Päivä Saarenmaalla – Piispanlinna on maailman mittakaavassakin huippunähtävyys

Kaupallinen yhteistyö: Eckerö Line

Kuressaaren Piispanlinna

Kuressaare, Saarenmaan ainoa kaupunki, on tavallaan toinen kotikaupunkini. Meidän kesäasuntomme on vain vartin ajomatkan päässä sieltä ja käymme kaupungissa melkein päivittäin mökillä ollessamme. Tänä kesänä Saarenmaalla on ollut erityisen ihanaa olla, koska koronan takia muualle matkustaminen ei ole yhtään kiinnostanut.

Saarenmaata korona paiskasi rajusti, kun milanolainen lentopallojoukkue vei viruksen saarelle ja naistenpäivän juhlinta sekä samppanja karnevaali piti huolta sen levittämisestä. Saari suljettiin ja massiiviset rajoitukset tekivät tehtävänsä. Huhtikuun jälkeen ei saarella ole ollut ainoatakaan sairastunutta. Saarenmaa on siis siinä mielessä turvallinen matkakohde.

Me palasimme vastikään sieltä pikkuisen pidemmältä lomalta. Lähdimme lomallemme innostuneina. Voisin viettää Saarenmaalla koko kesän. Se on hauska paikka, koska se tuntuu yhtä aikaa kotimaalta ja ulkomaalta. Matkanteossa oli otettava huomioon korona. Omalla autolla matkustaminen on turvallista ja kun ajaa auton M/S Finalndian autokannelle ja tekee merimatkan hytissä, on hyvin suojassa. Mutta tällä kertaa halusimme myös syödä laivalla Eckerön kuuluisan aamiaisen.

Buffetravintolassa oli rauhallista ja pöydissä istui vain samaan seurueeseen kuuluvia ihmisiä.
Kannella on ihanaa istua lämpimänä päivänä.

Aamiaisbuffet on runsas ja aamu on ihanaa viettää kiireettömästi hyvästä ruuasta ja kimmeltävästä merimaisemasta nauttien. Eckeröllä on varustauduttu hyvin. Käsidesiä on joka paikassa, lattioissa on tarrat muistuttamassa turvaväleistä ja ravintolassa istutaan väljästi. Koska ilma oli suloisen lämmin, viihdyimme myös kannella auringossa, lempeässä tuulessa. Kotimaisella laivalla oli ilo matkustaa lomalle.

Muista, että HANNAS koodilla saat alennusta laivalipuista. Ohjeet on blogin lopussa

Tallinnasta ajaa Virtsun satamaan n. 1 h 45 min, josta matka jatkuu lautalla Muhun saarelle Kuivastun satamaan ja sieltä edelleen pitkää kaunista maasiltaa pitkin Saarenmaalle. Pieni lauttamatka kaestaa vain 25 minuuttia ja viisas ostaa lauttaliput etukäteen netistä. 

Eckerön M/S Finlandia seilaa Suomen lipun alla.

Koko Saarenmaan tärkein nähtävyys

Saarenmaan tärkein nähtävyys on Kuresaaressa sijaitseva Piispanlinna, jossa on jo vuonna 1865 perustettu Saarenmaan museo. Linna seisoo omalla saarellaan, vallihaudan ympäröimänä ja näkyy oikeastaan kaikkialle kaupunkiin. Piispanlinnassa ja sen ympärillä on tekemistä kaikenikäisille lomanviettäjille. Ja jos olisin Saarella vain yhden päivän, viettäisin sen ilman muuta Piispanlinnassa, uimarannalla ja vallihaudan reunalla olevassa ravintolassa.

Piispanlinna on majesteetillinen näky iltahämärässä!

Linnalle johtaa kolme siltaa ja sen alueella saa kulkea vapaasti, sinne ei ole pääsymaksua. Linnan pihalla ja vallihaudoilla on tilaa kirmailla ja nauttia tunnelmasta, jota on alettu luoda jo 1300-luvun alkupuolella. Linnaa suojelevat maamuurit joita pitkin voi kävellä koko linnasaaren ympäri, maisemat ovat kauniit ja koko alueesta saa hyvän käsityksen siellä kulkiessa. Maamuuri on leveä ja siinä on hellpoa kulkea, mutta mitään aitoja sinne ei ole viritetty, joten lapsista on tärkeää pitää tarkasti huolta.

Tuulimylly (vironkielellä veski) on Altian lahja 100 vuotiaalle Virolle vuonna 2018
Tuulimyllyn sisään voi mennä ihmettelemään kuinka myllyä on käytetty. Upea puinen koneisto on näkemisen arvoinen.
Linnaa on puolustettu jousipyssyillä, kuumalla tervalla ja kivillä.

Kun laskeutuu maavallilta alas linnan pihalle, voi harjoitella jousipyssyllä ammuntaa. Maavallin sisällä on muutamia kauppoja, sekä sepän paja.

Alueella saa liikkua vapaasti ja nauttia koko vastikään entisöidystä alueesta mutta itse linna- ja museovisiittiä varten on ostettava pääsylippu. (Aikuiset 8 €, perhelippu 20 €, alle 8 vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.)

Linnan saleissa on kiinnostavaa kaikenikäisten vaeltaa. Kun kiipeää ylös yhteen linnan torneista, löytää kahvilan, jossa voi hengähtää hetken upeita maisemia ihaillen. Myös ulkomuurien päällä olevalle puolustuskäytävälle pääsee kulkemaan ja vaikka se on korkealla niin muurin reuna on sen verran korkea, ettei korkeanpaikankammoistakaan hirvitä.

Historiallinen museo esittelee perusnäyttelyllään Saarenmaan värikästä historiaa. Minuun suurimman vaikutuksen tekee Neuvostoliiton aika, jolloin saari oli suljettu ja sinne pääsy oli luvanvaraista. Eikä ihme, sillä suljetusta maailmasta moni halusi paeta ja meri kutsui montaa yrittämään. Museossa on mm. kopio pienen pienestä soutuveneestä, jolla kolme miestä souti vuonna 1944 Ruotsiin Fårön saarelle. Kyllä on paatti ollut kuin lastu laineilla ja kova halu on ollut päästä pois. Muutaman kuukauden kuluttua yksi miehistä palasi moottoriveneellä Saarenmaalle noutamaan koko perheensä, kolme lasta, kaksi mummoa ja vaimonsa myös Ruotsiin.

Tällaisella veneellä kolme miestä soutivat Saarenmaalta Ruotsiin. Veneen he myivät perillä ruotsalaiselle kalastajalle 10 kruunun hintaan.
Saarenmaalaisen kaupan historiaa.
Kartanoelämää

Museon näyttely on laaja ja koskettava ja sen tutkimisessa vierähtää helposti pitkä tovi. Linnan paksujen seinien suojissa on helpottavan viileää kuumana päivänä ja tietenkin sadesäällä linnan tutkiminen on aivan huippua.

Linnan ympäristön ravintolat ja uimaranta

Vallihaudan toisella puolella on Kuresaaren upea pitkä ja matala hiekkaranta palveluineen. Rantapaikan voi valita joko hiekalta tai nurmelta ja vaatteiden vaihtoa varten rannalla on pukukopit ja virvokkeita voi ostaa kahvilasta. Matala vesi on yleensä suloisen lämmintä. Kahvilan ääreltä pääsee uimaan suoraan myös syvään veteen, jos kahlaaminen ei kiinnosta. Lapsille rannalla on kaikki mahdolliset vempaimet ja liukumäet eikä suurella rannalla koskaan tarvitse istua vieri vieressä.

Pitkä luonnonhiekkaranta muodostaa turvallisen uimapaikan.

Vallihaudan äärellä on kaksi ravintolaa. Kuursaal on 131 vuotias kaunis puurakennus, jossa on ravintola Ku-kuu. Ku-kuu on kalaravintola, jonka annokset on rankattu korkealle ja ravintola on kuulunut 50 Viron parhaan ravintolan joukkoon. Sisustus on klassinen ja suurelta terassilta voi ihailla Piispanlinnaa ja sen vallihaudassa soutelevia turisteja, joista jotkut osaavat soutaa ja jotkut eivät, mikä tietenkin on omalta osaltaan varsin viihdyttävää. Veneitä saa vuokrata rannalta. Ku-kuun ruoka on erinomaista, mutta kala-annoksissa on ruodot ja suomutkin tallella, mihin on syytä varautua.

Kuursaal ja ravintola Ku-Kuun terassi Piispanlinnalta kuvattuna. Kuursaalissa on myös muutama hotellihuone.
Ku-Kuu ravintolan sali on valoisa ja kaunis.
Ku-Kuun siikatartar oli huippuhyvä. (Siinä ei ollut ruotoja!) Toisella lautasella on ohuita kuivia leipiä ja juuressipsejä, ne kuuluivat punajuurihummuksen kanssa nautittaviksi.
Vaikka Ku-kuu onkin kalaravintola, on sen listalla aivan kaikkea. mm herkullista pastaa.
Jälkirokakakun voi valita vitriinistä. Valikoimiin kuuluu myös erikoisruokavalioihin soveltuvia vaihtoehtoja – raakakakkuja ja gluteenittomia kakkuja.

John Bull Pub on pienessä puutalossa niin ikään vallihaudan reunalla. Se on ensimmäinen ravintola, jossa aikanaan 15 vuotta sitten aina kävimme syömässä. Se on edelleen kelpopaikka. Edullinen ravintola, joka tarjoaa aivan mainiota perusruokaa ja mahtavia räiskäleitä hillon ja jäätelön kera.

John Bull Pub on viehättävässä puurakennuksessa vallihaudan reunalla. Ja Virossa, kuten Suomessakin sataa usein ja yllättäen, siksi ravintoloiden aurinkovarjot ovat myös sateensuojia.
John Bull Pubin kanafileannos. Hyvää oli!

Aivan linnan kupeessa on viehättävä pieni perhehotelli Ekesparre, jonka kaikki huoneet ovat erilaisia ja jonka pöytiin tarjoiltavaa aamiaista on kehuttu.  Talo on kaunis kuin koru ja sieltä saa vuokrata myös polkupyörän, joka onkin supernäppärä kulkuväline Kuresaaressa. Sijainti on tietenkin mainio, kun Kuresaaren pieneen keskustaan on vain kivenheitto.

Ekesparre on heti vallihaudan toisella puolella.

Kotimatka

Kotimatkala meillä on tiettyjä traditioita. Ensinnäkin on aivan pakko ostaa kotiin itselle ja monille ystäville tuomisina Muhunlimppua, jota myydään uunituoreena Muhulla, Liivan kylässä. Siellä on myös matkamuisto/käsityöliike, jonka tuotteet ovat äärimmäisen kauniita ja korkealuokkaisia, sieltä mukaan tarttuu joka kerran jotakin. Viimeksi jälleen koreja ja kudonnaisia. Mutta eniten siellä ihailen kansallispukuja ja niiden hengessä tehtyjä asuja.

Kun lopulta ajamme autolla taas kotoisasti M/S Finlandin autokannelle ja kiipeämme hyttiin, on katse jo kohti uusia seikkailuja ja koska matkanteko on tehnyt nälkäiseksi menimme vielä syömään illallisen laivan buffaan, jossa elokuun 18. päivään saakka on tarjolla herkullinen Saaristolaismenu. Eckeröllä satsataan lähiruokaan ja käytännössä kaikki laivan ruoka tehdään itse laivalla. Ja sen huomaa kyllä maussa! Jälleen korona oli tarkoin huomioitu ja tuntui turvalliselta nauttia herkullisesta kotimatkasta.

Saaristolaispöydän kalaherkkujen äärellä!

Voit lukea lisää Saarenmaan matkavinkkejä näistä linkeistä:

Pionit ja pionifestivaalit Virossa

Saarenmaan parhaat matkavinkit – kuinka pääset perille ja mitä kannattaa tehdä

Muista myös alekoodi

Miniristeily tai Päivä Tallinnassa -risteily -20 % päivän hinnasta tuotekoodilla HANNAS. Voimassa 28.2.2021 saakka. Max. 4 hlö/varaus. Varaukset eckeroline.fi

Muista turvavälit ja käsienpesu minne menetkin!

Ihania kesähetkiä ja retkiä kaikille!

Hanna ❤️

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *