Nyt tuli kyllä niin mehevä ja mehukas omenakakku uunista että! Mulle jäi yhdestä kuvauksesta iso määrä omppuja ja nyt on se tilanne, että uunin on lämmettävä vinhaa tahtia, että saan omenat leivottua pois! Monta omppuherkkua on vielä tulossa, tässä ensimmäinen, jonka tein sillä kriteerillä, että kaikkia aineksia oli valmiiksi kotona. Ja näitä on varmasti jokaisella kaapissa!
Ohjeessa on käytetty kaura- tai mantelimaitoa, ne voi korvata millä tahansa maidolla ja myös vedellä.
Käytän leivonnaisissa mieluiten vaniljatahnaa, mutta kukin voi valita sen vaniljan, jota kaapista löytyy. Ja pähkinät sopivat tähän tietenkin, minunkin piti laittaa niitä, mutta mokomat unohtuivat pois taikinasta, kun puhelin soi kriittisellä hetkellä!
Mehevä ja mehukas omenakakku
Irtopohjainen 18 cm kakkuvuoka
Uuni 170°C pistoaika n. 60 min
3 omenaa
1 kananmuna
2 rkl kaura- tai mantelimaitoa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljatahnaa
1 tl leivinjauhetta
1/3 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
3 dl vehnäjauhoja
(50g mantelirouhetta tai rouhittuja pekan- tai saksanpähkinöitä)
Voit laittaa kakun pinnalle
2 rkl appelsiinimarmeladia kiillottamaan omenoita ja/tai 3 rkl tomusokeria koristelemaan kakkua.
Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan reunat ja pohja leivinpaperilla.
Kuori omenat. Viipaloi kaksi omenaa ohuiksi viipaleiksi ja tee kolmannesta sormenpään kokoisia kuutioita.
Sekoita kulhossa yhteen kaikki taikinan ainekset ja lisää joukkoon omenat, voit säästää vähän omenaviipaleita erikseen ja laittaa ne kakun pinnalle taikinan päälle, mutta se ei ole ollenkaan välttämätöntä. Sekoita hyvin. Voi tuntua siltä, että taikinaa on liian vähän, mutta ei sitä ole!
Paista kakkua 50-60 minuuttia 170 asteessa uunista riippuen. Kypsyyttä on hyvä koettaa puutikulla. Pistä tikku keskelle kakkua, jos siihen ei jää taikinaa, kakku on kypsä.
Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia vuoassaan ja siirrä se sitten ritilälle jäähtymään. Silasin pinnan vahvalla appelsiinimarmeladilla, koska siitä tulee minusta kakkuun kivaa särmää. (Laitan melkein kaikkiin omenaleivonnaisiin appelsiinimarmeladia.)
Minä tykkään kakusta eniten jääkaappikylmänä.
Blogia saa mielellään jakaa ja tavataanhan myös Instagramissa ja Facebookissa!
Ihanaa omppuhetkeä hei!
Hanna
Voiskohan tässä omenakakkureseptissä korvata kananmunan jollakin? 🙂
Hei,
Tässä tapauksessa minulla ei ole kokemusta kananmunan korvaamisesta, mutta löysin netistä seuraavan ohjeen:
Kikherne- eli gramjauho
0,5 dl kikhernejauhoja vastaa yhtä kananmunaa.
Kikhernejauho kiinteyttää ja antaa leivonnaiselle makua.
Muffinsseihin, kekseihin, ohukaisiin ja kuivakakkuihin. Sopii myös gluteenittomaan leivontaan.
Kikhernejauhoja myyvät ekokaupat, erikoiskaupat ja aasialaiset kaupat. Nykyisin sitä voi ostaa myös monista perusruokakaupoista, vaikka se ei kaikkien niiden valikoimiin kuulukaan.
Tämän kakun taikina muistuttaa nimenomaan muffinsitaikinaa, joten kokeilin tätä. Taikinaan olisi kyllä lisättävä silloin myös lisää nestettä ja itse olisin leipomassa kokeilin laittaa alkuperäisestä reseptistä poiketen kaura- tai muuta maitoa 0,5 dl
Tieto löytyi täältä: https://www.kamomillankonditoria.com/p/kananmunatta-keittiossa.html
Toivottavasti rohkenet kokeilla ja kerrot kuinka kävi!
Iloa päivään,
Hanna
Ihana, täytyy testata. Mitä vaniljatahnaa käytät? En ole nähnyt kaupoissa ja rakastan vaniljaa. Joskus ostanut nestemäistä, ja oli kitkerää. Kivaa kevättä!
Ihanaa kevättä sulle myös – tänään täällä jo räystäät tippuu!
Käytän Dr. Oetker Vanilla Pastea. heillä on sitä tuubissa ja lasipurkissa. Kumpaakin löytyy helposti kaupoista.
Hanna