Mehevä ja mehukas omenakakku

Nyt tuli kyllä niin mehevä ja mehukas omenakakku uunista että! Mulle jäi yhdestä kuvauksesta iso määrä omppuja ja nyt on se tilanne, että uunin on lämmettävä vinhaa tahtia, että saan omenat leivottua pois! Monta omppuherkkua on vielä tulossa, tässä ensimmäinen, jonka tein sillä kriteerillä, että kaikkia aineksia oli valmiiksi kotona. Ja näitä on varmasti jokaisella kaapissa!

Ohjeessa on käytetty kaura- tai mantelimaitoa, ne voi korvata millä tahansa maidolla ja myös vedellä.

Käytän leivonnaisissa mieluiten vaniljatahnaa, mutta kukin voi valita sen vaniljan, jota kaapista löytyy. Ja pähkinät sopivat tähän tietenkin, minunkin piti laittaa niitä, mutta mokomat unohtuivat pois taikinasta, kun puhelin soi kriittisellä hetkellä!

Mehevä omenakku

Mehevä ja mehukas omenakakku

Irtopohjainen 18 cm kakkuvuoka

Uuni 170°C paistoaika n. 60 min

3 omenaa

1 kananmuna

2 rkl kaura- tai mantelimaitoa

1,5 dl sokeria

1 tl vaniljatahnaa

1 tl leivinjauhetta

1/3 tl suolaa

1 tl kanelia

1 tl kardemummaa

3 dl vehnäjauhoja

(50g mantelirouhetta tai rouhittuja pekan- tai saksanpähkinöitä)

Voit laittaa kakun pinnalle

2 rkl appelsiinimarmeladia kiillottamaan omenoita ja/tai  3 rkl tomusokeria koristelemaan kakkua.

Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan reunat ja pohja leivinpaperilla.

Kuori omenat. Viipaloi kaksi omenaa ohuiksi viipaleiksi ja tee kolmannesta sormenpään kokoisia kuutioita.

Sekoita kulhossa yhteen kaikki taikinan ainekset ja lisää joukkoon omenat, voit säästää vähän omenaviipaleita erikseen ja laittaa ne kakun pinnalle taikinan päälle, mutta se ei ole ollenkaan välttämätöntä. Sekoita hyvin. Voi tuntua siltä, että taikinaa on liian vähän, mutta ei sitä ole!

Paista kakkua 50-60 minuuttia 170 asteessa uunista riippuen. Kypsyyttä on hyvä koettaa puutikulla. Pistä tikku keskelle kakkua, jos siihen ei jää taikinaa, kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia vuoassaan ja siirrä se sitten ritilälle jäähtymään. Silasin pinnan vahvalla appelsiinimarmeladilla, koska siitä tulee minusta kakkuun kivaa särmää. (Laitan melkein kaikkiin omenaleivonnaisiin appelsiinimarmeladia.)

Minä tykkään kakusta eniten jääkaappikylmänä.

Blogia saa mielellään jakaa ja tavataanhan myös Instagramissa ja Facebookissa!

Ihanaa omppuhetkeä hei!

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 kommenttia

  1. Allerginen 20.02.2021

    Voiskohan tässä omenakakkureseptissä korvata kananmunan jollakin? 🙂

    Vastaa
    • Hanna 21.02.2021

      Hei,
      Tässä tapauksessa minulla ei ole kokemusta kananmunan korvaamisesta, mutta löysin netistä seuraavan ohjeen:
      Kikherne- eli gramjauho
      0,5 dl kikhernejauhoja vastaa yhtä kananmunaa.
      Kikhernejauho kiinteyttää ja antaa leivonnaiselle makua.
      Muffinsseihin, kekseihin, ohukaisiin ja kuivakakkuihin. Sopii myös gluteenittomaan leivontaan.
      Kikhernejauhoja myyvät ekokaupat, erikoiskaupat ja aasialaiset kaupat. Nykyisin sitä voi ostaa myös monista perusruokakaupoista, vaikka se ei kaikkien niiden valikoimiin kuulukaan.

      Tämän kakun taikina muistuttaa nimenomaan muffinsitaikinaa, joten kokeilin tätä. Taikinaan olisi kyllä lisättävä silloin myös lisää nestettä ja itse olisin leipomassa kokeilin laittaa alkuperäisestä reseptistä poiketen kaura- tai muuta maitoa 0,5 dl

      Tieto löytyi täältä: https://www.kamomillankonditoria.com/p/kananmunatta-keittiossa.html

      Toivottavasti rohkenet kokeilla ja kerrot kuinka kävi!
      Iloa päivään,
      Hanna

      Vastaa
  2. Pia 21.02.2021

    Ihana, täytyy testata. Mitä vaniljatahnaa käytät? En ole nähnyt kaupoissa ja rakastan vaniljaa. Joskus ostanut nestemäistä, ja oli kitkerää. Kivaa kevättä!

    Vastaa
    • Hanna 21.02.2021

      Ihanaa kevättä sulle myös – tänään täällä jo räystäät tippuu!
      Käytän Dr. Oetker Vanilla Pastea. heillä on sitä tuubissa ja lasipurkissa. Kumpaakin löytyy helposti kaupoista.
      Hanna

      Vastaa
  3. Sisko 19.09.2025

    Sory Hanna, ei tullut mehevää eikä mehukasta, tuli matala ja kuivahkon näköinen. Tein ohjeen mukaan?

    Vastaa
    • Hanna 19.09.2025

      Onpa ikävä kuulla. Oliko kakkuvuoka ohjeen mukainen halkaisijltaan 18cm? Jos siis tuli matala niin se tulee ensimmäiseksi mieleeni.
      Tietysti myös omenien koko vaikuttaa. Mulla on ollut tuossa sellaisoa perus nyrkin kokoisia omenia.
      Hanna

      Vastaa
  4. Lena Piiparinen 31.10.2025

    Onko 2 rkl (1.n kananmunan lisäksi) riittävä nestemäärä 3.lle dl.lle jauhoja?

    (P.S. lukee ”pistoaika” ~ paistoaika

    Vastaa
    • Hanna 31.10.2025

      Hei Lena!
      Kyllä resepti toimii ihan noilla mitoilla. (huom myös kakkuvuoan koko joka on vain 18 cm halkaisijaltaan. Toki kakun voi tehdä suuremmassa vuoassa, mutta silloin kakku on matalampi ja paistoaika lyhyempi.)
      Ja kiitos kun huomasit kirjoitusvirheen. Korjasin sen.
      Ihania leivontahetkiä
      Terv eisin
      Hanna

      Vastaa