
Aika usein näen leivonnaisesta jo päältä päin, onko se herkku vai ei. Kesäkuun lopulla oltiin kuvaamassa Kokemäellä ja lounaspaikkaa etsiessämme löysimme jyrkässä rinteessä uljaana seisovan graniitista rakennetun vanhan muuntajan, jossa toimii Muuntokahvila. Ja kahvilan vitriinissä oli mustikkakakku, jonka ulkonäkö kertoi minulle, että kyseessä on aivan pakko olla erikoisherkku. Ja niin olikin. Mehevä sitruunainen mustikkakakku oli herkku vertaansa vailla ja vaikka kuinka sitä suussani maiskuttelin, en päässyt perille, kuinka se oli tehty ja mistä ainesosista sen ihana mehevyys oli saatu aikaan. Ja koska näin olin kohdannut mysteerikakun, oli mentävä kysymään, voisiko kakun salaisuuden paljastaa.

Kävi tuuri, sain kakun reseptin sen laatijalta, kaimaltani Hannalta. Ja nyt olen leiponut herkun kahteen kertaan – tämä tulee jäämään ehdottomasti suosikkeihini. Kakku on raikas, mehevän kostea, se paranee vanhetessaan ja se ei ole vain kausiherkku, tätä kakkua voi leipoa vuoden ympäri, sillä tässä toimivat myös pakastetut metsämustikat.
Lisäsin alkuperäiseen reseptiin mustikoiden määrää ja mieleeni tuli, että se joka rakastaa kardemummaa, voi hyvin lisätä sitä taikinaan. Aion kokeilla sitä seuraavalla kerralla, kun leivon tätä!

Leipomisen jälkeen kakku saa jäähtyä huoneenlämpöön ja sitten se tulee siirtää ainakin vuorokaudeksi jääkaappiin, niin että se on kunnolla kylmä. Lisäksi se mehevöityy kylmässä lisää. Siitäkin mainio kakku, että sen voi mainiosti leipoa jopa viikon ennen tarjoilua.
Muuntokahvila on tältä kesältä suljettu, mutta ensikesänä se aukeaa jälleen ja Hanna Hakalan herkkuja voi mennä nauttimaan. Muuntajassa toimii myös sähkömuseo. Lämmin suositus!

Ja sitten reseptiin
Mehevä sitruunainen mustikkakakku
Irtopohjavuoka 23 cm uuni 175°C paistoaina n. 50-60 min
150 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl sitruunankuoriraastetta
0,5 dl sitruunanmehua
0,5 dl maitoa
2 dl metsämustikoita (lisää pakastetut mustikat taikinaan jäisinä)
+ 1 dl pinnalle
Tuorejuustoseos
200 g sitruunatuorejuustoa
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl tomusokeria
1 rkl perunajuhoja
1 kananmuna
Vuoraa irtopohjavuoan reunat ja pohja leivinpaperilla.
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen kanamunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste.
Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseosta ja nesteitä (maito + sitruunanmehu) taikinaan vuoron perään. Sekoita taikina tasaiseksi.
Lisää viimeiseksi taikinaan mustikat nopeasti sekoittaen.
Sekoita tuorejuustoseoksen ainekset yhteen keskenään.
Laita vuokaan ensin puolet taikinasta ja sen päälle puolet tuorejuustoseoksesta. Taas kakkutaikinaa ja sitten loput tuorejuustoseoksesta ja lopuksi pinnalle mustikoita.
Paista kakkua uunin alatasolla uunista riippuen n. 50-60 min. Tikulla kokeiltaessa tikkuun jää tuorejuustoseoksesta kosteaa taikinaa, mutta se ei saa olla juoksevaa. Kypsän kakun pinta on kullan vaalea.
Jäähdytä kakku ensin hyvin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. Kakku on parasta ja maustunut muutaman päivän päästä
Kuorruta kakku tomusokerikuorrutteella
Sekoita hyvin yhteen 0,5 dl tomusokeria ja 1 tl sitruunanmehua ja koristele vielä mustikoilla (talvella voit käyttää pensasmustikoita koristelussa) ja sitruunakuorisuikaleilla.
Lopuksi
Ihania viimeisiä elokuun päiviä kaikille ja hyvää alkavaa viikko. Nautitaan elämästä!
Blogia saa mielellään jakaa ja jos leivot kakun tägää se @hannasumari niin näen sun kuvan!
Terveisin
Hanna
Tämä oli kyllä niin maukas ja mehevä kakku että siitä tuli meidän uusi suosikki, jota teen varmaan vielä monta kertaa. Lähikaupassamme ei ollut sitruunatuorejuustoa ja käytin vaniljatuorejuustoa sen sijaan. Lisäsin hiukan enemmän sitruunankuoriraastetta ja tuli tosi hyvää! Kiitos reseptistä!
Hei Kristiina!
Anteeksi kun vasta nyt pääsin tänne blogin tietoihin käsiksi ja vastaamaan sulle. On niin pitkät kuvauspäivät, etten ehdi oikein mitään. Onneksi kuitenkin aina välillä ehdin leipoa. Kivaa hei että maistuu! Tämä jää myös minun vakio valikoimaan! Ja on kivaa kun tässä voi käyttää hyvin myös pakastettuja mustikoita – koko vuoden kakku siis!
Ihanaa syksyä sulle ❤️
Kaardemummalla maustettuna tämä on yksi parhaita mustikkaleivonnaisia. Tästä tuli uusi lempparini. Kiitos kun selvitit ohjeen.
Ihana kuulla Eila! Mä pidän tästä myös todella paljon!
Ihanaa syksyä sinulle!
Hanna
Saa nähdä kuinka muijan käy. Kakku on uunissa. Kun ingredienssit on hyvät uskon että tulee hyvä kakku. Paistan siis tänään ja torstaina on tarkotus tarjota vieraille. En yleensä teen niin että testaan vierailla, mutta nyt on kylään tulossa hyvät ystävät, joten uskallan.
mahtavaa! Jos teet ohjeen mukaan – lupaan ettei tarvitse katua ja vieraat kiittää!
Uunista otettu, kaksi virhettä, kananmuna unohtui täytteestä, vuoka oli pieni, tuli kuvaa korkeampi kakku. Varmaan hyvältä maistuu kuitenkin😊
No hitsit! Toivottavasti kakku pysyy kasassa – maku ei kärsi, se on varmaa!
Olisi kiva kuulla tarinan loppukin!
Terv
Hanna
Kokeilin kakkua jouluisena versions. Vaihdoin mustikat jäisiin karpaloihin ja sitruunatuorejuuston kinuskituorejuustoon. Kaardemummaa jauhojen joukkoon ja koristeluun tomusokeria sekä kinuskikastiketta. Todella hyvä jouluinen kakku
Hei Lea!
Mahtava idea ja ihanaa että olet muokannut reseptin jouluiseksi! Aion testata tämän myös. Oikein hyvää uutta vuotta!
Hanna
Mehevä sitruunainen mustikkakakku oli loistava 👍
Hei Kirsti!
Ihanaa kuulla että maistui!
Hanna
Tänään laitoin mustikoiden sijasta vadelmia ja päälle sulatettua valkosuklaataa. Toimi hyvin, pakastevadelmia kannattaa laittaa kuitenkkn vähemmän kuin mustikoita, muuten kosteutta tulee liikaa.
Hei Lea!
loistava idea! kokeilen seuraavaksi itsekin tuota! Ihanaa ja aurinkoista sunnuntaita sinulle!
Hanna