toisin kuin monet hetken humaukset, kalliit yleensä julkkisvetoiset ohjelmat.
  Aina vaan ei tahdo löytyä koulutettavia. On niin paljon koulutuksia ja opetussuunnitelma tiukka.
  Kokonaan toinen asia on suhtautuminen kiusaajiin, heitä pitää ymmärtää, ei saa tuomita tai eristää! Kiusaamalla saa melkoisen päällikön paikan luokassa, koulun siunaamana. Syy on yhteiskunnallinen muka heikomman (niillä on huono itsetunto, tarvitsevat/huutavat apua) suosiminen. Mun maalais/tavisjärjellä tätä on ollut aina vaikea ymmärtää.
  Sitten vielä, kiusaavalla lapsella on vihaiset vanhemmat, ihan kuin vihaisilla koirilla on omistajat, jotka selittelevät hyökkäävän koiran käytöksen miten milloinkin.
  Yleinen mielipiteen muokkaus olis tarpeen ja aikuisille vastuu.

  Vastaa
  • hannasumari 02.02.2020

   Hei kerttu,
   Kiitos kommentistasi. Todella mielenkiintoinen asia tämä Lion Quest -ohjelma! Mahtavaa! Lionsit ovat tunnetusti aina tehneet hienoja asioita.
   Kiinnostava huomio myös tämä, että kiusaavalla lapsella on vihaiset vanhemmat! En mösköän ymmärrä sitä kiusaajia ollaan aina suojelemassa ja kiusattu on se joka joutuu vaihtamaan koulua. Se on aivan käsittämätöntä.
   Hanna

   Vastaa
 2. Nimetön 03.02.2020

  Kyllä kiusaamista on tutkittu, mm. suomalainen Kristiina Salmivalli. Hän on kehittänyt KiVa-menetelmän, joka perustuu tutkimustietoon.KiVa tarkoittaa kiusaamisen vastaista.

  Tärkeätä on ymmärtää, että kiusaaminen on ryhmäilmiö. Tärkeässä roolissa ovat ns. seurailijat, se, miten he suhtautuvat kiusaamiseen. Antavatko he hiljaisen tai näkyvämmän hyväksyntänsä kiusaajalle vai tukevatko pienin elein kiusattua. Jokaisella on osuutensa ryhmän arvomaailmaan.

  Tätä kirjoittaessani mietin, miten pieni se rooli onkaan ja miten vaikeaa joskus yrittää vaikuttaa. Silti. Täytyy valita puolensa. Teot voi tuomita, vaikkei ihmisiä tuomitsisikaan.

  Vastaa
  • hannasumari 04.02.2020

   Hei,
   On hienoa että kiusaamista on tutkittu ja upeaa, jos siitä on jossain hyötyä. Niissä kouluissa joissa lapseni ovat olleet kiusaamiseen on yritetty puuttua äärimmäisen huonoin tuloksin ja olen menettänyt täysin uskoni siihen että asialle voisi tehdä jotain kouluissa. Ja kun ongelma on vielä siinä, että myös aikuiset toisaa kuisaavat toisaan ja opettajat lapsia ja nuoria. Ahdistavaa.
   Mutta on totta että se on ryhmäilmiö. Ja kaksi viimeistä lausetta ovat ❤️Täytyy valita puolensa. Teot voi tuomita, vaikkei ihmisiä tuomitsisikaan.
   Hanna

   Vastaa