Mehevä sitruunainen mustikkakakku

Aika usein näen leivonnaisesta jo päältä päin, onko se herkku vai ei. Kesäkuun lopulla oltiin kuvaamassa Kokemäellä ja lounaspaikkaa etsiessämme löysimme jyrkässä rinteessä uljaana seisovan graniitista rakennetun vanhan muuntajan, jossa toimii Muuntokahvila. Ja kahvilan vitriinissä oli mustikkakakku, jonka ulkonäkö kertoi minulle, että kyseessä on aivan pakko olla erikoisherkku. Ja niin olikin. Mehevä sitruunainen mustikkakakku oli herkku vertaansa vailla ja vaikka kuinka sitä suussani maiskuttelin, en päässyt perille, kuinka se oli tehty ja mistä ainesosista sen ihana mehevyys oli saatu aikaan. Ja koska näin olin kohdannut mysteerikakun, oli mentävä kysymään, voisiko kakun salaisuuden paljastaa.

Kävi tuuri, sain kakun reseptin sen laatijalta, kaimaltani Hannalta. Ja nyt olen leiponut herkun kahteen kertaan – tämä tulee jäämään ehdottomasti suosikkeihini. Kakku on raikas, mehevän kostea, se paranee vanhetessaan ja se ei ole vain kausiherkku, tätä kakkua voi leipoa vuoden ympäri, sillä tässä toimivat myös pakastetut metsämustikat.

Lisäsin alkuperäiseen reseptiin mustikoiden määrää ja mieleeni tuli, että se joka rakastaa kardemummaa, voi hyvin lisätä sitä taikinaan. Aion kokeilla sitä seuraavalla kerralla, kun leivon tätä!

Leipomisen jälkeen kakku saa jäähtyä huoneenlämpöön ja sitten se tulee siirtää ainakin vuorokaudeksi jääkaappiin, niin että se on kunnolla kylmä. Lisäksi se mehevöityy kylmässä lisää. Siitäkin mainio kakku, että sen voi mainiosti leipoa jopa viikon ennen tarjoilua.

Muuntokahvila on tältä kesältä suljettu, mutta ensikesänä se aukeaa jälleen ja Hanna Hakalan herkkuja voi mennä nauttimaan. Muuntajassa toimii myös sähkömuseo. Lämmin suositus!

Ja sitten reseptiin

Mehevä sitruunainen mustikkakakku

Irtopohjavuoka 23 cm uuni 175°C paistoaina n. 50-60 min

150 g voita

2 dl sokeria

2 kananmunaa

3,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl sitruunankuoriraastetta

0,5 dl sitruunanmehua

0,5 dl maitoa

2 dl metsämustikoita (lisää pakastetut mustikat taikinaan jäisinä)

+ 1 dl pinnalle

Tuorejuustoseos

200 g sitruunatuorejuustoa

1 dl turkkilaista jugurttia

1 dl tomusokeria

1 rkl perunajuhoja

1 kananmuna

Vuoraa irtopohjavuoan reunat ja pohja leivinpaperilla.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen kanamunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste.

Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseosta ja nesteitä (maito + sitruunanmehu) taikinaan vuoron perään. Sekoita taikina tasaiseksi.

Lisää viimeiseksi taikinaan mustikat nopeasti sekoittaen.

Sekoita tuorejuustoseoksen ainekset yhteen keskenään.

Laita vuokaan ensin puolet taikinasta ja sen päälle puolet tuorejuustoseoksesta. Taas kakkutaikinaa ja sitten loput tuorejuustoseoksesta ja lopuksi pinnalle mustikoita.

Paista kakkua uunin alatasolla uunista riippuen n. 50-60 min. Tikulla kokeiltaessa tikkuun jää tuorejuustoseoksesta kosteaa taikinaa, mutta se ei saa olla juoksevaa. Kypsän kakun pinta on kullan vaalea.

Jäähdytä kakku ensin hyvin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Kakku on parasta ja maustunut muutaman päivän päästä

Kuorruta kakku tomusokerikuorrutteella

Sekoita hyvin yhteen 0,5 dl tomusokeria ja 1 tl sitruunanmehua ja koristele vielä mustikoilla (talvella voit käyttää pensasmustikoita koristelussa) ja sitruunakuorisuikaleilla.

Lopuksi

Ihania viimeisiä elokuun päiviä kaikille ja hyvää alkavaa viikko. Nautitaan elämästä!

Blogia saa mielellään jakaa ja jos leivot kakun tägää se @hannasumari niin näen sun kuvan!

Terveisin

Hanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 kommenttia

  1. Tämä oli kyllä niin maukas ja mehevä kakku että siitä tuli meidän uusi suosikki, jota teen varmaan vielä monta kertaa. Lähikaupassamme ei ollut sitruunatuorejuustoa ja käytin vaniljatuorejuustoa sen sijaan. Lisäsin hiukan enemmän sitruunankuoriraastetta ja tuli tosi hyvää! Kiitos reseptistä!

    Vastaa
    • Hanna 27.08.2021

      Hei Kristiina!
      Anteeksi kun vasta nyt pääsin tänne blogin tietoihin käsiksi ja vastaamaan sulle. On niin pitkät kuvauspäivät, etten ehdi oikein mitään. Onneksi kuitenkin aina välillä ehdin leipoa. Kivaa hei että maistuu! Tämä jää myös minun vakio valikoimaan! Ja on kivaa kun tässä voi käyttää hyvin myös pakastettuja mustikoita – koko vuoden kakku siis!
      Ihanaa syksyä sulle ❤️

      Vastaa
  2. Eila Terttula 30.08.2021

    Kaardemummalla maustettuna tämä on yksi parhaita mustikkaleivonnaisia. Tästä tuli uusi lempparini. Kiitos kun selvitit ohjeen.

    Vastaa
    • Hanna 30.08.2021

      Ihana kuulla Eila! Mä pidän tästä myös todella paljon!
      Ihanaa syksyä sinulle!
      Hanna

      Vastaa
  3. Pirjo-Riitta 30.08.2021

    Saa nähdä kuinka muijan käy. Kakku on uunissa. Kun ingredienssit on hyvät uskon että tulee hyvä kakku. Paistan siis tänään ja torstaina on tarkotus tarjota vieraille. En yleensä teen niin että testaan vierailla, mutta nyt on kylään tulossa hyvät ystävät, joten uskallan.

    Vastaa
    • Hanna 30.08.2021

      mahtavaa! Jos teet ohjeen mukaan – lupaan ettei tarvitse katua ja vieraat kiittää!

      Vastaa
  4. Pirjo-Riitta 30.08.2021

    Uunista otettu, kaksi virhettä, kananmuna unohtui täytteestä, vuoka oli pieni, tuli kuvaa korkeampi kakku. Varmaan hyvältä maistuu kuitenkin😊

    Vastaa
    • Hanna 30.08.2021

      No hitsit! Toivottavasti kakku pysyy kasassa – maku ei kärsi, se on varmaa!
      Olisi kiva kuulla tarinan loppukin!
      Terv
      Hanna

      Vastaa