Tuunasin perinteiset ihanat runebergintortut pursottamalla niiden sisälle kinuskikastiketta. Vadelmahillon ja kinuskin yhdistelmä on klassinen ihanuus. Mutta parasta tässä on se mitä kinuskikastike tekee runebergintortun koostumukselle.
Kinuski ei oikeastaan maistu kinuskilta siellä sisällä, vaan se kostutti tortun pehmeästi ja miellyttävästi niin, ettei leivonnaisen koostumuksesta tullut ikävän puuromainen. Käytin aivan tavallista valmista kaupan kinuskikastiketta.
Jos keittäisin kinuskin itse, voisin tehdä siitä paksumpaa ja toffeemaisempaa ja silloin torttuun voisi pursottaa selvästi erottuvan kinuskisydämen. Sekin ajatus on houkutteleva!
Toki nämä tortut toimivat ihan sellaisinaan, jos haluaa nauttia perinteisiä runebergintorttuja joko kuivina tai kosteina, jolloin niille tulee antaa pieni punssi- tai sokerivesikylpy.
Alun perin Fredrika Runeberg jauhoi torttuihin joulusta jääneet piparkakut, mutta piparien puutteessa ne voi korvata korppujauhoilla tai mainiosti myös erittäin herkullisilla LU Bastogne –keksien muruilla, joista tulee kiva säväys torttuihin.
Ja sitten reseptiin!
Ihanat runebergin tortut
n. 12 kpl vuokien koosta riippuen
Uunin lämpötila 170° 15-20 min vuokien koosta riippuen
200g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhetta
1 dl jauhettuja piparkakkuja (voi vaihtaa korppujauhoihin tai muihin keksimuruihin)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
1,5 dl kuohukermaa tai turkkilaista jogurttia
Tortun keskelle:
Kinuskikastiketta
Koristeluun:
vadelmahilloa
Valkoista sokerikuorrutetta
Voitele ja korppujauhota runebergintorttuvuoat tai metalliset muffinivuoat hyvin. Voit tehdä tortut myös paperisiin tai pahvisiin muffinivuokiin.
Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kanamunat voivaahtoon yksi kerrallaan samalla hyvin vatkaten.
Yhdistä loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman tai jogurtin kanssa. Sekoita hyvin, mutta vain sen verran, että taikina on tasainen.
Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikina vuokiin. Jätä vuokiin noin 1/3 nousuvaraa. Voit täyttää vuoat myös lusikalla, mutta pursottaminen on helpompaa.
Paista torttuja noin 15-20 minuuttia 170 asteessa uunin keskiosassa.
Anna valmiiden torttujen jäähtyä hetki ja kumoa tortut ritilälle.
Pursota jäähtyneiden torttujen sisään kinuskikastiketta pursotinpussista, jossa on terävä täyttötylla.
Jos et halua laittaa torttuihin kinuskia, vaan kostutat ne mieluummin perinteisellä tavalla tee näin: yhdistä 1 rkl sokeria ja 2 rkl punssia, konjakkia tai mantelilikööriä sekä 2 rkl kuumaa vettä ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Valele torttuja liemellä ja anna maustua mielellään yön yli, mutta ainakin muutamia tunteja.
kuorrutus onnistuu onnistuu kauniisti näin:
Pursota tortun päälle ensin sokerikuorrutteella rengas ja anna sen kuivua kokonaan. Tiputa seitten teräväkärkisellä pikkulusikalla renkaan keskelle vadelmamarmeladia. Jos haluat tehdä sokerikuorrutteen itse, sekoita desilitraan tomusokeria pari teelusikallista kylmää vettä.
Leipominen on niin ihanaa! Toivottavasti nautit tästä reseptistä ja lopputuloksista
Blogia saa mielellään jakaa ja tavataanhan myös Instagramissa ja Facebookissa!
Hanna