Tottelemattomat ikäihmiset eivät ymmärrä miksi olisi toteltava

Olen myöhään iltaisin ja aikaisin aamuisin ahdistunut maailman tilanteesta ja siis koronasta ja huomasin, kuinka olo helpottui, kun näin fiidissä kauniita kuvia ja kaikenlaista hömppää. Siksi olenitsekin laittanut kaikenlaista iloista ja kaunista somekanaviini. Olen ajatellut, ettei minun tarvitse enää levittää tietoa, kuinka nyt täytyy käyttäytyä ja suojautua, koska tietoa tulvii koko ajan YLE:n kanavilta ja koin että kaikkihan tietävät kuinka olla ja elää. Kuinka väärässä olenkaan!

Osa yli 70-vuotiaista on ottanut heille suunnatut toiveet ja kehotukset raskaasti ja loukkaantuneet, mikä on surullista, kun kysymys on vain heidän suojelemisestaan. Heidän elimistönsä ei kestä kovaa tautia, yhtä hyvin kuin heitä nuoremmat. Jotkut ikäihmisistä sanovat, että sama se, jos kuolen, mutta kun se ei mene niin. Jos ihminen, minkä ikäinen tahansa, sairastuu vakavasti, hänet viedään sairaalaan hoidettavaksi. Ja koska iäkkäät sairastuvat vakavimmin, he todennäköisesti tarvitsevat sairaalahoitoa. Ja pelkohan on se, että sairaalapaikat eivät tule riittämään.

Kuten Iltalehdessä kirjoitettiin, yli 70-vuotiaiden karanteenivaatimus perustuu siihen, että vanhemmat ihmiset saavat koronaviruksesta todennäköisemmin vakavan taudin. Koska Suomessa on yli 850 000 yli 70-vuotiasta, rajoittamistoimenpiteitä on pakko tehdä: Suomen sairaanhoitokapasiteetti ei mitenkään kestä, jos osakaan tästä porukasta sairastuu.

Joten rakkaat ikäihmiset, te olette nähneet elämässänne paljon ja kokeneet jo kaikenlaista. Te ja teidän vanhempanne olette myös opettaneet meidät suomalaiset tekemään ihan kaiken sääntöjen mukaan. Mehän puhummekin Sääntö-Suomesta. Sääntöjä on hulluteen saakka ja me noudatamme niitä tarkasti ja jos emme, niin oitis oitis tulee sanomista.

Tosita se on Italiassa ja Espanjassa. Vietin pari pitempää periodia Espanjassa vuoden vaihteen tienoilla ja nauratti heidän liikennekulttuurinsa. Hyvä Luoja, jos joku Suomessa jättäisi auton parkkiin liikenneympyrään tai pysähtyisi kapealle yksisuuntaiselle kadulle jättämään auton kyydistä armastaan, nostaisi tämän laukut kadulle ja antaisi suudelman poskelle. Kyllä Suomessa soisivat torvet ja keskisormet heiluisivat. Sen sijaan Espanjassa kaikki odottivat kiltisti, koska kuljettajan oli selkeästi jätettävä armaansa kyydistä – mitä sitten!

Uutisissa kerrottiin, kuinka Italiassa kukaan ei usko kokoontumiskieltoa. Puistot ovat täynnä ihmisiä jotka nauttivat kauniista kevätilmasta ja ovat toisissaan aivan liki.

Kurittomassa Italiassa on nyt Kiinan jälkeen toiseksi eniten sairastumisia eli sairastuneita on tällä kirjoitushetkellä 41.035 ja kuolleita 3.405, joka on jo enemmän kuin Kiinassa*. Joten rakkaat iäkkäät ihmiset, olkaa kotona, kävelkää ulkona, mutta älkää uhmatko hallituksen ja lähimmäistenne toiveita. Olette tärkeitä meille ja haluamme pitää teidät sekä muut lähimmäisemme. Kysymys ei ole siitä kuinka virkeää porukkaa olette, eikä siitä kuinka paljon olette harrastaneet liikuntaa tai syöneet kasviksia. Kysymys on iästä. Ei siitä miltä omassa päässä tuntuu, koska siellä toki olemme kaikki 25-30 vuotiaita! Mikä on ihanaa!

Kävin eilen harvassa kassajonossa, kun taakseni, ihan minuun kiinni tuli toinen ihminen. Katsoin tätä nuorta ehkä 30 vuotaista naista yllättyneenä ja hän kysyi, että mitä nyt? Olethan jonossa? Vastasin olevani, mutta hämmästyi että hän tuli niin lähelle, kun on tämä korona ja toiveet, että pidetään vähän väliä kanssaihmisiin. Nainen vastasi yllättyneenä ”ai onko sellainen sääntö?”

Joten siis tietoa voi kyllä rummuttaa ja jakaa – se tuntuu olevan tarpeen.

Mutta ettei nyt ala ankeat fiilikset tässä jyllätä, niin kerron vielä, jos alatte leipoa kakkua uudella reseptillä, älkää katsoko samaan aikaan tellusta jotain ihanaa sarjaa. Siinä voi nimittäin avattu kermaviilipurkki pudota lattialle (roiskuu järkyttävän kauas) kakkutaikina saattaa näyttää ihmeellisen löysälle (koska siitä jäi puuttumaan sokeri) ja kuorrute saattaa imeytyä kakkuun, jos sen kuorruttaa liian kuumana. Ja sitten leipookin toisen kakun ihan tellua katsomatta, mutta oli kyllä ihana ohjelma! (YLE Areena Marokko – rakkauden ja sodan aika) Laitan huomenna kakkuohjeen toiseen blogiini, jos jäi kiinnostelemaan. Seuraa Instagramiani, niin löydät sen!

-Hanna

* https://www.worldometers.info/coronavirus/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

35 kommenttia

 1. Pirjo 19.03.2020

  Hieno kirjoitus. Itse olen 70-vuotias,terve mummi,mutta ei tulisi mieleenikään uhmata määräyksiä,eikä ainakaan loukkaantua. Seuraan aktiivisesti tehokasta tiedottamista ja toimin( myös mieheni) ohjeiden mukaisesti. Päivittäiset lenkit,lukeminen ja niin myös minulla Marokko-sarjan katselu.

  Vastaa
  • hannasumari 20.03.2020

   Hei Pirjo,
   Päivittäiset rutiinit ja liikunta on hyviä asioita! Ja tietenkin Marokko-sarja!
   Hanna

   Vastaa
 2. Arja Lavonius 19.03.2020

  Hienosti kirjoitit❤️ itsekin kirjoitin asiasta Länsi – Suomeen ja kirjoituksissamme on paljon yhtäläisyyksiä, joskin sinun on yksityiskohtaisempi ja laajempi.
  Terveisin karanteenia tiukasti noudattava hyväkuntoinen 72v.

  Vastaa
  • hannasumari 20.03.2020

   Kiitos – tsemppiä sinulle Arja!
   Hanna

   Vastaa
 3. Pipsamuori 20.03.2020

  Justiinsa näin 👍 Alkaa kyllästyttää päättäjäviisikon mantra joka puhuu vain pelkästä iäkkäiden suojelusta,kun odottaisi asiaan kunnon perustelua. Juuri kuten sanot,kuinka asiat liittyvät ja vaikuttavat toisiinsa.Oiskohan viisikko välillä vähän kuusikossa tämän asian tiedotuksen kanssa🙄Parhaansa varmaan tekevät kuitenkin.

  Aurinkoa ja hyvää mieltä viikonloppuusi 💕

  Vastaa
 4. Hasse vaari 20.03.2020

  Uskoisin että valtaosa kansalaisista noudataa hallituksen linjauksia ja velvoitteita. Tiedotus hallitukselta riittävää ja selkeää Ylen kautta. Jokaisessa tiedotustilaisuudessa asiantuntijoita mukana. Elämä jatkuu, mutta ei ennallaan, mitä se oli parikuukautta sitten. Nyt on aikaa hyggeilyyn kona, mutta sekin vaatii totuttelua aluksi.

  Vastaa
  • hannasumari 20.03.2020

   Hei Hasse,
   Just näin. Toivotaan että tästä seuraa myös hyviä asioita!
   Hanna

   Vastaa
 5. Tumppu 20.03.2020

  No nyt ne yli 70-vuotiaat varmasti kuuntelee ja tottelee kun näyttelijä käskee heitä.

  Vastaa
  • hannasumari 20.03.2020

   Kuka näyttälijä? Mistä on kysymys?
   Hanna

   Vastaa
 6. Aapeli Kaapeli 20.03.2020

  Kyllä kyseinen nainen hyvin 70 vuotiaasta käy ulkonäkönsä puolesta.

  Vastaa
 7. Hasse vaari 20.03.2020

  Olipa taas kerran hyvä haastattelu tuokio presidenti Sauli Niinistön kanssa Ylessä, suosittelen kuuntelemaan Areenasta, keneltä jäi kuulematta suoralähetys.

  Vastaa
 8. Marjatta 20.03.2020

  Kuinka monelta vanhukselta Hanna Sumari vei ruoan kaupasta viime viikon hamstrauksessa? Nyt ovat kaupan hyllyt olleet jo viikon tyhjinä, ja elääkin kai pitäisi vai onko tarkoitus, että kuolkaa nälkään, ettei koronatilastot kasvaisi. Onko parempi, että huijari soittaa ovikelloa, lupaa kauppa-apua, saa pankkikortin ja tunnukset sekä tyhjentää tilin tai vie viimeiset rahat. Ei kukaan vanhus voi erottaa vierasta ihmistä, onko kunnan lähettämä vai huijari. Olet yhteiskunnan hyväosainen, et voi puhua köyhien puolesta. Jokainen varmasti tietää, miksi tämä suojelumääräys on tehty, mutta tärkeämpää olisi teidän nuorempien pysyä itse riittävällä etäisyydellä muista ihmisistä, myös vanhuksista. Kyllä heidänkin täytyy asiansa saada hoidettua, eivät varmasti ole tyrkyllä joka kissanristiäisiin kuten te julkkikset. Ulkoilla heidän myös täytyy saada kuntonsa ylläpitämiseksi. Voisit hiukan kirjoitella tästäkin puolesta, koska ne nuoremmat tässä ovat vastuuttomampia ja välinpitämättömimpiä.

  Vastaa
  • hannasumari 20.03.2020

   Rakas Marjatta – en yhdeltäkään vanhukselta tai keneltäkään muultakaan. Onpa ikävää kuulla, että jossain on hyllyt tyhjinä! Sitähän ne olivat viikonlopun, mutta jo maanatina ja tiistaina kauppojen tarjonta ainakin täällä pääkaupunkiseudulla oli normaali.
   ”Olet yhteiskunnan hyväosainen, et voi puhua köyhien puolesta.” – miksi en voisi? en vain voi vaan minun tulee puhua ja auttaa lähimmäisiäni.
   ”Kyllä heidänkin täytyy asiansa saada hoidettua, eivät varmasti ole tyrkyllä joka kissanristiäisiin kuten te julkkikset.” Nyt tilanne on se, että suren sitä, että ristiäisiä ei voi järjestää ja ihanat perhejuhlat on siirrettävä tuonnemaksi – mutta siinäkin tärkeämpää on se, että on synytynyt lapsia ❤️
   Kaikkea hyvää Sinulle MArjatta, myös jatkossa ❤️ Olet tärkeä
   Hanna

   Vastaa
   • Marjatta 20.03.2020

    Ei ole kaupassa tavaraa eikä myyjäparat tiedä, milloin edes saadaan. Asun Espoossa, en ollenkaan kaukana kotoasi ja tiedän lähelläsi olevat kaupat, mutta minulla ei ole mahdollisuuksia käydä ihan joka kaupassa kyselemässä. Pitäisi joka päivä käydä kyselemässä, ja sehän on karanteeniaikana hiukan typerääkin, kulkea julkisilla, kun ei ole autoakaan.

    Vastaa
    • hannasumari 20.03.2020

     No johan on huonosti asiat! Voinko auttaa? Teen sen mielläni. Minulla on auto ja aikaa. Jos laitat minulle kauppalistan, voin käydä hankkimassa kaiken mitä tarvitset ja tuoda tavarat kotiovellesi.
     Hanna

     Vastaa
     • Marjatta 20.03.2020

      Ja millä rahalla ja miten kauppalasku hoituu? En anna luottokorttiani kenellekään. Kolmen euron ruokarahalla/ pv tuskin osaisit valita ruokarajoitteisellekaan, vaikka olisit miten taitava. Eläkkeeseen on vielä monta päivää. Uskon kyllä taitoihisi, mutta yleensä kaikki ruokareseptit on kymmeniä eri ainesosia ja monia erikoisuuksia sisätäviä, joten on parempi, että hoidan itse, niin tiedän, mihin pystyn. Kunhan sitä tavaraa nyt vain saataisiin.


     • hannasumari 20.03.2020

      Ole hyvä
      ❤️


  • Evalisa 23.03.2020

   Enpä ole surkeampaa ruikutusta ikinä kuullut kuin Marjatan.
   Ekaksi: eikö ketään tuttua ole, jonka kyydissä pääset kauppaan ja voit vapaasti itse valita ja maksaa sillä luottokortilla ostokset? Jos ei kukaan suostu ottamaan sinua kyytiin, katso peiliin ja mieti näkyykö syy siellä.
   Jos haluaa tietää, onko kunnan lähettämä henkilö ovella, soita kuntaan ja kysy! Käske sitten näyttää henkkarit. Älä ole ääliö. 🤪 Toisaalta kenellekään ei pidä antaa mitään kortteja ja niiden tunnuksia. Luottokortilla saa nostettua automaatilta käteistä.
   Haluat vain arvostella muita, muuta syytä ei sepustuksellesi ole. Kauppoihin tulee koko ajan lisää tavaraa.

   Vastaa
 9. Pipsamuori 20.03.2020

  Mitä ihmettä nuo Hannaa arvostelevat ,kateellisilta vaikuttavat kommentit ketään auttaa ?NYT LOPPU SE TYHJÄN JAUHAMINEN 😠. Kivaa viikonloppua Hanna💕

  Vastaa
  • hannasumari 20.03.2020

   Samoin kiitos! Iloa päivään ja aurinkoa myös!

   Hanna
   ❤️

   Vastaa
 10. Ammari 20.03.2020

  Niin hyvin kirjoitettu. Joku voisi näille vanhoille jäärille myös muistuttaa , että heidän jääräpäisyytensä seuraus on se , että tehohoidossa makaa pitkä rivi elämän jo nähneitä mummoja ja pappoja ja astmaattiset ja sairaat nuoret jäävät hoitamatta pahimmassa tapauksessa koko elämä jää kokematta.

  Vastaa
 11. Marjatta 20.03.2020

  Kyllä minä olen enemmän huolissani työikäisistä. Heillä on paljon kontakteja esim. työelämässä ja usein aika pienet lapset. Kaikilla ei ole etätyömahdollisuutta. Moni kulkee bussilla tai junalla työmatkansa.
  Vanhuksilla on tilastojen mukaan vähiten kontakteja. Eivät he ole käyneet Alpeilla laskettelemassa tai työmatkalla Pohjois-Italiassa. Eniten ihmettelen niitä ei-riskiryhmiin kuuluvia isoäitejä, jotka vierailevat lastenlasten luona. Ajatellaan, kun en kuulu riskiryhmään, voin mennä.

  Vastaa
 12. Marjaana 20.03.2020

  Kiitos hyvästä tekstistä. Toivottavasti herättelee väkeä.

  Täällä pohjoisessa on nyt oikeasti kamalaa. Asun Kittilässä ja Leville on tullut paljon väkeä tämän ja eilisen aikana. Levin ruokakaupat ovat olleet ruuhkaisia aamusta iltaan, kun ihmiset hamstraavat mökkeihinsä ja huoneistohotelleihin tavaraa viikon, parin tarpeiksi. Kun ajoin pari tuntia sitten Leviltä kotiin, iloisessa juhlatunnelmassa oli useampi porukka kävelemässä kohti hotellin ravintolaa. Huomenna lauantaina on vielä viikkovaraajien vaihtopäivä ja väkeä on todellakin tulossa. Huh huh. Onneksi minun ei tarvitse olla tekemisissä turistien kanssa, mutta onpa vain yhtä kummallinen ilmiö kuin anarkisti-eläkeläiset.

  Vastaa
  • hannasumari 21.03.2020

   Marjaana!
   Jaoin nämä sinun kommenttisi Facebookissa. Toivottavasti se on ok. Uskalsin, koska ne ovat myös tässä julkisesti luettavissa.
   Hanna

   Vastaa
 13. hannasumari 20.03.2020

  WHAAAAT?!?!

  Oikeasti!? Ihmiset on hulluja! Seinähulluja! Kuinka siellä edes mikään on auki!

  Pidä huoli itsestäsi!

  Hanna

  Vastaa
  • Marjaana 20.03.2020

   Kiitos, Hanna.

   Kyllä täällä on vielä kaikki paikat avoinna ja myynnin täytyy olla ihan kohtalaisen hyvää. Nyt kuulin, että viikon saavat pitää vielä auki, joten luulenpa, että tulossa on aika monta paikallisen saamaa koronatapausta ja sitte loput koronat viedään matkamuistoksi kotiin etelään. Onneksi kuitenkin Levillä on yksityinen ja iso lääkäriasema auki huomenna lauantainakin, koska Kittilän kirkonkylällä ei taida tänä viikonloppuna käydä kuin yksi päivystävä lääkäri.

   Vastaa
 14. Joku tolkku 20.03.2020

  Kyllä on tullut yksi nolla liikaa tuohon lukuun yli 80 v ikäisistä
  Pitäisi arvioida karkeasti voiko lähes viidesosa suomalaisista olla niin vanhoja ja muutenkin tarkistaa ennen kuin julkaisee

  Vastaa
 15. Tahallista pahuutta ja ilkeyttä myös 20.03.2020

  Olen huomannut tämän kauan sitten. Tämän ilmiön. Monet eläkeläiset ovat lapsena joutuneet olla kiltisti ja tehdä työtä ja totella, heti kun oppivat kävelemään. Nyt he, tai jotkut hyysäävätt lellittyjä ja ilkeitö lapsiaan jotka jääneet samalle paikkakunnalle, ja muutenkin röyhkeitä ja itsekkäitä lapsenlapsiaan. Nämä perheet tai osa sikiää kuin viimeistä päivää, ja kakarat pykätään kadulle, isovanhemmat käyvät tukemassa Kakaroidensa ja Kakaroidensa oikeutta elämöidä ja häiritä kotirauhaa, autotiellä. Nauttivat helvetisti porukassa potkimisesta ja saavat jotain korvausta nyt kun ovat ilkeiden ladtensa ja lastenlastensa kautta kiusaajia. Suomessa ylpeillään siitä että lähtee ääntä, mutta tietenkin tämä elämä siirretään mielellään sinne missä on hiljaista ja pyydetty kotirauhaa, vaikka ovat terveitä, kaksi kättä ja jalkaa. Suomessa myös harrastetaan yhteisövainoa, eli tähän melu kampanjaan liittynyt paljon ihmisiä monessa polvessa eivätkä häpeä pätkääkään, siinä missä Pariisin ja Helsingin kadut hiljaisia, on tänäänkin käytetty oikeutta kokoontua kadulle ja ilkeille monttu auki karjuville villipetoeläimilleen nämä opettavat että ”pelätkää” tätä jonka kodin edessä väkisin kokoonnuttu huutamaan ja urheilemaan 13 vuotta. Päivittäin.

  Vastaa
  • Tahallista pahuutta ja ilkeyttä myös 20.03.2020

   Siis Kakaroiden ja Kakaroiden kakaroiden

   Vastaa
 16. Inni 21.03.2020

  Olen samaa mieltä, tässä kriisitilanteessa hallitus ”komentaa” meitä kaikkia oman parhaamme vuoksi. On myöskin vaarallista tuudittautua tunteeseen että korona iskee vain vanhuksiin vakavasti, eilen oli Hesarissa mielenkiintoinen artikkeli jossa kerrottiin että 48% USAn tehohoidettavista potilaista on 20-54-vuotiaita.Jokaisen on oltava varovainen niin riskiryhmien kuin itsensä vuoksi.

  Pysytään terveinä ja noudatetaan ohjeita, hyvää viikonloppua!

  Vastaa
  • ¤¤¤ 21.03.2020

   Niinpä.Kuka saisi kurin näille Helsingin ”herrojen” lapsille jotka ensin bilettivät Tirolissa ja toivat sieltä matkatuliaisena meille koronan ja samantien lähtivät Lappiin Leville laskettelemaan jossa sama sikailu jatkuu!
   Miksi kukaan ei syyllistä näitä 20-45 vuotiaita jotka holtittomalla ja muita huomioon ottamattomalla käyttäytymisellä ja järjen köyhyydellä vaarantaa monen kanssaihmisen terveyden?
   Näiden koronatuliaisen tuoneiden mukana oli yksi HUS:in sydänkirurgi ja 17 Oululaista lääkäriopiskelijaa,
   missä on vika kun tieto ei tunnu menevän perille edes heille joilla luulisi olevan kaikki tieto koronaepidemiasta.

   Vastaa
 17. Hasse vaari 21.03.2020

  Hyvät ihmiset, ymmärrän tämän hetken ahdistuksen ja tunteiden kuohahdukset. Muta tätä en ymmärrä , että täällä Hannan sivuilla valitetaan ja hölistään propagandaa. Yrittäkää rauhoittaa mielenne ja pitäkää huolta itsestänne ja lähimmäisistä. Minulle ja puolisolleni Hannan blogi on ”Hyvän mielen lähde”

  Vastaa
 18. Pipsamuori 21.03.2020

  Komppaan Hasse Vaaria tässä ihan 100😃

  Vastaa
 19. JOUNI 22.03.2020

  Mutta sitten kun poromiehet, nuo selkosten salaperäiset sissit hermostuvat eteläläisiin ja alkavat jahtaamaan hiihtelijöitä samalla tyylillä kuin jahtaavat petoeläimiä -siihen loppuu lysthin pito.

  Vastaa
 20. markus puranen 23.03.2020

  Tässä voimassaoleva THL:n ohje 23.3.20. Sitä noudatettakoon, väheksymättä ja liioittelematta: ”Valtioneuvosto on 16.3.2020 velvoittanut yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Ulkoilla saa, kunhan välttää sosiaalisia kontakteja, ja kaupassa saa käydä jos sen pystyy hoitamaan niin ettei joudu asioimaan tungoksessa.”

  Vastaa