Satokausikalenteri rokkaa mun keittiössä

Kaupallinen yhteistyö: Satokausikalenteri

Onko Satokausikalenteri tuttu? Se on väline, jolla säästää rahaa, hermoja ja luontoa, josta saa ideoita keittiöön ja ruokapöytään.

Kuinkahan monta kertaa olen vaeltanut kaupassa ilman että päässä on ainuttakaan ideaa siitä, mitä tekisin ruuaksi? Lukemattomia kertoja. Ja sitten käy niin, että pöydässä on taas samaa ruokaa, kuin pari päivää sitten tai juuri viime viikolla.

Toinen ikuisuusongelma on kasvisten lisääminen ruokavalioon kivoilla uusilla tavoilla. Jos olisin miljonääri tyyliin Kim Kardashian tai Madonna, mulla olisi kotona huipputason keittiömestari, jonka tehtävänä olisi ladata lautaselleni jumalaisia kasviksia ei vain kerran tai kaksi päivässä, vaan viisi kertaa päivässä. Eli jokaisella aterialla sekä vielä välipaloiksikin. (Myönnän kyllä, että illalla tellun äärellä voisi syödä ihan vaan porkkanoitakin suklaan asemesta, ihan ilman kokkiakin, mutta se ei vaan tapahdu!) Mutta niin ei ole. Olen meidän perheen keittiömestari hyvässä ja pahassa, ihan yksin. ja aika usein pöydässä on tarjolla jotakin samaa, jota on syöty monta kertaa ennenkin. Ja aika usein kasvisten määrä saisi olla isompi.

Kuvassa on mm. valkojuuri, josta en ollut koskaan ennen kuullut mitään. Tunnetko sinä sen? Entä muut kuvassa olevat herkut?

Ongelmani ei ole se, etten osaisi tehdä ihanaa kasvisruokaa tai en pitäisi kasviksista, päin vastoin, ne ovat ihania, niistähän ruokiin tulee maku, väri ja rakenne. Ongelmani on inspiraation puute. Tuijotan vihannesosaston laareja lasittunein silmin ja otan kärryyn kaksi rasiaa minitomaatteja, kurkun, pottuja ja porkkanoita, omppuja, valkosipulia ja sipuleita ja inkiväärinjuurakon. Näitä on aina keittiössä. Tomaatit popsin sellaisinaan, kurkkua viipaloin leivän päälle, omenan piilotan piiraaseen ja loput ovat mausteita.

Kasvisten käyttö niin, että mielikuvitus on mukana, on haastavaa. Mutta jos on suunnitelma valmiina, se onkin helppoa!

Satokausikalenteri on valmiiden suunnitelmien ponnahduslauta ja aarreaitta. Olen tutustunut kalenteriin aiemmin löyhästi netin kautta, mutta nyt saatuani käpäliini ensi vuoden kalenterin, riemastuin sen sisällöstä. Se on todella laaja opus.

Kysymyksessä ei ole vain kaunis seinäkalenteri – Satokausikalenteri on päivittäinen apu jokaiselle, joka ylipäätään syö ja valmistaa ruokaa itse.

Kalenterin nimi saattaa jonkun korvissa kuulostaa eri asialta mikä se on. Joskushan oli olemassa Maamiehenkalenteri, joka kertoi koska potut pannaan maahan, koska ruis leikataan ja koska kala käy syöttiin.

Satokausikalenteri taas on moderni käsikirja herkkujen äärelle. Kalenteriin on merkitty jokaisen kuukauden kohdalle ne tuotteet, jotka ovat sesongissa. Eli parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Ja mitä kaupasta ylipäätään on saatavilla. Siitä on valtavasti apua suunnitelmia tehtäessä.

Seinäkalenterista on mulle paljon iloa, koska siihen voi tietenkin merkitä asioita, mutta siinä on näkyvillä myös viikkojen numerot, joita ei puhelimeni kalenterissa ole. Kunkin kuukauden kohdalla oikeassa reunassa on muistilista, josta näkee mm. kauden hedelmät ja kasvikset. Sen voi leikata lompakkoon tai ottaa siitä kuvan puhelimeen, niin se on aina kaupassa mukana. Tää on minusta super hyvä juttu.
Yli 200 Suomessa myynnissä olevan kasviksen tiedot aakkosjärjestyksessä.

Jos hankin uuden keittokirjan, pidän sitä yöpöydällä ja luen sitä iltaisin. Sillä tavalla kirjasta on eniten hyötyä. Saman tein kalenterin kanssa. Sisällöstä tulee tuttu ja mieleen jää ideoita, jotka voi toteuttaa joko heti tai myöhemmin.

Nyt juuri on esimerkiksi kotimaisten härkäpapujen sesonki. Tuli heti hinku tehdä pokebowl, johon lisäsin keitettyjä härkäpapuja. Myös kotimaisista härkäpavuista itse tehdyt falafelit on ihana idea. Takuulla kokeilen niitä. Jos en näkisi, että ne ovat nyt sesongissa, koko idea menisi ohi ja herkkuhetket sen myötä.

Kalenterissa on paljon tietoa eri kasvisten käsittelystä ja mukana on yli 200 Suomessa kaupoissa tarjolla olevaa kasvista (hedelmät, juurekset, vihannekset, marjat ja sienet mukaan lukien) ja kaikista näistä on myös hiukan tietoa kuten, että suurempien fenkolien maku on miedompi kuin pienten. En ole ikinä tiennyt tätä.

Joidenkin vatsat ovat herkkiä ja nyt kalenterissa on myös merkitty vatsaystävälliset ja ei niin ystävälliset lajikkeet heille jotka noudattavat FODMAP-ruokavaliota.

Tietoa kotimaista ompuista!

Olen siis niin innoissani tästä kalenterista, josta on apua myös työssäni. Kirjoitan tämän blogin lisäksi ruokablogia ja sesonkitiedoista on reseptien kehittelemisessä paljon apua. Se hyödyttää myös lukijoitani – ei kannata ehdottaa tuoreista viikunoista valmistettavaa kakkua leivottavaksi silloin, kun viikunat maksavat pari euroa kappaleelta! Ylipäätään on hyvä tietää milloin raaka-aineet ovat edullisimmillaan kaupassa. Tietoni sillä saralla on heikot ja siinä on paljon parantamisen varaa, kuten myös hävikin vähentämisessä.

Satokausikalenteri 2021 on nyt myynnissä verkkokaupassa, sitä on saatavana muutamaa eri sorttia, näet vaihtoehdot täältä. Kahden tai useamman kalenterin tilaaja säästää toimitusmaksut.

Kalenteri on oiva lahjaidea monelle. Minä paketoin kuusen alle kalenterit kaikille tyttärilleni sekä vanhimmalle siskolleni, joka haluaisi syödä enemmän kasviksia, mutta kaipaa inspiraatiota.

Käy tsekkaamassa myös mun Instagram, arvon siellä yhden kalenterin jollekin onnekkaalle, osallistu arvontaan!

Blogia saa mielellään jakaa.

Olisi kiva tavata myös somessa: Instagram @hannasumari ⎮ Linkedin FB FB-blogi

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *