Sienipasteijat ja lämmin liemi ja karkoittavat koleuden

Sienipasteijat ja lämmin liemi tuo muistoja mieleen. Kerran oltiin kuvaamassa TV-ohjelmaa Amsterdamissa, jossa saattaa olla todella nihkeän kosteaa ja kylmää. Ja silloin oli. Olin syväjäässä, kun minulle tarjottiin suuresta kulhosta kuumaa lihalientä.

Mihin lienee kadonnut tämä tapa nauttia kuumaa lientä koleutta lievittämään. Me vain juodaan lattea ja viipotetaan menemään, mutta buljonki tai kasviliemi lämmittää ihanasti kylmät kädet ja koko kropan.

 Joskus maailman aikaan äiti keitteli lihalinetä aina flunssa-aikaan ja sen seurana taisin popsia ranskanleivän, jonka päällä oli lauantaimakkaraa!

Liemen voi tehdä pitkän kaavan mukaan paahtamalla häränhäntiä ja juureksia ensin uunissa ja sitä rataa, mutta lyhyellä kaavalla liemen saa kuppiin parissa minuutissa. Vain vesi kiehumaan ja fondia tai liemikuutio joukkoon. Lientä voi maustaa lisäksi laittamalla joukkoon valkosipulinkynnen ja tuoreita yrttejä.

Leivoin liemen seuraksi sienipasteijoita, joiden taikinassa on mukana raastettua palsternakkaa ja juustoa. Taikinan ohje on Johanna Jakosen käsialaa. Minusta taikinoissa pitää olla makua ja tässä on!

Täytteen virittelin itse ja sen voi kaikista ruokasienistä.

Sienipasteijat

Taikina

7 dl vehnäjauhoja

3 tl leivinajuhetta

1 tl suolaa

2 dl juustoraastetta

1 dl hienoa palsternakkaraastetta

100 g voita

2,5 dl maitoa

Täyte

2 rkl voita

2 rkl oliiviöljyä

1 pieni shalottisipuli hionennettuna

500 g suppilovahveroita tai muita sieniä

1 rkl tuoretta timjamia

1 tl tuoretta hienonnettua rosmariinia

1 sitruunan kuori raastettuna

suolaa ja mustapippuria

1 dl kuohukermaa

½ dl vahvaa juustoa raastettuna

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon juusto- ja palsternakkaraaste sekä voi pieninä kuutioina. Lisää joukkoon maito ja sekoita nopeasti sekaisin. Älä vaivaa. Laita taikina jääkaappiin lepäämään siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Ruskista sienet ja sipulisilppu öljyn ja voin seoksessa. Lisää joukkoon juustoraaste. Mausta timjamilla, rosmariinilla, raastetulla sitruunan kuorella, suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. Tarkista maku.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla pasteijapohjia. Laita nokare täytettä jokaiselle pohjalle ja laita toinen pyörylä kanneksi. Paina reunat kiinni haarukalla, pistele pintaan reikiä tai tee kauniita reikäkuvioita lusikan kärjellä. Voitele kanamunalla ja paista 225°C uunissa 10-15 minuuttia.

Tarjoa pasteijat lämpimän lihaliemen kanssa.

Ihanaa syyspäivää!

Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysyä erikseen ❤️

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.