Parhaat mustikkareseptit – viisi ihanaa herkkua

Voi tätä mustikoiden määrää! Nyt niitä kannattaa syödä sellaisenaan joka päivä pilvin pimein, eikä ainoastaan pakastaa. Ja tietenkin täytyy tehdä piirakka, jos toinenkin. Keräsin tähän mun parhaat mustikkareseptit – viisi ihanaa herkkua joissa mustikat maistuvat.

Murotaikinapohjaisessa piirakassa on aavistus kinuskin aromia, joka tulee ruskistetusta voista. Mustikkakakun taikinaan olen raastanut mantelimassaa ja gluteenittomassa mustikkakakussa maistuu mustikan kaverina sitruuna.

Aamiaisella voi mustikoista nauttia vuohenjuuston kanssa paahtoleivällä ja lounaaksi tai iltapalaksi uuniin laitetaan mustikkapannari.

Muropohjainen mustikkapiirakka

100 g sulatettua ja ruskistettua voita (margariini ei käy)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1 kananmuna
n. 6 dl mustikoita
(1 rkl perunajauhoja)
2 rkl sokeria

Tee ensin ruskistettu voi.
Kuumenna voita kattilassa keskilämmöllä ja pyöräyttele kattilaa lempeästi voin sulaessa ja vaahdotessa. Ole varovainen, ettet polta voita, se tapahtuu yhtäkkiä, joten pidä katse kattilassa herkeämättä. Kun voi on kullan ruskeaa ja siitä erottuu pähkinäinen tuoksu, se on valmista. Kaada ruskistettu voi – beurre noisette – kulhoon jäähtymään ja jätä kattilan pohjalle kertyneet muruset kattilaan.

Sekoita sitten keskenään vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää jauhoseokseen ruskistettu voi ja muodosta murumainen taikina nopeasti sekoittaen. Ota desilitra taikinaa erikseen ja lisää jäljelle jääneeseen taikinaan kananmuna. Sekoita ja taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lisää pinnalle mustikat. (Jos mustikat ovat kovin vetisiä, sekoita niihin 1 rkl perunajauhoja)
Lisää erikseen otettuun muruseokseen pari ruokalusikallista sokeria ja ripottele mustikoiden päälle. Paista n. 30 min 200° uunissa.
Tämä ei tarvitse lisukkeeksi jäätelöä, kermavaahtoa tai vaniljakastiketta. Ne voi popsia erikseen!

Mustikkakakku jossa maistuu manteli ja helppo vaniljavaahto

2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjahoa
100 g mantelimassaa
100 g voita sulatettuna
4 dl mustikoita
koristeluun
1 dl mustikoita
tomusokeria

uuni 180°C paistoaika n. 30 min vuoka ø 24 cm

Vuoraa irtopohjainen 24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka leivinpaperilla tai voitele ja korppujauohta se.
Sulata voi ja raasta mantelimassa karkeaksi raasteeksi.
Vatkaa kanamunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu voi ja mantelimassaraaste taikinaan. Lisää lopuksi varovasti ja mahdollisimman vähän sekoittaen joukkoon mustikat.
Kaada taikina vuokaa ja paista uunin keskiosassa n. 30 minuuttia. Kakku saa jäädä hiukan tahmeaksi keskeltä. Jäähdytä kakku ja laita se jääkaappiin. Tarjoa kylmänä vaniljavaahdon kanssa.

Vaniljavaahto

3 keltuaista
0,5 dl sokeria
1-2 tl vaniljajauhetta tai vaniljatankoa myllystä
3 dl kuohukermaa

Vatkaa keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi ja yhdistä sitten molemmat. Tarjoa kylmänä.

Sitruunanraikas mustikkakakku mantelijauhoista

(gluteeniton, vegaaninen)

Tämä kakku on gluteeniton ja maidoton, se maistuu sitruunalle, mantelille, mustikoille ja hunajalle ja kun sitä syö ritisevät unikonsiemenet ihanasti suussa. Kakku on mehukas ja herkullinen ja säilyy hyvin jääkaapissa. Siihen kuuluu turkkilaisesta tai kreikkalaisesta jugurtista tehty herkullinen kuorrutus, mutta minä tarjoan kuorrutuksen mielelläni erikseen, jos on pienikin epäilys, että kakkua ei syödä kerralla loppuun.

– Saat kakusta vegaanisen jos vaihdat kananmunat 3 ruokalusikalliseen chiansiemeniä ja sekoitat ne 9 ruokalusikalliseen vettä. Anna chiansiementen turvota 15 minuttia. Vaihda hunaja vaahterasiirappiin.

400 g mantelijauhoja
3 rkl unikonsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl suolaa

1 dl rypsiöljyä
1 dl hunajaa (vaahterasiirappia)
2 sitruunaa (luomu)

3 kananmunaa (3 rkl chiansiemeniä ja 9 rkl vettä)
250 g mustikoita (tuoreita tai pakastettuja metsä- tai pensasmustikoita)

Kuorrutus

3 dl turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia

½ sitruunan mehu
2 rkl hunajaa (vaahterasiirappia)
1 tl vaniljaa

tuoreita mustikoita

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Vuoraa 20 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka leivinpaperilla.
Sekoita ensin yhteen kaikki kuivat aineet ja laita sivuun odottamaan. Lämmitä öljy varovasti kattilassa ota pois liedeltä ja lisää joukkoon hunaja. Sekoita kunnes hunaja sulaa öljyn joukkoon.
Pese ja kuivaa sitruunat ja raasta öljyn joukkoon niiden keltainen kuori. Purista mehu kolmesta sitruunan puolikkaasta (säästä yksi puolikas kuorrutukseen). Lisää öljyseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää munaseos taikinaan.
Lisää viimeiseksi joukkoon mustikat varovasti sekoittaen.
Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40-50 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Anna kakun olla vuoassa puoli tuntia ja ota vasta sitten pois. Anna jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua.

Kuorrutus
Valuta jugurttia puolisen tuntia puhtaalla pyyhkeellä vuoratussa siivilässä. Lisää joukkoon juoksevaa hunajaa (tai lämmitä hunajaa, kunnes se on juoksevaa) sekä puolikkaan sitruunan mehu ja maun mukaan käyttämääsi vaniljaa.

Mustikka-vuohenjuustocrostinit

Vuohenjuustovaahto
200 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kuohukermaa
1 tl suolaa

Mustikat marinadissa
4 dl mustikoita
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl timjaminlehtiä
balsamicoa maun mukaan

Crostinit
12 viipaletta patonkia
4 rkl voita
1 valkosipulinkynsi

Vatkaa vuohenjuusto, kerma ja suola sähkövatkaimella sileäksi, kuohkeaksi tahnaksi.

Kaada mustikat kulhoon ja lisää joukkoon sitruunankuori ja –mehu, riivityt timjaminlehdet ja mausta makusi mukaan hyvällä balsamicolla.

Voitele patongin palat molemmin puolin voilla tai öljyllä. Paahda leipiä 200 uunissa ritilän päällä kunnes ne saavat hiukan väriä.
Hiero leipien pinnat puolitetulla valkosipulinkynnellä.

Laita jokaiselle leivälle reilusti vuohenjuustolevitettä ja mustikoita.
Nam

Mustikkapannari – melkein kuin piirakka

Mainio herkku, joka valmistuu vaivattomasti ja on melkein kuin piiras.

25g voita
2 kananmunaa
3dl maitoa (täys- tai kevytmaitoa)
1dl kermaa
2 dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
½ tl suolaa
1-2 tl vaniljaa
1tl kardemummaa
2dl mustikoita

Uuni 225°

Sulata voi. Sekoita keskenään kanamunat, kerma ja maito. Lisää kuivat aineet nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi sulatettu voi. Anna taikinan turvota hetki. Voitele sillä aikaa rautainen paistinpannu tai muu uunivuoka huolellisesti. Kaada pannukakkutaikina pannuun ja lisää sitten päälle mustikat. Paista pannukakkua noin 30 minuuttia uunin keskitasolla.

Ihanaa päivää kaikille herkkusuille!

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *