Hyvä teko maistuu hyvältä – kotijuustoa ja piirakoita

Kaupallinen yhteistyö Vaasan & Lantmännen. Koko meidän perhe rakastaa karjiksia, kuten me riisipiirakoita ja karjalanpiirakoita kutsutaan. Kun lapseni olivat pieniä, heille ei maistunut puuro millään ilveellä. Ratkaisin silloin asian riisipiirakoilla. Riisipiirakka, on puuroa paketissa. Ja ne maistuivat aina. Eli ongelma ratkaistu.Nyt tilanne on hiukan sama, kun lapsenlapset tulevat kylään. Tarjolla on ihan aina riisipiirakoita. Tällä kertaa kertaa tarjolla kotijuustoa ja piirakoita sekä pullia. Kotijuustoa on tosi kivaa helppoa tehdä.

Kun naperot viimeksi tulivat meille, päätin yllättää paitsi karjiksilla, niin myös pöydällä, johon voi piirtää. Päällystin meidän ruokapöydän piirustuspaperilla, jonka toinen puoli on kevyesti tarttuvaa niin että paperi pysyy napakasi paikoillaan, mutta ei jätä pöytään jälkiä.

kotijuustoa ja piirakoita.

Ihanat riisipiirakat ostan aina valmiina ja mun valinta on tietenkin Vaasan riisipiirakat, koska osa niiden tuotosta ohjataan Roosa nauha -keräykseen, jolla tuetaan suomalaista syöpätutkimusta. Ja Vaasan piirakat on todella hyviä, vastapaistettuja, keskeltä meheviä ja reunat juuri kivasti vähän rapeita.

Laitoin tarjolle myös Vaasan Roosa nauha -pullia, koska olihan jälkiruokaakin oltava tarjolla ja suloinen pehmeä kanelikierrepulla maistuu aina. Hyvä teko maistuu hyvältä. Mun mielestä on hienoa, että yritykset lahjoittavat osan myynnistä keräykseen. Se on kuluttajillekin helppo ja kiva tapa kerryttää keräyspottia. Ja jos kaupassa ollessani voin valita kahden tuotteen välillä, niin tietysti valitsen sen, jolla voin samalla tehdä hyvää ja josta on iloa muuallakin, kuin omassa kahvipöydässä.

kotijuustoa ja piirakoita.

kotijuustoa ja piirakoita

Piirakoiden päälle valmistin munavoita ja ihanan, perinteisen piimäjuuston, jota myös kotijuustoksi kutsutaan. Sen valmistus oli helppoa ja tosi kivaa. Ja onhan se yhtä vanha perinneherkku kuin piirakatkin. On jotenkin hienoa tehdä juustoa itse ja sitten opettaa se lapsillekin. Perinteet säilyvät ja menevät eteenpäin.

kotijuustoa ja piirakoita.
kotijuustoa ja piirakoita.

Tässä juuston ohje – kannattaa tehdä!

Kotijuusto

Aloita juuston valmistus nostamalla jo edellisenä iltana kanamunat ja piimä huoneenlämpöön.

1 rkl voita

1dl vettä

3 litraa täysmaitoa (laktoositon käy, mutta UHT-maito ei)

1 litra huoneenlämpöistä piimää (tavallista piimää, ei sellaista johon on lisätty maitohappobakteereita tms)

4 huoneenlämpöistä kanamunaa

2 tl suolaa

1tl sokeria

Kuorrutukseen 1 munankeltuainen

Laita 10 litran kattilan pohjalle 1 rkl voita ja 1 dl vettä. Kiehauta vesi ja voi, jotta kattilaan tulee rasvakalvo eikä maito pala pohjaan.

Lisää vesi-rasvaseokseen 3 litraa täysmaitoa. Kuumenna maito kiehumapisteeseen.

Sillä aikaa, kun maito kuumenee, riko neljä kananmunaa kulhoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Lisää litra piimää ja sekoita. Piimän ja munien pitää olla huoneenlämpöisiä.

Kun maito on kiehumispisteessä sekoita varovasti muna-piimäseos sen joukkoon. Sammuta levy. Anna seoksen tekeytyä n. 10 minuuttia, jotta juustomassa alkaa muodostua.

Kerää juustomassa siivilällä tai reikäkauhalla kulhoon ja mausta sekoittamalla joukkoon 2 tl suolaa yksi 1 tl sokeria.

(juuston voi myös maustaa esimerkiksi pestolla, yrttisilpulla, kuminalla tai valkosipulilla)

Kaada juustomassa sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään ja tasoita pinta. Laita päälle kevyt paino ja anna valua kylmässä seuraavaan päivään.

Juusto on nyt valmis mutta voit vielä paistaa siihen kauniin pinnan, jos haluat.

Kumoa juusto uunin kestävälle vadille, voitele se keltuaisella ja paista juustoa n. 10 minuuttia 250 asteen uunissa ylätasolla.

Heran voit käyttää sämpylä- tai leipätaikinaan ja sen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Herkullisia hetkiä – hyvä teko maistuu hyvältä!

Blogia saa mielellään jakaa – ei tarvitse kysy erikseen.

Hanna

💗

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *