Ihanat runebergintortut – kinuskisydämellä tai klassisesti

Tuunasin perinteiset ihanat runebergintortut pursottamalla niiden sisälle kinuskikastiketta. Vadelmahillon ja kinuskin yhdistelmä on klassinen ihanuus. Mutta parasta tässä on se mitä kinuskikastike tekee runebergintortun koostumukselle.

Ihanat runebergintortut
Tää hullu mokkakahviastiasto on antiikkinen Rosentahl setti. Eikä sillä totisesti ole mitään virkaa. Mutta tuolla kaapissa se odotteli pääsevänsä johonkin kuvaan joskus. Sopiihan se nyt näiden runebergintorttujen kanssa ihan loistavasti samaan kuvaan!

Kinuski ei oikeastaan maistu kinuskilta siellä sisällä, vaan se kostutti tortun pehmeästi ja miellyttävästi niin, ettei leivonnaisen koostumuksesta tullut ikävän puuromainen. Käytin aivan tavallista valmista kaupan kinuskikastiketta.

Jos keittäisin kinuskin itse, voisin tehdä siitä paksumpaa ja toffeemaisempaa ja silloin torttuun voisi pursottaa selvästi erottuvan kinuskisydämen. Sekin ajatus on houkutteleva!

Ihanat runebergintortut.
Kinuskia ja vattuhilloa – klassista ja ihanaa!

Toki nämä tortut toimivat ihan sellaisinaan, jos haluaa nauttia perinteisiä runebergintorttuja joko kuivina tai kosteina, jolloin niille tulee antaa pieni punssi- tai sokerivesikylpy.

Alun perin Fredrika Runeberg jauhoi torttuihin joulusta jääneet piparkakut, mutta piparien puutteessa ne voi korvata korppujauhoilla tai mainiosti myös erittäin herkullisilla LU Bastogne –keksien muruilla, joista tulee kiva säväys torttuihin.

Ja sitten reseptiin!

Ihanat runebergin tortut

n. 12 kpl vuokien koosta riippuen

Uunin lämpötila 170° 15-20 min vuokien koosta riippuen

200g voita

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

1,5 dl mantelijauhetta

1 dl jauhettuja piparkakkuja (voi vaihtaa korppujauhoihin tai muihin keksimuruihin)

2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

½ tl jauhettua inkivääriä

1,5 dl kuohukermaa tai turkkilaista jogurttia

Tortun keskelle: 

Kinuskikastiketta

Koristeluun:

vadelmahilloa

Valkoista sokerikuorrutetta

Taikina kannattaa pursottaa vuokiin
Terävä tylla on tässä avainasemassa.

Voitele ja korppujauhota runebergintorttuvuoat tai metalliset muffinivuoat hyvin. Voit tehdä tortut myös paperisiin tai pahvisiin muffinivuokiin.

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kanamunat voivaahtoon yksi kerrallaan samalla hyvin vatkaten.

Yhdistä loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman tai jogurtin kanssa. Sekoita hyvin, mutta vain sen verran, että taikina on tasainen.

Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikina vuokiin. Jätä vuokiin noin 1/3 nousuvaraa. Voit täyttää vuoat myös lusikalla, mutta pursottaminen on helpompaa. 

Paista torttuja noin 15-20 minuuttia 170 asteessa uunin keskiosassa. 

Anna valmiiden torttujen jäähtyä hetki ja kumoa tortut ritilälle.

Pursota jäähtyneiden torttujen sisään kinuskikastiketta pursotinpussista, jossa on terävä täyttötylla.

Jos et halua laittaa torttuihin kinuskia, vaan kostutat ne mieluummin perinteisellä tavalla tee näin: yhdistä 1 rkl sokeria ja 2 rkl punssia, konjakkia tai mantelilikööriä sekä 2 rkl kuumaa vettä ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Valele torttuja liemellä ja anna maustua mielellään yön yli, mutta ainakin muutamia tunteja. 

Pursota tortun päälle sokerikuorrutteella rengas ja anna sen kuivua. Tiputa renkaan keskelle vadelmamarmeladia. Jos haluat tehdä sokerikuorrutteen itse, sekoita desilitraan tomusokeria pari teelusikallista kylmää vettä.

Leipominen on niin ihanaa! Toivottavasti nautit tästä reseptistä ja lopputuloksista

Blogia saa mielellään jakaa ja tavataanhan myös Instagramissa ja Facebookissa!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *